Vörös Ördögök a világbajnokságokon - 2.rész

Hamarosan itt a vébé, amin számos United-játékos pályára léphet majd. De kik voltak azon manchesteriek, akik korábban már szerepeltek ezen a sporteseményen?


Az elsõ részben kilenc világbajnokságon szereplõ manchesteri játékosokat mutattunk be, most az 1982-es vébé utáni sorozatok kereteinek Vörös Ördögeit tekintjük át.

 

1986 - Mexikó:

 

A Manchester United hét játékosa utazott Mexikóba, ahol négy nemzeti csapatot (Anglia, Dánia, Észak-Írország, Skócia) képviseltek. Anglia jutott legtovább, de az argentínok megállították õket a negyeddöntõben. Bár a csoportkört a portugáloktól elszenvedett 0-1 indította, majd Marokkóval is csak pontosztozkodás történt, a mindent eldöntõ, Lengyelország elleni meccset Lineker triplájával megnyerték és továbbléptek a háromoroszlánosok. A Bryan Robsont és Gary Bailey-t soraiban tudó angolok a nyolcaddöntõben 3-0-ra legyõzték Paraguay csapatát, a legjobb nyolc között azonban képtelenek voltak megállítani Maradonát, aki kézzel-lábbal eredményes volt, a dél-amerikaiak pedig továbbléptek az elõdöntõkbe. 

 

Az E-csoportban Jesper Olsen és John Sivebaek összetalálkozott Gordon Strachannel és Arthur Albistonnal. A dánok éppen a skótok ellen kezdték meg a csoportmeccseket és a Németh Lajos vezette találkozót 1-0-ra meg is nyerték Olsenék, majd 6-1-re átgázoltak Uruguay-on és 2-0-val eldöntötték a csoportelsõséget NSZK ellen. Olsen az utóbbi két összecsapáson 1-1 gólt szerzett. Eközben Skócia egyetlen pontra (Uruguay ellen) és egyetlen gólra volt képes Strachannek köszönhetõen, így az Alex Ferguson vezette gárda csúnyán leszerepelve hamar utazhatott haza. A csoportelsõséget ünneplõ dánok a nyolcaddöntõben is örülhettek egy ideig, hiszen Olsen tizenegyesbõl vezetést szerzett, ám végül csúfos, 5-1-es verésbe szaladtak bele Laudrupék. Észak-Írországnak nem jutott sok öröm ezen a tornán, csupán Algéria ellen tudtak egy pontot szerezni Norman Whiteside góljával, utána azonban kikaptak a spanyoloktól és a braziloktól is, ami csoportharmadik helyet és kiesést eredményezett.

 

 

 

1990 - Olaszország:

 

Az elõzõ világbajnoksághoz képest óriásit zuhant a manchesteri résztvevõk száma, hiszen Jim Leighton (Skócia), valamint Neil Webb és Bryan Robson (Anglia) mellett más nem képviselte a klubot. A skótok kapuját mindhárom csoportmeccsen Leighton védte, ám csak egy 2-1-es sikernek örülhetett a hálóõr a svédek ellen, ugyanis mind Brazíliától, mind Costa Ricától vereséget szenvedett a gárdája és kiesett. Eközben Anglia döntetlent játszott az írekkel és a hollandokkal, Egyiptomot pedig legyõzte, így csoportelsõként lépett tovább. A háromoroszlánosok a nyolcaddöntõben Belgiumot hosszabbításban lépték le (egy, a 119. percben esett góllal), a negyeddöntõt pedig szintén hosszabbításban nyerték meg Kamerun ellen 3-2-re és talán ez a sok plusz játék nem tett jót nekik, hiszen az elõdöntõt büntetõkkel elbukták NSZK-val szemben. 

 

 

1994 - Egyesült Államok:

 

A manchesteri játékosok itt már csak ketten jelentek meg, hiszen csupán Írország jutott ki erre a sporteseményre, mely válogatott Denis Irwinnek és Roy Keane-nek is helyet adott. Az írek Mexikó, Norvégia és Olaszország mellett alkották az E-csoportot, mely rendkívül szorossá sikeredett. Ugyanis az összes csapatnak 4-4 pontja volt a 3 fordulót követõen, így gólkülönbség döntött, az Irwinék pedig továbbléptek Mexikó mögött úgy, hogy bár kikaptak a közép-amerikaiaktól, az olaszokat legyõzték, míg Norvégiával döntetlent játszottak. A nyolcaddöntõt azonban már nem élték túl, Hollandia ugyanis 2-0-ra legyõzte õket Orlandóban.

 

 

1998 - Franciaország:

 

Anglia, Dánia és Norvégia is soraiban tudhatott Vörös Ördögöket ezen a világbajnokságon. Az angoloknál David Beckham, Paul Scholes, Teddy Sheringham és Gary Neville, a norvégoknál Ronny Johnsen, Ole Gunnar Solskjaer és Henning Berg, a dánoknál pedig Peter Schmeichel szerepelt. Mindhárom válogatott elmondhatta, hogy csoportjából továbblépett. Norvégia két döntetlennel indított Marokkó és Skócia ellen, majd a más csoportelsõ brazilokat sikerült megverniük, így a második helyen léptek tovább Bergék. A dánok legyõzték Szaud-Arábiát, ikszeltek Dél-Afrikával, majd kikaptak 2-1-re a franciáktól, de így is csoportmásodikként léptek a legjobb 16 közé. Anglia 2-0-val nyitott Tunézia ellen, Paul Scholes góllal segítette csapatát, rajta kívül csak Sheringham volt a kezdõcsapat tagja a manchesteri különítménybõl. A siker után jött egy meglepõ vereség Romániától, ám Kolumbiát 2-0-ra legyõzték a szigetországiak (Beckham betalált), így szintén második helyen végeztek a kvartettjükben. A nyolcaddöntõk után csak egy válogatott maradt életben a háromból. Ez pedig Dánia volt, amely 4-1-re átgázolt Nigérián. A norvégok Olaszországtól kaptak ki 1-0-ra, míg Beckhamék tizenegyesekkel maradtak alul Argentínával szemben egy igen emlékezetes mérkõzésen. Dánia tehát a legjobb nyolc közé jutott, ott azonban Brazília 3-2-re nyert, így Schmeicheléknek is befejezõdött a franciaországi viadal.

 

 

 

2002 - Japán/Dél-Korea:

 

Soha nem volt elõtte ennyi United-játékos világbajnokságon, mint ezen a tornán. Összesen tizen utaztak a Távol-Keletre, ám végül ez a szám kilencre redukálódott. Az történt ugyanis, hogy az írek egyik edzésén Roy Keane összebalhézott Mick McCarthy kapitánnyal és hazarepült úgy, hogy még el sem kezdõdött a verseny. Így az ír válogatottban már nem szerepelt manchesteri, ellenben az angollal (David Beckham, Paul Scholes, Wes Brown, Nicky Butt), a franciával (Fabien Barthez, Mikael Silvestre), a dél-afrikaival (Quinton Fortune), az argentínnal (Juan Sebastian Veron) és Uruguay nemzeti csapatával (Diego Forlan). Az A-csoportban a felsoroltak közül két válogatott is búcsúzott, ugyanis a címvédõ franciák csúnyán leszerepelve Szenegáltól és Dániától is kikapva, döntetlent játszva Forlanékkal csak egy pontot szerezve, hamar kulloghattak haza. Így tett Uruguay is, mely a gallok mellett Szenegállal is csak ikszre volt képes, a dánoktól pedig kikapott. Apró vigasz, Forlan egyszer eredményes volt.

 

Dél-Afrika 4 pontot szerezve más csoportból szinte biztosan továbblépett volna, ám a B-bõl ez nem sikerült. Pedig Szlovéniát legyõzték Quintonék, Paraguay ellen egy pontra jók voltak, ám a spanyolok ellen, óriáis küzdést bemutatva nem sikerült pontot menteniük, így jobb gólkülönbsége révén Paraguay ment tovább Raúlék mellett.

 

Kemény négyesbe került Anglia, hiszen a svédek és Argentína is az F-csoport tagja volt, és nem szabad elmenni Nigéria mellett sem szó nélkül, mely Afrika egyik legerõsebb válogatottja volt akkoriban - és manapság sem rosszak. Beckham csapatkapitányként vezette ki a válogatottat elsõ meccsükre, mely 1-1-es döntetlennel végzõdött Svédország ellen. Érdekesség, hogy a kezdõcsapatban a Becks-Scholes páros mellett megtalálható volt három olyan játékos, akik késõbb magukra ölthették a United mezét is(Rio Ferdinand, Michael Owen, Owen Hargreaves). A második mérkõzés igazi visszavágó volt, fõleg Beckham akart nagyon bizonyítani, minek meg is lett az eredménye, hiszen az õ tizenegyesével nyert Anglia Argentína ellen. Az utolsó csoportmeccsen már elég volt egy gólnélküli döntetlen is Nigéria ellen, Anglia továbbjutott. A nyolcaddöntõben simán, 3-0-ra nyertek Beckhamék Dánia ellen, ám a negyeddöntõben a késõbbi gyõztes Brazília megállította õket.

 

 

2006 - Németország:

 

A négy évvel ezelõtti létszámot is felülmúlták a manchesteri játékosok, ezúttal már 12-en kaptak meghívót a vébén szereplõ válogatottakba. Gary Neville, Rio Ferdinand, Wayne Rooney(Anglia), Louis Saha, Mikael Silverstre(Franciaország), Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy(Hollandia), Cristiano Ronaldo(Portugália), Park Ji-Sung(Dél-Korea), Gabriel Heinze(Argentína), Nemanja Vidic(Szerbia és Montenegró) valamint Tim Howard(Egyesült Államok). 

 

A leggyengébban Vidic-ék szerepeltek, akik egyetlen pontra sem voltak képesek és kiestek csoportjukból, melybõl Argentína és Hollandia jutott tovább. A két "nagy" gólnélküli döntetlent játszott egymással, de legyõzték a szerbeket és elefántcsontpartot is, így a gólkülönbség döntött az elsõrõl, mely a dél-amerikai válogatott lett, köszönhetõen a szerbek felett aratott 6-0-nak.

 

USA sem zavart sok vizet, az olaszok ellen egy döntetlent sikerült kiharcolniuk, ám csoportutolsóként búcsúztak Howardék. A franciák és Dél-Korea a G-csoportban csapott össze - többek között - egymással és csak egyikük ment tovább. Egymás ellen 1-1-et játszottak (az ázsiaiaknál épp Park szerzett gólt), de Svájc mellett csak a franciák jutottak tovább, akik egyetlen ponttal elõzték meg Dél-Koreát.

 

Portugália 100%-os teljesítménnyel, míg Anglia két gyõzelemmel és egy döntetlennel lépett a legjobb 16 közé. A csoportkör alatt Ronaldo iratkozott fel a góllövõk közé.

 

A nyolcaddöntõkbõl Anglia, Argentína, Franciaország és Portugália is továbblépett, utóbbi a hollandokat búcsúztatva tette mindezt. A torna ezen szakaszában csak Beckham volt eredményes. A negyeddöntõk során Anglia összefutott Portugáliával, melyet Ronaldóék nyertek meg tizenegyesekkel, míg Heinze és csapata a németektõl kapott ki büntetõkkel 4-2-re. Franciaország Brazíliával csapott össze a négy közé jutásért és nyert 1-0-ra, majd Saháék az elõdöntõben a luzinánokat kapták, akiken szintén 1-0-val mentek tovább. Cristiano Ronaldóék végül negyedikek lettek, a franciák pedig másodikok, miután a döntõben Olaszország 1-1 után tizenegyesekkel 5-3-ra nyert.

 

 

 

2010 - Dél-Afrika:

 

A manchesteri játékosok sora erõsen megcsappant, hiszen csak öten képviselték a klubot. Patrice Evra(Franciaország), Park Ji-Sung(Dél-Korea), Michael Carrick, Wayne Rooney(Anglia) valamint Nemanja Vidic(Szerbia) mondhatta el magáról, hogy részt vett ezen a világversenyen. A szerbek most sem örülhettek, de ezúttal legalább már elmondhatták, hogy nyertek egy találkozót. Ráadásul pont azt, mely a legnehezebbnek bizonyul. Ugyanis a németeket sikerült legyõzniük 1-0-ra és mivel elõtte Ghánától kikaptak, az ausztrálok ellen nyerniük kellett volna a továbbjutásért, ez azonban nem sikerült Vidic-éknek, sõt 2-1-re alulmaradtak, így kiestek. Ugyancsak a csoportkör után kényszerült búcsúra Franciaország is, mely úgy tûnt, egy remek szereplés után mindig pocsék világbajnokságot fut. Most is így tettek a gallok, akik egyetlen gólt lõttek és egy árva pontot szereztek Uruguay ellen. Érdekesség, Javier Hernandez is betalált a franciáknak akkor, majd a vébé után érkezett az Old Traffordra.

 

Több öröm jutott Dél-Koreának és Angliának. Elõbbinek Görögországot legyõzve és döntetlent játszva Nigériával belefért az is, hogy Argentínától 4-1-es zakót kapott. Park Ji-Sung egy gólt szerzett a csoportban. A háromoroszlánosok egy gyõzelem és két döntetlen révén léptek túl a legjobb 16 közé az Egyesült Államok mögött, ám a nyolcaddöntõ egyik gárdának sem jelentett sikert. Parkékat Uruguay búcsúztatta, míg Angliát Németország ejtette ki egy olyan meccsen, ami során Rooney-ék 0-2-rõl álltak fel és egyenlítettek (legalábbis ha a szabályokat helyesen alkalmazták volna), ám Lampard gólját nem adta meg a játékvezetõ, pedig igen tisztán látható volt, hogy a lécrõl a gólvonal mögé pattant a játékszer.

 

 

2014 - Brazília: 

 

Soha nem látott manchesteri kontingens utazik az idei világbajnokságra. Javier Hernandez(Mexikó), David de Gea, Juan Mata(Spanyolország), Robin van Persie(Hollandia), Shinji Kagawa(Japán), Phil Jones, Chris Smalling, Wayne Rooney, Danny Welbeck(Anglia), Antonio Valencia(Ecuador), Patrice Evra(Franciaország), Nani(Portugália), Adnan Januzaj, Marouane Fellaini(Belgium) személyében 14 fõs a lista, mely a világbajnokságra utazók neveit tartalmazza. Hogy közülük kik örülhetnek majd, az természetesen nem tudható, de Spanyolországnak nagy esélye van megvédenie címét és sokan Fellainiéktõl is nagy meglepetést várnak. Bõ egy hónap múlva kiderül minden.

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!