Játékosprofil: Anthony Martial

Egy csatár, akit gyakran hasonlítanak a Premier League legendájához, Thierry Henryhoz, egy másik korábbi Monaco játékoshoz. Anthony Martialt széles körben tartják Európa egyik legmagasabbra taksált fiatal tehetségének.


A 20 éves francia játékos közvetlenül egy Portugália elleni barátságos válogatott meccs után repült Manchesterbe, hogy aláírjon a Unitedhez, profi karrierje 3. klubjához az Olympique Lyonnais és az AS Monaco után.

 

Martial pályafutását a CO Les Ulis nevû francia klub utánpótlás bázisán kezdte Henryhoz és az Old Trafford egykori kedvencéhez, Patrice Evrához hasonlóan. 14 éves korában Martial a Lyonhoz szerzõdött és a francia U16-os válogatott állandó tagjává vált, 17 meccsen 9 gólt szerezve. Ezt követõen újabb találatokat jegyzett az U17-eseknél (13 meccsen 9 gól) és az U18-asoknál is (4 meccsen 3 gól), de a felnõtt keretben elért sikerek még váratnak magukra. Meg kell említeni, hogy a Lyon U17-es csapatában több, mint 30 gólt szerzett, így egyre nehezebbé vált megfékezni az óriási felhajtást ígéretes tehetsége körül.

 

Bár sikerült beverekednie magát a Lyon 2012/13-as felnõtt csapatába, 4 alkalommal is a pályára lépve, az olyan tapasztaltabb játékosok, mint Lisandro Lopez, Alexandre Lacazette és Bafetimbi Gomis - aki 2015 augusztusában a gyõztes gólt szerezte a United ellen a Swansea színeiben -, természetesen útjába álltak a tinédzser állandó szerephez jutásában. Martial kiválósága azonban annyira nyilvánvaló volt, hogy a Monaco 5 millió eurót sem sajnált érte, mely összeg óriási visszhangot váltott ki a francia futballban.

 

Mellette olyan támadók harcoltak a kezdõbe kerülésért, mint Radamel Falcao, de Anthonynak így is sikerült 11 mérkõzésen szerepelnie 2 gólt is szerezve, a csapata pedig a 2. helyen végzett a Ligue 1-ben a Paris Saint Germain mögött.

 

Falcao Old Traffordra történõ kölcsönbe adása a 2014/15-ös szezon elején lehetõvé tette Martial számára, hogy átvegye a stafétabotot, mint elsõ számú támadó, amit 9 góllal sikerült megerõsítenie, s emellett az is említésre méltó, hogy mindössze 3 bajnokit hagyott ki a teljes szezonban. A Monaco a bajnokságban végül a 3. helyen zárt, a Bajnokok Ligájában pedig egészen a negyeddöntõig meneteltek.

 

 

 

 

Igaz Martialnak nem sikerült betalálnia nemzetközi kupában, meggyõzõen játszott és egy gólt is elõkészített a Vörös Ördögök korábbi csatárának, Dimitar Berbatovnak a United Premier League-es riválisa, az Arsenal elleni visszavágón. Az Emirates Stadionban nyújtott teljesítménye az egyik legkiválóbb volt a fiatal játékostól, az Ágyúsok ezen a mérkõzésen 3-1-es vereséget szenvedtek.

 

Martial tehát már letette névjegyét, mielõtt a 2015/16-os szezonra a Unitedhez igazolt volna, azt követõen, hogy még betalált akkori csapata, a Monaco színeiben a Young Boys elleni Bajnokok Ligája selejtezõben. Mikor klubja kiesett a sorozatból a Valencia ellenében, megnyílt az út elõtte egy esetleges távozáshoz, ami végül be is következett, igaz július elején hosszabbította csak meg szerzõdését a franciákkal.

 

Képes játszani jobbszélsõ támadót is, de utánpótlás csapataiban mutatott teljesítménye alapján a szakértõk azt a következtetést vonhatták le vele kapcsolatban, hogy ahogy érik, Martial annál termékenyebb lesz közvetlenül a kapu elõtt. Iskolás korában nagy rajongója volt a két brazilnak, Sonny Andersonnak és Ronaldónak, így talán nem meglepõ, hogy megtalálhatóak a dél-amerikai stílus elemei a játékában. Minden bizonnyal nagy kedvenccé növi ki magát a szurkolók körében.

 

NÉVJEGY :

 

NÉV: ANTHONY MARTIAL

MEZSZÁM: 11

SZÜLETÉSI IDÕ: 1995.12.05.

SZÜLETÉSI HELY: FRANCIAORSZÁG, MASSY

POSZT: CSATÁR

A UNITEDHEZ IGAZOLT: 2015.09.01.

ELÕZÕ KLUBJA: AS MONACO

NEMZETISÉG: FRANCIA

DEBÜTÁLT A UNITEDBEN: 2015.09.12. LIVERPOOL ELLEN

VIDEÓÖSSZEÁLLÍTÁS: KATT!


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!