Hiába a sok lövés, csak öt gólt kapott a United

A Vörös Ördögök szurkolói eddig elégedettek lehetnek, hiszen kedvenceik az élen állnak a bajnokságban, és hét bajnokin csak öt gólt kaptak. A kevés kapott találat ellenére azonban a United ellen született a legtöbb gólszerzési lehetõség.


Hét forduló után a Manchester United jobb gólkülönbségének köszönhetõen vezeti az angol labdarúgó-bajnokságot a városi rivális City elõtt. Sir Alex Ferguson csapata eddig 24 gólt szerzett, ami a legtöbb a Premier League-ben, vagyis a támadó részlegre nem lehet panasz.

De a védelem teljesítménye is kifejezetten jó, elvégre hét bajnokin mindössze öt gólt kapott, és ennél jobb mérleggel csak a Newcastle United rendelkezik.

Ezt figyelembe véve kifejezetten érdekes az az adat, hogy a ligában a MU ellen volt a legtöbb gólszerzési kísérlet, holtversenyben a sereghajtó, és már 21 kapott gólnál járó Bolton Wanderersszel.

 

A hét bajnokin a MU ellenfelei összesen 97 alkalommal jutottak el odáig, hogy célba vették a csapat kapuját. A Bolton kivételével minden egyes élvonalbeli együttes jobban védekezett ennél, így különösen éles a kontraszt az ellenfél próbálkozásai és a kapott gólok száma között.

A túlságosan sok lövés, illetve fejes azért meglepõ, mert az elõzõ idényben az a három gárda esett ki (a Blackpool, a West Ham United és a Birmingham City), amely ellen a legtöbbször próbálkoztak gólszerzéssel. Akkor a MU-védelem ebbõl a szempontból remekül mûködött, hiszen a mezõnyben a harmadik legjobbnak számított, most viszont utolsó.

 



 

A statisztikát részletesebben megvizsgálva még érdekesebb adatokat találunk. A manchesteriek eddig minden egyes bajnokin legalább tizenkétszer hagyták lõni az ellenfelet, azonban az esetek 48,9 százalékánál a tizenhatoson kívülrõl. Ez a szám magasabb, mint a bajnokság átlaga, és egyrészt arra utal, hogy a manchesteriek sokkal kevésbé engedik közel az ellenfelet a kapujukhoz, mint a többi gárda.

Ugyanakkor az is magyarázat, hogy az ellenfelek úgy érzik: távoli lövésekkel is van esélyük gólt szerezni. Ennek oka a manchesteriek nyáron igazolt kapusa, David de Gea, aki rögtön a bemutatkozásakor a Community Shielden kapott egy gólt távoli lövésbõl (Edin Dzeko szerezte), amely ráadásul nem is tûnt védhetetlennek.

Ráadásul a futballstatisztikával foglalkozó Opta adatai szerint az elõzõ idényben De Gea kapta a legtöbb találatot a büntetõterületen kívülrõl, azaz az angol kluboknál valószínûleg külön felhívták a játékosok figyelmét, hogy ha csak tehetik, akkor tüzeljenek. Igaz, a Premier League-ben a MU ebben a szezonban még nem kapott gólt messzirõl.

 

 

Az ellenfelek azonban nem csak a sok távoli lövés miatt próbálkozhatnak ilyen sokszor. Elég, ha csak a Chelsea elleni bajnokira gondolunk, ahol a londoniaknak bõven voltak ziccereik, azonban vagy De Gea hárított bravúrral, vagy pedig pontatlanul céloztak, Fernando Torres még az üres kapuba sem tudott betalálni.

A Premier League-ben a MU tehát nem áll hadilábon a szerencsével, a Bajnokok Ligájában azonban az FC Basel már nem volt könyörületes: a svájciak három gólt szereztek az Old Traffordon, és kis híján mind a három pontot elvitték Manchesterbõl. A találkozót követõen Sir Alex Ferguson így nyilatkozott: "Nagyon óvatlanok voltunk, ez a mérkõzés egyfajta ébresztõ a számunkra. A védelemnek és a középpályás-sornak sokkal jobban kell koncentrálnia".

Fergusonnak nincsen könnyû dolga, hiszen a védelemben rengeteg a sérült. A szerb középhátvéd, Nemanja Vidic az elsõ forduló óta nem lépett pályára, Rio Ferdinand is sokat hiányzott, és bár mind Chris Smalling, mind Phil Jones kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, náluk még hiányzik a rutin.

Arról nem is beszélve, hogy a legutóbbi meccseken Ferguson már kénytelen volt az alaphelyzetben jobbszélsõ Antonio Valenciát szerepeltetni a védelem jobb oldalán, ami messze van az ideális megoldástól.

De nem csak a védelem tehet arról, hogy az ellenfél olyan sokszor felér a MU kapuja elé. Hiányzik az együttesbõl egy vérbeli védekezõ középpályás, egy olyan játékos, aki sokat ütközik, labdát szerez, megakasztja az ellenfél támadásait. A legközelebb ehhez a típushoz Michael Carrick áll a keretbõl, de õ is inkább a remek helyezkedésével tudja elvenni az ellenféltõl a labdát, valósággal leolvassa a passzokat, viszont õ sem ütközik sokat.

Ez fokozottan igaz Andersonra és Tom Cleverleyre: a brazil eddig mindegyik bajnokin kezdett, és szereplése is hozzájárul ahhoz, hogy a védelem és a középpálya között túl nagy a terület, amit az ellenfelek kihasználhatnak. 


[origo]

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!