Beharangozó: Manchester United - Brighton

Rendhagyó szezon veszi kezdetét a hétvégén a katari világbajnokság miatt, melynek első fordulójában a Sirályok teszik tiszteletüket az Old Traffordon.


Véget ért a nyári szünet, a felkészülési időszak és mostantól éles üzemmódba vált az angol klubfutball, melynek 2022/23-as idénye kicsit eltér majd a megszokottól, több okból is. A legnagyobb változást a katari világbajnokság okozza, amely miatt novemberben és decemberben leállás lesz és majd csak Karácsonykor folytatódnak a bajnoki küzdelmek. Az idei szezontól 5 cserelehetőség áll a menedzserek rendelkezésére, ami alapvetően jó dolog, hiszen több játékos juthat majd szóhoz, kevesebb lehet az elégedetlen hang az öltözőben a játékidő miatt.

 

Az érdekes változás körébe sorolható, hogy nyilvánosságra fogják hozni a játékvezető és a videóbírók közti beszélgetéseket. Na nem úgy, mint az F1-ben, hogy néha bekapcsolják az adásba amit a  pilóta és az istálló beszélget, hanem a lefújást követően egy videómegosztó oldalon lesznek elérhetőek ezek az anyagok. Ezzel az lenne a cél, hogy átláthatóbbak legyenek a bírói döntések. Richard Masters, a Premier League főnöke szerint az öltet széles támogatottságot élvezett. Ilyenre jelen pillanatban egy példa van világszerte, mégpedig az MLS-ben, amelynek játékvezetői bizottságát egy bizonyos Howard Webb vezeti, aki a hírek szerint újdonságokkal a zsebében hamarosan visszatér az angol élvonalhoz.

 

A mérkőzések előtt pedig nem lesz minden esetben térdhajtás, csak a nagyobb találkozók és a fontosabb meccsek, mint például kupadöntők előtt marad meg ez a szokás.

 

Az előző idényben a Vörös Ördögök Ronaldo és Fernandes találataival 2-0-ra verték meg a Brightont az Old Traffordon, ám ezt követően a visszavágón a Sirályok 4-0-s vereséget mértek az akkor még Ralf Rangnick által irányított csapatra, melyet immár Erik ten Hag vezet és a holland menedzser eltökélt szándéka, hogy győzelemmel indítson hazai közönség előtt a bajnokságban.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

United: Martial (combsérülés)

 

Brighton: Moder (térdsérülés)

 

 

Érdekességek:

 

A Manchester United első alkalommal kezd meg egy élvonalbeli szezon a Brighton ellen, emellett pedig mindössze ez lesz a második bajnoki összecsapásuk augusztusban a 2018-as 3-2-es vereséget követően az Amex Stadionban.

 

A Sirályok legutóbbi 7 Premier League mérkőzésükből 6-ot elveszítettek a Vörös Ördögök ellen, de legutóbb, 2022 májusában 4-0-ra le tudták gyűrni a Unitedet és csak a Manchester City ellen (9) veszítettek több Premier League meccset, mint a Man. United ellen (7).

 

Minden sorozatot figyelembe véve a Brighton még soha nem tudta idegenben legyőzni a Manchester Unitedet, a mérlegük 2 döntetlen mellett 12 vereség és legutóbbi 8 Old Traffordon tett látogatásuk mindegyike vereséggel végződött.

 

A Vörös Ördögök a legutóbbi 13 szezonból 10 alkalommal megnyerték a nyitómérkőzésüket a PL-ben, a maradék 3 alkalommal viszont vereséggel kezdtek. Az előző idényt 5-1-es győzelemmel kezdték a Leeds ellen, viszont az utolsó bajnokit elveszítették. A Uniteddel 1973 óta nem esett meg az, hogy elveszítsék egy szezon utolsó bajnokiját és a következő idény első összecsapását is.

 

A Brighton eddig 5 Premier League szezonnak volt részvevője és egyikben sem történt pontosztozkodás az első fordulóban. A Sirályok 2 alkalommal tudták megnyerni a nyitó fordulójukat, 3 esetben pedig vereséggel vonultak le a pályáról, viszont a két győzelem olyan csapatok ellen született, akik a bajnokság végén végül kiestek az élvonalból. A 2019/20-as szezonban 3-0-ra intézték el a Watfordot, majd az előzőben 2-1-re a Burnley-t.

 

A Manchester United legutóbbi 6 Premier League mérkőzéséből 4-et elveszített (1 győzelem és 1 döntetlen mellett), többet, mint az ezt megelőző 20-ból (10 győzelem, 7 döntetlen, 3 vereség). A 2021/22-es idény utolsó két bajnokiját elveszítették, zsinórban 3-at azonban 2015 decembere óta nem buktak.

 

A februárban és márciusban zsinórban elszenvedett 6 bajnoki vereségét követően a Brighton a legutóbb 9-ből csak 1-et veszített el 5 győzelem és 3 döntetlen mellett. Csak a Liverpool (23), a Manchester City (23) és a Tottenham (20) szerzett több pontot a PL-ben áprilisban és májusban az előző idényben, mint a Sirályok (18).

 

A Sir Alex Ferguson visszavonulása óta eltelt 9 év alatt a Unitednek Erik ten Hag lesz a 8. menedzsere (beleszámolva a megbízottakat is). Az előző 7-ből 6-an megnyerték az első bajnokijukat a csapattal Louis van Gaal kivételével, aki 2-1-es vereséggel mutatkozott be a Swansea ellen. 

 

A Vörös Ördögök középpályása, Bruno Fernandes az eddigi 5 mérkőzésén a Brighton ellen 6 gólban vállat szerepet (4 gól, 2 gólpassz) és csak a Leeds ellen volt benne több gólban (8) a portugál.

 

A Brighton játékosa, Pascal Gross több gólt (4) szerzett a Manchester United ellen, mint bármely más csapat ellen a Premier League-ben. A Sirályok mindhárom United elleni győzelmekkor betalált, ezek közül két mérkőzésen a gólja egyben a győzelmet is jelentette csapata számára.

 

 

Egymás elleni statisztika:

 

Örökmérleg: 28 mérkőzés, 19 United győzelem, 5 döntetlen, 4 Brighton siker - gólarány 49/22 a United javára

 

Premier League: 10 mérkőzés, 7 United győzelem, 3 Brighton siker - gólarány 18/13 a United javára

 

 

A két csapat legutóbbi 5 mérkőzésének eredménye:

 

United: GY, GY, D, V, D

 

Brighton: D, GY, GY, V, GY

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni bajnokijának eredménye ebben a felállásban:

 

United - Brighton 2-0 (2022.02.15.)

United - Brighton 2-1 (2021.04.04.)

United - Brighton 3-1 (2019.11.10.)

United - Brighton 2-1 (2019.01.19.)

United - Brighton 1-0 (2017.11.25.)

 

 

Premier League, 1. forduló

Manchester United - Brighton & Hove Albion

Old Trafford, 2022.08.07. 15:00

 

 

A találkozó játékvezetője: Paul Tierney

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: De Gea - Dalot - Varane - Maguire - Malacia - Fred - Martinez - Eriksen - Sancho - Ronaldo - Fernandes

 

Brighton: Sanchez - Webster - Dunk - Veltman - March - Gross - Mwepu - Lamptey - Allister - Trossard - Welbeck

 

 

A mérkőzést a Match 4 élőben közvetíti.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Brighton & Hove Albion

Premier League 2022/23, 1. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!