Büszke akadémiájára a United

A Manchester United joggal büszke rá, hogy akadémiájáról számos olyan játékos került ki az évek során, akik késõbb sikeres karriert futottak be.


A CEIS Futball Kutatóintézet legutóbbi kutatása alapján a Vörös Ördögök több felnõtt elsõ osztályú futballistát adtak Európa top öt bajnokságának, mint bármely más angol klub, amely rangsorban az Aston Villa foglalja el a második helyet, míg a többi helyet lenyûgözõ módon az alsóbb osztályban mûködõ klubok foglalják el fantasztikus eredménnyel.

 

"A Premier League olyan statisztikát mutathat fel, miszerint profi szinten itt vetélkedik egymással a legtöbb hazai nevelésû játékos egymással, ez pedig a mi akadémiánk számára is egyfajta elismerés" - kezdte a tartalékok edzõje, Warren Joyce.

 

"Különös elégedettséggel tölt el, hogy sokan ezek közül a helyi fiúk közül már nagyon fiatal koruk óta velünk vannak, és együtt járjuk be a futballistává válásuk útját."

 

A Manchester United ifjúsági rendszerének produktumai hétrõl-hétre szinte az összes angol professzionális osztályban feltûnnek, egy véletlenszerû példaként a Karácsony elõtti utolsó fordulót felhaszálva a klub hatása a játékosok szintjén pedig még egyértelmûbbé válik. Legeklatánsabb példaként a csapat akkori ellenfele, a West Ham szolgálhat, akiknél az Old Traffordon egy bizonyos Ravel Morrison jelentette a kreatív erõt, de ott van az alsóbb osztályban szereplõ Bury is, ahol a csatársorban Daniel Nardiello rohamozta a Plymouth kapuját, és a sor még folytatható lenne.

 

 

Emellett Kieran Richardson betalált a Fulham színeiben a Manchester Citynek, a Stoke City pedig hazai pályán úgy gyõzte le az Aston Villát, hogy a belsõ védõpárost Ryan Shawcross és Marck Wilson alkották. A United akadémiai rendszere szempontjából ezt még eggyel megfejelte a Sunderland, ahol védelemben három egykori manchesteri nevelés, John O'Shea, Wes Brown és Phil Bardsley is pályára lépett.

 

A United Boxing Dayen ahhoz a Hull Cityhez látogat majd, ahol öt egykori Vörös Ördög található a keretben - Robbie Brady, James Chester, Paul McShane, Joe Dudgeon és Cameron Stewart (aki jelenleg kölcsönben a Brentfordot erõsíti), illetve Alex Bruce is, aki 16 éves koráig pallérozódott Manchesterben.

 

Mindazonáltal, az alsóbb osztályok felé keresgélve egyre könnyebb olyanokat találni, akik Carringtonban tanulták meg a futball alapjait. Craig Cathcart gólt lõtt a Blackpoolban Tom Heaton Burnleyének, míg Oliver Norwood (Huddersfield), Chris Eagles (Bolton), Luke McCullough és Richie Wellens (Doncaster), valamint Danny Simpson (QPR) is megtalálható a másodosztályú csapatok kereteiben.

 

A Leicester Citynél, csak úgy, mint a Hullnál, egyfajta tradíciója van annak, hogy United-nevelésû játékosokat foglalkoztatnak, keretükben pedig Matty James, illetve Danny Drinkwater személyében ezúttal is megtalálható két egykori Manchester United játékos. Még többen vannak olyanok, akik alsóbb szinteken bizonyítanak hétrõl-hétre, de néhányan külföldön is megállják a helyüket, úgy mint Paul Pogba (Juventus), vagy Mats Daehli (Molde).

 

Természetesen a fentebb felsoroltak közé nem tartozik oda az a 13 játékos, akik a felnõtt csapatba való bekerülés reményében éppen valamely más csapatnál tartózkodik kölcsönben. Ezekkel a játékosokkal továbbra is számol David Moyes, mint azt a héten meg is erõsítette, egyfajta fejlõdési lépcsõfokként használva ezeket az ideiglenes transzfereket. Ráadásul számukra az, hogy magukra húzhassák a klub vörös mezét, közel sem lehetetlen álom.

 

Ugyanis a West Ham elleni kezdõcsapat négy tagja - Jonny Evans, Tom Cleverley, Danny Welbeck és Adnan Januzaj - is a klub U18-as csapatából nõtte ki magát. Emellett hárman a kispadon ültek - Sam Johnstone, Darren Fletcher és Ryan Giggs -, hárman pedig tinédzserként érkeztek a csapathoz a mérkõzésre nevezett keretbõl - Wayne Rooney, Rafael és Phil Jones - a londoniak ellen.

 

Ez mind mutatja, hogy micsoda munka folyik Anglia bajnokának utánpótlásképzésében.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!