Beharangozó: Manchester United - Aston Villa

Megkezdi Ligakupa szereplését Erik ten Hag csapata.


Csütörtök este megkezdi menetelését a Vörös Ördögök alakulata az angol Ligakupa sorozatban, az ellenfél pedig az az Aston Villa lesz, akik Birminghamben 3-1-re legyőzték vasárnap a holland menedzser csapatát a bajnokságban újdonsült vezetőjük, Unai Emery irányításával.

 

A Ligakupában legutóbb 2010 februárjában, a döntőben találkozott a két együttes és a United nyert 2-1-re Owen, illetve Rooney góljaival. Kupameccsen azóta is mindössze egyszer botlottak egymásba egy FA-kupa mérőzésen, azt a találkozót is a rekordbajnok nyerte 1-0 arányban az Old Traffordon idén januárban, Scott McTominay találatának köszönhetően.

 

Kíváncsian várjuk, hogy mennyire fogja komolyan venni Ten Hag ezt a sorozatot, de bízunk benne, hogy akár több fiatalnak is esélyt ad a bizonyításra, a sokat játszatott emberek pedig kicsit pihenhetnek és feltöltődhetnek a világbajnoki szünet előtti utolsó bajnokira, a Fulham ellen.

 

Viszonylag ritkaságnak számít az, hogy ugyanazon csapattal pár napon belül kétszer is megmérkőzik a United a bajnokságban, illetve kupában úgy, hogy közben másik ellenfél ellen nem lép pályára. Ebben a században mindössze 9 ilyen alkalom volt ezidáig, az Aston Villa viszont ilyen tekintetben többszörösen visszatérő ellenfél.

 

Fulham (2004 február/március): Egy 1-1-re végződő idegenbeli bajnokit követően 1 hét múlva ismét megmérkőztek a felek egymással, ezúttal az Old Traffordon az FA-kupa 6. fordulójában. A találkozón a Fulham szerezte meg a vezetést, de Ruud van Nistelrooy duplájának köszönhetően végül a United nyerni tudott 2-1-re.

 

Arsenal (2004 március/április): Az adott szezon elődöntőjének sorsolása újabb duplázó ellenfelet hozott a rekordbajnok számára, amikor 6 nappal egy bajnoki látogatás után a Villa Parkban ismét egymásnak feszültek a felek. Az Ágyúsok ráadásul akkor a triplázásért is küzdöttek. A PL találkozó 1-1-re végződött, az FA-kupa összecsapáson pedig Paul Scholes találatának köszönhetően Wengerék álma a triplázásról szerte foszlott, 1-0-ra a Vörös Ördögök nyertek.

 

Wigan (2006 február/március): Rooney és Ronaldo közreműködésével a United 4-0-ra legyőzte a Wigant a Ligakupa döntőjében, Cardiffban, ám az ezt közvetlenül követő bajnoki találkozó már jóval nehezebbnek bizonyult a Vörös Ördögök számára. Az idegenben játszó United hátrányba került az ominózus bajnokin Paul Scharner 59. percben szerzett találatának köszönhetően, amelyre Ronaldo által tudtak válaszolni a vendégek, a slusszpoént pedig Chimbonda öngólja szolgáltatta a 92. percben, amellyel végül 2-1-re nyerni tudott Ferguson csapata.

 

Aston Villa (2007 január): A Villa ellen több duplameccse is volt a Unitednek, ezek közül az elsőre a 2007-es év elején került sor, egy 7-én megrendezésre került FA-kupa viadalt egy bajnoki összecsapás is követett. A kupában Henrik Larsson debütálásakor gólt is szerzett, ám erre még a Villa válaszolni tudott Milan Barosnak köszönhetően, a győzelmet pedig Ole Gunnar Solskjaer 91. percben szerzett találata hozta meg a United számára. A következő hétvégén kevésbé volt nehéz dolga Fergusonéknak, hiszen Park, Carrick és Ronaldo góljaival már az első játékrészben 3-0-ra ment a United, a Villa pedig csupán 1 gólt tudott szerezni a második játékrészben Agbonlahornak köszönhetően, így 3-1-lett a vége. 

 

Chelsea (2012 október): Ferguson utolsó szezonja menedzserként két őrületes mérkőzést hozott a Chelsea ellen 4 nap leforgása alatt a Stamford Bridge-en. A United a hónap utolsó vasárnapján megszakította 10 meccses nyeretlenségi szériáját a Kékek ellen Londonban és, bár a United 2-0-ra is vezetett, a fővárosiak vissza tudták hozni magukat a mérkőzésbe, de Chicharito a 75. percben végül 3-2-re módosította a végeredményt, így nyertek a Vörös Ördögök. A találkozón két Chelsea játékos is (Ivanovic és Torres) piros lapot kapott. A Ligakupában már nem volt ekkora szerencséje Fergusonéknak. Hiába vezetett a United a 90. percben 3-2-re ezen a rangadón is, Hazard  94. percben szerezett gólja hosszabbítást ért a Kékeknek, az extra játékidőben pedig további két góljukra csak Giggs találata érkezett válaszként, így végül 5-4-es összesítéssel a Chelsea nyert.

 

West Ham (2016 november): A november 27-én megrendezésre került bajnokit 30-án egy Ligakupa negyeddöntő követte a két csapat között. A Premier League összecsapáson hamar, már a 2. percben előnybe kerültek a Kalapácsosok az Old Traffordon, azonban Zlatan Ibrahimovic egyenlíteni tudott, a vége pedig 1-1  lett. A svéd csatár pár nappal később megrendezésre került Ligakupa negyeddöntőben is főszerepet vállalt, itt ő talált be már a 2. percben, viszont Ashely Fletcher jóvoltából a londoni csapat egalizálni tudott, majd jött egy Martial dupla és a 93. percben még egy Ibra találat, így végül 4-1-re nyert a United.

 

Brighton (2020 szeptember): Szeptember 26-án a Premier League-ben Maupay büntetőjével szerezte meg a vezetést a Brighton a 40. percben, ám ezt az előnyt csapattársa, Dunk öngólja semmissé tette. Az izgalmak itt nem értek véget, mert az 55. percben Rashford már a vendégeket juttatta előnyhöz, viszont a 95. percben Solomon March úgy tűnt, hogy pontot ment a házigazdáknak, ám Bruno Fernandes büntetője a hosszúra nyúlt hosszabbításban végül mégis 3 pontot ért a rekordbajnoknak. Aztán 4 nappal később a két csapat a Ligakupában is találkozott egymással, de ez már sokkal simább manchesteri győzelmet hozott, McTominay, Juan Mata és Pogba góljaival simán, 3-0-ra nyertek és továbbjutottak a Vörös Ördögök.

 

 

West Ham (2021 szeptember): A Kalapácsosok is visszatérők ebben a névsorban, akárcsak a Villa. Szeptember 19-én a United ismét Londonban vendégeskedett és jó szokásához híven hátrányból tudta végül 2-1-re megnyerni a bajnokit Ronaldo és Lingard találataival. A Premier League összecsapást egy Ligakupa viadal követte, amit az Old Traffrodon rendeztek meg a 3. fordulóban, viszont ezen Lanzini 9. percben szerzett góljára nem tudtak a Vörös Ördögök reagálni, így véget is ért számukra a kupaszereplés.

 

Aston Villa (2022 január): Az Oroszlánok rendszeresen felbukkantak a United útjában a kupasorozatokban, így történt ez idén év elején is, január 10-én, az FA-kupa 3. fordulójában is, Scott McTominay góljának köszönhetően pedig 1-0-ra nyert otthon a United és továbbjutott a következő fordulóba. 5 nappal később bajnoki találkozón is megütköztek a felek, a United pedig 2-0-ra is vezetett Birminghamban, ám végül két bajnoki pontot elherdált az akkor még Ralf Rangnick által irányított csapat, 2-2- lett a vége.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

United: Varane (izomsérülés), Sancho (betegség), Antony (betegség)

 

Villa: Coutinho (combsérülés), Diego Carlos (Achilles-ín sérülés)

 

 

Érdekességek:

 

A legutóbbi két alkalommal, amikor a United és az Aston Villa találkoztak egymással a Ligakupa 3. fordulójában, akkor mindkét esetben a birminghami csapat jutott tovább. Az 1992/93-as szezonban egy 1-0-s sikerrel, majd 1999/2000-ben egy 3-0-s győzelemmel léptek tovább Ferguson fiain.

 

A Manchester United legutóbbi két Ligakupa mérkőzését elveszítette. 2021 januárjában a Manchester City-től kaptak ki 2-0-ra, 2021 szeptemberében pedig a West Ham ellen szenvedtek 1-0-s vereséget. A Vörös Ördögök az 1979-1981 között elszenvedett ötös vereségsorozat óta nem veszítettek el zsinórban 3 Ligakupa találkozót.

 

 

A két csapat legutóbbi 5 mérkőzésének eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

United: D, GY, GY, GY, V

 

Villa: V, V, GY, V, GY

 

 

Ligakupa, 3. forduló

Manchester United - Aston Villa

Old Trafford, 2022.11.10. 21:00

 

 

A találkozó játékvezetője: David Coote

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

United: Dubravka - Wan-Bissaka - Lindelöf - Maguire - Malacia - McTominay - Fred - Pellistri - Fernandes - Garnacho - Martial

 

Villa: Olsen - Cash - Chambers - Mings - Digne - Kamara - McGinn - Ramsey - Bailey - Watkins - Buendia

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-0

 

 

A mérkőzést a Match 4 élőben közvetíti.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Aston Villa

Ligakupa 3. forduló

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!