Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Villarreal

,,Minőség eredmények nélkül? Értelmetlen. Eredmények minőség nélkül? Unalmas." - Johan Cruyff
Solskjaer...?


Kis túlzással már a második mérkőzésén az életéért küzdött a Manchester United a Bajnokok Ligájában. Pedig a sorsolás után sokan úgy nyilatkoztak, hogy ,,könnyű" ez a csoport. A tavalyi BL kudarc után az idei év sem indul túl könnyedén Manchester vörös felén. Milyen finom dolgokkal állt elő a norvég zseni Ole Gunnar Solskjaer?! Nézzünk meg 5 dolgot, amit megfigyelhettünk a mérkőzésen.

 

 

1. Felállások, taktika: NEM 4231, sokkal inkább 4-3-3!!

 

 

 

Solskjaer látszólag a 4-2-3-1-s formációt választotta a mérkőzésre ezúttal is, azonban már a mérkőzés elején megfigyelhető volt, hogy ez most 4-3-3 lesz. McTominay játszott a védekező középpályás szerepkörében, Pogba és Fernandes pedig kissé feljebb. A Villarreal formációja is sokkal inkább a 4-4-2-re hajazott a gyakorlatban.

 

 

McTominay forgató emberként a védelem előtt játszott a mérkőzés nagy részében.
McTominay védekező középpályás szerepében játszott a mérkőzés nagy részében.

 

A hazai csapat különböző mozgásokkal próbálta szétszedni a nagyon masszív vendég dupla, sőt sok esetben tripla falat. Az Unai Emery féle Villarreal ugyanis nem riadt vissza lemondani a labdáról és várni a kínálkozó alkalmat kontratámadások vezetésére.

 

Ronaldo gyakran lépett vissza Fernandes és Pogba elé, így létrehozva egy rombuszt a Villarreal sorok között. Fernandes és Greenwood pedig helycserés mozgásokkal igyekeztek a védelem szélét szétszedni.

 

A 4-3-3-s formációt nézzük meg a játékosok átlagos pozíciójával is alá támasztva. Szépen kirajzolódik, hogy Pogba és Fernandes egyértelműen egymás mellett játszott, míg McTominay a védekező középpályás szerepkörét töltötte be.

 

 

2. Az a fránya mélységi passz

 

Korábban is említettem már, hogy a Manchester United egyik legnagyobb baja, hogy nagyon kevés játékos tudja a keretben pontosan és jól megjátszani a mélységi passzokat. Pedig ez az a passztípu,s amivel a lehető leghatékonyabban lehet átjátszani az ellenfél védekező vonalait. A Villarreal elleni mérkőzésen ez a feladat egyértelműen McTominay szerepe volt. Én azt gondolom, hogy a skót aránylag jól oldotta meg ezt a célt, azonban sokszor lassan született meg a döntése. Nincs azon a szinten, mint Matic, azonban van benne potenciál. Más kérdés, hogy fogjuk-e még ezt a bátrabb 4-3-3-s formációt látni Solskjaertől?! Ez az a terület, amelyben fejlődnie kell a Unitednek. Ezt kétféleképpen tudja megtenni: vagy fejleszti a meglévő játékos minőséget vagy vásárol helyette. Azonban amikor a támadó részlegben olyan játékosok várják a labdát, mint Pogba, Fernandes, Sancho, Greenwood és Ronaldo, akkor el kell tudnod juttatni oda a játékszert.

 

McTominay a Villarreal két csatára közötti területből focizik.

 

Ami miatt dícsérni kell Solskjaert a mérkőzés után, hogy be merte vállalni a 4-3-3-s formációt, és felismerte, ha Pogbát is hátrébb küldi McTominay mellé, akkor a Villarreal 4-4-2-s védekezése le fogja fogni a két játékosát és elszigeteli a második vonaltól már őket. Más kérdés, hogy matematikában így is alul maradt a United a pálya közepén, mert három belső középpályásra jutott négy Villarreal játékos. Emery elérte azt a célját, hogy a Unitedet a szélre terelje. Ez több ok miatt is remek döntés volt, azonban erről egy külön fejezetben értekezünk.

 

 

A pálya közepén az egyenlet mégsem jött ki. Állandóan emberhátrányban játszott a United. Ezt a hátrányt egyedül Ronaldo visszamozgásai egyenlítették ki 4v4-re.

 

3. Felállt fal ellen egyszerűen nem megy

 

18-25 méter mélység! Nagyjából ennyi volt az a terület, amit a Villarreal engedélyezett az angol csapatnak. Idén már a náluk szervezetlenebb csapatok ellen is beletört Solskjaer bicskája a felállt fal elleni játékba. Emery ismét zseniálisan szűken tartotta a csapatát a Manchester United ellen.

 

 

Nem véletlen, hogy az egyenlítő gól sem egy begyakorolt séma után született. Telles egy rögzített helyzet után szerzett szépségdíjas gólt. A győztes gólnál pedig Cavani akarása kellett ahhoz, hogy megszülethessen a beadás, ahol Lingard mesterien tálalt a zseni Ronaldo elé. Ha rosszmájú szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy Greenwood még onnan is kapura lőtt volna.

 

 

Visszakanyarodva még egy kicsit az Aston Villa elleni mérkőzéshez. Solskjaer csapatára eddig is jellemző volt, hogy a pálya középső harmadáig el tud jutni (bár erősebb letámadás ellen ez sem feltétlenül mindig igaz). Azonban a támadó harmadban elfogy a tudomány. Itt kellene ugyanis kezdeményezni. A Villa ellen sajnos nagyon kijött, hogy a figurák, sémák helyett egyénieskedtek a játékosok. A leglátványosabb ebben Greenwood volt. De nem tudom ezért hibáztatni, mert az első 4 fordulóban is eldörrentett mindent és megmentette már akkor a United becsületét. A Soton ellen köténybe játékoson megpattanva, a kapus alatt átgurulva egyenlített.

 

 

A Wolves ellen pedig kifelé cselezve lehetetlen szögből szerzett győztes gólt.

 

 

Mostanában ugyanezek a lövések elakadnak a blokkban, kapusban vagy kaput sem találnak. Ahogy az xG mutató alapján várható volt, jött egy visszaesés. Korábbi cikkemben így vélekedtem róla:

 

,,Eddig ez az év nem csak Pogbáról, de Greenwoodról is szól. Tündököl a fiatal angol gyémánt. Rúgott egy gólt a Leedsnek bal szélről, a Sotonnak középről és nem árulok el nagy titkot ha elmondom, hogy a Wolves ellen jobb oldalról az ő egyéni játékának köszönhetően lett meg a három pont. A Greenwood fanokat azonban kicsit lehűteném a következő pillanatokban. Az xG mutatók alapján ugyanis 2 góllal is túlteljesít eddig az angol játékos. A reális eredménye az 1 rúgott gól lenne. Ebből is látszik mennyire lehetetlen szögekből rúgta a góljait. Ez talán még Ole-nak is rossz hír, mert hosszútávon a játékosoknál az xG ki szokott egyenlítődni. Így nem biztos, hogy mindig meg fogja menteni Greenwood a csapatot, ahogy tette a Soton és a Wolves ellen. Ha úgy tetszik + 3 pontot ért a két gólja."

 

Csupán azt szeretném jelezni, hogy a támadóharmados játék eddig sem volt más. Azóta érkezett Ronaldo és most ő az ügyeletes megmentő. Lövésből lesz a gól...

 

 

 

 

4. Nem B terv, B keret sincs!

 

Solskjaert imádják Sir Alexhez hasonlítani. Remekül fel is építette ezt a mítoszt a norvég maga köré, ezzel egy burkot képezve, ami eddig megvédte a kirúgástól! Én azonban Sir Alex csapatán nőttem fel, így tudom, hogy a skót zseniális volt abban, hogy az egész keret, 20-22 játékos a teljes szezon során tűzben volt tartva. Nos, ez Solskjaernál abszolút nem így van. A gerincen kívül sok játékos kegyvesztett. Leginkább ez idén a Ligakupában jött ki, amikor is az elfelejtettek XI-e viszonylag simán kizúgott hazai pályán a West Ham ellen. Így beleszúrva egy tört a norvég menedzser hátába viszonzásul a bánásmódért.

A Villarreal elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen három alap védőt kellett pótolnia a stábnak. Ebből Lindelöf hozott le elfogadható mérkőzést. Telles a gólja ellenére szerintem gyenge volt. Meg sem tudta közelíteni Shaw játékosminőségét, pedig a csapat ezúttal is 49%-ban az ő oldalán kezdeményezte a támadásokat. Érdekességképp megnéztem Shaw Európa-liga döntős és Telles legutóbbi Villarreal elleni mérkőzésének hőtérképét. Szembetűnő Shaw mennyivel jobban behatolt mozgásával az ellenfél védekező vonalai mögé.

 

 

A másik oldalon Dalot árazta be magát egy éjszaka alatt. A félidőben azt írtam fel magamnak Dalot 0-5 Danjuma. Szegény portugál jobbhátvédet ott verték meg az első félidőben ahol akarták. Nem véletlen, hogy a Villarreal 46%-ban azon az oldalon vezette a támadásait.

 

 

Tegyük össze a kezünket, hogy David de Gea ismét világklasszis formában véd. A Villarreal ellen is bemutatott három-négy olyan védést, amit más kapus fél évente egyszer mutat be. Elképesztő amit idén mutat egyelőre a spanyol hálóőr.

 

 

Természetesen mind a két alkalommal Dalot-t sikerült megverni 1v1-ben.

 

 

Le a kalappal David..

 

 

 

5. Ole Gunnar Solskjaer a szerencsejátékos

 

Visszakanyarodnék az Aston Villa elleni mérkőzésig. Tudjátok mit változtatott akkor Solskjaer a félidőben ? Sosem találnátok ki..

 

Levette a nyakkendőjét!

 

Bizony! Nagyon oda kellett figyelni, hogy az egyszeri szurkoló kiszúrja ezt a változást! Nem mondom, hogy alapvetően megváltoztatta a mérkőzés képét, de ezt sikerült összehozni a félidőben! Bement az öltözőbe és az egyetlen döntés amit meghozott, hogy bent hagyta a nyakkendőt...

 

Természetesen arcok és képek a Villarreal elleni mérkőzésen is készültek Solskjaerről.

 


Sajnos egyre jobban azt érzem, hogy Lampard effektusban szenved Ole. A Chelseanél is azt történt, hogy amíg Lampard nem tudott igazolni, addig megmagyarázta a gyengébb teljesítmény. Aztán jött egy nyár amikor megkapott mindenkit, elköltöttek jó sok pénzt. Az eredmények és legfőképp a mutatott játék nem javult. Egészen a kilencedik helyig sikerült vissza csúszni. Aztán jött Tuchel és behúzta a Bajnokok Ligáját ugyanazzal a csapattal. Tudom, most kapott ki egy hét alatt a City-től hazai pályán és a tartalékos Juventustól idegenben. Ettől függetlenül megkérdőjelezhetetlen, hogy szintet lépett vele a Chelsea.
 

Nos, adódik a kérdés: ki jöjjön ha nem Ole a megfelelő személy a kispadra? Nem tudom! Talán a mostani időszak legizgalmasabb edzője Erik ten Hag az Ajaxnál! Élményszámba megy ahogy idén egyenlőre játszanak. Tavaly volt ugyan egy visszaesés, de ne felejtsük el, hogy előtte nyáron nagyon lerabolták a Bajnokok Ligája elődöntőig menetelő Ajaxot. Szóval őt akár el is tudnám a padon képzelni. Zidane? Conte? Inkább akkor ten Hag! Van de Beek kedveli ezt..

 

 

A Manutdfanaticson is olvasható volt Solskjaer mérkőzés utáni nyilatkozata. Kettő dologra szeretnék reagálni, ami nem tetszett. 

,,Sokkal jobb így megnyerni egy meccset, mint úgy elbukni, ahogy néhány hete történt velünk. Ilyen a futball - hullámhegyek és -völgyek, ma pedig sikerült egy olyan eredményt elérnünk, amellyel elégedettek lehetünk."

Nem kedves Solskjaer! Te szerencsejátékot űzöl! A Wolves és a Soton ellen éppen bejött. A Young Boys ellen sajnos nem jött be, csudába is Lingard! Utána a West Ham ellen nem csak Noble, de a szerencsepakli is éppen bejött, minden megbocsájtva Lingardnak, aki így ott győztes gólt szerzett! Utána a Ligakupában nem dobta be a három cseresznyét. Az Aston Villa ellen ismét a ház nyert, a Villarreal ellen pedig ismét éppen bejött. Ez a fajta hullámvasút jellemzi az itt eltöltött idődet évek óta. Azt gondolom, hogy egy ekkora csapatnak az életébe viszont állandóság kellene. Mert ennyi erővel dobókockával vagy kő-papír-ollóval is eldönhetnék a mérkőzés kimeneteleket. Szombaton érkezik az Everton, akkor éppen megint ki fog nyerni?

 

,,Nagyszerű érzés ilyen módon mérkőzést nyerni azt követően, hogy miként kaptunk ki Bernben. Én inkább érek el egy győzelmet és kapok ki a másik meccsen, mint hogy két döntetlent játszak."

 

Bernben nem a taktikán múlott, hogy nem döntetlen lett. Ha lehetett volna, az 56. percben aláírta volna a norvég az 1 pontot. A Villarreal ellen pedig a 4-3-3-t a 75. percben egy második védekező játékossal (Pogba helyett Matic érkezett) húzta méginkább biztonságira Solskjaer. Ha rajta múlt volna, akkor ez a mérkőzés is lecsorgott volna 1-1-s döntetlennel. Ha azt nézem, hogy a Young Boys ellen nem kap ki a United, mert nincs Lingard utolsó perces gólpassza az ellenfélnek és a Villarreal ellen szintén Lingard nem ad gólpasszt Ronaldonak, akkor pontosan kettő ponttal állna most a United. Azaz 1 ponttal kevesebbel, mint most. Solskjaer pedig mind a kettő mérkőzésen pontosan ezeket az 1 pontokat védte. Nos, akkor hogy is van ez a döntetlenes történet?
 

Azt szokták mondani,,a labda nem hazudik"! Ha Solskjaer október után ezt a novembert is túléli a mostani formával, akkor bármit túl fog ezen a kispadon. Winter is coming..

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett nyugodtan használd a LIKE gombot! A véleményedet pedig nyugodtan osszad meg velem és másokkal is a komment szekcióban! Folytatás szombaton az Everton ellen!

 

 

 

Források:

https://www.whoscored.com/Matches/1592164/Live/Europe-Champions-League-2021-2022-Manchester-United-Villarreal

https://www.youtube.com/watch?v=OU6WEeqt9eI&ab_channel=AtlantisFootball


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!