De Gea: A bizonytalanságtól a legendává válás felé

David de Geának nem kell az angol bajnoki címére, vagy a jelentõsen feljavított személyes statisztikáira tekintenie ahhoz, hogy tudja, immár tökéletesen berendezkedett az angliai életre. Egyszerûen csak bele kell néznie a tükörbe.


Jamie Redknapp, a Sportsmail rovatvezetõje régebben azt mondta a Manchester United fiatal hálóõrérõl, hogy bele kell nõnie a mezébe. Azonban az extra adag tészták, az edzõtermi munkák és néhány igen kemény edzés révén de Gea fiúból férfivé vált.

"Nyilvánvaló, hogy javultam az elõzõ évben, ami az összes edzõvel folytatott kemény edzésnek köszönhetõ" - mondta de Gea.

"Nehéz volt az elején, mert más bajnokságból érkeztem, nem tudtam, mire számítsak ebben a bajnokságban és az ilyen stílusú fociban. De azt tudtam, hogy fizikálisan fejlõdnöm kell, ez egyértelmû volt."


"Már láthatod, hogy másként nézek ki annál, mint amikor ide kerültem, több izommal rendelkezem. Keményen dolgoztam az edzõteremben, nehéz súlyokat emeltem, rengeteg gyakorlatot elvégeztem. Nagyon intenzív idõszak volt az."

"Az étrendemet is megváltoztattam és immár sokkal többet eszem, mint amihez hozzászoktam, annak érdekében, hogy felépítsem magam az angol labdarúgás fizikális kihívásaihoz."

 


"Az edzéseken a játékosok pedig direkt magas labdákat ívelnek a kapu elé és próbálnak tolakodni körülöttem, úgyhogy hozzászoktam az angol foci ezen részéhez. Immár élvezem ezt a fizikális részt is."

Hallgatva õt és ránézve edzõruhája felsõ részére, ahogy bicepsze fölé gyûrõdött, nehéz elhinni, hogy õ ugyanaz a srác, aki két évvel ezelõtti érkezése után nem sokkal nyugtalanul, zavartan tekintgetett, fájdalmasan rosszul illett az angol labdarúgásba.

2011. augusztusát írtuk, amikor Redknapptõl hallhattuk azt az elhíresült mondatot. De Gea épp egy erõsnek nem mondható lövésre vetõdött, azonban hátranézve azt láthatta, hogy a labda a hálóba csorog. Akkoriban a spanyol fiatal olyan volt a pontrúgásoknál, mint amikor egy kezdõ úszó levegõ után kapkodott. Sir Alex Ferguson azonban megvédte õt a nyilvánosságtól, ami nem volt meglepõ. Amik jelentõsebb voltak, azok az öltözõbõl jövõ hangok. Amik nem voltak jók.

Két évvel késõbb nem lenne igazságos azt mondani, hogy de Gea készen van. Messze van még ettõl és érdekes lesz látni, hogy az új menedzser, David Moyes hogyan viszonyul hozzá az elkövetkezendõ hetekben.

A hibája ellenére, amikor a White Hart Lane havas gyepén a Tottenham ki tudott egyenlíteni januárban, David de Gea hozzájárulása a United bajnoki címéhez vitathatatlanul pozitív volt.

"Nézve a Tottenham elleni mérkõzést, én még mindig úgy gondolom, hogy egy jó meccs volt tõlem, még úgy is, hogy a végén hibát vétettem. Biztos voltam abban, hogy jobb voltam, mint elõtte, de volt néhány jó produkcióm elõtte és utána is. A nehéz idõkben mindig azon tartottam a gondolataimat, hogy kemény munkával jobb játékossá váljak."

"Nem hiszem, hogy az emberek értékelik azt, mennyire nehéz volt számomra új országba, új stílusú fociba jönnöm, de hálás vagyok Istennek a fejlõdésemért még úgy is, hogy nehéz volt."

"A szûk családom átköltözött velem az elején, de hiányoztak az otthoni barátok. Tudom, hogy volt olyan idõszak, amikor padra kerültem, de jó volt számomra az is, erõsebbé, jobbá tett."

"Sir Alex Ferguson belém vetett bizalma nekem is magabiztosságot adott. A kezdetektõl ilyen volt velem."

"Eric Steele pedig nagyszerû kapusedzõ volt, aki mindig vigyázott rám, emlékezni fogok erre. Most új edzõm van és élvezem azt, hogy új dolgokat tanulok tõle. Immár minden jobb. Nagyon boldog vagyok Manchesterben."

 


Hazájában, Spanyolországban de Gea régóta nagy megbecsülésnek örvend. A spanyol válogatott elsõ számú hálóõre, Iker Casillas egyszer így nyilatkozott: "...David végül mindannyiunkat visszavonultat".

De Gea elismerte, ez felemelõ volt számára, különösen mert akkoriban éppen gyenge formában volt. Most azonban már az a célja, hogy jól teljesítsen az Old Traffordon.

"Nagyszerû, hogy egy olyan jó kapus, mint Iker azt mondta, hogy az összes közül a legjobb lehetek. Nagyon jól esett és igen, ez lehetséges. Ezek a szavak motiválnak, hogy elérjem a célom."

"Amikor Edwin van der Sar elmondta, elhagyja a Manchester Unitedet, azt akartam, hogy én legyek az az ember, aki a helyébe lép. Megkaptam a lehetõséget és nem fogom hagyni, hogy elszalasszam. Szeretném, ha egy napon a szurkolók ugyanúgy beszélnének rólam, mint Edwinrõl és Peter Schmeichelrõl. Ez azt jelentené, hogy a kemény munka meghozta gyümölcsét."


 


Daily Mail

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!