A hangadó: Kemény Dénes

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke karácsonyi különkiadásunk alkalmával adott exkluzív interjút a Manchester United ünnepek alatti nagy menetelésével kapcsolatban.


„A kapufa éle mindig igazságos, mert annak lövése pattan be, aki a hétköznapokon többet tett a gyõzelemért.” 


Az idézet Kemény Dénestõl, a magyar férfi vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitányától származik. Bátran állíthatjuk, a fenti mondat nem csak a vízben, hanem a gyeppel borított szárazföldön is megállja a helyét. Mint például a régi, de jól bevált manchesteri stadionban, ahol a Vörös Ördögök december 26. és január 2. között két alkalommal lépnek pályára, plusz egyszer még idegenben is bizonyítaniuk kell.

 

Hangadó címû rovatunkban a háromszor is az év edzõjének választott Kemény Dénes értékelte az idény eddigi szakaszát, s formált véleményt a soron következõ bajnokik esélyeivel kapcsolatban. A köztudottan Manchester United-szurkoló szakembert 2012-ben az MVLSZ elsõ emberének választották meg. Szövetségi kapitányi regnálása alatt háromszor vezette olimpiai elsõségig nemzetünk pólós alakulatát, emellett számtalanszor örvendeztette meg a hazai közönséget, hiszen világbajnoki-, Európa-bajnoki- és világkupa elsõségekkel is öregbítette Magyarország hírnevét.

 


Hogyan értékelné eddig a United szezonját?


Kemény Dénes: Sir Alex Ferguson idejében sem álltunk mindig az elsõ helyen december elején, azokat a szezonokat tekintve is, amikor a csapat végül bajnok lett. Három pontra (az interjú 2015. dec. 7-én készült – a szerk.) vagyunk az elsõ helytõl, amelyet két-három forduló alatt simán be lehet hozni. Ebbõl a szempontból biztató a helyzet, hiszen az elõzõ két év óriási csalódás volt. 


Az angol futball része, hogy a top csapatok olykor leikszelnek, vagy kikapnak a kisebb együttesektõl. Harmincnyolc meccs alatt ez egyáltalán nem meglepõ. Jellemzõ ez a Unitedre is, ám ami engem jobban aggaszt, hogy már öt alkalommal játszottunk 0–0-t az utóbbi idõszakban. Némileg nehezményezem ezt, ráadásul a Manchester City elleni derbit a helyszínrõl néztem végig, amely meglehetõsen unalmasra sikeredett.

 


Louis van Gaal kritikák tüzében töltötte az utóbbi heteket. Mit gondol a holland szakember vezetõedzõi tevékenységérõl?


Kemény Dénes: Louis van Gaal már 25-30 éve edzõ, nyilván sok mindenen átment. Nehezen fogadják el, bár tesz is érte, mert ahhoz képest, ahogy Sir Alex gazdálkodott itt, nála gyakorlatilag nyitva van a pénzcsap. Engem nem zavar, mert nem az én zsebemre megy, fõleg ha a jó igazolásoknak köszönhetõen nyer a csapat, akár olcsón, akár sok pénzért vásárolt futballistákról van szó. Fergusonnak is voltak drágább igazolásai, mint például Dimitar Berbatov. 

 

Tíz mérkõzést izgultam végig ezidáig az Old Traffordon, ami Budapestrõl egy normális szám. Mostanában megy a kórusban éneklés a Stretford Enden, hogy 'mi a United vagyunk, mi támadunk'. Én is ehhez szoktam: egyrészt az ellenfelünket mindig odaszegeztük a saját kapujához, másrészt sok gólt lõttünk, ha mégsem, akkor is számos helyzetet alakítottunk ki. Jelenleg ezt nem érzékelem, tehát a gólnélküli összecsapásaink alkalmával is maximum 1-2 lehetõséget számolhatunk össze. Néha jobban örülnék, ha esetleg 4–3-ra kikapnánk, de közben végigtámadtuk a meccset.

 

 

Az ünnepek alatti nagy hajtásban talán hátra is dõlhetne az Old Trafford közönsége, mert jelenleg a Stoke jelentheti -legalábbis a tabellán elfoglalt helyezése alapján- a legnagyobb kihívást a klub soron következõ három találkozója közül, de persze ez nem így megy a Premier League-ben. Vegyük is sorba a meccseket: 

 


Stoke City-Manchester United
Brittania Stadion
2015. december 26., 13.45

 

Mark Hughes, a fazekasok mestere nem küszködik csatárproblémákkal, már ami a mennyiséget illeti. Mame Biram Diouf 2009 és 2012 között még a United kötelékében állt, az idei szezonban 10-szer lépett pályára, ezalatt 3 gólig jutott, míg a Barcelona egykori támadója, Bojan Krkic négy találatot jegyez. Nemrégiben a Manchester City gárdáját verték el 2-0-ra, akkor Arnautovic duplájának köszönhetõen maradt a három bajnoki pont a Brittania Stadionban. Amennyiben több hasonló képességû játékos van egy posztra, akik közel azonos mutatóval bírnak, mi alapján választ a vezetõedzõ?


Kemény Dénes: A pillanatnyi forma és a megérzés alapján. Le kell szögeznem, a vízilabda más, tegyük fel, egy világversenyen mondjuk két centerre van szükség, ahol mindkettõ játszik mind a két meccsen, fele-fele arányban, három percenkénti cserével. A vízilabdaedzõ inkább egy olimpia vagy világbajnokság elõtt kerül hasonló helyzetbe, amikor kettõt kell kiválasztania a három középcsatár közül. Õk utaznak a kerettel, mert hármat luxus vinni. Persze két hét alatt bármi történhet, ezért jó ha van egy bújtatott csatár a keretben, aki eredeti posztja szerint nem az, de szükség esetén tud olyat is játszani. Amikor a szövetségi kapitány leszûkíti a keretét, a friss tapasztalataira, a pillanatnyi formára és a megérzéseire hallgat. Szerintem a futballmeccseken ugyanez van: a hét folyamán nyújtott munka, s az elõzõ találkozók tapasztalataira lehet építeni. Ha valaki lendületben van, érdemes meghagyni. 

 

Olykor rengeteg megmagyarázhatatlan döntést kell hoznia az edzõnek. Egyszerû reflexként én is cseréltem már kapust, nem volt indokolt, de bejött, mert aki beállt, jobbnak bizonyul annál, aki addig a vízben volt. Szimplán megzavarta az ellenfelet, és rosszabbul kezdtek el lõni. Nem azért cseréltem le, mert nem védett jól, hanem azért hogy megnyerjük a mérkõzést.  

 

Úgy gondolom, a jó trénernek nem csak a saját, hanem az ellenfél játékosainak a fejével is kell gondolkodnia. Például amikor egy negyed lefolyása után megváltoztattam a taktikát, akkor biztos, hogy a szünet után újból visszatértem az eredeti hadrendre, ugyanis az edzõk a szünetben arról beszélnek, hogyan zárult le a játék, s arra adnak tanácsot. Amennyiben egy negyed középétõl a végéig olyan zónát játszottunk, ami védekezésben megzavarta az ellenfelet, akkor azt kitárgyalták, s úgy jöttek ki a következõ etapra, hogy tudják, mit kellene csinálni. Onnantól kezdve mi nem játszottuk azt, ám mihelyst elfelejtették, mit beszéltek meg a szünetben, újra visszaváltottunk arra, amire készültek, s ekkor már sokkal kevésbé lettek reaktívak. Nem is az ellenfél játékosainak az ismerete fontos, hanem az ellenfél fejével való gondolkozás. Amikor megnézem a saját- és az ellenfél meccseit, és készülök a következõre, abból indulok ki, hogy õ már megnézett engem, tehát ha felkészültek belõlünk, akkor valami meglepetéssel kell elõrukkolnunk.

 

Ettõl függetlenül a legértékesebb és legjobb tulajdonság, ha a saját játékosait a lehetõ legjobb helyen játszatja. Antonio Valencia ugye jobb bekk lett, talán már Ferguson alatt is szerepelt ott. Az utolsó nagy páros Gary Neville és David Beckham volt azon a poszton, akik gyakorlatilag ketten védekeztek és támadtak a pálya jobb szélén. Egymást támogatva számtalanszor vitték fel a labdát a rivális szögletzászlóig, s végül valamelyikük beadta, többségében persze Beckham - akinek kiváló rúgótechnikájáról még ma is ódákat zengenek. A legnagyobb edzõi hiba, amikor rossz poszton szerepeltetik a játékosokat!

 


Finoman szólva is kevés csatár áll Van Gaal rendelkezésére. Wilson kölcsönben, maradt Rooney és Martial. Mit gondol, hosszútávon megbosszulhatja magát ez a helyzet?


Kemény Dénes: Érdekes, hiszen egy zsák pénzért vásároltunk támadókat a nyáron, Memphis Depay és Anthony Martial friss igazolások, s Wayne Rooney-t sem lehet gyenge csatárnak nevezni. Jesse Lingard angol futballista, a neve ellenére, hisz skandináv vezetékneve van. Juan Mata is gólveszélyes, sõt a középpályán is akadnak ilyen képességgel megáldott labdarúgók: Bastian Schweinsteiger klasszikusan 8-10 gólt lõ egy szezon során. Ander Herrera és Ashley Young szintén gyakran képes megrezegtetni az ellenfél hálóját. Kifejezetten Van Persie- vagy Van Nistelrooy-szerû tank középcsatárunk nincsen. Mindenki inkább ügyeskedõ, de viszonylag alacsony. Marouane Fellainin és Chris Smallingon kívül komoly fejelõ potenciállal nem bírunk a beívelt labdáknál, persze bárki fejelhet gólt. Volt egy szezon, amikor Rooney, Valencia nagyszerû beadásaiból 12 gólt fejelt.

 

Januárban ezt megoldják, mert ahogy látom, Glazeréket nem zavarja, hogy Van Gaal költ. Felmerült Cristiano Ronaldo neve, akit szezon közben biztosan nem veszünk meg, de õ sem elõretolt csatár, inkább egy mélységi szélsõ. Mindenképpen kellene egy vérbeli befejezõ, a legjobb megoldás Zlatan Ibrahimovic lenne, de nem hinném, hogy Angliába szerzõdne.


Mit vár a meccstõl?


Kemény Dénes: Boxing Day! Nagyon fontos lesz elvinni a három bajnoki pontot. Az igazi United ezeket a középcsapatokat idegenben legtöbbször mindig verte, sõt néha a nagyokat is. Sok szép emlékem van, például amikor Diego Forlán két góljával nyertünk a Liverpool otthonában. Mindenhova gyõzelmi szándékkal kell mennünk. A Stoke egy sima középcsapat, bárkik is a csatárai, meg kell oldani. Ha nem rúgunk hármat, rúgjunk egyet vagy kettõt, az a lényeg, hogy megnyerjük a meccset. 

 

 

 

 

Manchester United-Chelsea
Old Trafford
2015. december 28., 18.30

 

Mi történhetett a Chelsea-vel néhány hónap leforgása alatt? 


Kemény Dénes: Szerencsére ez nem a mi gondunk, oldják meg õk, de valami nyilván nincs rendben a londoniak öltözõjében. Ugyanazok a futballisták nem felejthettek el focizni, akik az elõzõ idényt bajnoki címmel zárták. A felkészítõ edzõk a fizikai munkát valószínûleg hasonlóan végeztették el. Valami nincs rendben, lehet a játékosok között akadt némi ellentét, amit nem sikerült feloldani a kispadról. Egy-két folklóros történetrõl is olvastam a csapat doktornõje körül, volt aki ide, akadt aki oda állt.


Hogyan lehet teljesen elveszteni az irányítást egy csapat felett?


Kemény Dénes: Sir Alex Ferguson mesélte nekem José Mourinhóról, hogy szakmailag õ a védekezést helyezi elõtérbe. Mielõtt elment az Interhez, a Chelsea-vel többször is megnyerte a bajnoki címet, akkoriban is rengeteg meccset nyert meg 1–0-ra. Petr Cech remekül védett, a védelem is magabiztosan állt a lábán, egyet pedig mindig belõttek elöl. Ez az edzõi mentalitása, nyilván ha ehhez nagyszerû sztárokat vesz az ember, azokkal nem könnyû szót érteni, mert õk saját magukat szeretnék megmutatni. A fantáziadús, vagány támadók nehezebben illeszkednek be egy védekezõ szellemû együttesbe. Az Inter elleni meccsük elõtt is beszélgettem vele, amelyet akkor a Special One irányított, de a Sir csak legyintett: 

 

„José... csak védekezni fognak, simán továbbjutunk!”


Persze nem mellékes, milyen játékosállománya van a portugál trénernek. Miután õ nagyon éli a világát a feszültségekben, ez pedig nem negatív dolog, mert ha az ember rendszeresen összetûzésben van a sajtóval, a játékvezetõkkel, az ellenfél edzõjével, az mindig magas szintû figyelmet követel az öltözõben is. Ez pozitív, csak nagyon kell vigyázni, mert a Real Madridnál már senki nem köszönt neki, tudomásom szerint ott már ki nem állhatták. Ez megy egy darabig, aztán az állandó feszültségkeltés már nem megy le senki torkán sem. Lehet, már eljött ez a fázis, persze még sok minden történhet.

 

Ön hogyan oldotta volna meg a helyzetet José Mourinho helyében?


Kemény Dénes: Leülnék a legfontosabb játékosokkal, s addig nem lehetne kimenni a szobából, amíg mindenki el nem mondaná, mi a baj. Szóvá tenném, mi a gond generálisan, és játékos szinten személyre szabva. A fiúknak is el kellene mondaniuk, mit gondolnak, megbeszélnénk az esetleges klikkeket. A legvégén az egészet meg kellene vitatni, ami akár több órát is igénybe venne, de ezután úgy jönnénk ki a szobából, hogy megállapítottuk, mik lesznek a következõ lépések. Egy vagy két hónapig is eltarthat, de ha nem kezdenek neki, sose lesz vége.


Mit gondol a portugál vezetõedzõ menesztésérõl?


Kemény Dénes: Lehet egy ilyen döntéssel egyet érteni vagy nem, de ez a tulajdonos, azaz Roman Abravomics privilégiuma, mert az rendeli a muzsikát, aki a zenészt fizeti. Az eddigi türelmén azonban csodálkoztam, mert korábban is egyik napról a másikra unta meg, majd állította fel õt szezon közben a kispadról.

 

A labdarúgó-edzõhöz két kritérium kell: értsen a focihoz, s legyen jó vezetõ. Ferguson a focihoz is értett, meg egy igazi 'boss' volt. Az angol menedzseri beosztás magasabb szintû, mint bárhol Európában. Az edzõk normálisan a csapat vezetõedzõi, míg a menedzser sokkal nagyobb szabad kezet kap a gárda ügyeit illetõen. Ezt a hatáskört õ még nagyobbra növelte saját magának, s ezért lett belõle fõnök. Ez egyáltalán nem nagy baj, mert mindennek van kihatása az eredményre, ha az edzõ ügyel azokra az apró dolgokra, ami nem feltétlenül szakmai, de kihat a csapat dolgaira - az a végén az eredményességen látszani fog. Ferguson ezt a hatáskört mindig a United érdekében használta ki, például úgy zavarta el Beckhamet, mintha senki nem lett volna, akkor az volt a klub érdeke. Láttam már, ahogy Cristiano Ronaldót cserélte le a meccs vége elõtt 20 perccel, aki ha akkor lõ még egy gólt, gólkirály lett volna, de talán a BL-döntõre készültünk, így Nicolas Anelka nyerte ezt a címet. Ferguson egyenlõ volt a Manchester Uniteddel.


Mire számít a rangadón?


Kemény Dénes: Bízom benne, hogy megverjük õket, mert ha nem rúgnak egy szerencsés gólt, egyet csak bepréselünk. Azonban nehéz meccsre számítok, arra azért képesek lehetnek, hogy feltüzelve, az Old Traffordon elérjenek egy jó eredményt. Kijönnek a pályára és bármilyen probléma van bennük, amint meglátják azt a 75 ezer szurkolót, tuti ad majd nekik egy pszichés lökést. Azt gondolom, ezért nehezebb meccs, mint egy kisebb nevû középcsapat elleni, amelyik ha az elsõ félidõben kap egy gólt, akkor már arra koncentrál, minél kevesebbel menjen majd haza. 

 

 


Manchester United-Swansea City
Old Trafford
2015. január 02., 16.00


A Hattyúk legutóbbi 5 meccsük során csupán 1 pontot tudtak összekaparni, viszont az elmúlt néhány egymás elleni találkozó alkalmával igazi mumussá váltak. Andrew Ayew ezen a nyáron érkezett, s középpályásként már 6 gólt szerzett az új csapatában, valószínûleg kulcsember lehet majd a meccsen. Mit szól a nyári érkezõink eddigi teljesítményéhez? 


Kemény Dénes: Bastian Schweinsteiger egy darabig csak ismerkedett az új környezetével, most már volt néhány biztató meccse. Eddig is jól játszott a mezõnyben, de az utóbbi idõkben még jobb lett. Remélem, ténylegesen magára talál itt. A francia fedezet, Morgan Schneiderlin a hasznos játékosok közé tartozik, jó lenne, ha idõvel gólok terén is hasznára lenne a csapatnak. Anthony Martial hatalmas tehetség, stabilan jól jövõre játszik majd. Érdekes a posztja, mert nem elég magas, s még fizikailag sem elegendõ, hogy a darálóban legyen legelöl. Szélsõként pedig úgy tûnik, luxus játszatni. Amikor a City elleni derbin voltunk kinn, a közönség õt sírta Wayne helyére. A fiatal gall néhányszor szerepelt már középcsatárként, de nem volt annyira meggyõzõ, mint amikor az elsõ meccseit játszotta. Memphis Depay ugyanez, hullámzik, de szintén jó játékos. Matteo Darmian, a jobb bekk, ritka hogy az olasz játékosok gyökeret verjenek Angliában, s még ritkább, hogy ilyen szürke poszton. Anno Zola és Vialli nagyot tudott játszani a Chelsea-ben. Abszolút pozitív meglepetés ennek a srácnak a teljesítménye. Ha egészséges, gyakorlatilag minden meccset képes végigjátszani. Ugyan túl nagy segítséget elõre nem ad, de más se, ám gólt sem kaptunk miatta. Sergio Romero egy darabig jó volt, aztán kapott 2-3 gólt az egyik meccsen. A legnagyobb igazolásunk David de Gea, mivel nem ment el, egyszerûen kiváló formában véd! 

 

 

Chris Smalling ebben az idényben parádés formában játszik, fõleg amióta a csapatkapitányi karszalagot is megkapta Rooney és Carrick távollétében. Hogy látja az angol középhátvéd szezonbeli teljesítményét?


Kemény Dénes: Mindig is nagyon szerettem, jó szellemiségû, a mérkõzéseket rendre végig robotolja, ritkán hibázik és rendkívül gólveszélyes. Az olyan típusú védõk, mint Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, vagy õ általában a szögletek vagy szabadrúgások után szoktak betalálni az ellenfél hálójába. Ha Wayne Rooney-nak nem lenne ekkora neve az angol futballban, nyugodtan kinevezhetnék fix csapatkapitánynak.

 

 

Ha már Wayne Rooney: az utóbbi hónapokban mutatott hullámzó teljesítménye miatt került a „címlapokra” az elmúlt idõszakban...


Kemény Dénes: Kevés gólt rúg, pedig tõle már megszoktuk, hogy meccsenként legalább egyszer betalál. Nem csupán egy BL-playoff találkozón, hanem a jó meccseken rendre benne volt a gól. Most már a tizenegyest sem õ rúgja. Nem tudom, mi van emögött, viszont erõsnek tartom azt az állítást, hogy kiégett, mert 16 éves kora óta kapja a terhelést. Biztos nem egyszerû, de nem látom, hogy fizikailag bármi baja lenne. Gyors, lobbanékony, jól cselez, jól lõ. Ez egy nehezebb idõszak a számára, van ilyen.

 

 

Mit vár a Swansea City ellen?


Kemény Dénes: Az utóbbi meccsek alapján nem merem állítani, hogy simán fogjuk hozni, mégis kutya-kötelességünk lenne nyerni. Még akkor is, ha nem leszünk bajnokok. Egyszerûen elveszítjük a nemzetközi népszerûségünket. Már sok helyen azt írják, mi is ilyen tiki-taka csapat lettünk, szerintem nem nagy baj, ha sokat van nálunk a labda, ám a lehetõségekhez képest az utolsó, támadó harmadban kellene megtartanunk a játékszert. 

 

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Kemény Dénesnek az interjúért!


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!