Játékosprofil: David de Gea

David de Gea. Az ember klubhovatartozástól függetlenül, ha meghallja ezt a nevet, máris arra asszociál, hogy vitán felül a világ egyik, ha nem a legjobb kapusáról van szó. Klubunk egyik legnagyobb kincse már a 7. évében szolgálja hűségesen a Vörös Ördögöket, és fogja még remélhetőleg nagyon sokáig.


David de Gea zsinórban háromszor kapta meg a Sir Matt Busby Év Játékosa díjat, mely sorozat 2017-ben ugyan megszakadt, de ez csupán ékes bizonyítéka annak, hogy milyen erős is valójában a United védekezőmunkája – a díjat Ander Herrerának szavazták meg egyébiránt.

 

Ettől függetlenül, ahányszor csak szerepet kapott, David sorozatosan demonstrálta, hogy kvalitásai legalább olyan jók, mint az előző években - újabb és újabb fantasztikus védésekkel gazdagítva a már amúgy is meggyőző önéletrajzát. Talán nem ő lett a United „MVP-je” a tavalyi szezonban, de konstans kiválósága és folytatólagos készségfejlődése a Professzionális Labdarúgók Szövetségének (PFA) Év Csapatába juttatták a klasszis kapust.

 

De Gea 14 évesen öltötte magára először a spanyol válogatott szerelését

 

De Gea Old Traffordra vezető útja az Atletico Madrid akadémiáján kezdődött. Legfőbb erényei a magassága és atletikussága volt, valamint magabiztossága a labdával. Gyorsan lépegetett előre az utánpótlás ranglétráin, első profi szezonját a tartalékok tagjaként töltötte a 2008/09-es idényben. Debütálására az első csapatnál a következő szezonban meglehetősen hamar sor került, amikor is csereként beállva jutott szóhoz egy FC Porto elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen 2009. szeptember 30-án – s ezt követően egy pillanatra sem nézett hátra.

 

De Gea a felnőtteknél töltött első idényében végül kulcsfontosságú szerepet töltött be, hozzásegítve az Atletico Madridot az UEFA Európa-liga végső győzelméhez, mely a klub első komoly nemzetközi trófeája volt nem kevesebb, mint 50 évre visszamenőleg. A már amúgy is igen pozitív megítélése a második teljes La Ligás szezonjában még tovább eszkalálódott, és elkezdődtek a Uniteddel kapcsolatos pletykák is, melyek 2010 januárjában kerültek először napvilágra. Majd miután a Vörös Ördögök kapusedzőjét, Eric Steele-t kiszúrták a fiatal tehetség megfigyelése közben, még inkább felerősödtek a szóbeszédek egy esetleges Angliába szerződésről.

 

Egy U17-es és két U21-es EB-t is nyert a spanyolokkal

 

A 2010/11-es idény végére David számos médium által volt számon tartva, mint Edwin van der Sar utódlásának első számú kiszemeltje az Old Traffordon, bár a megbeszéléseket az az évi, Dániában megrendezett U21-es Európa-bajnokság idejére felfüggesztették - melyet épp Spanyolország hódított el De Geával a soraiban. A transzfert végül a torna befejeztével véglegesítették 2011. június 29-én (hivatalosan július 1-től United játékos), hogy nem sokkal később David csatlakozzon újdonsült csapattársaihoz, akik épp Észak-Amerikában készültek az új szezonra.

 

Fiatal kora ellenére De Gea sikeres első szezont tudhatott maga mögött Manchesterben. Bár a média meglehetősen tisztességtelen módon, árgus szemekkel figyelve minden mozdulatát, zúdította rá kritikáit, ahol csak tudta, remekül adaptálódott az angol labdarúgáshoz. Sajnos a 2011/12-es bajnoki véghajrá óriási szívfájdalommal ért véget a United számára, miután a Manchester City az utolsó játéknap utolsó perceiben csaklizta el drámai körülmények közt a Premier League trónját. Ám De Geának olyan tapasztalat volt mindez, mely révén még elhivatottabbá és bosszúszomjasabbá vált a soron következő idény versenyfutására – társaival egyetemben.

 

2013-ban lett a Premier League bajnoka a Uniteddel

 

Amikor a Vörös Ördögök visszahódították a Barclays Premier League bajnoki címét 2012/13-ban, utcahossznyival nyerve azt (11 pont), De Gea kiemelkedő alakja volt a sikernek. Teljesítményével rászolgált, hogy helyet kapjon az igen nagy presztízzsel bíró PFA Év Csapatában, és hogy harmadik helyen zárjon a szurkolók szavazása alapján kiosztott Sir Matt Busby Év Játékosa díjért folytatott házi versenyfutásban.

 

Miután még a szóban forgó naptári év nyarán teljesítményével hozzájárult a spanyol U21-es válogatott újbóli kontinenselsőségéhez, De Gea visszatért az Old Traffordra, hogy megkezdje a felkészülést az új idényre. Bár a United számára nem alakult túl fényesen a 2013/14-es szezon, a spanyol kapus továbbra is a legmagasabb szinten szolgálta csapatát. Időközben elérte 100. szereplését is a klub színeiben a Tottenham Hotspur ellen, és minden sorozatot figyelembe véve összesen 20 alkalommal őrizte meg hálóját kapott gól nélkül. Nem csoda, hogy végül teljesítményével maximálisan kiérdemelte a United Év Játékosa címét, illetve a játékosok is ők szavazták meg a szezon legjobbjának.

 

24 esztendősen debütált a nagy válogatottban Casillas méltó utódjaként

 

Ha mindez nem lett volna elég elismerés 2013/14-es produktumáért, a United 1-esét behívták hazája Világbajnoki keretébe és felnőtt válogatottbeli debütálásra is sor került egy El Salvador elleni felkészülési mérkőzésen, melyet végül 2-0 arányban nyertek a spanyolok, David pedig a mérkőzés utolsó perceire állhatott be Iker Casillas cseréjeként. Egy edzésen összeszedett sérülés okán viszont sajnálatos módon De Gea egyetlen mérkőzésen sem léphetett pályára Brazíliában a csoportmeccseken.

 

De Gea aztán a 2014/15-ös idényben lemásolta az előző szezonját két év játékosa díjat is bezsebelve májusban, igaz csapatával egyetlen érmet sem sikerült szereznie, ami egy bizonyos, nem a kapuban mutatott parádés teljesítményének volt a számlájára írható. A Vörösök kollektív teljesítménye azonban előrelépést jelentett így is, hiszen Loius van Gaal vezetésével a klub ismét elérte a Bajnokok Ligájában való szereplést, mely áhított célnak De Gea kulcsszereplője volt. A spanyol hálóőr csupán a szezon utolsó meccsét hagyta ki a Hull City ellen idegenben egy ágyéksérülés miatt, addigra azonban az első négy hely egyike már garantálva volt. Bizonyára többek közt az ellene pályára lépett frusztrált támadók szavazatai alapján is újfent beválasztották a PFA Premier League Év Csapatába – egyedüli képviselőként a United soraiból.

 

A még mindig csak 27 éves David már most a legnagyobbak közt kerül említésre

 

A 2015/16-os szezon egy a Real Madridba való átigazolásáról szóló pletykaáradattal indult, ami végül kútba esett, De Gea mégis mindvégig profi módon kezelte a szóbeszédeket, hogy aztán karrierje egyik legpompásabb szezonját fussa a Uniteddel, ismét megnyerve az Év Játékosa szavazást, az FA-kupát és egy újabb helyet a PFA Év Csapatában.

 

2016 májusában történelmet írt azzal, hogy első United játékosként sorozatban három ízben nyerje el a Sir Matt Busby Év Játékosa elismerést. Precedens nélküli tett volt ez a kapus számára, ami bebetonozta státuszát a United drukkerek szemében, mint az egyik legnagyobb kedvenc a klub keretében.

 

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: David De Gea
Születési dátum: 1990. november 7.
Születési hely: Spanyolország, Madrid
Poszt: Kapus
Csatlakozás ideje: 2011. július 1.
Igazolás innen: Atletico Madrid
Nemzetiség: Spanyol
Debütálás a Unitedben: 2011. augusztus 7. (vs. Man City)
Pályára lépés: 303 alkalommal (2018.02.26.-i adat)


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!