De Gea ismét bizonyította fontosságát

David de Gea Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása óta töretlenül a Manchester United egyik, ha nem a legstabilabb pontja folyamatosan. Adta magát tehát, hogy szombaton a Wolverhampton ellen a klub menedzserlegendájának Old Traffordra való visszatérése alkalmával ismét egy kirobbanó teljesítménnyel rukkoljon elő a Vörös Ördögök kapujában.


De Gea egyike volt Sir Alex Ferguson azon három igazolása közül, akik a Wolves elleni kezdőben helyet kaptak. Antonio Valencia és Chris Smalling egyaránt Fergie nevéhez fűződnek – mindkettőjüket még a spanyol kapusklasszis érkezése előtt igazolta le a klub.

 

Már-már hihetetlennek hat, hogy mennyi ellentmondást és kétkedést váltott ki 2011-ben De Gea szerződtetése az Atletico Madridtól. Az akkor 20 éves tehetség nem mást, mint a dörzsölt és sokat megélt Edwin van der Sart volt hivatott helyettesíteni – a szkeptikusok legnagyobb meghökkenésére.

 

Bár De Gea generációjának legtehetségesebbjei közé tartozott, kis túlzással az érintettek - köztük a szurkolók nagy tábora - kétkedve fogadta az ifjú ibériai leigazolását. Sir Alex a klub korábbi kapusedzője, Eric Steele álláspontjára bólintott rá végül, aki szerint a fiatal De Geában minden megvolt ahhoz, hogy a Premier League-ben is megállja a helyét. Fergie egyetértésben zöld utat adott a tárgyalások megkezdéséhez, noha De Gea első időszaka aztán kissé döcögősre sikerült Angliában.

 

A szombatit tekintve nézőpont kérdése: elvesztett két, vagy megnyert egy pontról beszélünk?

 

Épp a héten lesz hét esztendeje, hogy első alkalommal állt a United kapujában, méghozzá egy ízig-vérig brit klub ellen, Stoke-on-trentben – mindössze pár héttel új szerződése aláfirkantását követően. Sir Alex a meccs után óva intette De Geát, hogy a bizonytalansága a debütálómeccsén fel kell nyissa a szemét a szigetország sajátosságaira. Újdonsült hálóőrünk azonban gyorsan tanult, és ha voltak is vért izzadós meccsei első szezonjában, végül sikerrel abszolválta azt.

 

Ma már szinte nem is emlékszünk a kezdetben bizonytalankodó De Geára. A Wolves ellen szombaton ismét tanúbizonyságot nyert, miért is könnyebbültek meg annyira a klub drukkerei augusztus 8-án. Ez volt ugyanis a nap, amikor Thibaut Courtois aláírt a Real Madridhoz a Chelsea csapatától. Az, hogy a belga áttette székhelyét a Bernabeuba egyszer, s mindenkorra véget vetett a szűnni nem akaró pletykaáradatnak, miszerint De Gea előbb-utóbb újra szülővárosában, Madridban köt ki, hogy a Real mezét húzza magára.

 

Bár mind a játékos, mind a klub számtalan alkalommal adott hangot annak, hogy semmiféle igazolás nincs a láthatáron, a híresztelések egyre csak jöttek a sajtóból. Egészen addig, amíg Courtois szerződtetése hivatalossá nem vált. A Chelsea volt kapusának leigazolása a Realtól gyakorlatilag egy új játékos érkezésével ért fel az Old Traffordon a szurkolók szemében.

 

A szombati eredményre aligha jelent vígaszt De Gea parádés teljesítménye, azt viszont el kell ismerni, ha nem a spanyol áll a United kapujában, az eredmény még rosszabbul is alakulhatott volna. A megszerzett egy pontot nyugodt szívvel sorolhatjuk a többi közé, melyet maga a kapus szerzett csapatának az elmúlt években Sir Alex, David Moyes, Louis van Gaal és Jose Mourinho irányítása alatt.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!