Taktikai Mágnestábla: Premier League szezonnyitány

Elérkezett az új szezon első hivatalos válogatott szünete. Az idényközi megszakítás remek alkalmat kínál nekünk, hogy összegezzük, mi történt az első három forduló alkalmával.


Rögtön az elején tekintsük át, hogy áll jelenleg a Premier League tabellája. Némi meglepetésre a Tottenham Hotspur az egyetlen 100%-os csapat, így ők vezetik is a Premier League-et. A másik véglet az Arsenal, akik még gólt sem tudtak rúgni, nemhogy pontot szerezni. Kedvenc csapatunk eredményességben hozta a közel elvárt szintet. Bár, ha 3/3-al nyitottak volna, akkor sem lepődtünk volna meg, elnézve a keret mennyit erősödött.

 

 

Ebben a hónapban a Manchester United három mérkőzést játszott. Rangadó nem nehezítette a menedzser és a játékosok feladatát, így az idény eleji forma, a kissé kezdetleges csapatjáték és az új játékosok beillesztése kényelmesebb tempóban történhetett. Az első fordulóban rögtön Bielsa csapatát látták vendégül, végre sok néző előtt az Old Traffordon. A játék a tavalyi mérkőzéshez hasonló forgatókönyvet hozott. A két idegenbeli mérkőzés alkalmával pedig alaposan megizzasztották az ellenfelek Solskjaer csapatát.

 

 

Menedzserünk is mérföldkőhöz ért a Wolves ellen a hétvégén. Lejátszotta 100. bajnoki mérkőzését a Manchester United az irányítása alatt. Nézzük a mérleget:

- 53 győzelem

- 28 döntetlen

- 19 vereség

Jó vagy rossz?

 

 

Általánosságban

 

A szezon felvezető cikk óta is elképesztően sok dolog történt az átigazolási piacon. Megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb igazolások és pénzek mozogtak. Elég csak arra gondolni, hogy a tavalyi Serie A gólkirálya és ezüst cipőse is Angliába tette át a székhelyét. Igen, itt Cristiano Ronaldora és a második helyezett Lukakura gondolok. Varane is hivatalos lett, ami a Manchester Unitedet illeti. Abban biztosak lehetünk, hogy Solskjaer egyelőre nem fog változtatni a 4-2-3-1-s felálláson, így az idei szezonban nagyjából ezzel a kerettel és felállással fog Solskjaer csapata játszani.

 

* A cikk zárása után James csatlakozott a Leeds United csapatához. Amad pedig megsérült, így végül nem került kölcsönbe.

 

Ahogy láthatjuk a lehetőségek tárháza áll most már a norvég menedzser rendelkezésére. Egyedül talán egy klasszikus védekező középpályás hiányzik a csapatból. Az ő személyét legtöbbször Fred teljesíti be, ami nem egy életbiztosítás. Pedig a hátulról való támadásépítés kulcsfigurája egy megbízható védekező középpályás lenne. A kispadon is minőségi játékosok ülnek, leginkább pedig a támadósorban van bőség. Bevallom őszintén, hogy Amad és Martial helyét és szerepét nem látom a csapatban. De Mata, Lingard, Van de Beek is a kiegészítő játékos szerepében fog többnyire tetszelegni. A rotáció kérdése tavaly is többször felvetődött a szurkolókban. Sokszor érezték úgy, hogy nem forgatja Solskjaer eléggé a csapatát. A gerincet alkotó játékosok pedig szinte az egész évben a pályán voltak. Tavaly a kulcsjátékosok megúszták kisebb sérüléssel (Shaw, Maguire, Fernandes, AWB és így tovább...), kérdés az, hogy idén dől-e ki olyan játékos, aki Ole alapemberei közé tartozik?

 

A nyár egyik érdekes igazolása nem játékosként érkezett az Old Traffordra. Nem elég, hogy Varane váltja a nem túl sok légipárbajt megnyerő Lindelöföt a kezdőben valószínűleg, de egy rögzített helyzet specialistát is igazolt a Manchester United. Ezen információ tudatában még érdekesebb lesz bámulni a United szögleteit, oldalsó szabadrúgásait, valamint az ellenfelek rögzített helyzeteit. Mit gondoltok, sikerül kiküszöbölni a rögzített szituációk után bekapott gólokat?

 

Mérkőzések és tapasztalatok

 

Kezdjük a dolgok matematikai oldaláról. Mennyire volt vajon valóban megérdemelt az 5-1-es siker? Győzni kellett volna a Soton ellen? Megérdemelt a győzelem a Wolves otthonában? Ha pusztán a matematikát vesszük alapul, akkor a következő tényeket láthatjuk a realitások talaján mozogva. Tudom, hogy az xG rendszerrel sokan nem értenek egyet, mert csak az számít ami a pályán történt. Ez így is van rendjén, én azért mégis csak innen indulnék el.

 

 

A számmisztika kristálygömbje szerint így kellett volna alakulnia az eredményeknek:

Manchester United  2-1 Leeds United
Soton 1-2 Manchester United
Wolves 2-1 Manchester United

Így én azt a következtetést vonnám le, hiába keserédes a Southampton otthonában elhullajtott két pont, bőven visszaadta azt az élet a Wolves ellen. Gondoljunk csak De Gea elképesztő bravúrjára.

 

 

vs Leeds

 

5-1! Még Fred is gólt lőtt... 

A mérkőzés legnagyobb pozitívuma, hogy a United megpróbálta hátulról felépíteni a támadásait. Erre a legjobb adat például, hogy De Gea csupán 12 esetben alkalmazott hosszú indítást, míg a Leeds kapusa 23 alkalommal. A hazai közönség támogatásával abszolút megpróbált a United egy kezdeményező játékfelfogást felvállalni.

 

 

A mérkőzés kulcsa Pogba szerepe volt. Ezt most nem a 4 gólpassz miatt írom le. A Leeds United már tavaly is ráfázott az ember ember elleni védekező felfogására. Akkor Phillipset sikerült kicsalogatni a pálya közepéről, majd McTominay nagy napja érkezett el. Idén Pogbára jött ki a játék. Ezúttal is 3v3 alakult ki a pálya közepén, azonban Pogba befele mozgásával ez 4v3-ra módosult, a Leeds jobb hátvédje ugyanis előszeretettel elfelejtette követni őt a pálya közepe felé.

 

 

A gyakorlatban

 

 

Egy kivételével minden gólpasszt a pálya közepéről adott a francia. 

 

 

Ezzel a húzással ismét sikerült a Leedsnek egy megoldhatatlan feladatot adni. Vajon Pogba szárnyalása csak átmeneti volt a bal oldalon? Ronaldo érkezése miatt lesz neki hely a balszélen? 

 

vs Soton

 

Ezen a mérkőzésen amit kiemelnék, hogy Pogba ismét a bal szélen foglalt helyet. A Soton 4-4-2-s felállással fogadta a csapatot. A mérkőzés legnagyobb kimaradt helyzete a vendég Manchester United előtt adódott. A szabadrúgás specialista munkája érhetett volna be már a szezon korai szakaszában. Fernandes remekül rúgta középre a labdát, aztán kezdődött a kapufázás.

 

 

Taktikai szempontból a legérdekesebb számomra az volt, hogy Pogba ismét a bal oldalon kezdett és nem először érezte ott feltünően jól magát. Kiosztotta második mérkőzésén az 5. gólpasszát, amikor is a United egyenlítő gólja előtt kevergettek Fernandessel.

 

 

Volt benne kreativitás és a váratlan megmozdulást is simán kinéztem belőle. Ezúttal azonban az egyéni kvalitás nem csak nála, de a többi játékostársánál sem tudta elfeledtetni, hogy nem igazán működnek a támadó harmados sémák. Idén sem...

 

 

Eddig ez az év nem csak Pogbáról, de Greenwoodról is szól. Tündököl a fiatal angol gyémánt. Rúgott egy gólt a Leedsnek bal szélről, a Sotonnak középről és nem árulok el nagy titkot ha elmondom, hogy a Wolves ellen jobb oldalról az ő egyéni játékának köszönhetően lett meg a három pont. A Greenwood fanokat azonban kicsit lehűteném a következő pillanatokban. Az xG mutatók alapján ugyanis 2 góllal is túl teljesít eddig az angol játékos. A reális eredménye az 1 rúgott gól lenne. Ebből is látszik mennyire lehetetlen szögekből rúgta a góljait. Ez talán még Olenak is rossz hír, mert hosszútávon a játékosoknál az xG ki szokott egyenlítődni. Így nem biztos, hogy mindig megfogja menteni Greenwood a csapatot, ahogy tette a Soton és a Wolves ellen. Ha úgy tetszik + 3 pontot ért a két gólja.

 

 

Külön érdekesség, hogy az első két mérkőzésen bekapott 1-1 gól átlövés után született. Ráadásul a pálya azonos területéről. A két bekapott találatban közös, hogy Maguire és Fred próbált tüzet oltani, de nem sikerült megoldani a történetet.

 

 

 

vs Wolves

 

Az elhullajtott egy pont után egy újabb túra várt a csapatra a Wolverhampton otthonában. Nem tűnt könnyű mrkőzésnek, márcsak azért sem, mert legutóbb ugyan 2-1 arányban győzni tudott itt Solskjaer legénysége, előtte azonban 4 alkalommal sem sikerült a győzelmet megszerezni. Egészen 2012-ig kellett visszahajtani a naptárat, hogy United győzelmet találjunk. A mérkőzésen a legnagyobb változás Pogba szerepében látszott. A sérült McTominay-t ő váltotta a középpálya közepén Fred mellett. A mélységi passzok hiánya volt a legszembetűnőbb az összecsapáson. Nagyon kevés játékos tudja ennyire lassú és ötlettelen labdajáratás mellett áttörni ( passzal) az ellenfél vonalait.

 



A mérkőzés elején számomra érthetetlen módon nekiesett az MU a hazai csapatnak. Az érthetetlent most úgy értem, hogy hátul alig maradt emberük. Több gyors kontrát is tudott a Wolves vezetni. Fred szerencsétlenkedése (majdnem gólpassz, 1v1-ben párharcot veszít) is majdnem megbosszulta magát. Ez volt az a mérkőzés, ami bebizonyította, hogy Pogba mögé kell egy megbízható védekező középpályás.

Elképesztő mit mentett Wan-Bissaka. Ha ez bemegy a mérkőzés elején, akkor még nehezebb dolga lett volna a Unitednek.

 



Solskjaer nagyon jól igazolt a nyáron, mert játékosminőséget hozott a menedzsment. A Wolves elleni mérkőzés megmutatta, hogy szüksége is lesz rá, mert a felállt fal ellen gyakorlatilag 0 séma működött. Látványosan szenvedtek a játékosok. Nem meglepő módon egy egyéni akció döntötte el a mérkőzést. Ezúttal is Greenwood tetszelegett a megmentő szerepében.

 

 

Varane nagyon nagy magabiztosságot hozott a védelembe, volt nagy mentése is. De Gea óriási védésénél azonban fejpárbajt veszített. Szoknia kell még Angliát, tudjuk be annak. Ole azért a mérkőzés végén megviccelte Varane-t.
 


Pogba látványosan jobban teljesített a balszélen. Nem véletlen, hisz kevesebb védekező feladatot kapott és közvetlenül a tizenhatos környékén szerepelhetett. Innen adódik a kérdés...

 

Mi lesz veled Cristiano?

 

Jó látni, hogy De Gea nem csak a pályán, azon kívül is remek formának örvend. : ) Amikor a legutóbbi mérkőzés után megkérdezték tőle, hogy mit gondol Ronaldo érkezéséről, ő nemes egyszerűséggel visszakérdezett, hogy kicsoda?

 

 

Kezdjük ott a Ronaldo sztorit, hogy a ,,kedvéért" még James-t is hajlandó volt (10 millió profittal) eladni a Manchester United. Így kijátszva egy kiskaput a szabályokban. Ugyanis a Premier League szabályzata nem engedte volna a 7-es mezt Ronaldonak. De Cavani így felveheti James 21-es mezszámát, így láss csodát megüresedhet a 7-es. Véletlen? Nem hinném...


A szezon eddigi legjobb teljesítményei nálam egyértelműen a következők: 

- De Gea: végre újra világklasszis módon véd. Szegény Hendersonnak nehéz éve lesz, keményen meg kell majd küzdenie a csapatba kerülésért. Ezen a poszton is bőség zavara van.

- Pogba: a balszélen játszó Pogba! Itt máris egy kis zavart érzek az erőben Ronaldo érkezésével. Hiszen Cristiano Ronaldo nem a padra fog érkezni heti közel 400 000 fontért. Sancho is nagy pénzért érkezett, kell neki a hely a kezdőben (a jobb szélen).

- Greenwood: a Sancho és Ronaldo transzferre épp a csodatini fázhat rá igazán. Nem elég, hogy a szezon elején kétszer is megmenti az edző se..hátát, most pedig két nagyon komoly riválist kapott. A balszélső pozícióért ugyanis Pogba és Rashford is ácsingózik. Nem lesz könnyű megmaradni a kezdőben.

 

Visszatérve Ronaldora. Adódik a kérdés, hol láthatjuk a pályán? Anno a balszélen tündökölt, azóta azonban eltelt 1 2 3 4 5 6 7.... év! Nem is számolom tovább. A Real Madrid kinevelte csatárnak. A Juventusban is csatárként számítottak rá, azonban rengetegszer húzódott ki a balszélre elkérni a labdákat. Solskjaer felkötheti a gatyáját, mert a támadó harmadban amúgy is elképesztő szabadságot ad a játékosainak. Kérdés az: lesz-e ebből zűrzavar? Ha rosszmájú akarok lenni, akkor egy cserecsatár (Solskjaer) fogja megmondani a volt csapattársának, a United ikonjának, hogy játszon csatár poszton? Remélem Ronaldo vadhajtásait és egoját azért sikerül féken tartani. Ha valamiben mondjuk jó a norvég menedzser, akkor az a csapatépítés és a mentalitás. Remélhetőleg ez most sem borul fel.

 

 

A szezon további fő kérdései:

Mi lesz Rashforddal? Martialt nem kellene eladni? Nagyon orrnehéznek érzem most a csapatot. Pogba várhatóan visszaszorul a középpályára Fred vagy McTominay mellé. Szegény Van de Beek pedig lassan a padra sem fér fel...

Remélem tetszett a legújabb Mágnestábla. Mit gondoltok lehet bajnok idén a Manchester United? Megéri Ole az év végét vagy összeomlik a rendszer, mint egy kártyavár? Komment szekcióban várom a véleményetek. Ha tetszett a cikk, használd nyugodtan a like gombot és/vagy osszad meg másokkal is!

 

források:

https://twitter.com/ManUtdMEN/status/1431999270157172740

https://www.facebook.com/ESPNFC/photos/a.403514944820/10159103757249821/

https://www.youtube.com/watch?v=Ql89D8dR4SQ&ab_channel=AtlantisFootball

https://www.youtube.com/watch?v=ho4DIqqUsww&ab_channel=SouthamptonFC

https://www.youtube.com/watch?v=qMYtC_n5K6k&ab_channel=ManchesterUnited


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!