Taktikai Mágnestábla: Arsenal 0-0 Manchester United

Kedves Olvasó! Nézzük meg a mágnestáblán mi vezetett a gól nélküli döntetlenhez. Vajon Arteta vagy Ole Gunnar Solskjaer nyerte inkább a taktikai csatát? Nézzük meg közösen!


Korábbi évek során, amikor még Fergie volt a trónon, mindig nevettem azon, ahogy az Arsenal szurkolók az év végén mindig azért rimánkodtak, hogy csak a top 4 legyen meg, Wenger valahogy kormányozza be őket a négybe a BL miatt. Aztán elment Fergie, eltelt pár év, és azt vettem észre, hogy United szurkolóként én is ezt csinálom. Akkor egy picit ledöbbentem, mert jogosan éreztem lelkiismeretfurdalást a pár Arsenal ismerősöm cikizéséért. Magyarul amikor jól ment a Unitednek, akkor nagy volt a szám, aztán hirtelen én is hasonló helyzetben találtam magam. Persze az idők is változtak, mert azóta talán több lett az éhes száj is. Feljavult a Spurs, megérkezett a Leicester, az Ancelotti-féle Everton is ki tudja a jövőben mire lesz képes. Ott sem kis projekt épül. Manchester kék fele szépen kiépült, a Liverpool magához tért. Pedig korábban a Klopp korszak előtt és talán az elején is sokat nevettem az érthetetlen hazai vereségek során. Aztán az is valóság lett a Unitednél. Szóval nem egyszerű a szurkolók lélektana. Persze a Chelsea-ről még nem is írtam, ahol mindig azért egy ütőképes kis gárda van, Mourinho első korszaka óta velük is számolni kell.

 

Szóval mi történt ezen a rangadón? Elővarázsolták a menedzserek dekára ugyanazt a taktikát védekezésben és támadásban egyaránt. Csak, hogy ennél jobban ne is tudjon egymásra hasonlítani a két klub jelenleg.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-2-3-1 (védekező 4-4-2 vs 4-4-2)

 

 

Kicsit pillantsunk rá a United kezdőjére. Gondolom zömében az itt levő olvasók úgyis a Manchester Unitedre fókuszálnak. Ahogy a Sheffield United elleni mérkőzésről íródott cikkemben jósoltam, Fred és McTominay páros kezdett ezúttal. Pogba visszakerült a szélső posztra. Cavani nem nagy meglepetésre tudta Martialt kiszorítani a kezdőből. Spoiler: Ha nem Cavani, hanem Martial hagyott volna ki ennyi helyzetet az Arsenal ellen, akkor vajon a szurkolók most is elítélendő módon viselkedtek volna vele? Leegyszerűsítve a kérdést: mit kapott volna Martial hasonlóan sok helyzet elszúrásánál?

 

Mielőtt azonban rátérnénk a mérkőzésre, nézzünk még meg valamit. A legutóbbi cikkemnél jött sok pozitív visszajelzés a kis statisztikák miatt. Most csak egyet hoztam, viszont itt hasonlítsuk össze a két klubot. Legutóbbi cikkemben azt merészeltem levonni következtetésként, hogy a City sokkal többet tud a pályán pihenni, mint a Manchester United. Ugyanis már majdnem 3 mérkőzéssel többet voltak legalább 2 gólos előnyben. Nos, nézzük meg a két mostani rivális statisztikái hogy néznek ki erre az évre.

 

 

A fenti képen láthatjuk, hogy nagyon hasonlít a két csapat statisztikája is. Döntetlenre 1199 valamint 1137 percen keresztül álltak a felek. Az Arsenal még a Unitednál is több időt volt azonban 1 gólos hátrányban, szám szerint 367 percet, míg a United csak 277-t. Ez pontosan 90 perc, azaz 1 mérkőzés különbség. A talán már megnyugtatónak számító 2 gólos előnyt pedig az Arsenal 201 percig élvezhette, szemben a United 139 percével. 1 gólos előnyben azonban a United volt többet, 278 kontra 206 perc. Szóval a mérkőzések alakulása eredmény szempontból nagyjából hasonló.

 

Mit láthattunk a pályán? Támadásépítés ellen mind a két csapat a 4-4-2-s formációt vette fel. A két első ember célja nem volt más, mint az ellenfél mélységi irányítóit vagy más néven védekező középpályásait kikapcsolni a játékból. A United oldaláról ez Fred és McTominay párost jelentette a mérkőzés elején.

 

 

Ahogy az alábbi jeleneten is láthatjuk, a labdást mindig a jobb oldali ember támadta meg (Smith Rowe), amikor a labda továbbment, akkor pedig jelen esetben a balos, azaz Lacazette váltott ki rá. Próbálta a játékot szélre terelni. Lindelöf vagy AWB-t választotta az esetek többségében, vagy pedig jött egy váratlannak mondható felívelés a beinduló játékos irányába. Erre láthatunk egy példát itt mozgóképen. A védekezésben 4-4-2 a hazai oldalról azonban szépen kirajzolódik.

 

 

Nézzük meg a Unitednél is ezt a fajta 4-4-2-s harmonikát, hogyan is sikerült az Arsenal játékosokat a vonal felé terelni. Elindul a labda az Arsenal bal oldali balhátvédjétől és szépen végig kísérhető, hogy mikor kinek volt a feladata az ellenfélre nyomást helyezni. Bruno kezdi, jön Cavani, folytatja Martial majd Shaw végleg beszorítja az Arsenalt.

 

 

Itt azt láthatjuk, ahogy David Luiz oldalán besül a labdakihozatal. Mutatják is neki, hogy ne erőltesd öreg, vidd inkább vissza a másik irányba. Ezután Partey-t igaz megtudják játszani, mert a United lassan tolódik át és Fernandes sem olyan ívben fut, hogy mozgásával passzárnyékba helyezze őt. Azonban hiába Partey megjátszása, a végeredmény ugyanaz és az Arsenal besül az oldalvonal mellett.

 

 

A United pontosan ezt a passzt szerette volna a mérkőzés során meggátolni.

 

 

Igazságtalan lennék, ha csak azt emelném ki, amikor ezt sikerült meggátolni. Előfordult, hogy nem! Ekkor viszont úgy jött át az Arsenal a Uniteden, mint kés a vajon. Látható, amikor Fernandesnek nem sikerült nyírnia a mélységi passzt a védekező középpályás felé, akkor egyből McTominay-nek kellett rárontania. Azonban ilyenkor a helye szinte szabadon maradt Fred mellett. Nem véletlen, hogy a Xhakara kilépő McTominay helyét támadja Partey a következő mélységi passz után.

 

 

Nagyjából a mezőnyjáték így zajlott. Mivel gólok nem születtek, így csemegézzünk kicsit a helyzetekből. Mégis, hogyan dőlhetett volna el ez a rangadó egyik vagy másik irányba. Kettő - kettő helyzetet fogok kiemelni mind a két csapattól. Mivel az első félidő nem kápráztatott el minket, így a második félidőre vagyok kénytelen koncentrálni, ha kiemelendő helyzeteket szeretnék keresni.

 

 

Arsenal helyzetek

 

Kezdjük a hazai csapattal, elvégre is ők voltak otthon és ha a tabellán nem is, de az ABC-ben előrébb helyezkednek el. A második félidő elejét jól kezdte az Arsenal. Támadásban jellemző volt mind a két oldalon, hogy akkor tudtak veszélyt kialakítani, ha a szélső védők is felléptek a támadáshoz. Ez történt a második félidő elején is. Bellerin lép fel a támadáshoz, a befelé mozgó Pepe kijátssza oldalra a labdát. A mégis elképesztő az egészben az nem AWB blokkja, hanem az a helyezkedés, amit Lindelöffel megint összehoznak. Willian a túloldalon teljesen üres, magára van hagyva. Üresebb, mint vírus idején este 8 után falun az utcák.

 

 

Azonban, hogy ezt megint megúszta a United, nálam csodaszámba ment. AWB blokkja persze a rossz helyezkedéstől függetlenül hatalmas.

 

 

A Lipcse elleni BL kiesés alkalmából összeszedtem akkor az addig előforduló összes ugyanilyen AWB és Lindelöf helyezkedési hibát, amiből csoda, hogy eddig nem lett gól. Na jó, csak mert hallom, hogy szeretnétek, nézzünk meg párat.

 

vs West Brom

 

 

vs Arsenal

Ha már az aktuális ellenfél ellen az első mérkőzésen az Old Traffordon is előfordult. Csak, hogy ne mondhassuk azt, hogy Arteta nem próbálkozott hasonlóval az első mérkőzés alkalmával már. Azaz nem egy új keletű dolog érkezett a játékba. Köszönjük is meg gyorsan, hogy ezúttal egy Willian érkezett a hosszún, nem egy Aubameyang. Nézzétek meg, itt is Lindelöf és AWB közül eltudják fejelni, plusz mennyire üresen van hagyva a hosszú oldalon Aubameyang.

 

 

Nem is nyitok meg többet. Akit tényleg érdekel, akkor ajánlom a korábbi elemzést. Ott jó pár hasonló szituáció utáni helyzetet összeszedtem. Én azt hittem egyébként, hogy ezen már túl vagyunk, de úgy látszik még mindig nem.

 

Következő Arsenal helyzet: támadásépítésben nagyon hasonló volt a kinézet Pepe óriási helyzeténél, amit végül Maguire lábai között gurított el. Nézzük csak!

 

Egy United támadás során, Shaw és Fernandes adta el a labdát az oldalvonal mellett. Bellerin a megszerzett labdát keresztbe vezette, ezért is tűnik fel ennyire furcsa poszton majd az alsó képen. Nagyon komótosan rendeződik vissza a United. Bellerin megkapja a labdát Partey-tól, majd egyből megindul a United kapuja felé. Shaw sajnos sehol. Egyébként Shaw-nál nagyon bírom azt, amilyen bátran felmegy a támadásokkal, de visszafele a sebessége nagyon nagy hátránya a csapatnak.

 

 

Köszönjük meg szépen Pepenek, aki egyszerűen csak takarásból, nagyon okosan elgurította a kapu mellett.

 

 

United lehetőségek

 

Az első félidőből kiemelhetnék egy szöglet utáni Fred emelést is, azonban inkább nézzünk egy olyat, ami nagyon is meglepett. Történt ugyanis, hogy a félidő közepén olyat láttam, amitől csak törölgettem a két szemem. Az egyik szélső védő bead, a másik fejel. O.o
Gondoltam én magamban: "Mi történik itt?"

 

 

A fejes önmagában annyira nem sikerült jól, így most erre GIF-et és mobilnetet nem áldozunk. Azonban a tény, hogy a két szélső védő ennyire fel volt tolva a mérkőzés ezen szakaszában nekem nagyon tetszett. Ha lenne egy gyorsabb visszarendeződés, akkor jöhetne több hasonló szituáció, mert bizony előfordult még egy nagyon hasonló helyzet az első félidőben. Ezt pedig inkább csak mozgóképen mutatom meg. Nézzétek, hogy érkezik AWB Shaw beadására. Ebből kellene több! Pogbanak egyébként ezek a súlypont áthelyezéses milliméter pontos labdáit bírom én a legjobban. Úgy tudja forgatni a csapatot ezáltal. Majd figyeljétek meg akár egy következő mérkőzésen. Ebben szerintem ő a legjobb a csapatban. Nagyon jó ritmusban osztogatja ezeket a labdákat. Keveset gondolkozik rajta, nagyon érzi! Hozzátenném még, hogy Pogba itt már McTominay kényszerű cseréje miatt védekező középpályás poszton játszott.

 

 

De ne csak a Unitedet ekézzük a hosszún való rossz helyezkedés miatt. Ismét Shaw főszerepben. Egy sikeres United letámadás után Bruno Fernandes ugratja ki a balhátvédet, aki betolja középre a labdát. A hosszú oldalon helyezkedő Rashfordnál köt ki.

 

 

A kiragadott kép itt csalóka volt, mert Rashfordra nagyon gyorsan rárontott a védő. Sajnos az átvétel nem sikerült a legjobban, ezért elé is tudott állni. Igaz már ellőttem a két helyzetet, amit ígértem, de azért még nézzük meg a Cavani ziccereket is. Az elsőnél Shaw játszik össze nagyszerűen a társakkal, majd szinte kihagyhatatlan helyzetbe hozza Cavanit. Azért is mondtam, hogy szinte, mert ezt bizony nehezebb volt kihagyni, mint belőni. Shaw bátor támadójátéka nagyon sok veszélyt rejtett magában.

 

 

Azonban ezen a mérkőzésen AWB-re sem lehetett panasz. Sokat ment fel, talán többet is, mint amennyit megszoktunk tőle. Itt például az ő beadása után szerzi meg majdnem Cavani a vezetést.

 

 

Remélem kedves Olvasó te is érzed, látod mennyit is jelent, ha bátrak a szélső védők. Azt gondolom, hogy ezen a mérkőzésen az akarattal gond nem volt. A bátor játék ezúttal nem hozta meg a várva várt sikert. Ez azt jelenti, hogy az utolsó két mérkőzésen a megszerezhető 6 pontból csupán 1 pontot sikerült megszerezni. Az alábbi képet pedig az egyik Facebook csoportban láttam. Beszédes, hogy mire ment eddig idén a United a rangadókon az ellenfelekkel.

 

 

A tudomány mai, jelenlegi állása szerint is közelebb állt a United ezúttal a sikerhez. Sajnálatos, hogy ez nem jött össze. Sikerült a nevezett 9 csere közül csak kettőt becserélnie Olenak. Az első ráadásul egy kényszerű csere volt McTominay miatt. James eltűnt, kíváncsi leszek neki lesz-e még visszaútja a kezdőbe. Nem lepődnék meg, ha nem lenne erre a kérdésre a válasz. Van de Beek megint csak aláírta a jelenlétit. Lassan majd feldolgozom.

 

Az alsó képen nem csak azt láthatjuk, hogy a United állt közelebb a győzelemhez. Papíron a PPDA (a magas letámadás intenzitásának mérésére létrehozott csapatstatisztikai mutató, amely azt mutatja meg, hogy egy csapat hány passzt engedélyez az ellenfél játékosainak a saját térfelükön a letámadó játékosok első védekező közbelépéséig - szerelési kísérlet, megelőzés vagy szabálytalanság) adat szerint a United nagyobb nyomást helyezett idegenben az Arsenalra, mint amit ők kénytelenek voltak elszenvedni.

 

 

Ezúttal megoszlott a terhelés a támadásépítést illetően. Szinte mind a két csapat hasonló statisztikákat mutatott fel. A játékosok átlagos pozíciójából Shaw bátor játéka egyértelműen kiolvasható.

 

 

Én ezért a mérkőzésért Ole-t és a stábot nem tudnám negatív jelzőkkel illetni. Szerintem nagyszerűen meccseltek. A cserék hiánya az egyetlen dolog, amivel tudnék vitatkozni. Az elképzelések ültek véleményem szerint. Látszik a fejlődés? Kedden Soton, szombaton Everton. Mind a kettő hazai pályán. Mennyi pontot szerez a United? Ti hogy láttátok a mérkőzést? Mi volt a megérzésetek? Ti jöttök!

 

Folytatás kedden az Old Traffordon a Southampton ellen, ahogy az imént említettem. Legutóbb idegenben 2-0-ról fordítva tudott nyerni a Manchester United 3-2-re. Nem ígérkezik könnyű találkozónak az a mérkőzés sem.

 

2020.11.29. Soton vs MU 2-3

A United kapott egy szöglet utáni fejes gólt és egy szabadrúgás gólt. Akkor Fernandes és Cavani dupla érkezett válaszként. A döntő gól ráadásul a hosszabbításban.

 

Ki emlékszik még a tank Fredre, akit ketten sem tudtak a földbe tiporni, vagy a Cavani fejesekre?

 

 

 

 

Források:

https://understat.com/match/14635

https://football.instatscout.com/teams/21

https://www.whoscored.com/Matches/1485428/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Arsenal-Manchester-United

https://www.eredmenyek.com/merkozes/WnsS2uyM/#osszefoglalas

https://nagykero.wordpress.com/futball-szotar/#Passes%20allowed%20per%20defensive%20action%20(PPDA)


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!