Taktikai Mágnestábla: Leicester City 2-2 Manchester United

Nincs karácsony Premier League nélkül! Akár ez is lehetne az angol pontvadászat marketing szövege bármelyik országban a világon. A Boxing Day ezúttal egy Leicester City - Manchester United párosítást pakolt be a fa alá. Nézzünk kicsit a dolgok mögé, hogyan alakult a mérkőzés egy (karácsonyra kapott) taktikai szemüvegen keresztül.


Érdekesség, hogy a tavalyi szezon 38., azaz utolsó fordulójában játszott itt a két csapat egymás ellen. Akkor az a párharc arról döntött, ki szerepelhet majd a Bajnokok Ligájában. Akkor az MU jött ki győztesen a párharcból, hogy aztán idén a BL-ben, majd az EL-ben is szerepeljen. Egyelőre azt nem tudni, hogy a Boxing Day alkalmával lejátszott mérkőzés ezúttal is a BL indulásról fog-e dönteni. Erre normál esetben május környékén fogunk választ kapni, az biztos, hogy addig is minden pont számít, szorgosan kell gyűjtögetni őket.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-2-3-1

 

Mind a két szakvezető a 4-2-3-1-s felállásra szavazott ezúttal. Védekezésben azonban ez a Leicesternél 4-4-2-re módosult, a Unitednél pedig a 4-2-3-1 és olykor a 4-4-2 került elő. Nem véletlen, hogy az első 20 percben egyfajta állóháborút láthattunk a pályán. 4 gól ide vagy oda, nem hozott túl látványos mérkőzést az összecsapás.

 

 

A játékosok átlagos pozíciójából is kiderül, hogy a taktika ezúttal mind a két oldalról a 4-2-3-1-s formációból indult ki. A Unitednél ugyan Rashford átlagos pozíciója becsapós lehet, azonban tudni kell, hogy ő és Martial, valamint Bruno rengetegszer változtatták a helyüket az egész mérkőzés során. A vendégeknél nem kis meglepetésre Lindelöf a jobbhátvéd poszton tűnt fel. Aki Fifazik, talán még ott sem meri ezt a variációt meghúzni, révén ha be is jön, akkor sem reális. Ennek ellenére némiképp meglepetés lehet, hogy a United mégis többet használta a jobb oldalt támadásban, mint a balt.

 

 

Védekezésben tehát a 4-4-2 és a 4-2-3-1-s formáció volt látható.

 

 

A következő képen pedig a felállásokon túl a Leicester egyik legnagyobb erőssége figyelhető meg, aki nem más, mint Vardy. Ő általában nagyon jó ütemérzékkel lép ki a két belső védő között vagy mellett. Ezúttal azonban lesre futott, de nem véletlen, hogy már a jobbhátvéd is őt kereste a kiugratásokkal. A United "letámadása" is megfigyelhető, ami 4-4-2-ben valósult meg. Rashford és Bruno épp helyet cserélt egymással.

 

 

Érdekesség, hogy a vendégek egészen Pogba becseréléséig nem használták a Maticos visszalépkedést a belső védők mellé. Elképzelhető, hogy elkerülte a figyelmem és előfordult, de a csere után látványos lett, azaz onnantól használták. Pedig az ellenfél ezúttal is 4-4-2-t védekezett és logikus lett volna vagy Fredet vagy McTominayt már a mérkőzés elején kiszedni a középső zónából, hogy emberelőny keletkezzen a legelső harmadban. Pogba a mérkőzés 54. percében Jamest váltotta és egyből megváltozott a United elképzelése a támadásépítésről. Fred visszalépett támadásépítésnél a védelembe. Ezt a csere miatt könnyen megtehette, hiszen szélső helyett egy játékos érkezett a középpálya közepére. A következő kivágott képeken a hátulról való építkezés elképzelését látjátok Pogba előtt és után.

 

 

Pogba érkezése nem véletlenül a baloldalra történt. Ugyanis onnan Fred tudott így visszacsúszni a védelem bal oldalára. Az egyensúlynak pedig a középpályán meg kell maradni.

 

 

A gólok története

 

23. perc Rashford 0-1

 

Egy ártalmatlannak tűnő, majdnem a szögletzászlónál elvégzett bedobásból indult az egész. Amióta Wenger felhívta rá a figyelmet, azóta én is másképp tekintek a bedobásokra. Ha jobban belegondolunk, minden bedobásnál emberhátrányba kerül a csapatunk. Hiszen az egyik emberünk lejön a pályáról és fogja a labdát. Ergo a pályán 10 mezőnyjátékosa lesz az ellenfélnek és 9 a saját csapatunknak. Persze értem, hogy ezért tudnak embert osztani a dobóra, de akkor is érdekes ez a felfogás. Amikor fociztam és védőként vagy védekező középpályásként osztottam embert a dobóra vagy kispályán is osztok a mai napig, de valamiért mégis a Wenger nyilatkozat kellett ahhoz, hogy jéé basszus, ilyenkor amúgy tényleg emberhátrány van. Szóval azóta jobban odafigyelek arra, hogy a dobó tényleg ne tudja visszakapni semmiképp sem a labdát. Nos, most a Leicester itt ezt nem tette. Lindelöf - Martial és James hármas kitudta simán hozni a sarokból a labdát. A kulcspillanat pedig az volt, amikor James, aki amúgy nem sokat csinált a mérkőzésen, három ember gyűrűjéből továbbtudta passzolni a labdát. Tiszta Iniesta... (vigyázat irónia)

 

 

Persze, ha rossz szájízű szeretnék lenni, akkor azt mondhatnám, ha James tudna passzolni, akkor ebből sem lett volna gól, mert bizony itt kár szépíteni 5 méteren 1,5 métert tévedett. Bruno még beletudott valahogy kotorni, Rashford pedig ezúttal nem hibázott.

 

 

31. perc Barnes 1-1

 

Az egész gól onnan indult, hogy a Leicester jobbhátvédje és szélsője 1v2-s szituációba kényszerítette Shaw-t. Justin remekül támadta a szélső hátvéd és belső védő közötti területet. Ezzel Fredet is döntés elé állította. Akinek persze menni kellett vele. Barnes mégsem tálalt a beinduló jobbhátvéd elé, hanem beadta középre. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy hasonló szituációból érkezik a Leicester második egyenlítő gólja. Ezután jött Maguire szerencsétlenkedése. Persze könnyű lenne Brunora ráhúzni a vizes lepedőt, hogy márpedig öcsi te adtad el! Keressünk neki passz opciókat az alsó képen!

 

 

Na ugye! Ráadásul ha te jobb esetben szántál is 10 másodpercet arra, hogy keress neki passz lehetőségeket, neki erre volt maximum 2 másodperce. Egészen egyszerűen csapdába került. Oké azt aláírom, hogy akkor se adja el a pálya közepén a labdát, de látható, hogy szorongatott helyzetben volt nagyon. Ráadásul a jobbhátvéd Lindelöfünk azt hitte, hogy középhátvéd ebben a szituációban is, mert abszolút nem nyitotta a területet, csak sétált kifelé. Be is karikáztam azt a területet, ahova sem a jobbhátvéd, sem McTominay nem lépett be. Később pedig onnan érkezik a lövés is. Érthetetlen számomra, hogy a védekező középpályás miért nem védte a bekarikázott területet. Szóval szerintem Fernandest csúnyán cserben hagyta a csapat ebben a szituációban. Nem jött be a kötény sem. Utána pedig sem McTominay, sem Bailly nem jó folyosóban állt a lövés előtt.

 

 

79. perc Fernandes 1-2

 

A második gólt egy ismerős jelenetsor előzte meg. A három United belső védő addig tologatta a labdát, amíg a Leicester kettős első fedezete elcsúszott a jobb oldalra. Ekkor Bailly betudott lépni a megnyíló területre. A csatársorban Cavani egy hamis kilences visszamozgást végzett. A Leicester középpálya ott hibázott, hogy Bailly a két belső középpályás között fel is tudta passzolni Cavaninak a labdát. Hiába mutatta Vardy a társaknak, hogy mögöttetek érkezik Cavani, a két belső Leicester játékos nem érzékelhette, mert teljesen kiesett a látószögükből.

 

 

Cavani egyértelműen a kulcs, aki gyönyörűen lép be a Leicester védelmi vonala és középpályás vonala közötti légüres térbe. Tuanzebe és Shaw adja a csapat szélességét, ez is tökéletesen látszik a következő képen. A mélységi tagozódás is tökéletes, ebben segít nekünk a fű nyírása. Minden csíkban csak egy United játékos helyezkedik el azonos zónában, azaz nem futották el egymás elől a területet. Cavani remekül ismerte fel, hogy ő és Bruno feleslegesen van egy adott területen és visszalépett az üresen hagyott zónába. A kiugratása is remek. Külön kiemelendő Bruno higgadt befejezése. Egy mi lett volna HA kérdést hadd tegyek fel feléd és fejezd be a kommentszekcióba ha van kedved. Mi lett volna HA Bruno helyett Rashfordot vagy Martialt ugratja ki Cavani?

 

 

85. perc Hivatalosan Tuanzebe öngól 2-2

 

Az egész egyenlítőgólt talán ott érdemes kezdeni, hogy a Fred - McTominay páros eltűnt egy Leicester háromszögben. Sajnos itt kijött, hogy Pogbanak nem a védekezés az erőssége, plusz most sem azt várták el tőle. Itt most elmaradt a besegítés a társaknak. McTominay kilép az emberére, Fred viszont így csúszik be mögé biztosítani, két ember között úton van. Ha működött volna a tolódás, akkor Pogba csúszik vissza Fred bal kezére, de elkésett. Mire odaért a labda már érezte a bajt, de csak bottal üthette Perez nyomát. Azt már meg sem nyitom, bár bejelöltem neked, hogy a pálya közepén a védelem előtt zavartalanul kaphatta volna a labdát Maddison is, ugyanis onnan hiányzott az előbb kirontó McTominay.

 

 

Shaw szívta meg az egészet, mert így rávezette Perez a labdát és 1v2-s szituációba került. Igaz, így is bele tudott kapni a passzba, de utána ő és Fred nagyot hibázott. Ketten rontottak ki egy emberre. Hallom magam előtt, ahogy magyar pályán kiabálja a belső védő: "Ne ketten!"
De ketten mentek. (a narrátor)


Shaw fejét érdemes a következő kép alján figyelni, ez volt az a pillanat, amikor realizálta, hogy ő és Fred sem tartott Perezzel. Maguire megörökölte Perezt és Maddisont egyaránt.

 

 

Ezek után érkezett az igazi fekete leves. Shaw még dicsérendő módon majdnem tudta blokkolni Perez beadását. Frednek eszébe sem jutott. McTominay az egész támadást végignézte, ember közelébe én nem láttam. Ha pedig Vardy nem lövi el, pusztán átlépi a labdát, akkor pedig sakk-matt a túl oldalon teljesen üresen érkező Barnes miatt. Szóval a Lindelöf - AWB páros után a Bailly- Tuanzebe páros is tudja a ketten vagyunk egy emberre, mégsem osztjuk le dolgot, megspékelve hagyd üresen a hosszún teljesen üresen érkező szélsőt!

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A vendég csapat talán közelebb állt a győzelemhez. Azonban ezen a napon nem tudta kontrollálni a mérkőzést a vezetés megszerzése után.

 

 

 

Elképzelhető, hogy a fáradtság is közrejátszott a pontatlanságokban és a nem megfelelő koncentrációban. Maguire és Bruno ismét végigjátszotta a mérkőzést. James ezúttal felejthető előadást nyújtott, lehet a Leedsszel kellene játszani minden héten, akkor sztár lehetne. Matic ezúttal pihent, elképzelhető, hogy kedden a Wolves ellen vissza fog térni. Igazából, hogy ez az egy pont mire lesz jó, az majd valamikor május környékén fog kiderülni.

 

Folytatás már kedden, hazai pályán a Wolverhampton ellen! Ha van bármi meglátásod, véleményed, nyugodtan írj nekünk! Legutóbb az ünnep miatt kevésbé volt időm válaszolni, ezért elnézést kérek! De majd most!

 

Forrás:

https://football.instatscout.com/teams/21

https://www.whoscored.com/Matches/1485444/Live/England-Premier-League-2020-2021-Leicester-Manchester-United

https://understat.com/match/14579

https://www.eredmenyek.com/merkozes/SporFT7e/#osszefoglalas


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!