Sir Alex könyvében kiborította a bilit

Ma adták ki Sir Alex Ferguson hivatalos önéletrajzi könyvét, amelyben a már visszavonult skót edzõlegenda sok múltbéli eseményrõl, illetve több dologgal kapcsolatos véleményérõl is lerántja a leplet...


Sir Alex Ferguson elmondása szerint Roy Keane elveszítette csapattársai tiszteletét, amelyet követõen távoznia kellett a Manchester Unitedtõl. A Vörös Ördögök egykori menedzsere új önéletrajzi ihletésû könyvében a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Keanerõl állítja, abban az idõben, egészen pontosan 2005-ben, amikor egyértelmûen megromlott viszonyuk "azt gondolta magáról, hogy õ Pán Péter", távozása pedig "a lehetõ legjobb dolog volt, ami történhetett" a Uniteddel.

 

A csütörtökön megjelent könyv nem fukarkodik érdekességektõl a Wayne Rooneyról szóló részben se - "nem éppen a leggyorsabban tanuló"-nak bélyegezve - de David Beckham se maradhatott ki a szórásból, emellett pedig a skót menedzser megerõsítette, hogy korábban kétszer is felajánlották neki az angol válogatott szövetségi-kapitányi pozícióját, õ azonban mindkétszer visszautasította azt.

 

Olybá tûnik, hogy ellenséges viszonyuk Roy Keanenel az elmúlt 8 évben sem csillapodott. Kapcsolatuk akkor mérgesedett el, amikor a középpályás egy hosszú sérülését követõen túlzottan szókimondóvá vált csapattársai kapcsán, végleg pedig akkor tört meg közöttük minden, amikor a klub TV-csatornájának adott nyilatkozatában nyílt támadás alá helyezte társait. A mostanra hírhedté vált, a MUTV-n soha adásba nem került interjú kapcsán Ferguson állítása szerint egy privát vetítést követõen Edwin van der Sar, Paul Scholes és Ruud van Nistelrooy is azon játékosok között volt, akik idõ elõtt elhagyták a termet.

 

A 71 éves nyugdíjazott egykori tréner felidézte azt is, hogy egy másik incidens alkalmával úgy kellett szétválasztani az egymásnak ugró Keane-t és Van Nistelrooyt. "Keane szemei szikrát szórtak. Borzasztó volt látni, pedig Glasgowból származom." De a MUTV-s interjú után Ferguson elmondása szerint nem tudott elég gyorsan megszabadulni Keanetõl. Abban az idõben ezt mondta másodedzõjének, Carlos Quieroznak: "Mennie kell, Carlos. 100%. Szabadulj meg tõle."

 

"Bizonyos szempontból a lehetõ legjobb dolog történt azzal, hogy távozott, mert rengeteg játékostársát megfélemlítette."

 

 

A skót menedzser könyörtelensége, illetve az emberek irányításával kapcsolatos képességei nagyon fontos szerepet játszottak az Old Traffordon elért sikereiben, amely számos rajongót hozott számára. Köztük volt az Angol Futballszövetség is, amely állítása szerint kétszer is felajánlotta számára az angol válogatott kispadját - mielõtt 1999-ben kinevezték volna Kevin Keegan-t, és 2001-ben, amikor végül Sven-Göran Erikssonra esett a választás.

 

Mindazonáltal annyi bizonyos, hogy Wayne Rooney másként gondolkodik Ferguson menedzsment képességeirõl.

 

Kettejük viszonya az elõzõ szezonban került mély pontra, és nem éppen tette könyûvé utódja, David Moyes helyzetét, akinek majd valószínûleg a most a könyben megjelent állítások okozta károkat is helyre kell majd állítania. Ferguson elmondása szerint Rooney "nem éppen a leggyorsabban tanuló", és azt állítja, hogy két évvel ezelõtt azért kellett kihagynia a csatárt, mert alkholizáláson kapták a mérkõzést megelõzõ éjszakán. Emellett azt is papírra vetette, hogy az egykori Everton játékos nem volt elég fitt ahhoz az elõzõ szezonban, hogy végigjátszon egy mérkõzést.

 

A könyvben megismétlésre került az a korábban már napvilágra hozott információ, miszerint a támadót "csábították máshonnan", amely aztán kulcsszerepet vállalt boldogtalanságában. A szokás szerint szókimondó Ferguson arról is beszámolt, hogy az, ahogy Rooney 2010-ben a szerzõdése körüli ügyet intézte "inkább hasonlított egy pénzéhes emberre, a szurkolók bizalmatlansága pedig azóta is él vele kapcsolatban".

 

 

Beckhamet, akinek esete Fergusonnal szintén nagy visszhangot kapott, miután egy öltözõbeli kirohanás után a menedzser fejbe rúgta a középpályást egy stoplis cipõvel, úgy írta le, mint "az egyetlen olyan általam edzett játékos, aki inkább azt választotta, hogy híres lesz, és missziójaként tûzte ki, hogy a sportágon kívül is megismerjék."

 

Ferguson kijelentette, már nincs harag közte és Beckham között, de a dolgok másként voltak 2003-ban, amikor viszonyuk megromlott.

 

"Pár méterre volt tõlem. A földön stoplis cipõk sorakoztak közte és köztem. Felé léptem, és eközben belerúgtam egy cipõbe" - kezdte önéletrajzi könyvében Ferguson a hírhedt esetrõl.

 

 

"A jobb szeme fölött találtam el. Természetesen azonnal kikelt magából és nekem akart támadni, de a játékosok megállították. 'Ülj le!", mondtam, "Cserben hagytad a csapatod. Vitatkozhatsz ezzel, ahogy csak akarsz."

 

A bomba két nappal késõbb robbant, amikor Beckham nyíltan egy sebtapaszt viselt fején, kiemelve ezzel sérülését. Ferguson ezt követõen azonnal döntött: "Közöltem a vezetõséggel, hogy mennie kell."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!