Riley karrierje még mindig felfelé ível

Az öt részes, exkluzív interjú sorozat második részében egy újabb fiatal, Joe Riley idei szezonját csodálhatjuk meg.


Amikor a United februárban a Shrewsbury Town ellen lépett pályára az FA-kupában, a klubhoz 6 éves kora óta kötõdõ Joe Riley számára egy nagy pillanat érkezett el, debütálhatott a Unitedben, majd három nappal késõbb a Midtjylland ellen kezdõként léphetett pályára.

Az idegesség nem kötött gúzst a 19 éves tehetség lábára. "Az elsõ játék egyértelmûen egy valóra vált álom volt. A szám kiszáradt az izgalomból, amikor a pályára léptem, de úgy gondolom, egész jól teljesítettem. Jó érzés volt az is, hogy újból lehetõséget kaptam a Midtjylland ellen az Old Traffordon is. Egyszerûen hihetetlen" - mondta.

Riley úgy érezte, lehetõsége adódhat a dánok ellen idegenben az Európa-liga összecsapás elsõ felvonásában, tekintve, hogy nem sok elérhetõ szélsõ hátvéd volt akkoriban. "Soha sem gondoltam volna, hogy ez ebben a szezonban megtörténhet" - ismerte el. "De aztán megláttam, mennyi sérülttel is rendelkezünk és emlékszem, amint ezt mondtam a többieknek: 'Ez a legjobb esélyem, soha többé nem áll majd ilyen lehetõség elõttem. Ott kell lennem!'"

"Louis van Gaal behívott és azt mondta, hogy megkapom a lehetõséget és velük utazhatok. Beszélt velünk, fiatalokkal és ezt mondta: 'Gratulálok, bekerültetek a keretbe.' Ezt hallani a menedzsertõl hihetetlen volt. Ez az elsõ közös utazásom Európában az elsõ csapattal, õrület volt a vele járó nyomás és a többi hasonló dolog."

Azt követõen, hogy elutazott a csapattal Skandináviába, de nem került bevetésre, még édesebb volt az érzés a visszavágón, ahol a kezdõcsapatban találta magát.

 


"Egyszerûen csak ki akartam menni a pályára és játszani a saját játékom, mintha csak egy U21-es meccs lenne, nem akartam túl nagy nyomást magamra helyezni" - mondta. "Csak ki akartam menni és élvezni ezt a tapasztalatot és úgy játszani, ahogy tudok. Ez még idegtépõbbé tette a dolgokat. Próbáltam nem figyelembe venni a szurkolókat. Amikor játszol és erõsen koncentrálsz, valamilyen szintig kizárod õket. Ez csak akkor múlik el, amikor jön egy bedobás vagy csak áll a játék, ilyenkor veszed észre körülötted a dolgokat és szóhoz sem jutsz. Amikor játszol, akkor minden rendben van."

Egy nagyon ígéretes beadása után Morgan Schneiderlin a kapufát találta el fejjel, amire a közönség is azonnal felhördült. "Emlékszem, hogy egy beadásom megtalálta Morgan fejét és õ eltalálta a kapufát. Ahogy hallottam a szurkolók morajlását, hihetetlen volt belegondolni, hogy szerepem volt annak elõidézésében."

Riley tündöklése méginkább figyelemre méltó azt tekintve, hogy a tavaly U21-es csapatba betörõ játékost Warren Joyce edzõ tette a balhátvéd posztra. Még fiatalabb korában inkább szélsõként szerepelt és a dolgok nem mentek csak úgy maguktól értetõdõen az U18-as csapatban második évében.

Védõvé tétele után kiharcolta útját Joyce csapatába, ahol végül 19 szereplésig jutott a bajnoki címet ünneplõ ifjak között. A felejthetetlen bepillantását az felnõttek közé, mint eredményt nem szabad lebecsülni, hiszen a fitaloknak nagyon nehéz profi játékossá elõlépni a fiatalabb korcsoportokból. Hatalmas fizikai kihívás, és nagyon sok munkára van szükség, amit õ remekül véghez is vitt.

"Ez olyan, mint amikor felkerülsz az U18-asokhoz. Bármelyik korban nehéz bekerülni a csapatba. Betörni az U21-es csapatba, és balhátvéd pozícióban is játszani, ami nem igazán az én posztom, valamint rendszeresen pályára lépni - ha azt mondják a szezon kezdetén, hogy ez történik velem idén, örömmel fogadtam volna."

 


"Warren mindannyiunkat fitten tart. Sokkal fittebbnek és erõsebbnek érzem magam idén. Sokat dolgoztam a balhátvéd poszton való szereplésemen és a bal lábamon. Guillermo Varela az U21-es csapattal volt a szezon kezdetén, ahogy Cameron [Borthwick-Jackson] is és aztán hirtelen felkerült az elsõ csapatba, szóval felszabadult egy kis hely a poszton. Ezt a lehetõséget két kézzel ragadtam meg, hogy idõt kaphassak és játszhassak. Néhány játékos felkerült a nagyok közé, szóval nagyjából az összes mérkõzésen szerepelhettem idén."

Mivel posztján akadnak játékosok, a kérdés hosszútávú pozíciójával kapcsolatban nagyon találó. A szezon vége felé átkerült a védelem jobb oldalára és ez egy nagyon jó opció lehet számára a következõ évben. "Jövõre talán jobbhátvédként szerepelek majd. Nem igazán tudok errõl konkrétumot, de ha továbbra is játszom és jól tudok teljesíteni, bárhova is tesznek, játszani szeretnék, hogy õszinte legyek."

"Azt hiszem határozottan jobbhátvéd vagyok tekintve a múltat. Az emberek valószínûleg nem vették figyelembe, hogy nem az erõsebb oldalamon szereplek. Szeretek beadni és a bal oldalon ez számomra sokkal nehezebb. Ha választanom kellene, határozottan egy jobb oldali játékos vagyok, aki szeret beadni, de bárhol is játszom, ha az a csapatban tart, szívesen leszek örökké balhátvéd."

"Mindig is jobban szerettem a szélsõ hátvéd pozíciókban szerepelni, az igazat megvallva, mert szeretem kihozni a labdát. Szeretem ha van elõttem tér és átfuthatok a pályán, ha tudok. Mindig is támadó szellemû játékos voltam. Ugyanakkor sokat dolgoztam védekezõ képességeimen is. Hogy fair legyek, ezt tavaly nem sokat kellett hasznosítanom [U18-as szinten], de mint szélsõ hátvéd, egyértelmûen támadóbb jellegû vagyok. Úgy vélem erre a mai, modern fociban nagy szükség van."

Riley sok hasonlóságot mutat egy igazi, XXI. századi balhátvédhez képest, amolyan Luke Shaw típusú focistaként, aki képes elindítani a támadást azzal, hogy végigrohanja a pályát majd csatlakozik a társaihoz. Birtokában van a képességnek, hogy egyel feljebb szerepeljen akár, köszönhetõen, hogy a szélsõk játékát is jól ismeri, azonban a tinédzser játékosnak még sokat kell tanulnia, noha állóképessége már most egy értékes képessége.

 


"Ha megnézzük Luke Shaw-t, õ olyasvalaki, aki robbanékonyságával folyton elõre tör és õ egyértelmûen egy remek szélsõhátvéd" - folytatta Riley. "Nagyon jó a támadómunkáját nézni, ahogy a védekezését is. Szeretném ezt beépíteni a saját játékomba. Azt hiszem sosem játszottam még szárnyhátvédet ezelõtt, de úgy vélem ez a szerepkör is illene hozzám, hogy õszinte legyek."

Az akadémiai rendszer továbbra is megfelelõen mûködik az Old Traffordon és az U21-es bajnoki cím további bizonyíték arra, hogy a fiatal játékosok jó úton haladnak a siker felé. Büszkeséggel tölhet el mindannyiunkat, ahogy látjuk ezeket a fiatal tehetségeket elsajátítani az elsõ osztályú futballal járó életet és látni azt, hogy a klubot fiatalabb játékosok csoportja is tudja képviselni. "Azt hiszem senkire sem lehet panasz" - mondta Riley. "Mindenki jól teljesített, akár az U21-es, akár az U18-as csapattól jöttek, mint például Marcus Rashford és Tim Fosu-Mensah - mindenki jól teljesített."

A jövõt tekintve a szélsõhátvéd további célokat tûzött ki maga elé, melyeket a 2015/16-os szezon elején messze nem gondolt volna. Bemutatkozás a felnõtt csapatban, állandó részvétel Warren Joyce U21-esei között okot adnak neki, hogy ambíciózusan vágjon neki a felkészülésnek a következõ szezonra. A túrára való utazás a felnõttekkel egy olyan kaland lenne, ami minden bizonnyal elhomályosítaná a februári kirándulást Dániába.

"Egy bizonyos pontig reménykedem a részvételben. Azt hiszem ez mindenki álma, hogy a felkészülési szezon túrájához csatlakozhasson, és tavaly Gossy [Sean Goss] ott volt. Majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok és ha kiválasztanak az utazók közé, az egy abszolút minõségi tapasztalat lesz számomra."

Riley tisztában van vele, milyen erõteljesen kell dolgoznia azért, hogy teljesíthesse célkitûzéseit, de az elmúlt idény bizonyította, hogy törekvését és szerepléseit tekintve a megfelelõ úton halad.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!