De Gea szereti a manchesteri életet

Az Inside United még karácsony elõtt érte utol a Vörös Ördögök fiatal kapusát, David de Geát.


A két részes interjú elsõ részében a hálóõr beszél arról, hogyan alkalmazkodott az angol futballhoz, a védõkkel való kommunikációhoz és ambíciójáról, mellyel trófeákat nyerne.

Két spanyol szezont követõen néhány hónap alatt megtapasztalhattad, milyen a Premier League. Mi a különbség a két bajnokság között?
Nos, mondhatjuk, hogy a La Liga és a Premier League a világ két legerõsebb bajnoksága, hasonló szinten vannak, ebben az értelemben hasonlítanak egymáshoz. Ám jól ismert, hogy itt Angliában sokkal inkább fizikálisabb a játék. amihez a kapusnak is alkalmazkodnia kell és a mérkõzések alatt végig figyelni kell. A játékosok minden szögbõl tüzelnek, a távolság sem számít - tisztában kell lenned azzal, hogy bárhonnan és bármikor kaphatsz egy lövést. Sok a szélrõl érkezõ beadás is, a magas labda és a légi munka. Szóval képesnek kell lenned, hogy ott legyél és blokkolj, beavatkozz, megakadályozz és védj lövéseket.

Sokat kellett igazodnod ehhez, vagy számítottál ezekre a különbségekre?
Tudtam, milyen a játékstílus és mikor ide jöttem, készen álltam és magabiztos voltam. Tudtam, sokat kell edzenem, amit teszek is. Sokat koncentrálok, hogy védjem a lövéseket és ez jól is megy nekem.

Melyik játékos volt, aki segített neked a beilleszkedéshez, mikor elõször ide érkeztél?
Akik beszélik a nyelvemet: Chicharito, Antonio [Valencia], Nani. Természetesen mindannyian, de különösen õk hárman, mert beszélik a nyelvem. Ha bármi kérdésem vagy gondom volt, kérdezhettem õket és rengeteget segítettek.

És milyen a védelemmel való kommunikáció, hogy megy az angol nyelv?
[A tolmács angolul kérdezte õt, a kapus angolul válaszolt.] Jól, igen. [Az angol órák jól alakulnak?] Igen. [De Gea visszatér a spanyolra.] Sokat megértek már, de nehéz kifejezni magam. Szólni a védelemnek, figyelmeztetni õket és hasonló dolgokat már rendben meg tudok csinálni.

A United védelme rengeteget változott a szezon során a sérülések következtében. Ettõl nehezebb neked?
Az elsõ és legfontosabb: bárki is kezd a Unitednél, megvan a csapatunk, megvannak a játékosok, akik mindannyian nagyon jók. Az elvárás és a játék szintje nagyon magas a Unitednél, de jelentõs csapatunk van és szabadon rotálhatunk, mert bárki is jön a csapatba, nagyszerû játékosról van szó.

 


Lábbal nagyon jó vagy. Fiatalon játszottál mezõnyben?
Mikor még nagyon fiatal voltam, akkor igen és nagyon tetszett. Azt kell mondjam, néhány gólt is szereztem. De amikor megfelelõ csapatba kerültem, a kapuban kötöttem ki és talán ez a legjobb posztom, ami most is vagyok. De edzéseken vannak olyan idõszakok, amikor mezõnyben kell játszani, hogy fejlesszük képességeimet lábbal és labdával. Ez része a játéknak.

Mit tett eddig a csapat ebben a szezonban?
Nagyon jól kezdtük csapatként a szezont, de aztán nehéz volt fenntartani azt a szintet. Öt vagy hat meccs után a formánk kissé visszaesett, de keményen dolgozunk és fejlõdünk. Jól játszunk, jól tartjuk a labdát és jó irányba haladunk.

Tisztában vagy azzal, hogy a United a szezon második felében mindig jobban teljesít?
Igen, ismerem a szezon második felének szindrómáját. Tavaly is sikerült végül a Chelsea-t legyûrni és természetesen bajnoki címet nyerni. Ha egész szezon során képesek vagyunk magasan tartani szintünket és fenn tudja tartani ezt a klub, akkor nagy dologra leszünk hivatottak.

Tehát akkor mik a terveid idénre és hosszabb távon?
Nézd meg, hol vagyunk most a Premier League-ben. FEnn kell tartanunk a nyomást, hogy aztán gyõzni tudjunk - nyílván a Manchester City olykor fejfájást okoz számunkra és nem lesz könnyû legyõzni õket, de csakis a saját céljainknál kell maradnunk. Ami engem illet, hosszú távon szeretnék mindent megtenni, hogy sok évet töltsek itt és nagyszerû United kapussá váljak, szeretném kiérdemelni a tiszteletet. Szeretnék segíteni a Unitednek történelmet írni.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!