Taktikai Mágnestábla: Uborkaszezon

Kedves Olvasó! Ezúttal nézzük meg közösen, hogy futhat ki a pályára a Manchester United a következő szezonban!


Lassan itt van a július, június is nagyon hamar elröppent köszönhetően a magyar válogatott futball sikereinek is. Alig egy hónap maradt hátra felkészülni a következő szezonra a Manchester United háza táján. A téli világbajnokság miatt, rendhagyó szezon áll előttünk. A szokásosnál is korábban fog ugyanis útjára indulni a labda a szigetországban is, már augusztusban öt tétmérkőzést le fog játszani kedvenc csapatunk a Premier League 22/23-as kiírásából.

 

 

Korábban áttekintettük két cikken keresztül Ten Hag taktikai húzásait. Aki esetleg lemaradt volna, akkor az alábbi linkeken el tudja olvasni a Taktikai Mágnestábla korábban megjelent értekezéseit.

1.rész

2.rész

 

Ezúttal azonban azt fogjuk megnézni, hogy a keretet milyen játékosokkal töltheti meg a holland menedzser. Korábbi írásaimban említettem már, hogy a holland edzőkre jellemző, hogy fiatal játékosokat fedeznek fel és nekik adnak lehetőséget. Bátran mernek feléjük fordulni, amikor csapatépítésről van szó. Ez a fajta hozzáállás Erikre is jellemző volt az Ajax edzőjeként. Nyilvánvalóan ott a klub modell, ami elősegítette ezt a fajta hozzáállást, hiszen az Ajax nevelő klubként pozícionálja magát. Nekik abból van a pénzük, ha fiatalon scoutolnak le tehetséges játékosokat, majd őket (nem kis kockázatot vállalva vele) a legmagasabb szinten hagyják pallérozódni. Amikor pedig beérett a gyümölcs, akkor jó áron eladják őket a piacon. Gyakorlatilag ezt láthattunk korábban, amikor a felfuttatott generációból a BL elődöntő után kiárusították a Van de Beek, De Ligt, De Jong, Neres valamint, Ziyech alkotta ötöst. Nem új keletű dolog ez a klub modell az Ajaxnál, korábban is már ezt követték. Jobb oldalon látható, hogy milyen játékosokat neveltek ki sikeresen, majd adtak el később a hollandok.

 

 

A Manchester United az Ajaxhoz képest egy másfajta klub modellt követ. Itt már azért akad pénz is átigazolásokra (általában nem is kevés, idén nyáron 200 millió font, ha igazak a hírek), azonban fontos a saját nevelésű játékosok kinevelése is. A tavalyi évben is több saját nevelésű játékos kapott szerepet a csapatban, gondoljunk csak a Rashford - McTominay párosra és még talán Hendersont is ide vehetjük, aki tavaly nem sok sót evett meg De Gea mellett, azonban saját nevelésű kapusról beszélünk. Idén nyáron jelentős átalakuláson megy át a United kerete. Mindenki türelmetlenül és izgatottan várja az új igazolások bejelentését. Amit azonban látni kell, hogy a vb és az elmaradó BL kvalifikáció miatt még az átlagosnál is nehezebb helyzetben van a United. Most minden játékosnak aki a vb-re akar utazni, szem előtt kell lennie. Ez pedig sajnos a Bajnokok Ligáját jelenti legtöbb esetben. Persze vannak nevek, akik már berobbantak hazájuk nemzeti csapatába is, viszont sok játékosnak igen komoly poszt riválisai vannak a top szinten. Míg valaki kitűnhet egy jobb nevű ellenfél ellen a Bajnokok Ligájában, addig a Manchester United játékosok az Európa-ligában kell, hogy helyt álljanak. Persze van Cristiano Ronaldo, akit nem kell bemutatni senkinek. Ő valószínűleg akkor is ott lenne a vb keretben, ha a Newcastle United futballistája lenne a nyártól. Ilyen lehet még De Jong, akit valószínűleg sikerül a Barcelonától leigazolni. 

 

 

Így állhat fel a Manchester United az idei szezonban

 

Ten Hag igyekszik minden játékosnak megadni az esélyt a bizonyításra. A Carringtonban tartott első edzésén 30 fő vett részt és 2,5 óráig tartott. Számos U21-es játékost is meghívtak a tréningre. Nekik most van lehetőségük megmutatni magukat és esetlegesen bekerülni a nyári túra utazó keretébe. A ,,nagyok" közül De Gea, Rashford, Martial, és Wan-Bisakka volt többek között jelen. Míg a fiataloknál két kapust hívtak meg Matej Kovar és Nathan Bishop személyében, védők közül Ethan Laird, Bjorn Hardley, Will Fish és Fernandez voltak jelen. A középpályásokat Charlie Savage, Zidane Iqbal, Charlie Wellens és Ethan Galbraith képviselte, míg a csatárokat Tahith Chong, Shola Shoretire, Noam Emeran és Garnacho személyében figyelhették meg. Jegyezzük meg ezeket a neveket, ugyanis láthatjuk, hogy időközben az elmúlt 1-1,5 hétben több fiatal játékost is még jobban magához láncolt a Manchester United. Én azért akartam erről írni, mert ne felejtsük el, hogy korábban is mennyi jó játékost tudott kitermelni magának az MU. Elképzelhető, hogy most a korábbinál sokkal jobban rá lesz kényszerülve a saját játékosok bevetésére a felnőtt csapat. Egyébként a fiatalok berobbantásához ideális terep lehet az Európa-liga. Emlékezzünk rá, hogy Rashford pont ebben a kupában kapta meg Van Gaaltól a lehetőséget. Az akkor 17 éves srác a sok sérülés miatt került a csapatba, ahol nagyon hamar feltűnt a futball térképén. Továbbá ne felejtsük el, hogy az Európa-liga 2022/23-as kiírásának a döntőjét Budapesten rendezik. Láthatjuk vajon a fővárosunkban kupát nyerni hőn szeretett csapatunkat? Én (ha már így alakult) egész évben azért fogok szurkolni, hogy legyen döntős a Manchester United! Utána ,,már csak" jegyet kell szerezni a döntőre....

 

A kép Ten Hag első Unitedes edzésén készült. Ahol egy kisebb beszédet tartott az ott egybegyűlt nem kevés játékosnak.

 

Játsszunk el a gondolattal, hogy Tyrell Malacia és Frenkie de Jong átigazolását valóban sikerül a héten nyélbe ütni. Ebből indulok ki a következő sorok írásánál.

 

Kapusok

 

A kapus poszton ,,nincsen semmi látnivaló". Abszolút David de Gea lehet az elsőszámú kapus idén. Azonban Ten Hag nem titkoltan kedveli Henderson játékát, így megválni végleg semmiképp sem szeretne a brit kapustól. A hírek alapján úgy ítéli meg, hogy túlságosan kockázatos lenne rá bízni a csapatot a 2022/23-as szezonban. Sok idő maradt ki neki komoly játéklehetőség nélkül. Éppen ezért most olyan klubot keres a Manchester United, ahol megadják neki a játéklehetőséget, amire vágyik, plusz belemenne a másik fél, hogy vásárlási opció nélkül pallérozódhat náluk tovább Henderson. Állítólag a Nottingham Forest a legesélyesebb arra, hogy Hendersont ilyen feltételekkel tárt karokkal várják.

 

Középső védők

 

Az idei nyáron fontolóra veszik a klubon belül egy új középső hátvéd szerződtetését. Azonban ehhez már az is kell, mert nem prioritás, hogy sikerüljön a már meglévő középhátvédek közül valakin tovább adni. Amikor a Barcelona értesülhetett ezekről az információkról, azonnal felajánlottak egy csere üzletet a Manchester Unitednek. Maguire-t cserélték volna el 1v1-ben De Jongra. Ki járt volna vele jobban? Az idő eldönti. Én vallom, hogy Maguire nem annyira rossz védő, mint amennyire a sajtó és a közösségi média kipécézte magának. Azonban olyan rendszerben kell játszania, ami nem felnagyítja a hibáit, hanem sokkal inkább elrejti azokat. A középső védők posztja egyébként nagyon trükkös ezen a nyáron a Manchester Unitednél. Hiszen ha le is igazol a klub valakit, akkor valakinek a padra kell kerülnie. Varane - Maguire páros pedig általában oszlopos tagja a nemzeti csapatnak is. Ha valakit igazolsz, akkor őt ülteted a padra? Nem valószínű! Akkor minek jönne ide? Szóval nem lesz egyszerű helyzetben ezen a poszton Ten Hag. Egyébként a klub középhátvédjei: Lindelöf, Bailly, Jones, Maguire, Varane, Mengi, Tuanzebe. Így is 7 játékos jut 2 posztra. Nem véletlen, hogy először is eladni akar a klub?! Egyébként a legfőbb várományos a középhátvéd posztra nem meglepő módon az Ajaxtól érkezhetne. Állítólag 40 millió fontot lenne hajlandó fizetni Lisandro Martinezért a Manchester United. Opció még Timber, szintén az Ajaxból.

 

 

Szélső védők

 

Kezdjük a jobb oldallal. Dalot az első számú szélső védő várományos ezen a poszton. Wan-Bisakkanál pedig még az sem kizárt, hogy távozik az Old Traffordról. A belső hírek arról szóltak, hogy Dumfriesben (szintén holland) látják Dalot poszttársát. Azonban nem prioritás jelenleg a jobb hátvéd poszt, mert annál nagyobb problémákat is meg kell oldani első körben a keret kialakításánál. A bal oldalra érkezhet szinte a semmiből (gondolhatnánk) Tyrell Malacia. Azonban Ten Hag a kis noteszéből rántotta elő e nevet. Mert amikor meghallotta, hogy a Lyon ajánlatot tett érte, akkor közölte a vezetőséggel, hogy most vagy soha. Így a Lyon 13+2-es ajánlatát 15+2-vel megfejelve a United is beszállt a versenybe. Állítólag a francia klub nem szeretne alkudozni az angol rekordbajnok ellen. Igazából gazdaságilag a Manchester United sokkal erősebb, ezt ők is tudják. Így már csak a játékoson és pár formális kérdésen múlhat az érkezése. Ten Hag szeretné Shaw-t egy kis rivalizálás elé állítani. Valamint saját szemével győződött meg Malacia tehetségéről, hiszen a holland bajnokságból érkezhet. Jó kérdés, hogy mi lesz így Tellesszel? Az angol média munkatársai pedig még azt a pillanatot is előkeresték, amikor Ten Hag állítólag végleg felírta magának a balhátvéd Malacia nevét.

 

 

 

Középpálya

 

Nagyon fontos eleméhez érkeztünk a kirakósnak. Úgy néz ki, hogy Ten Hag itt is visszanyúlna a már ismert játékosokhoz. Nem véletlenül De Jongot szúrta ki magának, ugyanis nagyon fontos láncszeme volt a Bajnokok Ligája elődöntős Ajaxnak. Itt az igazán nagy kérdés a védekező középpályás szerepe lesz, mert De Jong sokkal inkább egy mélységi irányító. Fernandes kerülhet a 10-es szerepkörben a középpályára, mögé érkezhetne a holland 8-as posztra. Azonban a 6-os poszt még mindig a ,,régi", azaz a Fred - McTominay páros osztozhatna rajta. Azért a keret mélységére nem lehetne nagyon okunk panaszra, hiszen ott van még a ,,friss igazolás" Van de Beek is a csapatban, aki szintén játszott Ten Hag alatt, valamint a United igyekszik Fernandes váltótársának a csapatba édesgetni Eriksent. Aki amolyan tehermentesítő másodhegedűs szerepet kaphatna. Kezdő játékos nem valószínű, hogy lenne, ahhoz talán a 5-8 évvel ezelőtti Eriksenre lenne szükség, de rotálásra még bőven elegendő lehet a dán karmester. Aki nem véletlenül vonakodik letenni a szavazatát a Brentford helyett a Manchester Unitedra. Ugyanis csak látszólag egyértelmű a döntés. Valójában ő a pad vs kezdő szerepkör között kell, hogy döntsön. Könnyen kitalálható, hogy melyik csapatnál, melyik szerepkörben számítanának rá.

 

 

Csatárok

 

Bármilyen furcsán is hangzik az elmúlt évek bősége után, de Cristiano Ronaldo az egyetlen csatárjelölt a középcsatár posztra. Esetleg még Martialt láthatjuk ezen a poszton játszani. A széleken Rashford, illetve Sancho tűnhet fel a kezdő XI kijelölésének alkalmával. Azonban Elanga is már csillogtatta tudását az elmúlt szezon során Rangnick keze alatt. Amad pedig szintén a csapattal készül a szezonra. Kíváncsian várom, hogy be tud-e végre robbanni a szélen. A fiatalok közül Chong vagy Shoretire ideje jöhet el esetlegesen az Old Traffordon. Ten Hagra állítólag Pellistri jó benyomást keltett, kíváncsian várjuk, hogy sikerül-e ebből valamit a pályán is látnunk. Antony (szintén Ajax) érkezéséről pletykáltak a legtöbbet az utóbbi időben, azonban az Ajax egy 70 millió fontos árcédulával igyekszik a Unitedet távol tartani a brazil szélsőtől. Azért valljuk be őszintén, hogy minden Ajax játékost nem lehet átemelni a Manchester Unitedbe. Lassan ideje lenne máshonnan is szemezgetni. Például ott van Nkunku, aki hiába írt alá egy újabb szerződést az RB Lipcsével, mert egy 51,6 millió fontos kivásárlási árat rögzítettek benne. Állítólag a Chelsea, Liverpool is a Manchester United is fontolóra vette, hogy kifizessék ezt a rögzített árat.

Egy elképzelt United kezdő, ha Malacia és De Jong igazolását sikerül nyélbe ütni. A MEN szavaztatta meg az olvasóit, akik ezt a XI-t látnák jelen pillanatban legszívesebben a pályán. Mit szóltok?

 

 

Egy másik elképzelés szerint, pedig az Európa-liga csoportkörre lehetne fiatalítani a kezdőn. Az biztos, hogy a rendkívül sűrű ősz miatt, nagyon fontos lesz, hogy a keretet lehessen rotálni. Így tényleg lehetőséget kaphatnak a fiatalok és mellőzöttek az EL csoportkörben. Például Telles, ha marad, akkor igazán jó terep lehet neki a az EL. Shaw pedig kezdetben biztosan megmarad a kezdő csapatban, azonban Malacia egy olyan poszttárs lesz neki, aki tényleg készen fog állni a helyettesítésre.

 

 

Remélem tetszett az írás! Játsszunk egy kicsit! Te vagy Erik Ten Hag és valóban ,,csak" 200 millió fontod van megerősíteni a csapatodat a nyáron. Te kire költenéd? Transfermarkt segíthet, hogy ne lépd túl a becsült keretet. Írjátok meg a kommenteknél, hogy kit látnátok szívesen a csapatban? 

 

források:

https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/transfer-news/manchester-united-de-jong-malacia-24349257

https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/manchester-united-europa-league-team-24261499?utm_source=taboola&utm_medium=display&utm_campaign=exchange

https://www.manutd.com/en/players-and-staff/First-Team

https://www.kyrosports.com/ajax-xi-if-they-didnt-sell-their-star-players/

https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/manchester-united-training-ten-hag-24337758


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!