Gyors változások kellenek!

A Mester visszavonulása óta elindultunk a lejtőn. Ez a 6. szezon amit nélküle kezdtünk el, de továbbra se látom a fejlődést, a játék képét, egyszerűen szenvedés az egész, úgy ahogy van. Ki vagy kik ezért a hibásak? Nem mondom, hogy Mourinho a megfelelő ember a padra, mintahogy azt se állítom, hogy Moyes vagy Van Gaal kellett volna Fergie után, de nem minden az edzők hibája. Itt ahol hiba lehet a gépezetben, ott van is.

Ferguson idejében csalódás volt egy olyan szezon, ahol nem voltunk bajnokok. Csalódás volt, ha kiestünk az Fa kupából, volt is akárki az ellenfél. És csalódás volt az is - talán a legnagyobb-, ha kiestünk a Bl-ből. Akár a Bl döntő elveszítése kétszer is a Barca ellen, vagy akár csak ha a Bayern és Real elleni kiesésre gondolunk az egyenes kiesési szakaszban. Ezek ellen a csapatok ellen ha ki is kaptunk, akkor sem úgy, hogy lefociztak volna, sőt a két egyenes kiesési párharc, a Bayern és a Real elleni azért még fájóbb talán, mert mi voltunk a jobbak. Senkitől nem ijedtünk meg, mindenki ellen játszottuk a saját focinkat. Folyamatos helyzet kidolgozás, nyomás, letámadás már az ellenfél térfelén.

Hogy az utóbbi években mi a helyzet? A Premier League győzelemre esélyünk sincs. A City mérföldekkel előttünk jár, fáj kimondani, de jelen pillanatban ők olyanok most, mint amikor mi uraltuk a PL-t. A Liverpool Kloppal folyamatosan fejlődik, van képe a játékuknak, megvan a küzdőszellem minden egyes játékosukban. Az ő csapatukból a bajnoki címhez talán csak egy igazi világklasszis hiányzik (nálam Salah nem az), egy olyasmi, mint Suarez volt nekik 4-5 évvel ezelőtt. A Spurs Pocchettinoval nagyon erős, szép focit játszik, ott a tapasztalat hiányzik, illetve többnyire maguknak köszönhetik, hogy a végén nem érnek oda sehova ( gondolok itt arra, hogy a Juvét simán lefocizták, mégis kiestek 5 perc kihagyás miatt, vagy épp arra, hogy sikerült elbukniuk az Fa kupa elődöntőt egymást követő 2 évben, ráadásul a második évben ellenünk, előnyből, hazai pályán). A Chelsea Sarrival egy teljesen új képet vett, de nagyon megy nekik egyelőre, ők is jóval előttünk vannak. Az Arsenal az a csapat akivel nagyjából jelenleg egy szinten vagyunk, bár a játékuk nekik is jóval szebb, élvezhetőbb, és Emery még csak most kezd belejönni. Egy szó mint száz, jelen pillanatban a top4-be kerülés is sajnos nagy eredmény, ami elég nagy szégyen.

A Bl-ről nem is érdemes írjak, elég csak annyit megjegyezni, hogy Sevilla, vagy, hogy 3 évvel ezelőtt kiestünk a Cszka, PSV, Wolfsburg hármas mellől, már a csoportból. Idén úgy néz ki tovább megyünk a csoportból a Juve otthonában bemákolt győzelemnek köszönhetően, de nagyon maximum a legjobb 8-ig megyünk, ahhoz is egy szerencsés sorsolás kell.

Mint már említettem a bevezető résznél, a csapatnál mindenhol probléma van. Kezdeném legalulról, a játékosokkal. Kapus poszton nincs probléma, azt a kis bökkenőt kivéve, hogy DDG szerződése le fog járni, és nem hosszabbította még meg. Sajnos megértem, ha menni akar, nem is neheztelném emiatt, hisz mindent megtesz/megtett itt töltött évei alatt. Ellenben pénzt láthatunk még érte. Már ha valóban menni akar. Napokban jött a hír, hogy Pickford-ot már ki is néztük pótlásnak. Normális áron, ha belegondolok jó lenne. Még csak 24 éves, angol, rengeteget irányít hátulról. Mondjuk ezt a 60 millió fontos kivásárlási árat kissé sokallom. Akinek örülnék még az Oblak, de nem tudom mennyit kéne érte is kipengetni, el tudom képzelni, hogy többet, mint amennyit DDG-ért kapnánk, tekintve, hogy utolsó éves szerződésű.

Azt hiszem ebben szinte mind egyetértünk, hogy a csapat leggyengébb pontja a védelem. Régebben Vidic, Ferdinand, Evra, Rafael, ma kiöregedő, volt szélső játékosok a széleken, belül sérülékenynél sérülékenyebb emberek, emellett nincs vezér sem. Valencia és Young már csak küzdőszellemük miatt van itt. Bár Vale idén nem sok vizet zavar sérülései miatt, de 33 éves elmúlt, tavaly se kísérte már a támadásokat, amikor játszott, védekezésben nem túl acélos, beadásaira sértő ezt a szót használni. Tisztelem a szíve miatt, de hosszabbítani akarunk vele? Még ha azért, hogy pénzt lássunk belőle megértem, de így nem fogunk visszakerülni méltó helyünkre. Young szinte ugyanez, annyi különbséggel, hogy talán egy fokkal fiatalosabb még a játéka, beadásaiban néha adódik veszély, de legfeljebb perem embernek szabadna megtartani, de inkább annak is csak angol-léte miatt. Darmian sose játszik (hálisten), mit keres még itt? Jones? Évi 4-5 meccs, azok között az egyik meccsen teljesen összezavarodott, egy rangadót fixen bukunk rajta, idén épp a Spurs ellen. Nem mondom, hogy eleinte nem volt benne potenciál, de már rég el kellett volna engedni. Smalling kritikán aluli. Benne nem tudom mit látnak, de komolyan. A labda sír, ha nála van, lerúgja róla a pöttyöt, emellett iszonyatosan bizonytalan, zavarba jön, képtelen irányítani a védelmet, határozatlan, és nem hogy nem Manchester United szintű játékos, de szerintem a Premier League-be sem szabadna játszani. Állítólag az Everton vinné 30 millióért. Sajnos a Sun nevű lap hozta le a cikket, de bár igaz lenne és elvinnék. Bailly mikor idejött nagy kedvenc lett. Látszott, hogy vannak hiányok, de betudtam, hogy fiatal, majd belejön. Fizikuma tökéletes, kemény, mint a kád széle, de egyre több probléma jön nála elő. Amit már a legelején lehetett tudni, hogy Afrika-kupa idején jó ideig nélkülözni kell majd. A helyezkedése kimondottan rossz. Mint kiderült sérülékeny is. Ami engem azonban a legjobban zavar, az az, hogy szerintem nagyon fegyelmezetlen és veszélyes a csapatra nézve. A hideg futkos a hátamon, amikor utolsó emberként el kezd cselezni, vagy ad egy flegma passzt a másik belső védő felé, amit nem egyszer lelestek már. Nála nem tudom eldönteni mi lenne a jó döntés. Rojo a másik ilyen játékos. Nekem a mentalitása mindig tetszett, bár néha elég veszélyes belépői vannak, de küzd akárhányszor játszik. Technikailag jó, nem szarik be senkitől. Viszont nagyon sérülékeny és neki is vannak gyengébb napjai. Shaw-nak nagyon örülök, hogy összekapta magát év elején, és bár az utóbbi időkben gyengén játszik, ez szerintem már meg annak tudható be, hogy túl is van most már játszatva, nem kap pihenőt. Ettől függetlenül, ha elkerülik a sérülések, a világ legjobbjai közé emelkedhet posztján. Lindelöf-ben tavaly sokan csalódtak, de én éreztem valahogy, hogy várni kell vele. Nagy potenciál van benne, labdabiztos, mindig előre fele próbál játszani. Mellé egy vezér kéne és nagy jövő áll előtte. Dalot-ról egyelőre nem tudok mit írni.

Összegezve azonban elmondható, hogy nagyon nagy bajok vannak itt. Bőven elférne az erősítés a védelembe, mindenféleképp kellene egy vezér a védelem belsejébe, egy Godin vagy egy Alderweireld, főleg ha utóbbi nyáron ingyen jönne, de előbbiért se kellene bankot robbantani, azonban nem tudom, hogy Godin jönne- e, hisz nyáron az angol piac zárulásánál megpróbáltuk megszerezni, de elvileg nem akart jönni. Szerintem belülre elférne még egy védő, De ligt-et többször is láttam mostanában, világklasszis lesz belőle, ezt 100%-ig biztosan állítom. 60 millióért vihető,  a baj csak az, hogy a Barca nagyon vinné és nem hiszem, hogy jelen helyzetben minket választana. Skriniar-ra is érdemes lenne rámenni, bár az Inter biztos egy vagyonért válna meg tőle, ha egyáltalán megválna. Jobb védő is biztosan kell, bár nem láttam még Dalot-ot, de nem hiszem, hogy már most megoldás lenne a problémákra. Meunier nagy United szurkoló, érdemes lenne megkörnyékezni, illetve kicsit sajnálom, hogy mi képtelenek voltunk 8 millió eurót kifizetni nyáron Vrsaljko-ért.

A középpályán van talán a legkevesebb probléma. Kíváncsi lennék mondjuk, ha Fred és Pereira több lehetőséget kapna, hogyan játszanának. Matic idén nagyon gyenge viszont. Nem tudom, hogy a kor ütött be nála, vagy kicsit pihennie kéne, de nincs a csapat hasznára egyelőre. Egy Carrick típusú játékost azonban hiányolok a csapatból. Ruben Neves-t többször is írták már, de rengeteget kér érte a Wolves, De Jong, az Ajax középpályása hasonló még, de a Barca el fogja vinni.

Támadóknál ismét nagyobb a zavar. Jobb szélünk úgy ahogy van nincs. Mata, Lingard vagy Rash játszik ott, illetve néha Sanchez. Mata lassú, kreativitása eltűnik ott, Lingard nálam legfeljebb peremjátékos lehetne. Képességei jó indulattal átlagosak, és sokat fut, de többnyire alibi futások ezek. Rashforddal elszállt a ló, de szerintem mindig túl volt kicsit hype-olva. Van benne veszély, de csak is csatárként, viszont ahhoz nem elég jó, hogy ő legyen az első számú csatárunk, ahogy Lukaku  sem. A belga küzd, hajt, kis csapatok ellen veszélyes is tud lenni, bár nem mindig, de ahogy nagy meccs jön, vagy egy jobb képességű védő, egyszerűen eltűnik. Martial nagyon jó, világ legjobbjai közt lesz ez nekem egyértelmű, kérdés, hogy nálunk, vagy sem. Sanchez pedig sajnos nem tud beilleszkedni, 31 éves elmúlt, sorba állnak érte a csapatok, szerintem el kell passzolni. Ha a Barca elől anno elhappoljuk, vagy az Arsenal helyett mi csapunk le rá nagyon boldog lettem volna, de már túl van szerintem a csúcson, és felesleges lenne időt adni neki már. Jobb szélre mindenféleképp kell egy játékos, illetve szerintem center pozícióba is. Itt viszont az én gondolataim is néha ütik egymást. Sokszor azt mondom, hogy kár volt Depayt eladni. 2 olyan edző alatt dolgozott, akik alatt szinte senki nem tud kibontakozni. Jóval több volt benne, ráadásul pechére Shaw akkor szenvedett horror sérülést, amikor ő idejött. Amíg mögötte volt neki is jobban ment az első pár meccsen. Utána kezdett lefelé menni, és ebben szerintem nagyban szerepet játszott, hogy az aktuális balvédőtől nem kapott támogatást, illetve onnantól kezdve, hogy gyengébben játszott, többet nem igazán kapott lehetőséget. Igaz az ő arca is nagyon nagy volt. A másik probléma, hogy a Lyon-ban balszélső/ csatár. Csatárként nem az igazi szerintem, illetve nem egy klasszikus befejező játékos. Bal szélen viszont Martial ott van, nem az a hiányposzt és szerintem a franciában több lakozik. Egyszerre visszahoznám, de közben nem is. Talán, árnyékék szerepkörben. Jobb szélre valami fiatalabb lendületes játékost kéne hozni, aki ég a vágytól a sikerre. Lozano, Bergwijn, Sancho hármas közül bármelyiket szívesen látnám, illetve Zaha-ra is gondoltam, hogy jó lenne őt is visszahozni, de nekem ő néha nagyon link képet mutat. Center szerepkör jó kérdés. Icardinak nagyon örülnék, de nem hiszem, hogy ennyi kérő közül minket választana és biztosan horror ára lenne. Viszont más, igazi klasszis befejező, aki visszavihetne minket a csúcsra nem is nagyon jut eszembe. 

Az edzőkérdés. Képtelenek voltunk megtalálni egyelőre a méltó utódot. Három lehetőségünk volt eddig, de mind besült. Szoktam néha kínozni magam ilyen kérdésekkel, hogy melyikőjük volt a legjobb, hármójuk közül, de mindig arra jutok, hogy egyik sem. Nem meglepő mondjuk, valószínűleg mindenki ezt válaszolná. Mourinho-t amikor kinevezték annyiból örültem, hogy ha élvezhetetlen, gusztustalan is a játéka, a játékosokkal való bánásmódja, akkor is be-be csúszik majd egy-két kupa és ezzel talán visszahozza majd a játékosok önbizalmát. Viszont már akkor is említettem barátaimnak, ismerőseimnek, talán itt is, bár nem vagyok benne biztos, hogy ahogy jön egy két nagyobb siker, akár csak kupagyőzelem, vagy top3-ban való pozíció a bajnokság végén, mennie kell, mert onnantól csak lefele vezet az út. Egyszerűen nem azonosul a csapat hagyományaival, mint ahogy LVG, vagy Moyes se. A szezont sem szabadott volna vele elindítani, de még mindig csodálkozom, hogy itt van. Mert ha a játék mutatna bármit is és így állnánk ott, ahol, akkor még megérteném, de egyszerűen hányinger keltő, ami a pályán folyik. Ez viszont a jövőre is kihat. Vele nem lesz Bl jövőre, bár sajnos szerintem már mással sem. Viszont így, hogy nem lesz Bl a minőségi játékosok megszerzése is jóval nehezebbé fog válni, nem mintha így könnyű lenne. Örülnék, ha már most leváltanák Mou-t, de ki jöhetne szóba? Legjobban én Pocchettino-nak örülnék, de szezon közben biztosan nem jönne át, ráadásul szerződés köti a Spurs-höz még jó ideig, és miért is jönne el onnan, amikor jóval előrébb tart velük, mint mi, ha meg nem lesz Bl még kevesebb esélyt látok erre. Giggs (vagy akár Carrick)esetében félnék, hogy nem sülne el jól a dolog, mert nem jönnének egyből az eredmények, a szurkolók elfelejtenék mit is tett a csapatért. A játékosok számára egyelőre nem hiszem, hogy vonzó lenne a neve, mint edző. Zidane-nak nem volt olyan nagyon nehéz dolga a Real élén, a keretnek köszönhetően. Jókor lépett le, innen vele is valószínűleg visszaestek volna, még ha ennyire nem is. Azonban neki is biztosan van érdeme a sikerekben, nem elég egy keret ehhez. Motivált, végig állt és üvöltött a meccseken, támadó focit játszott velük. A játékosok számára pedig a sikerek miatt biztosan vonzó lenne a neve. Itt viszont csapatot kéne építeni, hát nem tudom mi sülne ki belőle. A negyedik személy, akit el tudnék képzelni, Jardim. Kivették a segge alól azt a csapatot a Monaconal, amit ő épített fel. Amiből bajnok csapatot csinált, amivel legjobb 4-ig jutott a Bl.ben kiverve Pep City-jét és a Dortmundot, csoportjukban a Spurs-sel. Nem egy nagy játékost nevelt ki ott töltött évei alatt, mert nyúlni a fiatalokhoz is, gondolok itt Mbappé-ra, Bernardo Silvara, Fabinhora, Martialra, vagy Falcao-ra aki újjászületett kezei alatt. Aztán, hogy mindenkit el kellett adjon, pótolni kis pénzből nem tudta még, ezáltal szenvedett szezon elején kirúgták. Itt azonban teljesen más lenne a helyzet, lenne pénz, nem kéne megválni legjobbjaitól a pénz miatt, csapatot építeni meg remekül tud, így talán neki örülnék a második legjobban, ráadásul már most is jöhetne, hisz nincs csapata neki se. Az viszont biztos, hogy Josénak mennie kell, már most és nem szabad a szezon végét megvárni.

A formáció.  Ennyi hiányposzttal a mostani kerettel nem is tudom mi lenne az ideális formáció. Inkább a jövőre nézve írnék erről. Jelenleg vagy 4-2-3-1-et játszunk, vagy 4-3-3-at. A 4-3-3 rangadókon alapvetően indokolt, régebben is játszottuk Fergie idején. Viszont kisebb csapatok ellen szerintem visszalehetne térni az árnyékékes játékhoz, 4-4-1-1-hez vagy inkább 4-2-2-1-1 ahol a 2 szélső kreatív és támadó felfogású, a középpályán 2 box-to-box játékossal(az egyik kicsit támadóbb, a másik kicsit védekezőbb felfogású) , a 2 felfutó szélső védő pedig segíti a támadásokat. Sokkal jobban eloszlanának a területek, több szellemű játékos férne el a pályán. 

A vezetőségnél is nagy problémák vannak. Ennek a Manchester Unitednek nincs arculata. Nem látom, hogy mi az elképzelés a csapatnál, fontosabbak a szponzorral kötött szerződések, fontosabb jelenleg a pénz, mint a siker. Pedig, ha az ő szempontjukat nézem, a kettő nem is zárná ki egymást, sőt. Ha ezen az úton maradunk, minden csökkenni fog. Első sorban egyre kevesebb lesz a szurkoló. Jelen pillanatban például nem tudom elképzelni, hogy valahol egy kisgyerek, aki épp kedvenc csapatot választ, kezdi megismerni a focit, megnézi a meccsünket és nekünk fog szurkolni. Sokkal szívesebben szurkolnak manapság már inkább egy Citynek, egy Psg-nek, vagy akár egy Atleticonak is (csak hogy ne a legjobban felkapott csapatokat említsem), mint nekünk és sajnos érhető is. Egyszerűen undorító, ami itt folyik. 

Nincs sportigazgató, Woody intézi az igazolásokat, aki nem is igazán ért a focihoz, és hülyére veszik. Akit másnak eladnának 30-40 millióért, azért nekünk 70-80-at kéne kifizetni. Évek óta nem fedeztünk fel igazán nagy tehetséget Martialon kívül. Ez is elég elkeserítő.

Glazer-éket pedig soha sem bírtam, sajnálom, hogy nem vettek meg minket az arabok, amiről nem rég volt cikk is. Na nem azért, mert úgy kéne költeni, mint a City vagy a Psg, de nekik az a céljuk, hogy egy sikeres csapatot építsenek fel és emellett nem szólnak bele a dolgokba. Erre a témára viszont szerintem senkinek nincs igazán rálátása, mindenki nagyjából ennyit tudhat, amennyit ide leírtam.

A baj az, hogy ebből logikusan nézve nem sok minden fog megtörténni. Talán egy-két nem idevaló játékos tényleg távozni fog, de félek elveszítjük a húzóembereket is. Mourinho talán elmegy majd, de attól félek ez a szezon vége előtt nem fog bekövetkezni, pedig ez a szezon már nem igen menthető. A játékosokra, akikre szükségünk lenne kevés esély van, hogy megszerezzük, nem is feltétlen vágynak ide, hát még, ha Bl sem lesz. Bezzeg Valencia és Young hosszabbít, 50 éves korukban is itt lesznek, Smalling is úgy néz ki hosszabbít, valószínűleg az ő játékában is örömködhetünk még. 

Remélem visszatérünk oda, ahova tartozunk! Glory Glory Man United!
















Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!