A United Anglia legsikeresebb nevelőklubja

A Manchester United több olyan játékost képzett, akik jelenleg Európa top 5 bajnokságának felnőtt csapataiban szerepelnek, mint bármelyik másik Premier League klub.


A CIES Football Observatory kutatása a Premier League, a spanyol La Liga, az olasz Serie A, a német Bundesliga és a francia Ligue 1 csapatainak összes játékosát górcső alá vette.

 

Az UEFA definíciója szerint az a játékos számít saját nevelésnek, aki 15 és 21 éves kora között három szezont eltöltött ugyanannál a klubnál, ez alapján a Vörös Ördögök pedig 24 játékost adnak a top bajnokságok csapataiba.

 

Bár ez a szám alacsonyabb, mint a B csapataikat a spanyol alacsonyabb osztályokban futtató Real Madridé (43) és a Barcelonáé (32), egyel megelőzik az Arsenalt, néggyel pedig a Chelsea-t.

 

A 24 játékos közül 8 szerepet is kapott Ole Gunnar Solskjaer felnőtt csapatában a 2020/2021-es idényben - Tim Fosu-Mensah, Mason Greenwood, Dean Henderson, Jesse Lingard, Scott McTominay, Paul Pogba, Marcus Rashford és Axel Tuanzebe. További két játékos pedig kölcsönben szerepel Andreas Pereira (Lazio) és Tahith Chong (Werder Bremen) személyében.

 

Ahhoz, hogy a CIES tanulmányába egy játékos bekerülhessen, ebben a szezonban minimum egy felnőtt bajnoki mérkőzésen pályára kellett lépnie, vagy az elmúlt két szezon mindegyike során szerepelnie kellett valamilyen felnőtt versenysorozatban. Emiatt az olyan fiatal manchesteri nevelések, akik az előző szezonban debütáltak, nem kerültek rá a listára, úgy mint a 2019/20-as szezonban 17 bajnokin szereplő Brandon Williams, vagy az Európa-ligában szintén tavaly bemutatkozott Teden Mengi, Ethan Galbraith és Ethan Laird.

 

A 24 fős listáról kilencen más Premier League klubokkal állnak szerződésben - köztük a Leicester City-s Jonny Evans, vagy az Evertonos Michael Keane - de olyan európai topcsapatokban is vannak United által nevelt játékosok, mint Gerard Pique révén a Barcelona, vagy Cristiano Ronaldo kapcsán a Juventus.

 

 

Ronaldo a Sporting Lisszabon akadémiáján pallérozódott, de 21 éves kora előtt több mint 3 évet töltött az Old Traffordon, így az UEFA szabályzata alapján ő is a klub nevelésének minősül.

 

További 11, United által nevelt játékos szerepel a ranglista 6. és 31. helye között számon tartott bajnokságok csapataiban, úgy mint Federico Macheda (Panathinaikos) és Rafael da Silva (Istanbul Basaksehir).

 

A klub akadémiájának vezetője, Nick Cox szerint a kutatás bizonyítéka annak, hogy a felnőtt szinten is helyüket megálló játékosok képzésére kitűzött céljuk, játszanak akár a Unitedben, akár másutt, elérésre került.

 

"Ezek a nagyszerű statisztikák újra rámutatnak arra, hogy az akadémiánk milyen minőségű játékosokat képez" - kezdte Cox.

 

"Nem titok, hogy a legfőbb célunk olyan játékosok képzése, akik készen állnak felnőtt szinten is teljesíteni, az pedig a legnagyobb megtestesülése ennek, hogy az előző szezonban nyolc saját nevelésű játékos debütálhatott a felnőtt csapatban."

 

"Mindazonáltal azt is szeretnénk, hogy azok a fiúk, akik végigjárják a képzésünk ranglétráját, hosszú és sikeres karriert tudjanak produkálni, ha nem a Manchester Unitedben, akkor másutt."

 

"A tanulmányból tisztán látszik, hogy a kontinensen számos egykori játékosunk játszik a legmagasabb szinten, ez pedig olyan dolog, amelyre az Akadémiánk nagyon büszke lehet."

 

 

10 JELENLEGI 'SAJÁT NEVELÉSŰ' JÁTÉKOS

Tim Fosu-Mensah

Mason Greenwood

Dean Henderson

Jesse Lingard

Scott McTominay

Paul Pogba

Marcus Rashford

Axel Tuanzebe

Tahith Chong*

Andreas Pereira*

*A szezont kölcsönben máshol töltik

 

14 EGYKORI 'SAJÁT NEVELÉSŰ' JÁTÉKOS

Phil Bardsley (Burnley)

Robbie Brady (Burnley)

Fabio da Silva (Nantes)

Jimmy Dunne (Burnley)

Jonny Evans (Leicester)

Tom Heaton (Aston Villa)

Adnan Januzaj (Real Sociedad)

Sam Johnstone (West Brom)

Michael Keane (Everton)

Oliver Norwood (Sheffield United)

Gerard Pique (Barcelona)

Cristiano Ronaldo (Juventus)

Danny Welbeck (Brighton)

Ron-Robert Zieler (1. FC Köln)


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!