Egyensúly külföldi tehetségek beépítésével

A válogatott szünet alatt a klub akadémiájának áttekintését folytatva most nézzük meg alaposabban a külföldi tehetségek helyzetét.


Ezen a területen a Vörös Ördögök sikeres idõszakot tudhatnak maguk mögött, és a helyi tehetségeket sikerült néhány külföldrõl szerzõdtetett kimagasló képességû fiatallal vegyíteniük. Ennek legutóbbi példája Andreas Pereira, aki bemutatkozhatott a felnõtt csapatban, elsõ kezdõként lejátszott mérkõzésén pedig gólt is szerzett az Ipswich Town ellen, így nem csoda, hogy Louis van Gaal is mindig számol vele meccsnapi kerete összeállításakor.

 

 

U21-es szinten Tim Fosu-Mensah játéka nagyon sokat fejlõdött, mióta az Ajaxtól Manchesterbe került, és vannak más igazolások is a rendszerben, mint Josh Doughty, aki a Real Salt Lake Citytõl érkezett, vagy a két 16 éves belga fiatal, Ilias Moutha-Sebtaoui és Indy Boonen, akik múlt hétvégén már leülhettek az akadémiai csapat kispadjára az Everton ellen. Joel Castro Pereira jelenleg a Rochdale együttesénél véd kölcsönben, és természetesen ott van Adnan Januzaj is, aki a Borussia Dortmundnál tölti a szezont.

 

A múltban a játékosok ifjú korukban kerültek a klubhoz, és tanulták meg az alapokat az akadémia lépcsõfokait végigjárva, az akadémiai csapat edzõje, Paul McGuinness azonban elmagyarázza, milyen filozófia húzódik meg amögött, hogy az Egyesült Királyságon kívüli tehetségek krémjét integrálják a meglévõ keretek közé.

 

"Ez mindig egy mix" - kezdte McGuinness a ManUtd.com-nak.

 

"A legjobb játékosokat kell megszerezned. Gerard Pique, Giuseppe Rossi és a Da Silva-testvérek Brazíliából mind azon remek játékosok közé tartoznak, akiket külföldrõl szerzõdtettünk. Jelen kell lennünk a piacon, ez pedig nem lehet más, mint a világpiac."

 

 

"Ezek a játékosok továbbra is 16 éves korukban kerülnek hozzánk, így betudnak illeszkedni a United-családba. Õk ilyenkor még mindig ifjúsági játékosok, akik saját nevelésnek számítanak, ez pedig nagyon fontos. Bobby Charlton nem Manchesterbõl származott. Ahogy George Best, Norman Whiteside és Mark Hughes sem. De saját nevelések voltak, akiket a megfelelõ életkorban szerzõdtetve belenõttek, és részévé váltak a Manchester United családjának."

 

"Helybõl is rengeteg játékost lehet szerezõdtetni, és szükség is van arra, hogy angol játékosaid legyenek, mert az angol játékosok hûségesebbek. Ha például Uruguayból, Japánból vagy a világ bármely részérõl származol, egy idõ után azon fog járni az eszed, hogy hazatérj. Persze azt nem mondhatjuk, hogy ne legyenek külföldi játékosok, de nem ugyanaz a helyzet a két esetben. Ha a múltból visszagondolunk például Ole Gunnar Solskjaerra, Jaap Stamra, vagy Patrice Evrára, akik mind klasszis játékosok voltak, õk remekül tudtak alkalmazkodni, mert mellettük megvolt egy saját nevelésû játékosmag, és gyakorlatilag õk is olyanná váltak, mint õk."

 

"Ha nincs meg egy alapod saját nevelésû játékosokból, akkor ahhoz nagyon nehéz építkezni, és éppen ezért a munkánk része, hogy különbözõ tornákra visszük õket, és azon dolgozunk, hogy a klub részének érezzék magukat. Úgyhogy, minden évben arra törekszünk, hogy egy-két játékossal megtudjuk erõsíteni a saját nevelésû magunkat, így a közösségi kultúra kiépül a klubnál. Az a feladatunk, hogy minél többet tegyünk bele ebbe a magba."

 

"Más csapatok azt az utat járják, hogy rengeteg fiatal játékost vásárolnak, de épp ez tesz minket mássá. Nekünk mindig is megvolt ez a mag a csapatban. Jelen pillanatban megpróbálunk harcban lenni a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában, megszerezni a világ legnagyszerûbb tehetségeit, azonban eközben nem felejtkezünk meg a klubunk saját nevelésekkel kapcsolatos filozófiájáról, és a klubhoz való kötõdésükrõl sem. Elég jónak kell ehhez lenniük, és mivel mi az egész világot figyelemmel követjük, ezért magas szintet kell hogy képviseljenek. Ha nem elég jók, akkor nem lesznek képesek ebbe a kultúrába beilleszkedni."


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!