Berbatov: A lényegre törõ középcsatár

Aki kicsit is ismer tudja, mindig védtem Berbatovot, mert sokakkal ellentétben én az elsõ két szezonjában is a csapat hasznos tagjának tartottam és ezt többször hangoztattam. Ráadásul legtöbbször próbálom védeni a csapat játékosait a kritikák ellenében, feltéve ha az illetõ nem buta megoldásokkal áll elõ. 

Ez az írás nem sajátom - korábban már írtam Dimirõl, amit itt olvashattok -  de úgy gondoltam ez is segít abban, hogy a szurkolók megismerjék jobban Berbatov fõ erényeit és játékstílusát:
 
A The United Religion írása:
 
Berbatov: A lényegre törõ középcsatár
 
Azok után, hogy az utóbbi két mérkõzésen a jéghideg padon kapott csak helyet, a Bolton ellen beállt a szünetben és gyúztes gólt szerzett a Manchester Unitednek.

A gól Berbatov huszadik gólja volt az idei Barclays Premier League sorozatban, melyet mindössze 27 találkozó alatt hozott össze és az, hogy Sir Alex Ferguson padoztatja a bolgárt, sokak szerint zavarodott döntés volt.

Bárhogy is nézzük a dolgot, Berbatovnak nagyon nehéz lehetett azt látni, hogy mennyire mûködik az új Rooney-Hernandez páros, ám amikor beállt a Bolton ellen, megtartva hitét pontosan azt tette, amit kértek tõle.

A mai labdarúgásban ha valakivel így bánnak és nem játszik minden héten, kéri egybõl, hogy eligazolhasson más csapathoz, de Berbatov nem tette. Az Old traffordon eltöltött három szezonja során Berbatov teljes mértékben tiszteletet tanusított Sir Alex Ferguson felé ugyanúgy, ahogy a csapattársak, a szurkolók felé is és legfontosabb a klub volt számára mindig.

Csalódott volt amiatt, hogy nem volt a kezdõbe választva az utóbbi mérkõzéseken az Arsenal és Marseille ellen? Persze, a vak is láthatta ezt Berbatov arcáról, de volt olyan profi, amikor be kellett szállni, ne látszódjon ez rajta.

Berbatov nem olyan sokoldalú, mint Rooney és nem olyan gyors, mint Hernandez. Rooney, ahogy korábban már volt így visszavontabb középcsatárt játszott, ahol lehet mutatni a kreativitásából és az utóbbi mérkõzéseken már úgy tûnt ismét, kezdi élvezni a játékot.

Chicharito egy olyan energikus, fiatal támadó, aki gyors elfutásaival nehezíti a védõk munkáját, valamint sebességének köszönhetõen a közeli társak jól ki tudják ugratni. Az igazság az, Berbatov játéka egyikrõl sem szól, de rendelkezik más értékes tulajdonsággal, beleértve azt, hogy talán legjobb abban, ahogy elsõre a labdába ér támadások sorá és ezt a tulajdonságot minden más támadó-gondolkodású játékos szeretné magáénak tudni.

Szinte hihetetlen, hogy egyesek lustának vagy mogorvának írták le, ám amit ebben a szezonban a Unitedért tett, amiatt senki nem sértheti meg. Berbatovot eddig a szezonig többen egy elhibázott 30 millió fontos igazolásnak gondoltak, aki Rooneynak vagy más csapattársnak képes gólpasszt adni és semmi több. Ám tudta, itt az idõ, hogy megmentse Unitedes karrierjét és változtasson játékán, úgyhogy a játékához immár gólokat is hozzá tudott tenni.

Idén eddig huszat a bajnokság során, mellyel 0.33-rõl 0,45-re növelve mérkõzéseinek gólátlagát.

Berbatov nem az a tipikus középcsatár, aki a zoknit is lefutja a lábáról, mivel neki nincs olyan állóképessége, mint Rooneynak vagy Hernandeznek, ezért neki keményebben kell dolgoznia, hogy ugyanazt az elismerést megkapja, mint mások. És mivel neki nincs meg ez a képessége, neki ötletesebbnek, ügyesebbnek kell lennie több pontos futással, amit meg tud tenni, mivel megvan az a képessége, hogy gyorsabban képes gondolkodni, mint bármely más támadó.

A másik dolog, amit a bolgár nagyon jól tud, az a szûk területeken való manõverezés labdával vagy anélkül, felhasználva erejét és sokak által alulértékelt lábmunkáját, ami sokkal kifinomultabb, mint a másik két játékosé, akikkel meg kell küzdenie a helyekért.


 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!