Bayindir: Így lettem kapus

A Manchester United kapusa, Altay Bayindir számára egészen másképp alakulhattak volna a dolgok, ha nincs az édesanyja és egy korábbi futballmenedzsere otthon, Bursaban.


A nyáron a Fenerbahcétól a Vörös Ördögökhöz szerződő török válogatott játékos bemutatkozása még mindig várat magára, a 2023/24-es idényben eddig minden mérkőzésen Andre Onana kezdett a kapuban.

 

A 25 éves játékos azonban elmerül az új környezetében, fejleszti az angolját, és az UTD Podcast vendégeként próbára is teszi azt.

 

A házigazdákkal, Sam Homewooddal és David Mayjel folytatott beszélgetés során Altay karaktere is kirajzolódik, amikor azzal viccelődik, hogy fiatalon a kapuson kívül minden más poszton játszott.

 

Csak a magassága volt az, ami meggyőzte egy régi edzőjét a benne rejlő lehetőségekről, és bár Bayindir kezdetben vonakodott, a pozíció egyedisége, és az elismerés, amit a védések során kapott, végül meggyőzte őt.

 

"A grundon soha nem játszottam kapusposzton. Mindig is csatár voltam, tényleg!" - kezdi. "Az első pozícióm a védő, majd a csatár volt. Aztán ez egy másik történet, ezt el kell mondanom. Amikor a Bursasporban játszottam, az első klubomban, amikor fiatalabb voltam, védő voltam. Egy nap a kapus nem jött edzésre. A menedzser pedig azt mondta: 'Altay te magas vagy. Menj, és élvezd. Tudsz játszani ezen a poszton. Menj a kapuba.'"

 

"Nem, edző, én csatárt akarok játszani, vagy védőt. De azt mondta: 'Nem, próbáljuk meg.'

Jól éreztem magam, ugráltam, jött a labda, és mindenki azt mondta: 'Ez igen, Altay!'"

 

 

"A mérkőzéseken minden játékos ugyanabban a mezben van, de a kapus más, ő más színt visel. És ez jó érzés. Jön a labda, és ha véded, akkor hős vagy. Ha egy büntetőt hárítasz, akkor a csapattársaid azt mondják ‘Igen, megcsináltad!'"

 

Az akkor 12 éves Altay szülővárosa klubjának akadémiáján indult el azon az úton, amely egészen a Fenerbahce csapatkapitányságáig, a válogatottságig és a Unitedhez való csatlakozásig repítette.

 

A végső döntés meghozatalához azonban még egy édesanyjával folytatott beszélgetésre volt szükség…

 

"Beszéltem anyukámmal a konyhában, ő dolgozott, főzött" - folytatta Altay. "Azt kérdeztem tőle: 'Anya, mit gondolsz a posztomról? Játsszak csatárként vagy inkább a kapuban?'"

 

"Nem tudott túl sokat a futballról, de ismerte, mert minden este meccseket néztünk a tévében."

 

"Azt mondta: 'A kapus posztot is vállalhatod, szerintem az jobb neked. Magas vagy. Ne fuss túl sokat, fussanak mások!'"

 

"Szóval köszönök mindent anyukámnak, ezt a tanácsot is. Természetesen szeretem a pozíciómat, nagyon más és nehéz, természetesen."

 

"De jó érzés, amikor védem a labdát, és mindenki engem ünnepel."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!