Ifjú Titánok: Paul Pogba

Sorozatunk következõ bemutatásra kerülõ Ifjú Titánja nem más, mint a francia tehetség, Paul Pogba.


Történetét kezdjük a legelején, hiszen már az átigazolás körül is problémák merültek fel. Az akkor 16 éves játékost korábbi egyesülete, a Le Havre szerint tisztességtelen ajánlattal csábította el a Manchester United, készpénzt és családi házat ígérve Pogba szüleinek fiuk aláírásáért. A francia klub kérésére a FIFA vizsgálatot indított az ügyben, de végül nem találtak szabálytalanságot az átigazolási ügylet körül.
 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Le Havre is próbált annak idején szóbeli megegyezést kötni a 16 éves Pogba szüleivel, hogy amint betölti a fiú a megfelelõ életkort, profi szerzõdést köt a francia csapattal, ám nem tartották be ígéreteiket, és hamarosan a Manchester United egy sokkal kedvezõbb pénzügyi ajánlattal állt elõ, így Pogba szülei inkább az angolokat választották.

 


 

Pogba anyukája így emlékszik a történtekre:
 

„A Le Havre elnöke, Jean-Pierre Louvel és a fia, Johann nem tartották be az ígéreteiket. Ekkor felbukkant egy fickó, drága öltönyben, aki azt mondta a Chelseatõl jött, és mosolyogva megvillantott egy köteg pénzt elõttem. Úgy éreztem azonban, az Arsenal vagy a Manchester United jobb lehetõségeket tud kínálni. Monsieur Wengerrel soha nem találkoztam személyesen, csak a megfigyelõit küldte el, de Sir Alex Ferguson vette a fáradtságot, hogy eljöjjön a házamba. Õ nem lobogtatott elõttem pénzt, ehelyett inkább elmondta nekem, hol látja a fiamat 5 és 10 év múlva, és ezzel azonnal meggyõzött, hogy a United a jó választás.”
 

Posztját tekintve védekezõ középpályásként szerepel a fiatal francia, akit sokan az „új Vieiraként” emlegetnek.

 

Tehetségére elõször a Le Havre játékosmegfigyelõje, Franck Sale figyelt fel 13 éves korában. Az õ javaslatára csábították szülõhelyérõl, a Párizs külvárosában található Sarcelles negyedbõl Normandiába, a Le Havre csapatába.
 

„Lenyûgözött a hozzáállása, érett futballistaként viselkedett a fiatal kora ellenére és hihetetlen játékintelligenciát mutatott.
 

A guineai származású középpályás az akadémia vezetõjét, Frederic Lipkát is lenyûgözte, aki azonnal látta hogy Pogba az akadémia egyik gyémántja lehet.
 

„Õ egy olyan játékos volt, aki fiatal kora ellenére is rendkívül hatékonyan teljesített. Fantasztikus technikai tudása és testfelépítése volt már 14 évesen is. Voltak többen, akik tehetségesnek tûntek, de Pogba teljesítménye mind közül kiemelkedett. Rögtön tudtam, hogy ez a fiú 17-18 éves korára már a legmagasabb szinten fog játszani.”

 


 

Elsõ válogatottságát a francia U16-os csapatban még 15 éves kora elõtt érte el. Keménységének és játékintelligenciájának köszönhetõen hamar a szövetségi kapitány kedvencévé vált, és akárcsak klubjában, a válogatottban is megkapta a csapatkapitányi karszalagot. Ekkor figyelt fel rá több neves európai klub, mint például az Arsenal, a Marseille, a Lyon, a Chelsea, és természetesen a Manchester United. Pogba távozása tehát egyértelmûnek tûnt.
 

A fiatal tehetség egyetlen gyengeségének az állóképessége tûnik, de minden más tekintetben – különösen a passzolást, szerelést és lövéseket figyelembe véve – kiválóan teljesít. Remekül lõ, többször 25 méternél messzebbrõl szerez gólokat, hihetetlen fizikai ereje és önbizalma van, valamint mostanra egyértelmûen alkalmazkodott az angol stílushoz.
 

Reméljük, Paul beváltja a hozzá fûzött reményeket és néhány éven belül a Manchester United meghatározó játékosa lehet, az idõ minden kérdésünkre választ fog adni.
 

 

Paul Pogba

 

 

 


redcafé

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!