Van Gaal: Solskjaer ugyanazt a taktikát használja, mint Mourinho

A norvég menedzser meggyőző teljesítményt mutatott eddig a United kispadján, viszont a korábbi edzőnek volt néhány szava a taktikához.


Louis van Gaal szerint Ole Gunnar Solskjaer ugyanazt a taktikát játssza a csapattal, mint Jose Mourinho, vagyis az úgynevezett "buszozós" taktikát.

 

Solskjaer érkezése óta a csapat formája és morálja nagyban javult a Mourinho-éra utolsó hónapjaihoz képest, amikor is a csapat hangulata mondhatni romokban hevert.

 

Az utóbbi két idegenbeli találkozó - az Arsenal és a Wolves ellen - nem sikerült valami fényesre. Az Arsenal elleni vereség nagy veszteséget jelenthet a legjobb négy közé kerüléskor, a Wolves elleni meccsen pedig a csapat kiesett az FA-kupából. Ennek ellenére a csapat továbbra is harcban van a legjobb négy közé jutásért, ráadásul a Bajnokok Ligájában is negyeddöntőt játszik.

 

Eddig még nem született döntés Ole végleges kinevezéséről, de Van Gaal szerint - aki 2014 és 2016 között irányította a Vörös Ördögöket - a norvég mester ugyanazt a negatív taktikát játszatja a csapattal, mint Mourinho.

 

"Az utánam lévő edző [Mourinho] a buszozós taktikát kezdte alkalmazni a csapattal, vagyis a kontrákra játszott" - mondta Van Gaal a BBC-nek.

 

"Most újra egy olyan edző van a kispadon, aki szintén a buszozást alkalmazza és a kontrákra játszik. A különbség csupán annyi Mourinho és Solskjaer között, hogy Solskjaer nyerni szokott."

 

"Nem igazán követem az eseményeket, de úgy tűnik, hogy a hangulat viszont javult. Az is igaz, hogy Solskjaer megváltoztatta Paul Pogba pozícióját, ahol egy fontos szerepkört kell betöltenie."

 

"De a Manchester United jelenleg nem azt a focit játssza, mint Ferguson alatt. Ez egy védekező, kontrára épülő futball. Valakinek tetszik. Ha úgy gondolja valaki, hogy ez izgalmasabb, mint az én unalmas támadó focim, akkor rendben van. Ez nem az én gondom."

 

"Solskjaer csak kétszer veszített, viszont ezt jól kell kezelnie. Nagyon fontos, hogy a Manchester United bejusson a Bajnokok Ligájába, ez volt akkor is, amikor én voltam a menedzser."

 

"De van esélyük megnyerni a Bajnokok Ligáját is, mivel egy védekező focit játsszanak, amelyet nagyon nehéz megtörni. Ezt valaki vagy kedveli vagy nem, de ez végül is Mourinho munkájának eredménye."

 

 

Van Gaal ráadásul abban is kritizálta Solskjaert és Mourinhót, hogy nem adnak valódi lehetőséget a fiataloknak.

 

A holland mester - aki egyébként a hónap elején jelentette be a visszavonulását - mindig is híres volt arról, hogy a fiataloknak komoly lehetőségeket nyújtott az első csapatnál, erre volt néhány példa az Old Traffordon töltött időszaka alatt is.

 

"Korábban olvastam, hogy Mourinho azt nyilatkozta, hogy én csakis azért csináltam ezt, mert rá voltam kényszerülve [fiataloknak játéklehetőséget nyújtani]. Ez nem igaz. Én csináltam a kényszert."

 

"A Manchester Unitednek több mint 30 játékosa volt. Én ezt lecsökkentettem 23-ra. Ezáltal lehetőségem nyílt az akadémiához nyúlni. Ezt tettem minden csapatomnál. Ezért mondhatja el sok fiatal játékos, hogy nálam debütált."

 

"Sok olyan edző, mint Mourinho, nem ad lehetőséget a fiatalok számára. Igen, 5 perc. Solskjaer 10 perc. Viszont ez nem lehetőség. Az igazi lehetőség az egy egész mérkőzés."

 

"A túl sok tapasztalat nem igazán jó. Akkor kialakul benned egy robotpilóta. Mindig szükséged van a képzeletedre, és nem szabad elfelejtened azt, hogy milyen inspiráló fiatal játékosok lehetnek."

 

"Ha nem vagy hajlandó megbízni a fiatalokban, akkor nem vagy alkalmas egy olyan klub irányítására, amely nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra."

 


Goal.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!