Murtough kinevezése vezethetett Butt távozásához

Nicky Butt 9 év utáni távozása a Manchester United stábjából hirtelen jött, de nem minden ok nélkül történt.


A The Athletic beszámolói szerint John Murtough sportigazgatóvá való kinevezése és ahogyan ezt kezelte a klub voltak a döntő tényezők.

 

A The Athletic hírforrásai szerint Butt és Murtough olyanok voltak, mint tűz és víz, miután más szempontok szerint szemlélték a futballt. Butt víziói nagyban a Manchester United és az angol válogatott játékosaként elért sikeres karrierén alapultak. Murtough tudása ezzel szemben az adminisztrátorként eltöltött éveiből fakad. A kettejük közötti súrlódás az elmúlt hónapokban Murtough növekvő Uniteden belüli befolyása miatt alakult ki és amint megtörténtek az átstrukturálásról szóló bejelentések, Butt meghozta döntését.

 

Amikor egy szinten lévő kollégák voltak, a klub érdekében lehetséges volt kompromisszumokat kötniük. Mindazonáltal úgy tudni, Butt nem tudta volna eltűrni, hogy Murtough a felettesévé váljon.

 

Miután három évet töltött az Akadémia élén, kettőt pedig a felnőtt csapat fejlesztéséért felelős vezetőként, Butt arra aspirált, hogy egy olyan technikai igazgató pozícióba kerüljön, mint amilyet most Darren Fletcher tölt be a klubnál. Butt és Fletcher jó kapcsolatot ápolnak, miután 2002 és 2004 között csapattársak voltak a Unitednél. Butt mégis úgy gondolta, hogy ő alkalmasabb lenne a technikai igazgató posztjára, a figyelmen kívül hagyását pedig csak tetézte az előzetes kommunikáció hiánya a klub vezetőinek részéről a várható változások kapcsán.

 

A United nem tartott kimondott kiválasztási interjúkat, ehelyett informális egyeztetéseket folytattak néhány korábbi játékossal és futball vezetővel, de a vezetőség úgy tudta, hogy Fletcheren és Murtough-n kívül más potenciális pályázók is vannak az újonnan létrehozott pozíciókra.

 

 

Ahogy Butt közleménye is illusztrálja, a döntését nem hozta meg könnyen. Annak az érzésnek az erőssége, amelyet aziránt a klub iránt érez, amelyben játékosként 12 évet eltöltve hat Premier League bajnoki címet, három FA-kupát és egy Bajnokok Ligáját nyert, nyilvánvaló. Ezzel együtt a United, mint klub egésze is minden jót kívánt Buttnak.

 

"Az Akadémia ranglétráját végigjárva és majdnem 400 tétmérkőzést játszva a Manchester Unitedben, hihetetlenül nagy megtiszteltetés volt számomra visszatérni és együtt dolgozni a tehetségek új generációjával azért, hogy ők is ugyanezt az utat járhassák be" - mondta Nicky.

 

"Büszke vagyok arra, hogy a stáb minden tagja milyen szerepet vállal annak érdekében, hogy a fiatal futballistáink a lehető legjobb lehetőséget kapják a bennük rejlő potenciál kiaknázására, az eredmények pedig egyértelműen megfigyelhetőek a felnőtt csapatban bemutatkozott saját nevelésű játékosok számában."

 

"Játékos karrierem időszakából már tudom, hogy mennyire nehéz elhagyni a Manchester Unitedet, de ez tűnt a megfelelő pillanatnak új szakmai kihívások keresésére és már várom, hogy az itt töltött 9 évem tapasztalataira építve új lehetőségeket fedezhessek fel."

 

Úgy tudni, hogy Butt nem rendelkezik semmilyen konkrét továbblépési lehetőséggel, még ha az emberek arról is kezdtek spekulálni, hogy potenciálisan megnyílhat számára egy edzői pozíció a United negyedosztályban szereplő szomszédjánál, a Salford City-nél, amennyiben a jelenleg ideiglenesen kinevezett Lee Bowyer a tervezettnek megfelelően visszatér a Derby County U23-as csapatának élére. Butt közölte kollégáival, hogy továbbra is erőteljes ambíciókkal rendelkezik az edzősködés folytatására, miután néhány évvel ezelőtt UEFA pro licences képesítést szerzett. Hívogató lehetne számára egy északabbra költözés is, miután a Unitednél hosszú ideig csapattársaként játszó Roy Keane állítólag esélyes arra, hogy egykori klubja, a Celtic új menedzsere legyen. Keane másodedzőjének lenni, miközben a városi rivális Rangers-t két Liverpool legenda, Steven Gerrard és Gary McAllister vezeti, elragadó párharcot eredményezne.

 

A Unitednél határozottan tagadják, hogy Butt távozásának bármilyen köze lenne Murtough-hoz, kijelentve, hogy pusztán új szakmai kihívások keresése áll mögötte.

 

Butt legutolsó szerepköre a Unitednél hidat képezett az Akadémia és Ole Gunnar Solskjaer felnőtt csapata között. Hiteles hang volt a felnőtt csapatba vágyó fiatal játékosok számára, kölcsönszerződések lebonyolításában vállalt szerepet és megbízható véleményekkel szolgált Solskjaernak olyanokkal kapcsolatban, mint Mason Greenwood, Brandon Williams, Shola Shoretire és Hannibal Mejbri.

 

Emellett 2012 októberi Unitedhez való visszatérése óta együtt dolgozott olyan játékosokkal is, mint Marcus Rashford, Scott McTominay, Dean Henderson és Axel Tuanzebe, hozzásegítve ezzel a klubot, hogy immáron sorozatban több mint 4000 mérkőzésen volt mindig legalább egy saját nevelésű játékos a felnőtt csapat meccsnapi keretében.

 

Értékét Solskjaer szemeiben jól példázza, hogy amikor 2019 novemberében a csoportkörből való továbbjutás biztosítását követően egy fiatal kerettel utaztak el Kazahsztánba az Astana elleni Európa-liga csoportmérkőzésre, másodedzőként ő is vele tartott. Emellett Butt a közelmúltban is ott ülhetett a kispadon Solskjaer mellett, kezdve korábbi csapata, a Newcastle United elleni bajnokival, miután az edzői stáb nagy része karanténba került a tomboló koronavírus világjárvány következtében.

 

 

Solskjaer így szólt egykori Unitedes csapattársáról:

"Hatszoros Premier League győztesként Nicky mindig is egy legenda lesz a Manchester Unitednél, aki emellett kulcsfontosságú szereplője volt a Triplázó csapatnak is. A játékos múltja végett inspirációt jelentett az Akadémia játékosai számára a klubhoz való visszatérése óta. Mindig hiányozni fog számunkra az Aon Training Complex környékéről, de Nicky tudja, hogy mindig tárt karokkal várjuk vissza."

 

Butt, aki korábban a tartalék csapat edzőjeként, majd Neil Wood mellett a másodedzőjeként is tevékenykedett, különleges érzékkel rendelkezett ahhoz, hogy határozott, de jó irányba terelje a fiatal játékosokat. Miután a legendás ifjúsági edző, Eric Harrison kezei alól verekedte be magát Sir Alex Ferguson együttesébe, a tapasztalata magáért beszél.

 

Egy évvel ezelőtt a The Athleticnek adott interjújában Butt így írta le világképét:

"Az első Ifjúsági FA-kupában játszott mérkőzésünk nagyon rosszul sikerült, éppen hogy csak tovább szenvedtük magunkat. Emlékszem, hogy Eric Harrison dühösen ránk rivallva ezt mondta, 'az az elvárás veletek szemben, hogy megnyerjétek ezt (a sorozatot)'."

 

"Szerintem egészséges, hogy néha legyenek elvárások a játékosokkal szemben, különösen a modern futballban. Ez az időszak, amikor meg kell mutatnod azt, hogy képes vagy a rivaldafényben állva is nyerni. A játékosok fejlesztésének folyamatában tudjuk, hogy a játékosokat a komfort zónájukon kívülre kell terelnünk. Az Ifjúsági FA-kupa az a pillanat, amikor azt kell hogy mondjuk nekik, 'mutassátok meg mit tudtok'."

 

"Azt akarjuk, hogy azok a játékosok, akik bátrak a labdát birtokolva, nyomás alatt is azok legyenek. Csinálják azt, amit mindennap az edzéseken, dolgozzanak keményen és tegyék túl magukat azon, ha hibáznak. Ha 1-0-s hátrányba kerülnek, akkor miként reagálnak? Feltartják a kezüket és azt mondják, 'nem az én hibám'? Vagy kihívásnak veszik és tesznek érte, hogy ne maradjon így?"

 

A klub működésének 2019-es újjászervezését követően Butt erős köteléket alakított ki az akadémia vezetőjével, Nick Cox-szal.

 

Még februárban Cox így nyilatkozott a The Athleticnek:

"A mi kapcsolatunk nagyon fontos a klub számára. Napi szinten dolgozunk együtt azért, hogy biztosítsuk, mindegyik játékosunk tudása legjavát adva a megfelelő tapasztalatokat gyűjtve fejlődik."

 

"Attól a ponttól, hogy elkezdenek az akadémiai és a felnőtt csapat között ugrálni, Nicky és a menedzser folytat napi szintű egyeztetéseket."

 

"Nem hiszem, hogy rossz páros lennénk. Nicky egy manchesteri fickó, aki a pályán mindent elért a klubbal. Az én 20 évnyi tapasztalatom pedig azért felel, hogy az akadémián minden a lehető legnagyobb rendben menjen."

 

Butt távozásával kapcsolatban Cox így nyilatkozott:

"Bár szomorúak vagyunk a távozása miatt, Nicky öröksége továbbra is felfedezhető lesz a programunkban lévő számos fiatal játékosban, akiket segített felfedezni, inspirálni és fejleszteni. Ez az, ami biztosítani fogja még számtalan előttünk álló évig az utat az Akadémiáról a felnőtt csapatig."


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!