A hangadó: Méhes Gábor

Méhes Gábor interjút adott a ManUtdFanatics.hu rovatának, amelyben híres magyar emberekkel beszélgetünk és esély latolgatunk a Manchester United aktuális rangadója elõtt.


Louis van Gaal tanítványainak szombaton az Emirates Stadionban lesz jelenése. Méhes Gábor, a Sport TV kommentátora hosszú évek óta rajong az angol fociért. Az ország egyik legjobb sportriportere már számos sportközvetítésen van túl, többek között õ közvetítette Csollány Szilveszter olimpiai aranyát Sydney-bõl, de a 2013-as Bajnokok Ligája finálé magyar kommentálása is a nevéhez fûzhetõ. Nagy örömünkre szolgál, és hatalmas megtiszteltetés a számunkra, hogy a segítségével vesézhettük ki a két alakulat eddigi szereplését, vitattuk meg a játékosok helyzetét és latolgattuk a párosítás esélyeit.



Mióta követi figyelemmel a Premier League-et?

Méhes Gábor: Amióta az eszemet tudom, mindig szurkoltam az angol válogatottnak a nagy tornákon. Ennek megfelelõen nagyon kedvelem az angol bajnokságot, amely mind játékban, mind dinamikában lenyûgözõ, amikor idõm engedi, mindig jó érzéssel ülök le megnézni egy-egy bajnoki mérkõzést.

Nem titok, mennyire elfoglalt ember. Mennyire tudja megoldani, hogy idõt szakítson egy-egy PL-mérkõzés megtekintéséhez?

Méhes Gábor: Gyakran tévézek úgy - akár futballesemények, akár kosárlabda meccsek tekintetében -, hogy felveszem otthon DVD-re, aztán amikor idõm engedi, belenézek. Van olyan, amikor az elejétõl a végéig meg tudom nézni, de arra is akad példa, amikor csupán a meccs legfontosabb eseményeit látom. Ám vannak olyan összecsapások, amelyeket – ha egy mód van rá – igyekszem élõben megtekinteni.

Mi a véleménye az Arsenal-United derbirõl?

Méhes Gábor: Ez olyan meccs, amit mindig megkülönböztetett figyelem kísér. Ez így is van rendjén, hiszen két nagy múltú csapatról van szó. Úgy gondolom, sem az Arsenal szurkolók, sem a Unitedesek nem lehetnek kibékülve a jelenlegi helyzettel. Nem hiszem, hogy bármely csapat drukkerei aláírták volna, hogy tizenegy forduló elteltével a hatodik, és a hetedik helyen álljon ez a két csapat.

Meglepte a két gárda eddigi szereplése?

Méhes Gábor: A helyezés szempontjából mindenképp, de ki gondolta volna a bajnokság elején, hogy a Southampton, a Swansea és a West Ham United a tabella elsõ öt pozíciójában lesz. Már az meglepetés lett volna, ha a háromból csak az egyik szerepel ott, de ez szinte a „hihetetlen” kategóriába tartozik.
 

 

Persze mindkét helyen rengeteg sérülés nehezítette a munkát az elmúlt idõszakban, amely felborította az elõzetes várakozásokat. Van egy-két olyan játékos a Unitednél, aki a sérülések miatt került elõtérbe az utóbbi hetekben. Nem tudom, hogy számukra lett volna-e hely a csapat közelében, amikor igazán futott a szekér. Ha az ember csak a védelem összetételét futja át, hol van ez a brigád ahhoz képest, amikor egy ereje teljében lévõ Nemanja Vidic és Rio Ferdinand, vagy a fénykorában lévõ Patrice Evra játszott. Úgy vélem, elõrefelé nincs ekkora gond, hisz olyan támadók vannak, mint Van Persie, Di Maria, Rooney és Mata. De úgy gondolom, ez a keret összességében még erõsítésre szorul.

 

 

 

 

Danny Welbeck esete érdekes lehet, aki Manchesterbõl Londonba tette át nyáron a székhelyét. Mekkora esély van arra, hogy betaláljon a nevelõegyesülete kapujába?

Méhes Gábor: Amennyiben akár öt percet is játszik, akkor az esély adott. Az is biztos, hogy ilyenkor minden futballistában van egy plusz bizonyítási vágy. Azt pedig ne felejtsük el, Louis van Gaal milyen szavakkal engedte útjára Welbecket. Mondván: „Nem elég jó a Manchester Unitedhez.” Ha vannak szavak, amik felpaprikázhatnak egy játékost, akkor ezek azok. Sportszerûen, nyomdafestéket tûrõen ennél élesebb kritikát vagy sértést nehéz megfogalmazni. Biztosra veszem, hogy Welbeck nagyon fog hajtani.

A szlovénok ellen a válogatottban duplázni tudott, még csak azt sem lehet mondani, hogy rossz formában lenne. Ha jól tudom, talán 17 rúgott gólja van 11 forduló után a Unitednek, ezért õ is „visszalõhetne”: Oké, nem vagyok elég jó, de akik most játszanak, azok igen? Tizenegy meccs után a 17 rúgott gól méltó a Manchester Unitedhez?

Véleménye szerint õ az a csatár, akire Robin van Persie távozása után szüksége volt az Arsenalnak?

Méhes Gábor: Arsene Wenger fejével nehéz gondolkodni, a francia menedzser ezt többször bizonyította az elmúlt évek során. Nem állítom, hogy nincs koncepció abban, ahogy szezonról-szezonra megtervezi a csapatát, az viszont biztos, hogy az Ágyúsok szurkolói nincsenek kibékülve az Arsenal és Wenger átigazolási politikájával. Azt hiszem, az idõ dönti el, hogy Welbeck lesz-e az igazi megoldás a londoni csapat számára. Közhely, de tény: a csatárt mindig a gólok száma minõsíti.

Ha mondjuk rúg két gólt a hétvégén, mindenki másként tekint majd rá. A fiatal támadónak eddig nincs annyi találata, mint amennyit szeretne. Igaz, a Bajnokok Ligájában mesterhármast szerzett a Galatasaray ellen, de a bajnokságban még adós maradt e tekintetben.

Az angol csatáron kívül kire kell hatványozottan odafigyelniük a Vörös Ördögöknek?

Méhes Gábor: Ha egyéni kvalitásai alapján kiemelhetünk valakit, az Alexis Sánchez. Benne megvan az a képesség, hogy akár egymaga elintézzen egy United kaliberû együttest.

Louis van Gaal eddigi munkája érzõdik a Vörös Ördögök játékán?

Méhes Gábor: Kicsit furán venné ki magát, ha a kommentátori székbõl bírálnánk a holland szakember munkáját. Az biztos, a csapat teljesítménye egyelõre elmarad a várakozástól. Meg lehet kérdõjelezni, valóban megfelelõ játékosokat szerzõdtetett-e, de hozzá kell tenni, hogy viszonylag sok sérülttel bajlódik.

Ha valaki a Manchester United menedzsere, az hihetetlen nyomással jár, mindez bizonyossá vált az elõzõ szezonban. Úgy gondolom, a holland válogatott nyári vébé szereplését követõen sokat nõtt Van Gaal respektje. Ott is több fiatal játékossal dolgozott együtt, de nem lehet õrült nagy meglepetésnek titulálni, hogy az Oranje bejutott a legjobb négy közé, majd harmadik lett a világbajnokságon. Ez ahhoz képest persze meglepetés, hogy Van Gaal 2002-ben ki se jutott a válogatottal a vébére, de a holland futball erejét és hagyományait tekintve nem egetrengetõ csoda a bezsebelt bronzérem.

Ezután sokan azt gondolhatták, hogy Van Gaal megérkezik Manchesterbe, elõveszi a varázspálcáját, köröz kettõt a levegõben és a Manchester United ugyanott tart majd, ahol Ferguson kezei alatt volt az igazán nagy szezonjaiban. Három-négy hónap elteltével látszik: ez egyáltalán nincs így. Az a kérdés, mennyi türelem lesz vele szemben, hiszen láthattuk, ahogyan David Moyes-t hamar elsöpörte a türelmetlenség. Van Gaal persze más kaliber, de elõbb-utóbb csak az számít, amit a tabella mutat.

Milyen esélyei vannak ebben a szezonban a Unitednek a bajnokságban?

Méhes Gábor: A Manchester United a szezon végén ott lesz az elsõ négyben.

 

 

 

Mely csapatok érhetnek oda a Bajnokok Ligáját érõ helyekre?

Méhes Gábor: A Chelsea és a Manchester City ott lesz, ez szinte borítékolható. Még akkor is, ha a City-nél jelenleg eléggé kritikus a helyzet az elmúlt hetek eredménytelensége miatt, de várhatóan összeszedik magukat. Emellett ott van az Arsenal, a Manchester United és ott lehet a Liverpool, amelyik valamikor talán elindul felfelé.

Szerintem a végére helyre áll a rend, így Mourinho és Pellegrini fiai mellett a United és az Arsenal érhet oda a Bajnokok Ligáját érõ helyekre. Pontosan emiatt nagyon fontos a hétvégi meccs, hiszen közvetlen riválisokról van szó, és ilyenkor a másiktól elvett pont mindig duplán számít. És ne feledjük: lassan közelítünk a kritikus decemberi, januári idõszakhoz, amely alaposan átrendezheti a tabellát.

Milyen mérkõzésre számít?

Méhes Gábor: Tipikus Premier League-rangadót várok: sok helyzettel, nagy irammal, amely taktikai finomságokkal lesz megfûszerezve. Több gólra is számíthat a közönség, azt viszont nem tudom, melyik csapat szurkolói kelnek fel elégedettebben a fotelbõl a kilencven perc után.

Tippelje meg a végeredményt!

Méhes Gábor: 2-2.

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Méhes Gábornak az interjúért!

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!