Beharangozó: Brighton - Manchester United

A döntőbe jutás lesz a cél a holnapi, Brighton elleni FA-kupa összecsapáson.


A Wembley-ben csapnak össze a Sirályok a Vörös Ördögökkel és mindkét csapat eltökélt szándéka, hogy ott legyen majd a legpatinásabb kupasorozat fináléjában is.

 

A feleknek felemásan sikerült a ráhangolódás a vasárnapi mérkőzésre, valamint a pihenésre, felkészülésre szánt időben is akad különbség. A Brighton idegenben tudta 2-1-re legyőzni a Lamparddal sem szárnyaló Chelsea-t, Erik ten Hag együttese pedig vereséget szenvedett Spanyolországban a Sevilla elleni Európa-liga viadalon és 5-2-es összesítéssel búcsúztak is a sorozattól. Reméljük azért holnapra összekapják magukat a srácok, mert hasonló lélekjelenléttel és küzdeni akarással borítékolható a Sirályok sikere, akik ebben a szezonban szinte szó szerint szárnyalnak.

 

A United számára jó hír, hogy Bruno Fernandes ismét ott lehet a kezdőben, Harry Maguire azonban eltiltás miatt nem léphet majd pályára (tudjuk, emiatt kevesen fognak bánkódni), ahogy az ismét megsérült Martial játéka sem valószínű. Elöl azonban ismét játékra alkalmas állapotban van Rashford, aki mögött összeállhat a Bruno - Eriksen - Casemiro középpályás sor is akár.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

Brighton: Ferguson (bokasérülés), Lallana (combsérülés), Lamptey (térdsérülés), Sarmiento (bokasérülés), Veltman (combsérülés), Steele (zúzódás)

 

United: Maguire (eltiltás), Garnacho (lábsérülés), Heaton (bokasérülés), Martinez (lábsérülés), Varane (Izomsérülés), Van de Beek (térdsérülés), McTominay (egészségügyi probléma)

 

 

Érdekességek:

 

A Manchester United eddigi 5 FA-kupa találkozóját egyaránt megnyerte a Brighton ellen, legutóbb a 2017/18-as szezon negyeddöntőjében.

 

Minden sorozatot figyelembe véve a Sirályok a legutóbbi 2 mérkőzésüket megnyerték a United ellen, előzőleg ehhez 17 mérkőzésre volt szükség (2 döntetlen, 12 vereség).

 

A Brighton 3. FA-kupa elődöntőjére készül, korábban 1983-ban a Sheffield Wednesday-t legyőzve bejutottak a fináléba, 2019-ben pedig kikaptak a későbbi győztes, Manchester City csapatától.

 

Ez lesz a Vörös Ördögök 31. FA-kupa elődöntője ez pedig a legtöbb egy csapattól a sorozat történetében. Bár 1976-2007 között a United zsinórban 13 elődöntőt megnyert, a legutóbbi 5-ből 3-at elbuktak, a legutóbbi 2020-ban a Chelsea elleni vereség volt. 

 

Amennyiben Erik ten Hag csapata holnap ki tudja harcolni a fináléba jutást, úgy beérnék az Arsenalt, akik jelen pillanatban a legtöbbször FA-kupa döntőbe bejutó csapat 21 alkalommal. A Vörös Ördögök idén már bezsebelték az FA-kupát és egy idényen belül harmadszor jöhet össze, hogy mindkét hazai kupasorozat döntőjében ott vannak. Korábban ez 1982/83-ban és 1993/94-ben sikerült.

 

A Brighton még soha nem tudott tétmeccset nyerni a Wembley-ben, eddigi 5 látogatásukból 4-et elveszítettek, 1-et pedig döntetlenre hoztak. Ez a sorozat a Manchester United ellen kezdődött az 1983-as fináléban, ahol elsőre 2-2-es döntetlen született, majd az újrajátszást 4-0-ra elveszítették. 

 

A Manchester United ebben az idényben mind a 4 FA-kupa találkozóját 3-1-re nyerte meg és legutóbbi 11 góljukat a meccsek második felében szerezték. Az 1925/26-os szezonban a Manchester City volt a legutóbbi csapat, amely úgy jutott be a sorozat fináléjába, hogy minden meccsén legalább 3 gólt szereztek.

 

A Sirályok ebben a szezonban csak 1 PL csapatot fogtak ki a fordulók során, ez pedig a Liverpool volt, akiket 2-1-re le is győztek. Az FA-kupa nem rövid történetében mindössze 4-szer fordult elő, hogy egy csapat a Liverpoolt és a Manchester Unitedet is legyőzze egy idényen belül, ebből 3 az elmúlt 15 évben. Ezek az esetek: Wolves 1948/49, Everton 2008/09, Wolves 2018/19, Chelsea 2019/20.

 

 

A két csapat legutóbbi 5 mérkőzésének eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

Brighton: GY, D, GY, V, GY

 

United: GY, GY, D, GY, V

 

 

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzésének eredménye:

 

United - Brighton 1-2 (2022.08.07. - PL)

Brighton - United 4-0 (2022.05.07. - PL)

United - Brighton 2-0 (2022.02.15. - PL)

United - Brighton 2-1 (2021.04.04. - PL)

Brighton - United 0-3 (2020.09.30. - Ligakupa)

 

 

A csapatok gólszerzői az FA-kupában:

 

Brighton: Ferguson 3 gól, Mitoma 2 gól, Undav 2 gól, Mac Allister 2 gól, March 1 gól, Dunk 1 gól, Gross 1 gól, Lallana 1 gól, 

 

United: Casemiro 2 gól, Fred 2 gól, Fernandes 2 gól, Sabitzer 1 gól, Antony 1 gól, Garnacho 1 gól, Rashford 1 gól

 

 

FA-kupa, elődöntő

Brighton - Manchester United

Wembley, 2023.04.23. 17:30

 

 

A találkozó játékvezetője: Craig Pawson

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

Brighton: Sánchez - Grob - Webster - Dunk - Estupinan - Mac Allister - Caicedo - March - Enciso - Mitoma - Welbeck

 

United: Butland - Wan-Bissaka - Lindelöf - Shaw - Malacia - Casemiro - Eriksen - Antony - Fernandes - Rashford - Weghorst

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-2

 

 

A mérkőzést a Spíler 1 élőben közvetíti.


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Brighton - Manchester United

FA-kupa, Elődöntő

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!