Scholes: Szezonról szezonra 1. rész

A Manchester United elmúlt másfél évtizedének egyik legmeghatározóbb alakja, Paul Scholes tegnap jelentette be visszavonulását az aktív futballtól, ezért összeszedtük a csapatnál eltöltött szezonjait. 1. rész


1994/1995: 6(11) mérkõzés / 5 gól

1994. szeptember 21. volt az a nap, amikor bemutatkozhatott a Manchester United felnõtt csapatában egy bizonyos Paul Scholes, a Port Vale elleni Ligakupa mérkõzésen. A Vörös Ördögöknél már ideje korán tudhatták, hogy egy kiemelkedõ tehetségre akadtak, ugyanis a Premier Leagueben való bemutatkozásakor - az Ipswich ellen - góllal debütált Lee Sharpe cseréjeként.

 

1995/1996: 16(10) mérkõzés / 10 gól

Igazi lesipuskás gólgyárosi képességeit is megcsillogtatta, amikor a Bolton ellen beállva részese volt a 6-0-s gyõzelemnek, amely késõbb Duplázást ért a csapatnak. Emellet õ nyitotta meg a gólok során a Nottingham Forest 5-0-s legyõzésekor is, amellyel nagyon közel kerültek a hõn áhított bajnoki címhez a manchesteriek, és Andy Cole helyén pályára lépett a Liverpool elleni FA kupa döntõben is. Bár gólját elhalványította a kapus, Peter Schmeichel egyenlítõ találata, megnyitotta számláját az európai kupákban is a Rotor Volvográd ellen.

 

 

1996/1997: 20(12) mérkõzés / 6 gól

Ismét bajnokot avattak az Old Traffordon, és Paul fontos gólt szerzett a Blackburn elleni, áprilisi gyõzelemkor, amely már a harmadik találata volt a bajnoki szezonban. Egymás utáni góljai a Spurs, illetve a Wimbledon elleni FA kupa mérkõzéseken megmutatták, mekkora klasszis rejtõzik benne, és bár a Teniszesek végül kiharcolták a továbbjutást a Selhurst Parkban rendezett újrajátszáson, Paul kemény harca a csapatba kerülésért jól haladt. Innentõl fogva válogatott szinten is tündökölt, amikor az angol válogatott mezében bemutatkozhatott '97 júniusában Dél-Afrika ellen.

 

1997/1998: 36(5) mérkõzés / 10 gól

Ezúttal nem jutott trófeához, de Scholesy így is büszke lehetett erõfeszítéseire. A Juventus és a Feyenoord ellen szerzett góljai megmutatták, hogy milyen szintet képvisel az európai kupaporondon is, és bár az Arsenal letaszította a Unitedet a bajnoki trónról, 8 alkalommal így is eredményes volt a Premier Leagueben. Emellett õ szerezte az angol válogatott elsõ gólját is az 1998-as világbajnokságon.

 

1998/1999: 37(13) mérkõzés / 11 gól

A Triplázás éve úgy végzõdött Paul számára, hogy a United szurkolók elõtt kezében tarthatta a Bajnokok Ligája gyõzelméért járó serleget, ám mindezt szürke öltönyben tehette csak meg, a drámai Bayern elleni fináléról való eltiltása miatt. Pedig nagyon kivette a részét abból, hogy a csapat odáig jutott, ugyanis négy gólt szerzett a Barcelonába vezetõ úton, köztül az Internazionale elleni egyenlítõtalálatot. Miután betegségét legyõzve pályára léphetett az FA kupa döntõjében, gólt lõtt és gólpasszt adott a Wembleyben a Triplázás második állomásának eléréséhez. A Háromoroszlánosok mezében is lenyûgözõ teljesítményt nyújtott, különösen a Lengyelország elleni mesterhármasa elõtt tisztelegtek sokan.

 

 

1999/2000: 38(4) mérkõzés / 12 gól

Egy ágyékoperáció se tudta megakadályozni, hogy kivegye a maga részét a csapat menetelésébõl, és a Bradford elleni emlékezetes bombája mára már a klasszikus gólok közé tartozik. "Paul egy igazi sztár, akár tetszik neki, akár nem" - állt a United hivatalos évkönyvében, amelyet az április 22-én megnyert újabb bajnoki cím után adtak ki. A West Ham elleni mesterhármasa egy újabb fénypontja volt a középpálya passzmesterének tartott játékos szezonjának, amely mellé még oda kívánkozik az angol válogatott 2000-es Skócia elleni Eb-pótselejtezõjén szerzett duplája.

 

2000/2001: 40(4) mérkõzés / 12 gól

A Premier Leagueben és a Bajnokok Ligájában is megcsillogtatva gólszerzési képességeit, egyértelmûen Európa legjobb játékosai között tartották számon. Új szerzõdését aláírva minden olyan pletyka, amelyek szerint a Serie A-ba igazol, elszállt, és újra bajnoki címet nyerhetett a csapattal, amelyet ráadásul õ biztosított be a Coventry Citynek lõtt góljával. A Panathinaikos ellen szerzett gólja a BL-ben csodálatos volt - az Old Trafford közönsége elõtt született legszebb találatok között szerepel.

 

2001/2002: 45(5) mérkõzés / 9 gól

Csalódástkeltõ szezon volt az egész klub számára, de Paul 50 mérkõzésen lépett pályára, és 8 gólt szerzett a bajnokságban. Sokan úgy érezték, nem képes legjobb produkcióját nyújtani Ruud van Nistelrooy árnyékékjeként, és sokkal otthonosabban is mozgott, amikor a szezon késõbbi szakaszában visszakerült a középpályára. A Chelsea elleni 3-0-s gyõzelem során szerzett bivalyerõs lökete volt a szezon csúcspontja.

 

 

2002/2003: 46(6) mérkõzés / 20 gól

Személyes gólrekordja, 20 góljával örökké emlékezni fogja erre a szezonra. A Newcastle ellen szerzett mesterhármasa még sokáig ott lesz a szurkolók fejében, és 2003 elsõ hat mérkõzésén 7 gólt szerzett, amellyel a United robogott 8. Premier League aranya felé. A Spurs elleni április fejesgóljával egy kézzel már õk foghatták a trófeát.

 

 

Folytatás következik....

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!