Taktikai Mágnestábla: Erik ten Hag munkába állt - 2.rész

Megígértük, betartjuk. Íme a Taktikai Mágnestábla különkiadásának 2. felvonása.


Kedves Olvasó! Ez a cikk az ,,Erik ten Hagmunkába állt - 1. rész" folytatása. Így, ha valaki arról lemaradt volna, akkor ajánlom, hogy azzal az írással kezdje az olvasást! 

 

Az előző részben elkezdtük boncolgatni Ten Hag taktikai finomságait, amit az Ajaxnál használt. Reméljük, hogy ez a kettő írás nem feleslegesen készült el és nagyon sok ínyenceknek való taktikai húzást láthatunk majd a holland mestertől az Old Traffordon is.

 

 

Az alap formáció, amiből a holland edző várhatóan ki fog indulni, az a 4-2-3-1 lesz. Azonban támadásban ez a felállás sokkal inkább a 4-3-3-s formációra fog hasonlítani. A 4-2-3-1-et többnyire várhatóan a védekezés során láthatjuk majd a csapattól.

 

 

Támadók (szélesség):

Ten Hag alatt az Ajax egyik legnagyobb ereje az volt, hogy labda nélkül elképesztően szűken játszották a 4-2-3-1-et, míg támadásban teljes mértékben megnyitották a pályát, így nyerve nagyon sok területet. Mivel az Old Trafford nem tartozik a kicsi pályák közé, így terület az rendelkezésre fog állni a játékosok előtt. Csak tudják mire használni, igaz?!

 

A terület szélességi megnyitására általában a két szélsőt használták. Így felkészül Sancho, Elanga és Rashford?! Bár tavaly a United is igyekezett a területeket korábban megnyitni, többnyire sajnos csak elszigetelte a szélső támadóit. Ugyanis a játék folytatás nem igazán volt megteremtve a szélsőknek. Nagyon sok esetben kényszerültek bele létszámhátrányos helyzetekbe, így gyakran labdavesztés lett a partizán akció vége. Ten Hag alatt az Ajaxnál ez többnyire elképzelhetetlen volt. Nagyon is meg volt szervezve a játék folytatási lehetősége a szélsőknek. A csapatra jellemző lehet, ha az egyik oldalra el is tolódik a mélyen védekező ellenfél, akkor gyors súlypont áthelyezéssel az ellenkező oldalon találhatnak üres területeket.

 

 

 

Ziyech például egészen a Chelsea-ig adta el magát azzal, hogy a szélről nagyon pontosan ívelgette be a labdákat a visszalépő Tadicnak. A széleken ugyanis sémákat használva bontotta az Ajax az ellenfeleit. Ami pedig ennél is fontosabb, a beadások is teljesen tudatosan érkeztek a tizenhatoson belülre. 

 

 

 

Presszing és visszatámadás:

 

Ten Hag felfogásában az Ajax elképesztő módon szerezte vissza a labdákat az ellenfél térfelén. Nagyon feltolt védelemmel vitte mindezt véghez. Itt bennem előjön egy óriási kérdőjel Maguire szerepével kapcsolatban. Sokakkal ellentétben szerintem Maguire nem lett rosszabb védő, mint ami volt. Egészen egyszerűen neki nem fekszik a feltolt védelem, mint játékstílus. Ahhoz gyors védők kellenek, akik egy kontra esetén is fel tudják venni a versenyt a lendületből érkező támadókkal. Nos, ő nem ilyen belső védő. Az Analyst szerint a 2021/22-es Bajnokok Ligája csoportkörben (November 24-i adatok) az Ajax a harmadik helyen végzett a visszatámadások listáján. Csupán a Chelsea és a Liverpool előzte meg őket ezen. Ez azt jelenti, hogy a harmadik legkevesebb passzt engedtek az ellenfeleknek mielőtt visszaszerezték a labdát. (PPDA)

 

 

A labdaszerzések utáni kapura lövések listáján pedig első helyen végeztek. Ez azt jelenti, hogy nagyon korán sikerült már az ellenfelek térfelén visszaszerezni a labdát és a megszerzett játékszerrel még az ellenfél kapuját is sikerült tűz alá venniük. Szóval a visszatámadás is abszolút erénye volt az Ajaxnak. (Ellenfelek: Sporting, Dortmund, Besiktas)

 

 

Az előbb elképzeltem egy nagyon magasan letámadó Manchester Unitedet az Old Traffordon. A közönség üvölt, ahogy a csapat a labdavesztés után azonnal sikeresen visszatámad. Nos, nem véletlen, hogy Ten Hag megüzente a játékosoknak, hogy életük legkeményebb nyári felkészülésére készüljenek. Plusz hamarabb is kezdik meg a felkészülési időszakot, mint ami tervezett volt. Ehhez a fajta ,,bevállalós" futballhoz mindenképp kell állóképesség. Utoljára talán Rangnick érkezését vártam ennyire felcsigázva. Ott sajnos aztán fele annyit sem kaptam, mint amit vártam. Erről persze nem feltétlenül tehet a német szakember. Év közben megörökölt egy szétesett csapatot. Télen elhessegették, hogy igazolásokra pénzt nem kap, mert a nyári büdzsébe megy minden. 

 

 

Ismétlem magam, hogy ehhez a fajta magas letámadáshoz magasra feltolt védelmi fal is társul. Így én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy jövőre Varane mellett De Light vagy Timber tűnik majd fel. Esetleg Pau Torres, aki még a kiszemeltek között lehet. Ti kit tudnátok elképzelni a védelem közepén a csapatban?

 

Itt a középpályások szerepe is hatalmas egy esetleges kontratámadás során. Olyan játékosokra lesz a hollandnak szüksége, akik tudnak segíteni a védekezésben is, ha esetleg átjátsszák a csapat visszatámadását.

 

 

 

Támadó harmad:

 

Egy kicsit foglalkozzunk még a támadáson belül a támadó harmaddal. Azt remélem, hogy itt láthatjuk a leglátványosabb játékot a Manchester Unitedtől. Igyekszem nektek kicsit részletesebben bemutatni a harmadik játékos megjátszásának elvét, valamint, hogy jöhet létre a 2-3-5 a támadások során.

 

A harmadik játékos megjátszásának elve szerint a két középpályás nem passzol soha egymásnak. A következő képen a bal szélső (Tadic), ahogy már korábban olvashattuk széthúzza az ellenfél védekezését. Berghuis, mint támadó középpályás felajánlja magát, mint passz opciót. Blind, mint balhátvéd egyébként ha nagy nyomást kap, akkor azonnal három passz opció közül tud választani. Első választás a visszalépő támadó középpályás, utána jön fontossági sorrendben a védekező középpályás és legvégső esetben a középső védő. Azonban az alapvető cél a mélységből beinduló Gravenberch megjátszása. Így jön létre a ,,harmadik játékos megjátszása". Gyakorlatilag a támadó középpályás dolga, hogy elcsalja a területből az ott megtalálható védekező játékost. Ha nem lép le vele, mert inkább a beinduló mélységi játékost veszi fel, akkor a támadó középpályás is rá tud fordulni az üres területre.

 

 

 

2-3-5 formáció a támadó harmadban. Az Ajaxra többnyire az volt jellemző, hogy a szélső védők nem léptek fel sokszor a támadásokhoz. Inkább tartották a biztonsági pozíciókat. Alapvetően a bekarikázott szélső - támadó középpályás- csatár - középső középpályás - ellenkező oldali szélső támadja az ellenfél védelmét. Ha a szélső védők fellépnek a támadáshoz, akkor is a védekező középpályás marad a védelem előtt biztosítani. Blindnek nagyon sok opciója és célpontja volt a beadásoknál. Ezek a célpontok abszolút tudatosan helyezkedtek el az ellenfél tizenhatosának környékén. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy a Unitednél Ronaldo robbanékonyságát extra módon ki tudja-e Ten Hag használni. Ehhez természetesen az is kell, hogy Ronaldo ne távozzon a nyáron.

 

 

Gondolom az Olvasókban felmerült a gondolat, hogy Alvarez (azaz a védekező középpályás) mennyire fontos láncszem volt. Így biztos, hogy erre a posztra nem filléres játékos fog érkezni. Az ő feladata ugyanis a labdakihozatalok segítésén túl, a támadások utáni átmenetek kontrollálása is. A nagyon feltolt csapat közepére egy gyors, jó játékértéssel rendelkező játékost lehet csak betenni. Ti kit javasolnátok Ten Hagnak erre a posztra?

 

 

Végezetül pedig mutatok kettő példát. Így nézett ki az Ajax két random mérkőzésen a játékosok átlagos pozíciójából kiindulva.

 

 

Mit gondoltok kit fogunk látni jövőre Manchester United mezben? 

- Danjuma / Antony / Raphinha / Ruben Neves / Rice / Nunez / Frankie de Jong / Pau Torres / Timber ?

 

Bővebben a ManutdFanatics hasábjain a linkre kattintva olvashattok a lehetséges érkezőkkel kapcsolatban. 

 

Remélem tetszett a kis taktikai összefoglaló Ten Hag munkásságáról. Én nagyon várom és kíváncsi is vagyok, hogy milyen munkát tud a holland szakember végezni Manchesterben. Szeretnék már hosszú szenvedés után egy eredményes és látványos focit játszó csapatot látni. :)

 

Komment szekcióban várom az írásban feltett kérdésekre a meglátásaitokat, valamint ha van, akkor bármi hozzáfűzni valót a témával kapcsolatban. 

 

 

 

források:

 

https://theanalyst.com/eu/2021/11/ajax-champions-league-can-they-do-it-again/

https://www.passion4fm.com/football-manager-2022-erik-ten-hags-ajax-tactics/

https://www.manutdfanatics.hu/hirek/21556/2022-05-31-atigazolasi-pletykak-majus-23-majus-31

https://www.youtube.com/watch?v=ZJ9o0ApImI8

https://footyfp.wordpress.com/2020/05/28/cruyffs-3-4-3-diamond/

https://www.caughtoffside.com/2022/04/26/ten-hag-wants-xi-of-man-united-transfers/

https://www.whoscored.com/Matches/1546214/MatchReport/Netherlands-Eredivisie-2021-2022-AZ-Alkmaar-Ajax


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!