Van Gaal: Nehezen kezdõdött, de eredményes leszek

A Manchester United menedzsere Gary Nevillel beszélgetett arról, hogyan fogja a filozófiája átváltoztatni a klubbot, a nehéz szezonkezdésrõl és a bajnoki cím visszaszerzésérõl.


A háromnegyed órás beszélgetésünk vége felé Louis van Gaal szemei felragyogtak amikor szóba jött az általa irányított, nagyszerû 1995-ös Ajax. Ahogy rámutatott a mágnestáblájára és elkezdte felsorolni a 19 évvel ezelõtt Bajnokok Ligája gyõztes csapatának fiatal játékosainak a neveit, a Manchester United új menedzserének az arcáról eltûnt a szigorúság.

 
Edgar Davids-ról és Clarence Seedorfról beszélt és arról, hogy a fiatal sztárjai abból az érából hogyan mozogtak egy testként a pályán. Visszarepítettem a futball mennyországába: fiatal játékosok, mint a "filozófiájának" a termékei, akik tökéletes szinkronban teljesítenek. "Tizenhét éves játékosokkal játszottunk BL döntõt" - emlékeztetett. "Ezután nekem ne  mondják, hogy a fiatalok nem tudnak focizni. Amikor beleillesz egy filozófiába sok mindenre képes vagy. Például Seedorf - aki egy fantasztikus játékos volt - 17 évesen játszott a döntõben. Patrick Kluivert 18 éves volt és gólt is szerzett." Ezzel a góllal gyõzték le az AC Milánt 1-0-ra.
 
A beszélgetésünk elsõ 20 perce olyan volt mint egy prédikáció amit feszülten hallgattam. Öt célt tûztem ki magamban mielõtt két év után újra ellátogatok Carringtonba: 1. Hogy meghallgassak egy nagyszerû edzõt; 2. Hogy megkérdezzem, hogy mit sikerült kiderítenie a Unitedrõl az elmúlt öt hétben; 3. Hogy megkérdezzem, hogy milyen üzenete van azoknak a szurkolóknak akik kétségbeesetten akarnak új igazolásokat látni; 4. Hogy megbeszéljük a nagy taktikai váltást a 3-5-2-es formációra; 5 Hogy kiderítsem milyen elképzelései vannak a United számára arra a három évre vonatkozóan ameddig a szerzõdése érvényes.
 
A legjobb tervek mindig dugába dõlnek, ráadásul nem baráti alapon voltam hivatalos. Megérkezem, kezemben a kérdéseimmel teli jegyzetfüzetem és közeledem afelé a hosszú asztal felé ahol Louis van Gaal ül. Tiszteletet parancsoló személy. Alig van fény a szobában. Egyetlen ember fogja irányítani ezt az interjút és az nem én leszek. Ezt az embert nem lehet sürgetni. 
 
Amint a közvetlen beszélgetés véget ért megkérdeztem Van Gaalt, hogy esetleg cseveghetünk-e egy kissé rendezettebb, újságírói formában. "Csevegni? Nem igazán, mert más tennivalóm is van" - mondta. Azt hittem máris lerázott, de megkönyörült rajtam: "Nincsenek titkaim, úgyhogy azt kérdezel amit akarsz." Amikor távozok így szól hozzám: "Háromnegyed óra általában túl sok."
 
Még mielõtt elkezdhetném feltenni a kérdéseimet, Van Gaal megelõz. Rátenyerel az asztalra. "Van számodra egy jegyzetem" - mondja. "Mindig ezt mutatom a játékosaimnak is. Beállíthatod hogyan állunk fel jelenleg."
 
Arra hív fel, hogy bizonyítsam be neki, értem a United jelenlegi taktikáját.
 
Máris nyomás alatt vagyok. Fel kell vennem a kesztyût.
 
"Akkor azt akarod, hogy csináljam?" - kérdezem.
 
"Igen, természetesen" - mondja. "Megtudod csinálni. Vagy nem?"
 
Kezd melegem lenni. "Megpróbálom, de azt fogod mondani, hogy rosszul csináltam" - mondom.
 
Van Gaal átszúr a tekintetével: "Te egy kicsit...félénk vagy?"
 
Háromnegyed óra múlva kimerülten hagyom el az irodáját. Ez volt az elsõ alkalom az elmúlt 30 évben, hogy valaki "félénk"-nek nevezett. Ami viszont ezután következett az bepillantást engedett Van Gaal futball filozófiájába és a Uniteddel kapcsolatos terveibe amit a fiatalságra alapoz, "mindig a hosszútáv", és a játékosok számára tartott három hónapos gyorstalpalójába ami felvilágosítja õket, hogy mit akar tõlük látni. 
 
Minden nagy edzõ ragaszkodik az elképzelésihez, Van Gaal viszont egy igazi vaskalapos ezt illetõen. Vagy az õ módszere alapján fognak mûködni a dolgok vagy sehogy. A tavalyi szezonban, bevallom, aggódtam a United miatt. Aggódtam, hogy merre tart a klub. David Moyes távozása után azonnal elindultak a pletykák, hogy egy külföldi edzõ fog érkezni. Láttam mi történt más kluboknál ahol egy 60 éves filozófiát kidobnak a kukába három éves ciklusok kedvéért, ahol minden egyes új menedszer felforgatja a klub kultúráját. Úgy hagytam el Carringtont, hogy meg vagyok gyõzõdve, Van Gaal valóban hû azokhoz a tradíciókhoz amelyeket Sir Matt Busby és Sir Alex Ferguson fektettek le. Nem azt mondom, hogy 25 évig fog maradni, de ugyanazokat az elveket vallja.
 
Mindenkit biztosít: "A csapatomnak javulnia kell a szezon folyamán" - mondja. "Ez nem kérdés," - tehát ez biztos így lesz. "Javulniuk kell."
 
Azt mondják, hogy egy interjú esetében neked kell uralni a körülményeket. Nos, itt Van Gaal uralta a körülményeket, nem én. Az új fõnök megint megelõzött, ez esetben a lámpa felkapcsolásában.
 
"Felkapcsoljuk a villany? Tudod hol van a kapcsoló" - viccelt. "Te vagy a fõnök..."
 
Rátérünk a témára. A szurkolók igazolásokat akarnak, mondom neki. Tudja-e õket biztosítani? "Ezt az igazgatósággal kell megbeszélnem, nem veled" - vág vissza, majd egy kicsit engedékenyebb lesz. "Azt kell megvenni aki jobbá tudja tenni a csapatodat. Ezért vettem meg Marcos Rojót, mert két pozícióban is tud szerepelni, ezért nagyon hasznos a számunkra. Nem, nem, talán még kellene vásárolni egy pár játékost. Sosem lehet tudni."
 
 
"Szerintem nem fair, hogy idejövök és minden játékost kirúgok, ezért úgy gondolom, hogy mindenkinek adok egy esélyt." Világossá teszi, hogy akik részt vettek az amerikai felkészülési tornán azokat már kiértékelték, a többiek pedig ennek a folyamatában vannak.
 
Ahhoz, hogy megértsük Van Gaalt, tudni kell, hogy a legfontosabb feladatának azt látja, hogy belenevelje az elképzeléseit a játékosokba. Carrington egyik folyosóján, délután négy órakor belebotlottam Tyler Blackettbe, aki éppen egy laptopon tanulmányozta a Swansea City elleni hazai vesztes meccsrõl összeállított videót a teljesítményérõl.
 
Az angol edzõi sapkámat viselve abszolút el tudom képzelni, hogy a Manchester United egy remek hely lesz az angol játékosok számára ha fejlõdni akarnak.
 
"Szerintem Tylernek ez volt az eddigi legjobb meccse (a Swansea ellen), a tapasztalatlansága miatt viszont túl gyorsan adta vissza a labdát" - mondta Van Gaal, aki egyértelmûen kedveli a fiatal védõt. "Ez nem jó, de pont emiatt többször nem szabad ugyanilyen hibát vétenie, ugyanis a hiba hatása sokkal nagyobb."
 
A játékosok nehéznek tartják az újabb, ez esetben a David Moyes érából való átállást? "Edzõként rengeteg információt kell átadnunk. Túl sokat, hogy õszinte legyek. Ez olyan mintha egy repülõtérre mennék az elsõ alkalommal. Ha Manchesterbe megyek: melyik terminál, hol van a gépem, hol lehet parkolni? Milyen hosszú a sor a bejelentkezésig? Te (vagyis én) ezt mind tudod, mert ismered a helyet. Ezt a sok információt viszont át kell nekem adnod. Végül majd tudni fogok egy-két dolgot. Ugyanez a helyzet a játékosokkal is. Angliában a másik oldalon kell vezetnem, emiatt jobban kell figyelnem. Ugyanebben a folyamatban vannak a játékosaim és ez nem egyszerû."
 
A tanulási folyamat "mindig videóval történik", mondja Van Gaal: Néha interaktív módon beszélgetek velük, mert tudni akarod, hogy mi jár a játékosok fejében. Nem csak én, de Ryan Giggs, Albert Stuivenberg és Frans Hoek is részt vesz ebben. Ryan például az ellenfélrõl készít elemzést, Albert elemzi a játékosokat én pedig a taktikát készítem el a meccs elött. Mindig jelen vagyok és mindig félbeszakítom az asszisztenseimet."
 
 
A Swansea elleni mérkõzés után Van Gaal arról beszélt, hogy a csapat önbizalmát "összezúzták". Amikor ezt hallottam azon gondolkoztam, hogy esetleg ezt úgy értette, hogy "egy kicsit csökkent" és az idegen nyelv miatt, szinte már hibaként, egy erõsebb szót használt.
 
Most azt mondja, már korábban is látta, hogy csökken az önbizalmuk, "a Valencia elleni mérkõzésen, mert ott nagy visszaesést lehetett tapasztalnia a játékban. Legyõztük a Valenciát, de a Valencia jobb volt. Magabiztosabbak voltak."
 
"A Swansea ellen vesztettünk. A fociban minden az eredménytõl függ, de én tudom, hogy ez nem így van. Minden a folyamaton múlik és azon az információn ami a szezon végén fog a rendelkezésünkre állni, de egyelõre nehéz dolgunk van." Még a magabiztos Van Gaal is - aki tele van energiával és lelkesédéssel a világbajnokság után - reálisan látja a dolgokat.
 
A módszer nem fog változni. "A játékosok csak a filozófiámat fogják hallani. A játékosokkal együtt fogom elemezni a meccseket. Mindig is ezt csináltam. A Swanse elleni vereség után a középpályásoknak és a védõknek extra edzést tartottam, de ez is csak a filozófiám része. Ahol Matának, vagy a védõknek kell játszania ott kommunikálniuk kell, illetve területet kell fogniuk. Csak így lehet fejlõdni."
 
Mûködni fog? "Ez mindig a játékosok szintjétõl függ. Nem vagyok varázsló. A személyiségükön múlik. A harmadik év végén olyan játékosoknak kell itt lenniük akik erre képesek, és mindegyiket én fogom kiválasztani. Ezt a játékosoknak is elmondtam." Semmi kétsége nincs afelõl, hogy a játékosok befogják fogadni ezeket a masszív elképzeléseket.
 
Ahhoz, hogy ezt még jobban megértsük, a fiatalokba vetett hitének a gyökeréhez szeretnék eljutni.
 
Kijavít: "Ez nem hit, hanem látás és megfigyelés. Szóval amikor látsz egy fiatal játékost aki beleillik az adott pozícióba, akkor õ képes lesz elvégezni a feladatát. Talán nagyon jó szemem van hozzá, hogy ezt észre tudom venni, de én nem csak tapasztalt játékosokban hiszek, mert a profilodnak illeszkednie kell a rendszerbe. A filozófiám miatt vagyok itt, nem pedig azért mert egy kedves ember lennék."
 
"Azt akarom, hogy a játékosaim megvalósítsák ezt a filozófiát és tudom, hogy melyik játékosok illenek bele ebbe az elképzelésbe. Ha ez egy fiatal scrác, az nagyszerû. Amikor 26-27 éves vagy az már több mint amikor 21 éves voltál, viszont ha nem adsz nekik esélyt akkor senki sem tud betörni a csapatba. Amikor megnézed az önéletrajzomat akkor láthatod, hogy olyanokkal dolgoztam együtt mint Xavi, Iniesta, Motta - õ jelenleg a PSG játékosa - Puyol: én adtam meg nekik a lehetõséget a debütálásra. A Bayern Münchenben szintén: Kroos, Müller, Alaba, Badstuber és õk még mindig játszanak. Nem is olyan rosszak a szemeim, mi?"
 
 
Az Ajax 92-es korosztálya mellett Xavi szintén megenyhíti Van Gaal arckifejezéseit amikor arra kérem, hogy sorolja fel a legjobb fiatal játékosokat akikkel együtt dolgozott: "Xavi és Iniesta. Talán Iniesta a legjobb mert õ egy robbanékonyabb játékos, ma pedig így játsszák a futballt, de Xavi is nagyon jó."
 
A fiatalság mindig a szemei elött lebeg, Van Gaal pedig ez alapján magyarázza el az oktatási folyamatot: "Már a kezdetektõl azt mondtam - nem kiabáltam - hogy 'Bajnoknak kellene lennünk'. Azt is mondtam, hogy idõre van szükségünk. Idõre van szükségünk, hogy egy új csapatot építsünk, ez pedig nem egy nap alatt fog megtörténni. Ez egy folyamat, ez a folyamat pedig most kezdõdik. Az összes csapatom rossz volt az elsõ idõszakomban. Agy. Nagyon nehéz. Máshogy edzem õket az elõzõ edzõkhöz képest (Moyes és Ferguson), ez pedig nem egyszerû."
 
Ennek a változásnak az egyik nagy része a három középsõ védõre való átállás, amit Van Gaal véleménye szerint máris megértettek a védõi. Miért pont 3-5-2, vagy ennek a variációi? "Mert egyszerûbb védekezni. Területet kell védened, illetve azt a játékost aki belép ebbe a térbe. Amikor így játszol, akkor kevesebb mint 15 méter van a három védõ között, így pedig könnyebb védekezni ha jól kommunikálnak."
 
"Ráadásul mindig vannak szélsõ játékosok akik mindig szabadon vannak ha jól mozognak a megfelelõ taktikai értelemben, a megfelelõ taktikai idõben. Ha három csatárral játszok, akkor õk is jobban kihúzódnak a szélre. Amikor szélsõ hátvédekkel játszol, természetesen õk is a szélen vannak, de nem mindig tudnak fellépni. Kettõ az egyben. Ez kockázatos, de én szeretek kockáztatni. Ilyenkor kell rákapcsolni, oldalt váltani úgy, hogy tudod, az összes szélsõ játékos szabadon van, így neked csak ezeket  az embereket kell megtalálnod."
 
A formáció megváltoztatása gyakran ellenállásba ütközik, Van Gaal pedig visszaemlékezik arra amikor megnyerte az új formáció bevezetése miatt kirobbant háborút a Bayern München vezetõsége ellen: "A 4-4-2-t is tudnám alkalmazni (a Unitednél), amit kezdetben a Bayern Münchennél is játszattam. Azt akarták, hogy a hagyományos 4-4-2-t alkalmazzam, de én gyémánt alakzatban játszattam õket, mert azt jobban szerettem, ráadásul rendelkezésemre állt Gómez, Klose, és Olic is. Gómez 35 millió volt - akkoriban ez rengeteg pénz volt. A 35 millió ellenére két hónap múlva váltottam és 4-3-3-al álltunk fel. Robbent pont azért vettem, mert õ ebbe illett bele."
 
Amikor kinevezték a Unitednél, elmondása szerint mindenki elött világos volt, hogyan fogja végezni a munkáját: "Már az elsõ találkozón elmondhatod, hogy mik az elképzeléseid, én pedig mindent elmondtam magamról. A filozófiám miatt kaptam meg a munkát. Ezt elmondták. Szerintem támogatniuk kell."
 
Elmondása szerint "mindig hosszútáv és sohasem rövidtáv, mert nem magamért vagyok itt, hanem a klub miatt. Persze, néha jó más játékosokat alkalmazni, de amikor fejleszteni akarod a csapatodat akkor mindig hosszútávú döntésekre van szükséged. Az elsõ meccsen jobb lett volna, ha Van Persie-t is játszatni tudom, viszont neki már nem lett volna olyan jó, mert fittnek kell lennie."
 
A mindig szuper-magabiztos edzõ, Van Gaal tagadja, hogy valaha is azt mondta volna, hogy õ a legjobb a világon és elismeri, hogy sokat tanult a Ajax-nál, a Bayern Münchennél, a Barcelonánál és
a holland válogatottnál is: Most már többet tudok mint amikor az Ajax-nál kezdtem. Harminckilenc éves voltam és az volt az elsõ nagy klubom. Egyetlen meccsen sem kaptunk ki 1995-ben. Ez hihetetlen. Sohasem mondtam, hogy én vagyok a legjobb edzõ. Azt mondtam, hogy mi vagyunk a legjobb klub a világon."
 
"Ez pedig igaz is volt mert megnyertük a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnokságot is. Németországban mi voltunk a legjobb csapat. Ezek tények."
 
Viszont mennyi idõ kell ahhoz, hogy a United egy teljesen átalakult, Louis van Gaal féle csapat legyen? "A keretben található személyiségeken múlik. Nem tudom - de általában két-három hónap kell hozzá. Ezt már a sajtókonferenciákon is elmondtam."
 
Mit fog hátrahagyni? "Egy nagyon jó alapot. Három év után? Egy nagyon jó alapot és egy nagyon kiegyensúlyozott keretet."
 
De a bajnoki cím...mi a helyzet a bajnoki címmel?
 
Rám néz a maga tipikus módján: "Természetesen."


telegraph.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!