A hangadó: Baumstark Tibor

Újjáéledő rovatunkban Baumstark Tibort, a Spíler TV műsorvezetőjét, kommentátorát kérdeztük a Manchester United teljesítményéről, jövőjéről.


A népszerű műsorvezető, kommentátor 2007-ben kezdte karrierjét a Sport Klub csatornánál, ahonnan 2009-ben átigazolt a Digi Sporthoz és egészen 2018 augusztusáig ott láthattuk, hallhattuk őt mérkőzések előtt, alatt és közben. 2018 augusztusától pedig jelenleg is a Spíler TV Premier League és Bajnokok Ligája közvetítéseikor találkozhatunk vele rendszeresen.

 

Először is köszönöm, hogy egyéb teendőid mellett vállaltad az interjút. Nem is húznám az időt, csapjunk a lovak közé.

 

Igencsak felemás teljesítményt láthattunk a bajnokság kezdete óta a Manchester United csapatától. Hazai pályán mondhatni szenvednek, míg idegenben minden bajnokijukat megnyerték, ráadásul hátrányból felállva. Szerinted mi okozhatja ezt a hullámzó teljesítményt? Lehet hátrány, vagy kiváltó ok az, hogy a hazai mérkőzéseken nincsenek (még) szurkolók, akiket gyakran a bizonyos 12. játékosként emlegetnek?

A szurkolók hiánya biztosan nem segít, ez már azokon a meccseken bebizonyosodott, amelyeket kétezer néző előtt rendeztek; egészen más volt a játékosok elszántsága, testbeszéde. A hullámzó teljesítmény fő okaként mégsem ezt jelölném meg, sokkal inkább azt, hogy a Unitednek szerintem nincs határozott elképzelése arról, mit, hogyan szeretne játszani. Egy ilyen nagy klubnál ez pedig komoly probléma. Solskjaer túlságosan az egyéni képességekre épít, és a futballja túl reaktív. Ennek köszönhető, hogy az idegenbeli meccseken és a második félidőkben jobban teljesít a csapat: vendégként belefér, ha nem olyan kezdeményező.

 

Rengeteg mérkőzést követsz nyomon hétről-hétre, mit gondolsz hová érhet oda a United a szezon végére a bajnokságban, ha marad ez az ingadozó teljesítmény? Meglátásod szerint miben kellene leginkább javulnia a United játékának? Jelenleg nagyon szoros az élmezőny és akár egy győzelem-vereség is dönthet arról, hogy éppen ki van a tabella elején. Jelenleg a Vörös Ördögöket is csupán néhány pont választja el a hőn áhított bajnoki aranytól, de persze messze még a vége.

Bár a keret minőségével szerintem nincs komoly probléma, az első helyre nem érhet oda a United. Reális cél a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolása lehet, de éppen az ingadozó teljesítmény miatt az sem lesz egyszerű. Az eddigi eredményeket jobbnak látom, mint a mutatott teljesítményt. A javulás kulcsa az lehetne, ha a csapat alapjátéka fejlődne, és Solskjaer megpróbálna sokkal inkább rendszerben gondolkodni. Abban nem lehet mindig bízni, hogy az egyébként kétségtelenül zseniális Bruno Fernandes, Rashford vagy Martial hozza a meccseket egy-egy villanással.

 

Gyakran felröppen mostanában a menedzserrel kapcsolatban szóbeszéd, hogy a norvég utódját keresi a United vezetősége. A hangok hol gyengébbek, hol erősebbek és leginkább Pochettino nevét lehet hallani utánpótlásnak, vagy vésztervnek. De a PSG elleni találkozó után Thomas Tuchel neve is elhangzott már, mint lehetséges új menedzser. Szerinted Solskjaer a megfelelő menedzser a United számára, ha trófeákat akar nyerni a csapat, vagy valaki mást kellene a menedzseri székbe ültetni? Okolható-e egyáltalán a csapat ingadozó teljesítménye miatt csak a menedzser?

Nekem roppant szimpatikus ember Ole Gunnar Solskjaer, volt szerencsém még játékos korában találkozni és interjút is készíteni vele, és lenyűgözött a nyitottságával, kedvességével. Épp ezért fáj egy kicsit kijelenteni, hogy a Manchester United szintjéhez ő edzőként kevés. Ettől függetlenül természetesen nem okolható a sikertelenségért kizárólag Solskjaer. Aligha mondok újat azzal, hogy a klubnál hosszú évek óta hiányzik egy szakmai megközelítéssel gondolkodó vezető; Ed Woodward kiváló szakember a maga területén, de hiba, hogy ő dönt fontos futballszakmai kérdésekben. Hogy konkrétan is válaszoljak: szerintem mindkét említett edző, Mauricio Pochettino és Thomas Tuchel is jobb megoldás lenne a jelenlegi menedzsernél.

 

Sokak által bírált játékos a csapatnál Paul Pogba. Azt tudjuk róla, hogy mire képes, ha kedvvel játszik, viszont sokszor hallani olyan véleményt, amely szerint inkább demoralizálja a csapatot. Van helye, és ha igen, akkor milyen poszton, vagy szerepkörben a kezdőcsapatban a franciának?

A képességei alapján nem is lehet kérdés, hogy Pogbának bérelt helye kellene, hogy legyen a csapatban. De a képességek csak kis szeletét teszik ki az összképnek. A francia nem nyújtott olyan teljesítményt az elmúlt időben, amivel igazolta volna, hogy hiba őt mellőzni. Az előző szezonban voltak olyan időszakok, amikor Bruno Fernandessel együtt nagyon jól teljesítettek, de ahhoz, hogy elbírja őket a csapat, az egyensúlyhoz mindenképpen kellett egy olyan középpályás, mint Nemanja Matic. Ebben a szezonban ezt a megoldást eddig talán egyáltalán nem láttuk, nem tudom, miért. Mint ahogy azt sem tudom, mi van a színfalak mögött, Pogba valóban távozni szeretne-e, igaz-e, amit ügynöke, Mino Raiola mond, hogy nem boldog. Ha igaz, akkor ez egy nehezen kezelhető helyzet, amelyben a képességeknek már szinte egyáltalán nincs jelentőségük…

 

Már hosszú évek óta nincs egy igazi jobb szélsője a csapatnak. Ki vagy mi lehet a megoldás a United évek óta megoldatlan jobb szélső középpályás pozíciójára?

Ezt nem látom ennyire kardinális problémának. Wan-Bissaka támadásban talán nem tesz olyan sokat hozzá a csapat játékához, de védekezésben nagyon hasznos, és még fejlődni is képes. Ha Greenwood vagy netán Mata játszik a jobboldali támadó pozíciójában, akkor pedig nem is nagy baj, ha olyan játékos van mögötte, aki tud biztosítani. Én úgy látom, a jelenlegi keretből, mindenfajta erősítés nélkül lehetne egy a jelenleginél sokkal ütőképesebb csapatot faragni.

 

 

Van viszont a csapatnak egy portugál játékmestere, Bruno Fernandes. A csapat játéka is szemlátomást más, ha ő a pályán van. Nyugodtan mondhatjuk, hogy telitalálat volt az ő leigazolása. Kijelenthető, hogy a következő években ő lehet a csapat vezére a trófeákért folyó harcban? Mekkora terhet szabad rakni egy ilyen kaliberű játékos vállára?

Egyértelműen telitalálat volt. Pedig bevallom, én egyáltalán nem hittem, hogy erre képes, korábban sokszor láttam játszani őt az Udinesében és a Sampdoriában, ott nem derült ki róla, hogy ennyi van benne. Érkezése óta, az első pillanattól kezdve vezérként viselkedik, láthatóan alkalmas is erre a szerepre, még az is elképzelhető, hogy Pogba teljesítményének visszaesésében is szerepet játszik ez a tény. És nekem úgy tűnik, egyelőre nincs az a teher, amit ő ne bírna el.

 

A kapuskérdés egy kellemesebb „gond” a menedzser számára, viszont sokan a fiatal Dean Hendersont látnák szívesen a kapuban. Ha rajtad múlna David de Gea, vagy Henderson lenne a United kezdőkapusa? A spanyolt is rengeteg kritika érte az elmúlt bő egy évben teljesítményével kapcsolatban, viszont ezt megelőzően meg éveken keresztül a csapat legjobbja volt, amit nem lehet vitatni.

Nehéz kérdés, mert egyelőre csak tippelgetni lehet, mennyire lenne képes elsőszámú kapusként jó és kiegyensúlyozott teljesítményre Dean Henderson. Hogy a Sheffieldben jól védett az előző szezonban, az teljesen más szint, más elvárásokkal, nyomással. De Gea többször bizonyított, és ugyan valóban többet hibázott a kelleténél a közelmúltban, már csak a fizetése miatt sem képzelhető el, hogy egyik pillanatról a másikra a kispadra kerüljön hosszabb időre.

 

Mely posztokon számítasz erősítésre a téli átigazolási szezonban, illetve szerinted mely posztokra kellene igazolnia, erősítenie a Vörös Ördögöknek, ha bajnokok akarnak lenni, illetve, ha hosszú távon szeretnék ismét megvetni a lábukat az élmezőnyben a bajnokságban, valamint a nemzetközi porondon? Esetleg volna is olyan konkrét játékos, akit véleményed szerint le kellene igazolnia a Vörös Ördögöknek már a télen, vagy legkésőbb nyáron?

Jadon Sancho bizonyosan komoly erősítést jelentene, de ahogy korábban is írtam, nekem erősnek tűnik a jelenlegi keret is. Ha egy pontot kellene mondanom, ahol erősítésre szorul a csapat, az a védekező középpályás posztja, McTominay túlságosan támadó szellemű, Fred továbbra sem kellően megbízható, Matic pedig öregszik és túl sérülékeny, ezért oda lehet, hogy kellene valaki, aki biztosítja a szükséges egyensúlyt. Mondjuk, a West Hamből Declan Rice.

 

Végezetül egy kicsit más vizekre eveznék és a szakkommentátori munkával kapcsolatban kérdeznélek. Egy-egy közvetítés alatt rengeteg információ hangzik el az éppen pályán lévő csapatokról, amiről tudom, illetve tudjuk, hogy nem kevés utánajárást igényel, hogy ott legyen a kommentátor előtt és színesíteni tudja a találkozót, amit közvetít. De ugyanez az utánajárás elengedhetetlen a felvezetésekhez is szerintem. Tapasztalataid alapján a kommentátorok, műsorvezetők segítségül hívják a hazai szurkolói oldalak által fordított cikkeket, gyűjtött anyagokat mérkőzések előtt, vagy teljesen Önálló kutatómunkát végeznek a különböző oldalak segítségével?

Más kommentátorok felkészülési szokásait nem ismerem pontosan, ez egyénenként változik. Én a kezdetek óta tartom magam ahhoz, hogy soha nem készülök magyar nyelvű hír- és szurkolói oldalakról. Az információkhoz megpróbálok közvetlenül eljutni, több podcastot hallgatok, rendszeresen olvasom az Athleticet, a Sky, a BBC oldalát és a klubok honlapjait, Twitter-feedjeit – ha ezeken új cikk, információ jelenik meg, arról értesítést kapok a telefonomon. Ezért bízom abban, hogy nincs olyan fontos információ, amiről lemaradok.

 

Köszönöm a beszélgetést még egyszer. Engedd meg, hogy a ManUtdFanatics.hu szerkesztősége nevében további sok sikert és izgalmas közvetítéseket kívánjak, valamint nem utolsó sorban Kellemes Ünnepeket a nagy hajtás közepette.

Köszönöm szépen!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!