Sir Alex Ferguson

Sir Alexander Chapman Ferguson

Életrajz


 

1941. december 31-én született a skót főváros, Glasgow hatásköréhez tartozó Govanban, Alexander Beaton Ferguson és Elizabeth Hardie gyermekeként. Először a Broomloan Road Primary School-ban, majd később a Govan High School-ban folytatta tanulmányait. Van egy öccse, Martin.

 

Játékosként több csapatban is megfordult, játszott a Harmony Row-ban, a Drumchapel Amateursben, a (glasgowi) Queens Parkban, a St. Johnstone-ban, Dumferlineban, rövid ideig a Rangersben, aztán a hetvenes évek elején játékos menedzserként a Falkirkben. De valljuk be, nem váltotta meg a világot - bár eljutott a ligaválogatottságig. Nyilvánvaló, a Rangers volt a klubjai közül a leghíresebb, de a kékeknél olyan periódusban szerepelt, amikor szinte mindent a Celtic nyert meg...

 

Javára szóljon, nem is erőltette sokáig a futballt és hamar visszavonult. A hetvenes évek elején kis kihagyás után edzősködni kezdett az Ayr Unitedben, de akkoriban a családi élete állt még a fókuszban. Másfél év különbséggel megszülettek fiai. Előbb Mark, majd az ikrek, Jason és Darren. Alex az akkor azt élvonalban szereplő Ayr United csapatánál dolgozott félállásban, majd 1974-ben néhány hónap erejéig az East Stirling gárdáját vezette. Elcsábította őt a St. Mirren.

 

Tulajdonképpen ott, 33 éves korában kezdődött "igazi" edzői pályafutása. Három idényt töltött a második vonalban, majd 1977. nyarán felhozta a csapatát az akkor tíz csapatos élvonalba. Mi több, bent is tartotta az egyre szebb játékot mutató legénységet. De a St. Mirren már nem vele indult a bajnoki dobogó felé, Fergie-t ugyanis 1978. nyarán leszerződtette az Aberdeen.

 

Az argentín világbajnokság nyarán mind a három skót sztárklub új menedzser után nézett. A Celtic Billy McNeill, a Rangers John Greig személyében a korábbi legendás kapitányt kérte fel a posztra, az Aberdeen azonban a hozzájuk képes jelentéktelen múlttal rendelkező, ám a St. Mirrennel feltűnést keltő Alex Fergusonra voksolt. S bár a következő évben a protestánsok nyerték az FA- és a Ligakupát, a katolikusok a bajnokságot, a következő évek bebizonyították, hogy az Aberdeen csinálta a legjobb vásárt. Ugyanis már a piros-fehérek nyerték a bajnoki címet, holott akadt olyan szakasza a bajnokságnak, hogy a Celtic már tíz ponttal vezetett. Ám az "Urak" (Dons, ez az Aberdeen beceneve) áprilisban a legnagyobb riválisának otthonában is nyerni tudtak, így 25 év után újra bajnoki címet szereztek a klubjuknak.

 

Fergusonék sikere óriási visszhangot váltott ki Skóciában. Azt megelőzően 1965-ben fordult elő legutóbb, hogy nem a Celtic vagy a Rangers nyerte a bajnokságot. Ezzel a sikerrel kezdődött az Aberdeen aranykorszaka. A csapat - Alex Ferguson irányításával - összesen tíz címet nyert el. Háromszor lett bajnok (1980, 1984, 1985) négyszer nyerte el az FA- (1982, 1983, 1984, 1986), és egyszer a Ligakupát (1986), egyszer a KEK-et (1983) és egyszer az európai szuperkupát (1983). A piros-fehérek a nyolcvanas években Ferguson távozásáig csak 1986-ban végeztek a második helynél hátrébb a bajnokságban. A hazai frontok uralása mellett az Aberdeen a KEK elhódításával jelezte, Alex Ferguson keze alatt valóban Európa egyik legjobb együttese formálódott. A negyeddöntőben például az egy esztendővel később BEK-döntős Bayern Münchent győzte le a skót gárda. A bajorok negyedórával a vége előtt idegenben vezettek 2-1-re és biztos továbbjutónak tűntek, de Alex McLeish és John Hewitt góljával fordított az Aberdeen. Vajon eszébe jutottez a meccs Beckenbauernek vagy Rumeniggének Barcelonában?

 

A belga Wattenschied kiverése után a Real Madriddal vívta az Aberdeen a döntőt. Aligha kell ecsetelni, nem esélyesként. De a mély talajon, a szakadó esőben sokat ért a skótok hatalmas harci kedve, akarása. Eric Black gólját még Juanito kiegyenlítette büntetőből, de aztán John Hewitt történelmi találatával a futballtörténelem harmadik skót együttese lett nemzetközi szinten bajnok. Fél évvel később az Aberdeen megmutatta, hogy korántsem volt véletlen a győzelem. Az Athénban, a Juventus ellen BEK serleget nyerő Hamburger SV is kapitulálni kényszerült a Pittodrie Parkban. Az idegenbeli döntetlen után a skótok otthon 2-0-ra verték a német gárdát. Ferguson a következő két és fél évet még uralta hazai fronton, pedig a sikerek hatására egyre több játékosát környékezték meg gazdag klubok. Elveszítette a Manchester Unitedhez távozó Gordon Strachant is, s akkor még nem is sejtette, hogy nem is olyan sokára életük újra találkozik, de már az Old Traffordon.

 

Előtte még egy megbízatása akadt Fergusonnak. Már 1985-ben felkérte a skót FA, hogy segédkezzen John Steinnek a válogatott mellett. Minden idők legeredményesebb skót edzőjének akkoriban már sokat rakoncátlankodott a szíve, ráfért a segítség. Stein 1985. szeptemberében a cardiffi Ninan Parkban szívinfarktust kapott a Wales-Skócia mérkőzésen és már nem tudták megmenteni. Ferguson vette át tőle a válogatottat, az 1986-os világbajnokság végéig.

 

A cardiffi mérkőzés után a skótoknak még két interkontinentális selejtezőt kellett játszaniuk az ausztrálok ellen. Bár a csatárjátékot rengeteg kritika érte, Glasgowban Cooper és McAvennie bekotort két gólt. Ez elég is volt az üdvösséghez, miután a visszavágón az auszik nem tudtak még gólt sem rúgni. Skócia sorozatban negyedszer jutott ki a világbajnokságra, ám az első három alkalommal nem élte túl a csoportmérkőzéseket sem. Ferguson remélte, hogy a rendkívül szerencsétlen sorsolás (Dánia, NSZK, Uruguay) dacára most megszakad a rossz sorozat. Tévedett. Főleg azért, mert nem számított arra, hogy a 270 perc alatt egyetlen gólt sem tudtak rúgni a csatárai... (A skótok egyetlen gólját a németek ellen Gordon Strachan lőtte). Hiába játszottak 89 percen át emberelőnyben, képtelenek voltak a kapuba találni és kiestek.

 

1986 őszén a Manchester United szerződtette a legeredményesebb aktív skót edzőt. Fergie a vörös ördögök kedvéért otthagyta az Aberdeent s a válogatottat is. Eleinte rosszul alakult a sorsa Manchesterben, mert azért szerződtették, hogy végre bajnokságot nyerjen a csapat - Sir Matt Busby töretlen bizalma ellenére -, de majdnem kirúgták. Aztán az 1990-es kupagyőzelemmel hirtelen megváltozott minden, a Manchester United száguldani kezdett a sikerek sugárútján.

 

Alex Ferguson a tíz skóciai titulus mellé már rengeteget nyert a Vörös Ördögökkel is, amivel ő lett a futballtörténelem legsikeresebb menedzsere! Már rég beérte mentortát és jelképét, a huszonhat címig jutó Jock Steint. Az első embert, aki brit edzőként teljesítette azt, amit Ferguson. 1967-ben megnyerte a BEK-et, a hazai kupát és a bajnokságot is. Sőt még a Ligakupa is az övé lett! Az 1999-es triplázással Alex Ferguson mindörökre a futballtörténelem legnagyobb edzői közé lépett. Alig néhány nappal a barcelonai diadal után közölték a Downing Streeten, hogy - Tony Blair szinte példátlan közbenjárásával - II.Erzsébet angol királynő már a következő lehetséges alkalommal lovaggá üti a Munkáspárt odaadó hívét. Sokan tippelték, hogy a 2000. esztendő kitüntetési listáján ott lesz a Manchester United edzője is, Tony Blair felgyorsította az ütemet. Alex Fergusont fél évvel korábban, júliusban lovaggá ütötték. Az új lovag egyébként mindössze a második skót futballszakember, aki megkapta e titulust - aligha kell mondani, hogy Matt Busby volt az első... Edzői munkáért mindössze hárman emelkedtek nemesi rangra, kettejükön kívül Sir Alf Ramsey, az 1966-os világbajnok válogatott szövetségi kapitánya.

 

Ferguson megköszönte mindenkinek a kitüntetést, akinek csak illett, majd hozzátette, a játékosaitól nem várja el, hogy az öltözőben Sir Alexnek titulálják: "Szólítsanak csak továbbra is nyugodtan főnöknek" - mondta, majd hozzátette: "Legalábbis szemtől szemben. Mert a hátam mögött úgy is úgy hívnak, ahogy akarnak..."

 

A lovaggá ütése valamint a triplázást követő évben nagyon speciális érzés ragadta el. Tudta, hogy az előző év teljesítményét gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni. Tökéletesen "bevált" a jóslat. Az év során botrányba keveredett a klub, miután lemondta a leghíresebb nemzeti kupasorozatát, az FA-kupát, hogy a klubvilágbajnokságon szerepelhessenek. Ezt leszámítva azonban az év nem sikerült rosszul, bár kiestek a Bajnokok-ligája negyeddöntőjében a Real ellen, de Ferguson irányítása alatt 97 gólt termeltek a bajnokságban, és 18 pontos előnnyel nyerték meg a ligát, ami mondani sem kell új rekord. 2000/01-ben ismét nyert a csapat bajnokságot, amivel Ferguson lett az első menedzser, aki egymást követő három évben is a legjobb lett csapatával. Ekkor szerezte meg a Uniteddel a 14. címét, amivel lehagyta a "csak" tizenháromig jutó Bob Paisley-t. A szezont az európai hadszíntéren ismét kudarccal zárta a főnök, hiszen megint kiestek idő előtt a BL-ből.

 

Ezután Ferguson rájött, hogy kell a csapatba a vérfrissítés és akkori brit rekordnak számító fontért (19 millió) leigazolta Ruud Van Nistelrooyt, a holland gólzsákot. Még ugyanebben az évben új csúcsnak számító 28 millió fontot áldozott Veronra, aki nem vált be. Az év során túl sok volt a védelmi hiba, ami arra vezethető vissza, hogy rengeteg klasszis, ámde nem zongoracipelő játszott a csapatban, aminek köszönhetően a bajnokság elúszott. Februárban meggondolta magát a főnök, és mégis a maradás mellett döntött (Szeretett volna egy időben visszavonulni). Azt mondta, hogy amíg egészséges - ráadásul Bobby Robson példáját látva - nem vonul vissza. Ekkor gyorsan aláírta új 3 éves szerződését, de a szezon ismét rosszul sült el Európában. Kiestek a BL elődöntőjében a Leverkusen ellen, és összetört Ferguson álma, hogy hazájában játszhassa a BL döntőt.

 

Tanulva a védelmi hibákból a nyáron leigazolta 29 millió fontért Rio Ferdinandot, aki ezzel a klub legdrágább (és egyik legjobb) védőjévé vált. Tökéletesen beváltotta Ferguson elképzeléseit, vele megszilárdult a védelem. A szezon azonban így sem kezdődött jól! A Premier Leagueben még sosem kezdett rosszabbul a csapat. A lehetséges 18 pontból mindössze 9-et sikerült összegyűjteni, de az Arsenal ellen 2-0-ra megnyert meccsel beindult a United henger: Nistelrooy vezérletével (43 gólt rúgott a szezonban!) begyűjtötte Ferguson és a csapata az újabb bajnoki címét. A következő évben leigazolta többek között Ronaldot, Sahat, Tim Howardot, Klebersont, és Djemba-Djembát is, de az év megint rosszul sült el. Rio Ferdinand buta hibája miatt (elfelejtette a doppingvizsgálatot) a csapat is bűnhődött. Kiválásával a United védelme rosszul működött, el is úszott a bajnokság. Európában ismét kudarcot vallott a gárda, mert a negyeddöntőben (Howard és Ivanov, a bíró közreműködésével) kiestek a Portó ellen. A kudarcot azért enyhítette az FA-kupa győzelem, ahol 3-0-ra verték a másodosztályú Millwall együttesét.

 

A következő két szezon a Chelsea uralkodásával telt, ám a 2006-ban kezdődött futballszezon ismét egy aranykorszak kezdetének bizonyult. A 2006-2007-es szezonban a csapat négy év után ismét bajnoki címet ünnepelhetett és a Bajnokok Ligájában is egészen az elődöntőig menetelet. A 2007-2008-as idény pedig már maga volt a paradicsom Sir Alex Ferguson és csapata számára. A bajnoki címvédés mellett ezúttal a Chelsea elleni Bajnokok Ligája fináléba is sikerült bejutni, ahol a Vörös Ördögök drámai fordulatokkal megtűzdelt 11-es párbajban végül legyőzték a londoni Kékeket. A következő szezonban ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Manchester United, ráadásul ebben az évben is bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjéba. A Rómában rendezett találkozón azonban 2-0 arányban kikaptak a Barcelona csapatától, így nem sikerült Sir Alex Ferguson csapatának sem az, ami eddig még senkinek, két egymást követő évben BL-t nyerni. A 2009-10-es csupán egy Ligakupa elsőséget hozott Sir Alexnek, a bajnokságban egyetlen ponttal maradtak el az éllovas Chelsea mögött, a Bajnokok Ligájában pedig a negyeddöntőben búcsúztak a Bayern München ellenében.
 

2010. december 19-én eljött annak a napja, hogy a Manchester United történelmének leghosszabb ideig dolgozó menedzserévé lépjen elő. Az addig vezető Sir Matt Busbyt megelőzve immár Sir Alex Ferguson vezeti ezt a listát is, mint oly sok mást.

 

2013-ban vonult vissza a Manchester Unitedtől, melyet a legeredményesebb angol klubbá emelte.

 

 

Pályafutása játékosként:
1957-1960 Queen's Park 32 meccs (11 gól)
1960-1964 St. Johnstone 37 (19)
1964-1967 Dunfermline Athletic 88 (66)
1967-1969 Rangers 41 (25)
1969-1973 Falkirk 106 (37)
1973-1974 Ayr United 24 (9)
Összesen: 327 (167)

 

 

Menedzserként
1974 East Stirlingshire
1974-1978 St. Mirren
1978-1986 Aberdeen
1985-1986 Skót válogatott
1986-2013 Manchester United

 

 

Sikerei játékosként:
Skót First Division bajnok: 1962-1963 (St. Johnstone)
Skót First Division bajnok: 1969-1970 (Falkirk)

 

 

 

Menedzserként

ST. MIRREN
Skót First Division bajnok (1): 1976-77

 

ABERDEEN
Skót bajnok (3): 1979-80, 1983-84, 1984-85
Skót FA Kupa győztes (4): 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1985-86
Skót Ligakupa győztes (1): 1985-86
Skót Ligakupa ezüstérmes (2): 1978-79, 1979-1980
KEK győztes (1): 1982-83
Európai Szuperkupa győztes (1): 1983-84

 

MANCHESTER UNITED
Premier League győztes (13): 1992-93, 1993-94, 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2000-01, 2002-03, 2006-07, 2007-08, 2008-09, 2010-11, 2012-13
Premier League ezüstérmes (5): 1994-95, 1997-98, 2001-02, 2005-06, 2009-10, 2011-12
First Division ezüstérmes (2): 1987-88, 1991-92
FA Kupa győztes (5): 1989-90, 1993-94, 1995-96, 1998-99, 2003-04
FA Kupa ezüstérmes (3): 1994-95, 2004-05, 2006-07
Ligakupa győztes (4): 1991-92, 2005-06, 2008-09, 2009-10
Ligakupa ezüstérmes (3): 1990-91, 1993-94, 2002-03
FA Charity/Community Shield győztes (9): 1990*, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010 (*holtversenyben)
FA Charity/Community Shield ezüstérmes (5): 1998, 1999, 2000, 2001, 2004, 2009
Bajnokok Ligája győztes (2): 1998-99, 2007-08
KEK győztes (1): 1990-91
Európai Szuperkupa győztes (1): 1991-91
Európai Szuperkupa ezüstémres (2): 1999, 2008
Világkupa győztes (1): 1999
Klubvilágbajnok (1): 2008

 

Egyéni elismerések és díjak
A Brit Birodalom Lovagrendjének (OBE) tisztje: 1983
A Brit Birodalom Lovagrendjének (CBE) parancsnoka: 1995
Lovaggá ütve: 1999
FA Premier League Év Menedzsere: 1993-94, 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2002-03, 2006-07, 2007-08, 2008-09
FA Premier League Hónap Menedzsere: 1993 augusztus, 1994 október, 1996 február, 1996 március, 1997 február, 1997 október, 1999 január, 1999 április, 1999 augusztus, 2000 március, 2000 április, 2001 február, 2003 április, 2003 december, 2005 február, 2006 március, 2006 augusztus, 2006 október, 2007 február, 2008 január, 2008 március, 2009 január, 2009 április, 2009 szeptember
Angol Hírességek Csarnokában helyet kapott: 2002
LMA Év Menedzsere: 1998-99, 2007-08
LMA Évtized Menedzsere: 1990-es évek
UEFA Bajnokok Ligája Év Menedzsere: 1998-99
UEFA Év Csapata: 2007, 2008
BBC Életműdíj (sportszemélyiség): 2001
BBC Év Edzője: 1999
IFFHS Év Klubedzője: 1999
Futballszakírók Szervezetének díjazottja: 1996
Mussabini érem: 1999
World Soccer Magazine Év Edzője: 1993, 1999, 2007, 2008
Profi Labdarúgók Szervezetének érdemrendje kitüntetés: 2007
BBC Év Sportcsapata: 1999
Laureus Év Sportcsapata: 2000

 

Ars poetica
- Az edzősködés a labdarúgás iránti alázat foglalkozása.
- Ha el akarsz érni valamit, akkor teljes személyiségeddel át kell adnod magad ennek a feladatnak.
- Légy sikerorientált. Minden körülmények között csak a csúcsra való törekvés jellemezzen.
- Az elsőszámú vezetőnek mindig elemeznie kell a helyzetet. A győzelem mellett vannak kudarcok, vereségek a pályán. Mind a kettőből lehet és kell tanulni.
- A csapat elsőszámú vezetője, menedzsere sose féljen a döntésektől. Vállalja fel őket, és töretlenül hajtsa végre. DE ennek megfelelően a munkában is járjon az élen, mutasson példát kollégáknak, beosztottaknak, játékosoknak.
- A kollégáiról: -aki az én kollégám, az engem képvisel, velem kell, hogy azonosuljon mindenben. De ez nem pusztán kívülről jövő parancs, ennek belső késztetésnek kell lennie-.
- A Manchester Unitednél a játékos a legnagyobb érték, éppen ezért követelni is kell tőle!
- Úgy foglalkozz a játékossal, hogy az csak két dologra figyeljen: hajtsa végre amit mondasz neki, és tisztelje benned a szakembert.
- A labdarúgás nemcsak sport, szórakozás, hanem kőkemény üzlet is.
- Nem elég korán kezdeni az utánpótlással való foglalkozást. Ezen belül is kiemelte a Manchester United Akadémiájának a működését és sikerét. (1993 és 2003 között 8 bajnoki címet szerzett csapatánál a csapat gerincét ebben az Akadémiában felnevelkedett, azóta világhírű játékosok alkották (Giggs, Scholes, Beckham, Butt, Gary és Phil Neville).

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!