Dean Henderson betörne az elsõ csapatba

A 2016/17-es szezont nagy reményekkel váró, fiatalokat bemutató öt részes sorozat harmadik részéhez értünk, melyben az ifjú kapus Dean Hendersont ismerhetjük meg.


Dean Henderson hirtelen egy álomvilágba csöppent februárban, miután visszahívták kölcsönszerzõdésébõl a Stockport County csapatától, hogy leülhessen a kispadra a Shrewsbury Town elleni FA-kupa meccsen.
 

Miután Joel Castro Pereira már korábban szerepelt a sorozatban a Rochdale együttesében, megnyitotta az utat Henderson számára, aki ekkor mindössze 18 éves volt. Ez a nagy izgalmakkal járó lehetõség olyasvalami, amit magával fog vinni útján a fiatal játékos.
 

Egy olyan magabiztos figura, mint õ, aki hisz a képességeiben, képes, hogy elérje a legfelsõbb szintet. Henderson személyiségében megtalálható az a versenyszellem, ami hosszú utat fog biztosítani számára. Mindegy, hogy Peter Schmeichel védéseit tanulmányozza a YouTube-on, vagy David de Geát figyeli az edzésen, kijelenthetõ, hogy megszállottja a kapus posztnak.
 

Általánosságban úgy vélik, hogy az õ posztjukon szerepelni elég magányos, de van egy különleges kötõdés a kapusok között minden klubnál. "Mindig segítünk egymásnak a pályán kívül, de amikor a pályán vagyunk, nagy a verseny. Továbbra is sokat kell dolgoznom az edzõteremben, hogy erõsebb és gyorsabb legyek. Ezt fenn kell tartanom, hogy eljuttasson a csúcsra."
 

Minden a Carlisle Unitednél kezdõdött, amikor Dean Hendersont egy blackpooli tornán a kapus megbetegedése okán hátravezényelték hálóõrnek a jobb szélsõ vagy támadó posztjáról. "Beálltam a kapuba és kivédtem néhány tizenegyest. Ezt követõen már a kapuban szerettek volna tudni engem, ettõl nem voltam túl boldog, de elkezdtem vetõdni a sárban, élveztem és végül ott ragadtam."

 

 

"Beszéltem a szüleimmel és aggódtak, hogy elveszítem minden esélyem arra, hogy mezõnyjátékos legyek, de õszintén szólva imádtam a hideg, esõs idõben vetõdni, csúszni-mászni. Tizennégy évesen kerültem a Unitedhez pár próbajátékot követõen. [A kapusedzõ] Eric Steele hozott a csapathoz és nagyon kedves volt velem."
 

"Nagyon ideges, de izgatott is voltam ugyanakkor, a világ egyik legnagyobb klubjához érkezni, akinek mindig is drukkoltam. Nyáron írtam alá. Északi srácként Carlisle-ban felnõve kicsit nehéz volt 14 évesen megszokni a manchesteri életet, de jó emberek vettek körül, akik támogattak és segítettek az utamon."
 

"Az olyanok, mint Scott McTominay, Joey Riley és Oli Rathbone a szárnyaik alá vettek és átsegítettek a kezdeti hónapokon. Ahogy idõsödsz, egyre jobban veszed át ezeket a szerepeket, és segíted a társaidat és az újonnan érkezõ fiatalokat."
 

A csata mindig kiélezett a kapusposztért - õ volt az egyike az öt kapusnak, akiket tavaly neveztek az elsõ csapat keretébe Sam Johnstone, Sergio Romero, De Gea és Pereira mellé. Henderson kétszer szerepelt Warren Joyce tartalékcsapatában, mindkétszer a Lancashire Senior Cup-ban pályára lépve, és a Blackpool ellen csapatkapitányként léphetett pályára, ami elõtérbe helyezte társaságkedvelõ személyiségét. Mindig nagyon hangos a mérkõzések alatt, õt választották az UEFA Ijfúsági Ligában is elsõ számúnak, azonban sérülést szenvedett a PSV Eindhoven elleni vereség során, ami igazi visszaesés volt számára.
 

Amikor visszanyerte fittségét, elküldték a Stockport Countyhoz kölcsönbe, hogy tapasztalatot szerezzen, és remek teljesítménye okán kölcsönszerzõdését meg is hosszabbították, miközben 'Meccs embere' díjat sikerült begyûjtenie a Curzon Ashton elleni 0-0 során. Visszahívása Manchesterbe De Gea Midtjylland elleni Európa-liga összecsapás elõtt összeszedett sérülése miatt történt, és bár a debütálására nem került sor, de a sokkoló elõléptetés megmutatta Henderson számára, milyen gyorsan kerülhet elé a lehetõség, hogy bizonyítson.

 

 

A kihívás számára most az, hogy állandó kezdõ helyet béreljen magának Joyce együttesében, amire van esélye, tekintve, hogy a Lancashire Senior Cup mérkõzéseken jól teljesített - a Rochdale és a Blackpool ellen - pár jó védést bemutatva. Tizenegy alkalommal csak a kispadon kaphatott helyet az U21-esek között, de ha kellõ türelmet mutat, a 2016/17-es szezon nagy áttörést hozhat számára, függetlenül attól, hogy mit hoz a jövõ.
 

Fizikálisan még fejlõdésre van szüksége, amit ha megtesz, segíteni fog céljai elérésében. "Érdekes módon az édesapám 192 cm, édesanyám 183 cm, és a bátyám is egy magas srác, szóval magabiztos voltam, hogy én is az leszek. Azonban csak 190 cm magas vagyok, viszont még mindig nõhetek, szóval bizakodom, hogy pár centiméterrel magasabb leszek" - mondta a szezon egy korábbi interjújában.

Mint minden fiatal az Old Traffordon, Dean is tudja, hogy milyen nehéz állandó kezdõhelyet szerezni a felnõtt csapatban - és ez még nehezebb egy kapus számára. Az utolsó sajátnevelésû kapus Mark Boesnich volt, aki meg tudta szerezni az egyes számú mezt, azonban a Bosman-szabály miatt elõbb az Aston Villában kellett bizonyítania, mielõtt visszatért volna a Manchester Unitedbe.

Henderson eltökélt, hogy hosszútávon is képes lenne megfelelni. "Száz százalékig ugyanazok az ambícióim, mint a többi fiatalnak a Unitednél. A kapus helyzetre való tekintettel még szükségem van pár évre. Egyértelmûen David a világ legjobb kapusa jelenleg, akitõl nagyon sokat tanulhatok."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!