Az elmúlt majd 10 év pazarlásának győztesei

Ten Hag nemrég elmondta, az elmúlt években átlagos játékosok érkeztek. Ha van egy dolog, amiben az összes MU drukker egyetért, akkor ez AZ a mondat tőle. Voltak játékosok, akik szimplán közepesek voltak, mások a drága vételárukat nem szolgálták meg, akadtak olyanok, akik nem illettek bele a csapatba, és ami hihetetlen: sok játékos nem is volt itt 3-4 szezont sem. Nézzük sorban kicsit, jöjjön egy „Best of”, sorrend nélkül persze (az árakat és a statokat a TM és a Wikipedia alapján írtam ide).



Zaha: Kakukktojás, mert még SAF igazolta le, de csak a Moyes érában érkezett meg. A Transfermarkt szerint 11,75 millió volt, még emlékszem egy gyárban egy Arsenalos csoportvezető mondta, hogy jól jártunk vele nagyon. De tényleg? Kemény 4 meccse volt nálunk (!), 2 évet volt MU játékos, de nem sokat volt valóban a csapatban, mert kölcsön után kölcsön következett. Állítólag Moyes lánya miatt nem került be a csapatba, de ettől függetlenül is, 4 meccs, kölcsönök, és 11,75 millió? Azóta visszatért a Palaceba, ahol lassan klublegenda lesz, voltak hírek, hogy újra topcsapatban lesz, de senki sem mert nagy pénzt kiadni érte. Bukta.



Falcao: Az LvG éra termelte a nevekkel ide. Na de nézzük Falcacot. Micsoda név és izgalom. Belegondoltok, egy Van Persie-Rooney-Falcao hármassal bármit el lehetne érni. A végeredmény: 4 gól. Persze mellé járt egy brutális fizu, szerencse, hogy csak kölcsönben volt itt 1 szezonig. Idegen test volt, és bár egy szerethető figura, de nem volt való Anglia neki. Ugyanis később még bepróbálkozott a Chelseaben, ugyanekkora buktával. Bukta.



Di Maria: Amikor a United BL és nemzetközi kupaszereplés nélkül elhozta a Real Madriddal BL győztes kulcsemberét, hát mi ez, ha nem csodálatos. A United bankot robbantott érte, akkori klubrekordnak számító 75 millióval. Meg rögtön meg is kapta a 7-es számot. Végeredmény: csalódás. 1 szezonja volt itt, és bár a statisztikái nem voltak rosszak (32 meccs 4 gól, 12 assziszt), de mintha LvG nem találta volna az igazi helyét. Próbálta rengeteg poszton, és az akkori focihoz sem illett. Ten Hag alatt valószínűleg maga lenne a csoda, de honfitársa elavult, sokpasszos, fegyelmezett játékában csak ez jutott. De nem ezért csalódás, és bukta (Spoiler: Az). Hanem mert LvG a 2015/16-os szezon felkészülési időszakában várta, de míg korábban az argentin jelezte, hajlandó lenne küzdeni, akkor nemes egyszerűséggel inkább Dohába ment. Így került 44 millióért a PSG-be. A PSG-ben újra világklasszis lett, és mindent megnyert a nemzetközi kupákon kívül. Itt ugyanakkor Bukta



Morgan Schneiderlin: A Unitedbe évek óta nem került sor a középpályája mélyítésére. Bár jött Herrera, önmagában kevés volt ez. Ekkora viszont nagy meglepetésre nem 1, hanem 2 játékos jött, pár óra eltérésével. Róla lentebb. Morgan az a játékos volt, akinek nehéz volt leírni a nevét, aki a PL-ben bizonyított az Evertonban. 35 millió euróért érkezett, ami nem volt kevés, de PL rutinoshoz képest nem is vészes, mi baj lehetett? Hát az, hogy szegény teljesen középszerű volt. Szerethető, egyszerű játékos volt, de a pályán se jó, se rossz… 47 meccsen szerepelt, ami nagyon nem rossz a listások közül, 1 gól, 1 gólpassz a neve mellett. Persze, csak 1,5 szezon erejéig. Visszatért az Evertonba aztán, ahol ugyanúgy eltűnt a neve a süllyesztőben a Top csapatok radarjáról. Bukta



Bastian Schweinsteiger: meglepő a listán a neve, de érthető. Azért nem akárki Ő: a Bayern, és a német válogatott élő legendája, mindent megnyert, amit lehetett, úgy érkezett ide. Sőt, a bajorok a tiszteletére nem gördítettek akadályt, és nagy neve és nimbusza ellenére csak 9 millióért engedték el, 30 évesen. Egy ilyen minőségű világklasszissal mi lehetett a baj? Csak az, hogy túl volt pályafutása csúcsán. Neki 5 szezonnal kellett volna csak hamarabb megérkeznie. Mire elhozta LvG már sérülékeny volt, José pedig látványosan hanyagolta. Összteljesítménye persze nem volt olyan rossz, 1,5 szezon alatt (35 meccs 2 gól, 3 gólpassz). Sőt, habár látványosan José hanyagolta, és kitette, nem utálta meg a csapatot, ma is sokszor posztol, és drukkol nekünk. Bastian élő legendaként jött, innen még elment Amerikába, majd visszavonult. Megígérte, hogy ez lesz az utolsó Európai csapata, és tartotta is a szavát. Nehéz leírni, de Bukta!



Memphis Depay: A 2014-es vb nagy szenzációja lett a srác. Sokan csodálkoztak is, hogy nem 1 szezonnal hamarabb jött ide. De csak elérkezett. 34 millió euróért. Dirr-durr, 7-es mez, már posztolta a képeket ideérkezése előtt is, hogy Ő bizony rágyúr a PL-re. Mi volt a gond? Sok játékossal ellentétben később magát vette elő, elismerve, hogy bizony mégsem volt kész. Agyilag. Könnyelmű volt eléggé, önző. Fizikuma, sebessége és techikássága ellenére nem tudott igazán itt kiemelkedni. 1,5 szezon adatott meg neki, ezen 53 meccs, 7 gól, 6 assziszt gyenge egy ilyen kaliberű támadótól. A Lyonban viszont felépítette magát, majd elment ingyen a Barcába, ma onnan szabadulnának tőle, nem kizárt akár a visszatérése sem? Bukta!



Matteo Darmian: LvG 6. igazolása a listán, halkan megsúgva. Hiányposztra érkezett. Valencia mellé kellett valaki, és olasz lévén, ahol belenevelik a játékosokba a védekezés „művészetét”, nem is tűnt rossz dealnek. 18 millió euróért nem is olyan rossz, gondolhattuk, habár elég ismeretlen nevű lehetett elsőre. Mi volt a gond? Az, hogy olyan volt, mint Morgan. Teljesen közepes játékos volt. védekezésben még csak-csak, de támadásban harmatgyenge volt. Erőssége, hogy jobb és bal oldalt is mehetett, de ez sem volt elég. Meglepő módon viszont elég sokáig volt itt: 4 szezont húzott le. Az MU-ban 92 meccsen lépett pályára, 1 gól és 3 gólpasszal a végelszámolásban. Érdekesség, hogy bár a Pármába ment, de onnan az Interbe vezetett az útja. Összességében tehát nem egy rossz karriert csinált. De itt Bukta!



Paul Pogba: És megérkeztünk a José érába. A United akkori világrekordért számító 100 millióért, és vaskos fizetésért hozta vissza a játékost, aki előtte ingyen távozott. A Juventusban világklasszis lett. Óriási erősítésnek lett kikiáltva. Ha úgy tetszik, kiszolgálta az itt létét, hiszen 6 évig maradt itt. Sajnos iszonyú hangulatember volt: amikor épp ihlete volt, a Unitedben is varázsolt, lőtt szép gólokat. A gond az volt, hogy ez nem volt folyamatos. És igencsak sérülékennyé is vált. José utolsó szezonjában vírusnak titulálta, odáig fajultak a dolgok. José meg is bukott, de a 2021/22-es évadban sok szurkoló belátta, igaza lehetett Mourinhonak, ugyanis a szétesett öltöző fő bűnbakjai között az Ő neve is szerepelt. Összesen 154 mérkőzés, 29 gól, ettől több volt egy olyan játékosban, aki a 2018-as vb-n a vezére volt a végső győzteseknek! A szomorú, hogy ingyen távozott ismét, bár amint átért Torinóba, kb. ismét lesérült. Bukta!



Henrikh Mkhitaryan: Depay nem váltotta meg a világot, fentebb említettem, miért. Kellett egy kreatív ember, aki szélen is jó. Jöhet akkor a Dortmund gólpassz mestere, aki előtte a Bundesliga legjobbja volt. 42 millió egy klasszisért, miért ne? Pláne, hogy ekkor egy olyan név, mint Zlatan érkezett. Remek lehetett ez fejben. De mit mondott a valóság? Amint ideérkezett, nagyon hamar kiderült, hogy fizikálisan kevés a PL-hez. Fél év kellett Mikinek, egy hatalmas kihagyás, utána visszakerült, összességében 63 meccsen 13 gól és 11 assziszttal, 1,5 szezon alatt, ezzel a lista 2. legjobb termésével, de azért, amiért elhoztuk Dortmundból, hát, az emberben marad hiányérzet. És akkor jött egy csere, aminek a része volt. A cserébe mi és az Arsenal voltunk az érdekeltek. Sikerült olyan cserét hozni, ami aztán mindkét félnek bukta lett. Az örmény az Arsenalban sem kápráztatta el a nézőket, ezután le is lépett Angliából, Olaszországba, ahol újra magára talált. De akkor mit mondjuk a csere másik alanyáról? Bukta!



Alexis Sanchez: Ha valaki, Ő az elmúlt 10 év legrosszabb igazolásának győztese, MINDEN téren. De ne szaladjunk előre. 2018 előtt, ha valaki azt mondja, hogy itt lesz Alexis, azt hinnénk, viccel. A Barcát megjárt támadó szélső az Arsenalban szépen lassan a PL legveszélyesebbje lett. Mesut Özillel bomba kettőst alkotva. Amikor felvetült a csereüzlet, mindkét félnek jó lehetett ez: Alexis váltani akart az akkor csak tengődő Arsenalból, Miki meg kellett oda. AZ üzlet megköttetett. Jött a legendás zongorás videó, és a nagy dirr-durr: 7-es mez. 2014 óta jól számoljátok, az ikonikus mez már a 3. gazdáján feszült. 30 milliós környékre saccolva a csere vételárát, ami nem rossz. De mellé egy 4-500.000 fizuval (a hírek alapján) brutális, Ő volt a legjobban kereső játékos. És mi volt az eredmény? Amivel kezdtem ezt a bekezdést. Csupán fél szezont töltött itt, majd irány kölcsönbe az Interhez, akik ingyen (!) elvitték. Döbbenetes pocséklás. 45 meccs, 5 gól, 9 gólpassz. Az Interben magára talált Ő is, most a Marseille-t erősíti Hatalmas bukta!



Harry Maguire: Az Ole-éra első igazolásainak egyike. Az idekerülése már ékes példa volt a régi, Woodward vezetés balf… szerencsétlenkedésének. A Leicester hamar leközölte az árát, a United próbált alkudni, fölöslegesen, addig, míg ki nem fizettük érte az akkori világrekordot, a 80 milliót. Ezzel pedig nagyon sok idő elment. Ma is itt van, még, nem tudjuk meddig, de hogy bukta lesz, egyértelmű. Főleg az ára miatt. Ha 40-45 millióért jött volna, akkor reálisabb lehetett volna a deal, hiszen egy stabil angol válogatottról volt szó, aki a Leicester oszlopaként játszott, és olyan tudott, ami nem volt a United belső védői között: nem volt sérülékeny. Pedig a kezdetek nem is voltak rosszak: érkezésével a védelem stabilabb lett, alig hagyott ki meccset, és hozta a higgadtságát. Csakhogy a tavalyi szezonjában elérte, hogy mémek, és vicces videók állandó főszereplője legyen: bakik, hibák, a saját csapattársainak akadályozásával. Ten Hag alatt kikerült, látványosan nem játszik sokat, de mégsem mondhatnánk, hogy ha nem lenne rengeteg meccs, hogy hiányozna. Bármi is lesz, Ő is Bukta!



Daniel James: Attól, hogy Legenda, egy haver javasol neked valamit, attól az nem mindig a legjobb! Maga Giggs akarta, hogy odamenjen Dan. Neki is az érkezése „különleges” volt: a Swansea eladta a Leedsnek, kezében volt a mez, majd az utolsó pillanatban a United rálicitált, és a  walesi klub meggondolta magát, így jött ide. 2 szezont húzott le, nem vészes árral érkezve, „csak” 17,8 millió euróért. Mindig mosolygós, lelkes, gyors. Ezek nagyon jó attribútumok, de a pályán a gyorsaságát leszámítva nem tudott különösebben semmit. Kevés sikeres betörés a szélről, nem mentek a beadások sem. A United aztán csak eladta a Leedsnek, helyet csinálva CR-nek, de valószínűleg benne lehetett az, hogy semmit sem tudott fejlődni. 74 meccs, 9 gól, 9 gólpassz. A Leedsbe térve sem emelkedett ki, mutatva, nem volt hiba az eladása, most a Fulhamben van kölcsön. Sokatmondó Bukta!



A végére jöjjön Donny van de Beek, akinél szintén sejthető, hogy nem lesz sikersztori. Amikor idejött, szintén nagy volt az üdvrivalgás, hisz a Ajax kulcsemberét hoztuk el, akkoriban a posztja egyik legjobbját, akit a 2 spanyol gigász (Real és Barca) sem utasított volna el. Ő mégis idejött. És nem is drágán: 39 millió eurót fizettünk érte, miközben korábban Fred 50 milla volt! Minőségi igazolás reménye, kreativitás a KP-ra, és lesz ember, aki Brunot tehermentesíti. Ez lett volna a cél. Ehelyett: Ole nem tudta belőni a pozícióját, a pályán elég gyengén muzsikált, OGS ígérgette, hogy játszatja majd, nem is engedte kölcsönbe, végül a kispadot koptatta, és lesérült. Sokat mondó, hogy immáron a 3. edzője (aki ismerte a Ajaxból) sem tudott vele mit kezdeni eddig, jobbára csere (ha nem sérült), karrierje kijelenthető, hogy zátonyra futott itt.



 



Akik kérdésesek:



- Fellaini (Woody másik nagy töketlensége, addig vacakolt, míg a Deadline Dayen csak kifizettük, amit akart az Everton. Viselkedéséért, és mert pályára lépésekor a játék túlságosan ívelgetésre állt át, sokan megutálták, pedig hasznos tudott lenni, 2013 és 2019 között 119 meccsen lépett pályára, vagyis kiszolgálta az árat, véleményem szerint)



- Pellistri (Amad Diallóval érkezett, de egyenlőre nagyon nem számítottak rá, sem Ole, sem Ten Hag)



A felsorolt játékosok árát, ha összedobnánk, kijött volna 6-7 MINŐSÉGI játékos. Ti hogy látjátok, vagy van, akit hiányoltok innen?



GGMU


Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!