Erik, a WEEking?

A címből talán azt gondolhatja az olvasó, hogy Erik ten Hag eddigi munkájának elemzése, kritikája következik eme néhány bejegyzés során.

Aki ezt gondolja, óriásit téved, ugyanis kétlem, hogy bárkinek is joga lenne elemezni az új menedzser eddigi teljesítményét. De nem hogy joga nincs, igazán ennyi idő alatt nem nagyon lehet komoly következtetéseket levonni arról, merre is tart a klub, milyen elemeket akar bevezetni EtH a játékba, hogyan lett átszervezve az egész stáb, stb.



A taktikai részt nem is szeretném most kifejteni, hiszen van itt olyan cikksorozat, amely ezzel foglalkozik, még ha egyelőre szerintem ez a szegmens igen katasztrófális is. Sokkal inkább érdekel engem az, amit a játékosok, mint emberek mutatnak a pályán, Carringtonban, és az élet egyéb területén. Persze nem kikerülhetetlen, hogy egy játékos esetén ne legyen szó kicsit a taktikáról, abba való illeszkedéséből.



Az, hogy David de Gea mellett egy olyan Tom Heaton van még a keretben, aki az elmúlt 3 szezon alatt összesen 21 bajnokin szerepelt, számomra igen érthetetlen. Főleg annak tudatában, hogy Dean Henderson is a keret tagja, akit végül kölcsönadott a klub a Nottinghamnek. Tény, hogy - ha nem sérül meg - többet fog játszani ebben a szezonban ott, mint ha itt maradt volna a klubnál, azonban ha megnézzük, hogy négy sorozatban érdekelt a klub és egy szezonban még rossz esetben is közel 50 mérkőzése lehet a csapatnak, talán egy kis versenyhelyzetet kialakítva azt a 21 meccset egy szezon alatt le tudta volna hozni Deano, mint amennyi bajnoki a lábában volt Heatonnak az utóbbi három szezon során. (Főleg, hogy a 20/21-es szezonban 26 találkozón léphetett pályára a Unitedben.)



Véleményem szerint az egyik legrosszabb döntés a nyár során az volt, hogy elengedte a klub Hendersont, ezáltal De Gea mondhatni "hátradőlhetett", hiszen ő sem gondolja (mint ahogyan szerintem senki), hogy Heaton bármikor is elveszi tőle a kezdő szerepét akár csak 2 hónapra is.



Ami a védelmet illeti, olyan terület, melyet erősíteni kellene. Mondjuk, ezt a mondatot mindenhová oda lehet írni, hiszen nincs olyan része jelenleg a csapatnak, mely világklasszis szintet nyújtana. Dalot és Telles leigazolása számomra soha nem volt érthető. Utóbbi - számomra pozitívum - távol került az Old Traffordtól, de hogy a portugál srácban mit lát a holland szakember, az rejtély. Elképesztően gyengén helyezkedik, támadásokat sem tudja úgy támogatni, amivel a széleken meg lehetne könnyedén bontani az ellenfelek védelmét. Azt sem látom, hogy illene abba, amit a menedzser akar majd játszani, vagy amilyen focit az Ajax játszott az irányítása alatt. A védelem másik széle számomra sokkal stabilabb, mint a jobb bekk poszt. Shaw már megmutatta, mire képes, ő fejben nagyon erős tud lenni és a támadójátéka is jobb, mint előbb említett társaié. Az, hogy jött mellé egy Malacia, sokkal jobb opciót jelent a Vörös Ördögöknek egy Shaw-Telles duónál.



A belső védő poszton az első és legfontosabb, amit megemlítenék az az, hogy nem tudom megérteni, hogy a viharba tartotta meg EtH Maguire-t csapatkapitánynak. Igen, válogatott védő, ez tény. Azonban a jelenlegi labdarúgás olyan irányba fejlődött, hogy egy csuklósbuszra nem lehet védelmet építeni. Ráadásul olyan csuklósbusz, amiben semmilyen vezetéstechnikai segítség sincs. Olyan, amit a 70-es, 80-as években szereltek össze. Akkoriban igen kiváló védő lett volna Harry. És nem csupán a technikai hiányosságai azok, amik előjönnek, hanem olyan szinten fogalma nincs a srácnak, mi a helyzet a Unitednél, hogy néha már azt hiszi az ember, direkt csinálja. Rá egyáltalán nem lehet építeni egy védelmet és még a csapat gerincének részét sem képezhetné. Lehet, hogy a rengeteg kritika miatt sem tud kilábalni ebből a gödörből és bár azt azért nem lehet mondani, hoyg minden meccsen ő a leggyendébb hátul, vagy hogy rajta mennek el a mérkőzések, de folyamatosan hozza a hibákat, amikkel az ellenfelek mentálisan a csapat fölé tudnak kerekedni egy összecsapás fontos pillanataiban.



Bailly számomra nem opció, nem csak azért, mert 3 meccs után lesérül 20 meccsre, hanem mert bár amikor játszik, látványos dolgokat mutat, harcol, küzd, de közben szinte ugyanannyi ordító hibát is vét, mint pozitívumot tesz.



Varane lenne az, akinek a védelem középpoontját kellene képeznie, őt kellene felépíteni erre, plusz óvni a sérülésektől, mert sincs messze attól a kategóriától, amit az elefántcsontparti képvisel (sérülés terén).



Azonban ami még jól mutatja azt, hogy hol is tart a United, az Jones léte. Egy olyan játékosé, aki még Sir Alex Ferguson regnálása alatt kezdő volt, azonban évek óta alig játszott. Persze a sérülések nem tettek jót a pályafutásának, de hogy még most is a keret tagja, az érthetetlen.



Aki kimaradt: Lindelöf. ő számomra olyan, mint volt Vidic. Na nem a szerb harcosságára gondolok itt, hanem arra, hogy ha van mellette egy biztos pont, ő is sokkal jobb teljesítményre képes. A biztos pontot pedig fentebb írtam, ki is lenne az.



Martinezről még nem írnék, maximum annyit, hogy fizikai adottságai miatt egyáltalán nem biztos, hogy én a védelemben számolnék vele, hanem inkább egy sorral előrébb.

 



 



A középpálya is igen súlyos gondokkal küzd. Talán az kijelenthető, hogy sem Fred, sem McTominay nem az a játékos, aki a Ten Hag-rendszerbe illik. Egyikük sem olyan labdabiztos, nem tud olyan passzokat leosztani, amilyenek ehhez a szisztémához kellene. Talán ezért is lehetne kipróbálni Lisandrot...



Eriksen érkezése üdvözítő, bár azért bennem van kétség irányában. Amin ő átesett, az szerintem mindenkiben hagy olyan nyomot, amely kihat a teljesítményére. Ettől függetlenül egy nagyon jó igazolásnak tartom, de csakis kiegészítő emberként. (Itt nem azt kell érteni, hogy állandóan becserélném az utolsó 20-30 percre.)



Van de Beek jelenléte számomra továbbra is kérdéses. Az volt mindig is, és őszintén szólva meg is lepett, mennyire nem tudta beverekedni magát azonnal fix helyre a felkészülés és az eddigi két tétmeccs alatt. Dolgozott már a menedzserrel, sőt igen komoly része volt EtH csapatának, ám ő sem számol vele úgy, mint Hollandiában. Nem látom azt, hogy őt erőltetné, hogy köré építené a középpályás játékot. 



A szélekről szerintem kár sokat mondani, amíg a védelem mindkét - főleg a jobb - széle képtelen folyamatos támogatást nyújtani az előttük játszó játékosoknak, addig lehet ott bárki. Tökéletes példa erre Sancho, akinek nem sok jó meccse volt a Unitedben eddig, pedig előtte a Dortmundban tündökölt. Szomorú azt látni, hogy Rashford nagyon szürke lett, Elangán is ezeket a jeleket vélem felfedezni. De talán ami a legszomorúbb a középpályát illetően, az Fernandes játéka. Hihetetlen mértékben leromlott a teljesítménye, már tőle sem várhatjuk azt, hogy ha nem megy a csapatnak, majd ő villan egyet.

 



 



A támadósort tekintve Martial visszatérése számomra pozitívum, szerintem ő sokat fog profitálni EtH érkezéséből, de ehhez az is kellene, hogy Cristiano Ronaldo végre tudja meg, hol a helye. Ki kell jelenteni, ha tetszik, ha nem, hogy ő nem a jövő, de még csak nem is a jelen. Óriási klasszis, legenda, a világ legjobbja, amit elért, azt jó ideig senki nem fogja elérni. De sokkal közelebb van a 40-hez, mint a 30-hoz. Az, hogy senki nem akarta leigazolni a nyáron a hírek szerint, neki is egy komoly jelet kellett volna jelentsen. Akkor lenne még annál is nagyobb klasszis, mint ami, ha belátná, hogy nem ő az, akire építeni kell ezt a csapatot. Benne van még néhány év, de nem alap kezdőként. El kellene fogadnia, hogy nem 28 éves, de még csak nem is 30. Ő még nagyon nagy segítségére lehetne a csapatnak, a klubnak, mint kiegészítő ember. Lehetne kezdő olykor, de sokkal inkább padról beállva kellene neki varázsolnia. Csak sajnos az ő egója akkora, hogy nem fogja ezt belátni. Pedig ha megtenné, és a klub érdekeit nézné, a klub valaha volt legnagyobbjai közé nőhetne mentálisan. Ám amilyen hírek jönnek felőle, sajnos azt kell mondani, az öltözői hangulat egyik okozója nem más, mint CR7.



Az remekül látszik, hogy a keret mentálisan a PL-tabella utolsó helyére érdemes. Biztos vagyok abban, hogy ha jönnének az eredmények, mindenki sokkal magabiztosabb lenne és sokkal kevesebb hibát vétenének, de az a nagy baj, hogy az első két forduló volt az, ahol önbizalmat lehetett volna növelni, hiszen ami ezután jön, az még nehezebb lesz, főleg ilyen morális pöcegödörrel, amiben vagyunk.



Egy jó kezdés hazai környezetben nagyon fontos lett volna, hiszen a Brentford a felkészülés során megmutatta, hogy igen jól össze van rakva, tudható volt, hogy akkor lesz esélye a csapatnak, ha az első körben nyer. Nem sikerült, szinte borítékolható volt az újabb kudarc, még ha nem is ilyen arányú. De ami nagyon félő, hogy nem a gárda nem fog felpörögni a Liverpool ellen sem. Nem fog, mert nem tud. Nem tud, mert annyira mélyen van, ahonnan csak nagyon komoly változtatások révén lehetne megindulni felfelé.

 



 



Ami pedig a menedzsert illeti, most van itt az ideje annak, hogy megmutassa, ki a vezérhím! Olvasni, hogy Ronaldo szerződését felbonthatja a klub, mert nem tetszik, ahogy viselkedik a 7-es mez tulajdonosa. Talán az lenne a legkomolyabb lépés, ha ezt meghúznák és úgy, hogy kiderülne, hogy ez kifejezetten a holland szakvezető kérésére történt. Anno én ezt mondtam Moyes esetében is, a helyében egyáltalán nem könyörögttem volna Rooney-nak, hanem mondtam volna, hogy amennyiben nem akar itt játszani, mehet is, amerre akar. Az biztos, hogy nem vesztette volna el az öltözőt olyan tempóban, ahogy végül sikerült neki. Sőt, talán Ferdinand sem jött volna ki olyannal, hogy mégis mit képzelt a skkót, hogy megtiltott nekik bizonyos nasikat. Hasonló a helyzet most is szerintem. Amennyiben nem húz meg 1-2 komoly lépést a holland, úgy nagyon gyorsan belebukhat manchesteri kirándulásába, most kellene rendet tenni az öltözőben. Részben Ronaldo témában, részben pedig a csapatkapitányi poszttal kapcsolatban. Utána pedig lehetne foglalkozni a taktikai résszel...  


Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!