Keresztutak: Bizonytalan jövõ elõtt az akadémia sztárjai

Számos ifjú Vörös Ördög távozhat az Old Trafford hátsó ajtaján a nyár folyamán, de úgy tûnik, hogy a vérfrissítéssel se lesz gond.


1937. októbere óta sorozatban 3731 mérkõzésen mindig volt egy, a klub akadémiájáról kikerülõ játékos a Manchester United aktuális menedzserének mérkõzésnapi keretében.

 

„Nem tudom, mennyire mûködik jól itt az akadémiai rendszer” – ismerte be hétfõn Ander Herrera.

 

„Adnan Januzaj és Andreas Pereira olyan fiatal játékosok, akik évekig meghatározó játékosai lesznek a Manchester Unitednek.”

 

Pereira neve némi szemöldökfelvonásra adhat okot. Nem a képességei megkérdõjelezése miatt, sokkal inkább annak valószínûsége miatt, hogy távozik a nyáron.

 

A Belgiumban született, brazil korosztályos válogatott játékost ugyanis ugyanúgy elérheti a végzet, mint az MK Dons elleni szégyenletes vereségben résztvevõk nagy részét.

 

Az azóta is fájó vereség alkalmával a keretet alkotók közül öten véglegesen is elhagyták a klubot, míg Van Gaal öt játékost kölcsönadott.

 

Pereira egyike azon végzõs akadémistáknak, akik szerzõdése a szezon végén lejár, és ugyanebben a cipõben jár Reece James, Will Keane, Tom Thorpe és Tyler Blackett is.

 

 

Van Gaal közülük négyüknek bemutatkozási lehetõséget adott a felnõttek között, csakúgy, mint Paddy McNairnek, Jesse Lingardnak és Saidy Jankonak, de annyira nem lehet majd bosszús, ha közülük többen távoznak.

 

A holland menedzser nem áldozná fel azt illetõ hírnevét, hogy fiatal játékosokat épít be csapataiba, azzal, hogy a fent említett öt játékost engedi távozni. A kvintett azonban inkább a 2003-as végzõsökre emlékeztet, sem mint a legendás 92’-es korosztályra.

 

A 19 éves Pereira nem tudott jó benyomást tenni az MK Stadiumban pályán töltött 45 perce alatt, ezen kívül pedig csak annyit tudott elérni, hogy néhány alkalommal nem a lelátóról, hanem a kispadról nézhette végig a Vörös Ördögök aktuális mérkõzését, tehát úgy tûnik, hogy jelen pillanatban nem része Van Gaal terveinek. Ugyanabban a korban van, mint Paul Pogba, amikor elhagyta a Unitedet, de itt a hasonlóságnak vége is szakad. Pereira egy nagyon jó mozgású támadó, de az felettébb aggodalomra adhat okot, hogy januárban még csak kölcsönbe se került.

 

Blackett, akit a Birmingham City szurkolói kipfujoltak kölcsönjátéka alatt az elõzõ szezonban, úgy tûnt, hogy elnyerte Van Gaal bizalmát ballábassága okán. A még mindig 20 éves játékos azonban egyértelmûen hibáztatható a Swansea, a Sunderland és a Southampton ellen bekapott gólokért, emellett Jamie Vardy pedig alaposan megetette Leicesterben. Hétfõn Sunderlandben kiállították az U21-esek bajnokiján, a felnõttek között pedig azóta nem kapott lehetõséget, hogy Van Gaal nem teljesen érthetõ módon pályára küldte a Southampton elleni vereség alkalmával.

 

 

A 21 éves James nagy optimizmusra adott okot azzal, hogykét gólt is szerzett az LA Galaxy felkészülési szezonbeli 8-0-s földbegyalulásakor, azonban azóta csak egyszer kapott lehetõséget kezdõként – kitalálható, hogy pont Milton Keynesben.

 

A Preston North End által eltanácsolt, késõn érõ James a védelem baloldalán bevethetõ, ahol már így is túljelentkezés van Manchesterben Luke Shaw, Marcos Rojo és Daley Blind érkezésével.

 

 

Keane reményeit egy sikeres manchesteri karriert illetõen alaposan visszavetette egy súlyos térdsérülés 2012-ben. A 2011-ben Ifjúsági FA-kupát nyert csapatban hihetetlenül termelékeny volt a gólokat illetõen, és bizonyította, hogy törékeny testalkata ellenére minõségi futballista. Jelenleg a Sheffield Wednesdaynél játszik kölcsönben, de az oldalvonal mellett töltött egész éve pontosan egybevág azzal, hogy a csapaton belüli ranglétrán elszáguldott mellette James Wilson, aki idén már rengetegszer kapott lehetõség, még kezdõként is.

 

Thorpe megmagyarázhatatlan módon kevesebb mint két percet játszott csak a United felnõtt csapatában. Van Gaal döntése, hogy McNair és Blackett mellett szavaz bizalmat az Ifjúsági FA-kupa gyõztes csapat kapitányával szemben az egyik legértelmezhetetlenebb döntése volt, és míg számos szurkoló szívesen venné Thorpe maradását, már 22 éves, és érthetõ módon felnõtt szinten is játszani szeretne.

 

 

McNair 19 évesen már aláírta szerzõdéshosszabbítását, pedig volt néhány rémálomszerû produkciója, de így is kiérdemelte jutalmát. Van Gaal szavakkal is kifejezte elismerését Lingard felé, a jelenleg a Derbynél kölcsönben szereplõ szélsõ pedig 2018-ig hosszabbított is a klubbal.

 

Wilson esetében okosan járt el Van Gaal, aki remekül menedzselte a fiatal játékost akkor, amikor mindhárom klasszis csatára impotens támadójátéktól szenvedett, és neki is fényes jövõ jósolható.

 

Úgy tudni egyébként, hogy a 63 éves szakemberre mély benyomást tett a kongói születésû, 17 éves Axel Tuanzebe, aki közeli Rochdaleben nõtt egyébként fel.

 

Úgy tûnik tehát, hogy a 78 éves sorozat nem fog megszakadni.


MEN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!