De Gea az elsõ számú kapus

Hétfõ este David de Gea egymást követõ 18. találkozóját játszhatja a Manchester Unitedben azok után, hogy Sir Alex Ferguson kijelentette, a fiatal spanyol az elsõ számú hálóõr.


A spanyol három találkozóra van az eddigi leghosszabb manchesteri sorozatától és január közepe óta - amikor a West Ham elleni FA-kupa találkozó erejéig Anders Lindegaard védett - folyamatosan a kezdõben kap helyet. De Gea ráadásul december elsõ napja óta nem hiányzott bajnoki találkozóról, hiszen a Reading elleni drámai 4-3-as gyõzelem során védõ Lindegaard azóta nem kapott szerepet Premier League találkozón.

Amikor Sir Alex Fergusont arról kérdezték, David immár határozottan az elsõ számú kapus a csapatban, a menedzser így válaszolt: "Igen, határozottan, és köszönet Steeleynek (Eric Steele) ezért, mert õ az egyetlen, aki minden nap vele dolgozik."

"Steele folyamatosan emlékezteti Davidet arra, hogy top kapus lesz belõle. Fizikálisan is sokat javult, izomzata majdnem olyan, mint egy kõ. Sokkal erõsebb már és a játék fizikális részét sokkal jobban képes kezelni."

"Ahogyan pár hete is mondtam, top kapussá fejlõdött. Gyors, higgadt és labdával is jól bánik. Jelenleg nincs problémája."

 


De Gea az utóbbi két mérkõzésen is bizonyította erejét, nem beszélve arról, ahogyan képes felállni a bajból. A Sunderland ellen például bátran játszott azt követõen is, hogy összefejelt Nemanja Vidiccsel, míg a West Ham ellen Ferguson szerint egy háborús övezetben remekelt azt követõen is, hogy Andy Carroll letaglózta õt.

"A West Ham ellen igen nagyot kapott, de nem befolyásolta õt" - folytatta a menedzser. "Mindent higgadtan csinált, a góloknál esélye nem volt a hárításra. Valójában nagyon nem volt szerencséje a második gólnál - Kevin Nolan fantasztikusan csinálta, hogy ellépett az útból és ha visszanézed a kapu mögüli kameraállásból az esetet, Davidnek esélye sem volt a hárításra."

Sir Alex elmondta, De Geát érkezése elõtt teljes mértékben tájékoztatták a szigorú angol fociról - és a figyelmeztetés azonnal valóssá vált, amikor az elõzõ szezon augusztusában debütált.

"Ha visszaemlékezel, az elsõ mérkõzését idegenben, a West Brom ellen játszotta és máris fizikálisan léptek fel ellene. Akkoriban azt mondtam, a játékvezetõk fiatal spanyol kapusnak fogják látni, aki nem elég kemény, és nem kapott védelmet egyáltalán."

"Amikor leigazoltuk Davidet, elhívtam õt a házamba, ahol ott volt Steele is, aki elmagyarázta neki, milyen is a játék Angliában. Akkor biztos valami másra számított, de biztos vagyok benne, hogy még így is meglepõdött."

"Fiatal kapusként másképpen kellett foglalkozni vele. Kezdetben aggódtunk, hogy vajon elég érett-e ahhoz, hogy ezt kezelni tudja. De azzal az érettséggel, amit már látunk benne, már nem zavarja õt és jól kezeli azt. Nem aggódunk egyáltalán."

"Nem hiszem, hogy edzésen fel lehet készülni erre. Steeley rengetegszer gyakorolotatja a beíveléses helyzeteket a három kapussal, de a valódi dolgokra nem lehet felkészülni, mivel nem akarjuk, hogy a játékosok egymásban kárt tegyenek az edzések során."

 


Sir Alex elárulta, azzal is ösztönözte de Geát, hogy rámutatott, a klub vitathatatlanul legendás kapusa, Peter Schmeichel hogyan alkalmazkodott az angol játékhoz azt követõen, hogy Dániából Angliába érkezett.

"Igen, beszéltem Schmeichelrõl Davidnek és elmondtam neki, elsõ meccsén, idegenben a Wimbledon ellen hogyan kiáltott a játékvezetõnek azért, hogy védelmet kapjon."

"Az a banda [a Wimbledon játékosai] egyenesen arra koncentrált, hogy a nagy Pete folyamatosan kapjon, aki sikított a védelemért, mint egy haldokló malac, de végül kezelte a helyzetet."

"Más volt ez számára, de igazság szerint érettebb volt - 27 éves és jó nagy darab volt. Hamar hozzászokott az angol játékhoz és utána már nem bosszankodott miatta."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!