Ifjú Titánok: John Cofie

Ifjú Titánok sorozatunk legújabb szereplõje ezúttal a hónap elején bemutatott Will Keane ékpárja, John Cofie.


Cofie 1993. január 21-én, a ghánai Aboso városában született, rendelkezik német, angol és ghánai útlevéllel is. Az afrikai ország mindent megtett, hogy megszerezze Cofie játékjogát, de a fekete gyémánt inkább Anglia csapatát választotta korosztályos szinteken Ghána és Németország helyett.
 

A támadó Németországból került Angliába, a Burnley csapatánál figyeltek fel rá, ám tehetségét bizonyítja, hogy mindössze 1 szezon elteltével már a Vörös Ördögök akadémiáját erõsítette.

 


 

A Manchester United 3 évvel ezelõtt szerezte meg az akkor 14 éves támadót a Burnleytõl. Az átigazolási összeget nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy még ugyan azon a héten a Burnley elutasított egy 250.000 ezer fontos ajánlatot a Liverpooltól, akik szintén óriási erõfeszítéseket tettek Cofie megszerzéséért és a mai napig nem sikerült megemészteniük vereségüket. Egy ideig nem is adták fel terveiket, és folyamatosan próbálták elcsábítani a támadót, ám végül tavaly, 17. éves korában, amikor már az angol jogszabályok is lehetõvé tették 2010. július 1-én profi szerzõdést írt alá Manchester United alakulatához az ifjú titán.


A csatár egyébként a brit futball és a Manchester United egyik legnagyobb reménysége, néhány hónappal ezelõtt Sir Alex Ferguson elmondta, hogy Cofie szerepel a jövõbeni terveiben.


„Nagyon szerencsések vagyunk jelenleg, hogy olyan játékosok játszanak az akadémiánkon, mint Macheda, Welbeck, King, Will Keane és John Cofie. Mindannyian nagyon ígéretes jövõ elõtt álló csatárok, nagyon rég állt ilyen jól a klub a csatárokkal.”


„A fiatal John Cofie remekül szerepelt az ifik között az idei szezonban, õ az egyike azon csatároknak, akik nagy áttörtést értek el.” – mondta Ferguson tavaly a támadóról.

 


Cofie az idei szezont is nagy erõbedobással kezdte, az Akadémiai csapat szinte minden mérkõzésén betalált. Már a felkészülési mérkõzéseken látszott, hogy jó formában van, 4 mérkõzés alatt 4 gólt termelt a fiatalok, és 2 meccsen 1 gólt a tartalékok között, sokan úgy vélték a szezon elején, hogy lehetõséget fog kapni a Liga Kupában is, de a korai búcsú miatt ez sajnos már egészen biztosan nem fog bekövetkezni.

 

A csatárnak sikerült átmentenie jó formáját a szezon elejére is, októberig 8 mérkõzésen 6 gólt szerzett a 18 éven aluliak között, és 3 gólt lõtt a tartalékcsapatban, ahol egyszer kezdõként és 5 alkalommal csereként lépett pályára. December középre már 11 gólt számlálhatott az akadémián, és további 2 gólpasszal járult hozzá csapata eredményességéhez, amellyel magabiztosan vezeti Will Keane elõtt a házi góllövõlistát.


A támadó legszembetûnõbb tulajdonsága elsõ ránézésre a magassága és a fizikuma, de emellett rendkívül gyors is, és jól bánik a labdával, könnyedén tör át az ellenfél védõi között. Legtöbbet az elmúlt szezonhoz képest a befejezések pontosságában javult, látszik rajta, hogy a nyáron rendkívül keményen edzett azért, hogy befejezései olyan sebészi pontosságúak legyen, mint mostani évadban.


Érdemes tehát megjegyezni a fiatal támadó nevét, hiszen Welbeck, Macheda és Diouf távollétében számos lehetõséget kap az akadémiai mellett a tartalék csapatban is, és ha így folytatja szereplését a szezon végére akár még az elsõ csapatnál is lehetõséghez juthat.

 

John Cofie


 

 

 

Sorozatunk eddig bemutatott titánjai: Mats Moller Daehli, Davide Petrucci, Paul Pogba, Ravel Morrison, William Keane

 

 


Saját kút fõ meg google

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!