Szuperliga botrány percről-percre

Kedden videókonferencia keretein belül összeültek a Premier League klubok vezetői - kivéve a Szuperliga klubokat -, hogy tárgyalásokat kezdjenek a Szuperliga bejelentése miatt kialakult helyzetről.


A 6 Szuperliga alapító kihagyásával kedden "tárgyalóasztalhoz" ült 14 Premier League klub illetékese, hogy tárgyaljanak a Szuperliga bejelentése miatt kialakult helyzetről.

 

Hivatalos bejelentés nem történt még ugyan, de folyamatosan érkeznek közlemények, nyilatkozatok. Részletesebben ITT tudtok tájékozódni!

 

Cikkünk folyamatosan frissül:

 

22:55

 

A Manchester United hivatalosan bejelentette, hogy nem vesz részt a Szuperligában.

 

 

22:17

 

A klub Ed Woodward búcsúnyilatkozatának leközlésével hivatalosan is megerősítette az ügyvezető alelnök távozását a klub éléről.

 

 

21:48

 

Woodward lemondásának hatására a United részvényeinek árfolyama közben egy kicsit megzuhant a piacon.

 

 

 

21:27

 

Gary Neville posztja: To The Super League (van benne némi irónia)

 

 

 

21:00

 

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Ed Woodward lemondott a Manchester Unitednél betöltött pozíciójáról. A klub részéről még nem történt hivatalos megerősítés a hírrel kapcsolatban. A sajtóban megjelent információk szerint év végéig marad a helyén Woodward és utána távozik.

 

Emellett pedig állítólag a United és a Barcelona is visszalép a Szuperligától.

 

 

18:25

 

A Chelsea szurkolók tüntetnek a Stamford Bridge előtt és elállták a csapat buszának útját is, Petr Cech közreműködésére volt szükség, hogy a csapat bejusson a stadionba, ahol este a Brighton ellen lépnek pályára.

 

Sajtóértesülések szerint a nagy nyomás hatására a Chelsea és a Manchester City is meggondolta magát és készek kilépni a Szuperligából, valamint az Atlético Madrid is ezt a lépést készül megtenni. Az informátorok szerint a Manchester United is bejelenti péntekig a kilépését.

 

Kíváncsian várjuk a folytatást...

 

 

15:19

 

A Premier League az alábbi hivatalos közleményt adta ki:

 

A Premier League és az FA képviselői találkoztak a Premier League klubokkal, hogy megvitassák a Szuperliga közvetlen következményeit. Az összegyűlt 14 klub egyhangúlag elutasította a sorozat terveit. A Premier League mérlegeli az összes lehetőségét annak, hogy miként tudja megakadályozni a Szuperliga további terveit, valamint miként tudja felelősségre vonni a Szuperliga megalapításában érintett klubokat.

 

A Liga továbbra is együttműködik a legfontosabb érintett felekkel és szurkolói csoportokkal, valamint a kormánnyal, az UEFA-val, az FA-val, az EFL-lel, PFA-val és LMA-val. A játék érdekeinek védelmében pedig felszólítja az új sorozatban érintett klubokat, hogy haladéktalanul szüntessék meg tagságukat.

 

"A Premier League köszönetet mond az érintett feleknek, szurkolóknak a héten tanúsított magatartásukért, támogatásukért ebben a jelentős kérdésben. A reakciók bizonyítják, hogy a futballközösségünk mennyit jelent az emberek számára."

 

 

14:48

 

Guardiola is megszólalt az ügyben: "A Szuperliga egy olyan embrió, amely még nem lélegzik. Ezzel szemben a valóság az, hogy a jövő héten játszunk a Bajnokok Ligájában, ahol megpróbálunk a döntőbe kerülni és a következő szezonban is európai versenyen fogunk játszani, mert megérdemeljük, megdolgoztunk érte."

 

"A játékosaimnak most az Aston Villa elleni találkozóra kell koncentrálniuk, az illetékeseknek pedig kötelességük mielőbb kilépni a reflektorfénybe és tisztázni a dolgokat, hogy mit és miért döntöttek el."

 

"Minden klub védi a saját álláspontját, de például ott van az Ajax, akik 4, vagy 5 győzelemmel is rendelkeznek az európai sorozatokban, de nem lesznek majd ott? Nem szabad cinikusnak lenni."

 

"Az UEFA is kudarcot vallott, mert kommunikálniuk kellett volna és időben kapcsolatba lépni a felekkel. Nincs annyi információ, hogy mélyebben ki tudjam fejteni a véleményem, de tisztázniuk kell a dolgokat."

 

 

13:44

 

Aleksander Ceferin az UEFA Kongresszusán elmondott beszédében az alábbiak hangzottak el:

 

"Az elmúlt évek során változás következett be. Szemantikai és ideológiai váltás. Olyan változás, mely figyelmen kívül hagyja a pályán történteket és figyelmen kívül hagyja a sport érdemeit. Olyan változás, amelyet azonnal le kell állítani."

 

"A Bajnokok Ligája kiesés egyesek számára már nem sportkudarc, hanem ipari kockázat, amelyet egyesek már nem hajlandók vállalni. Egyesek számára már nem az a cél, hogy a trófeák számát gyarapítsák, hanem, hogy minél több pénzt tömhessenek a zsebeikbe. Az önzés felváltotta a szolidaritást."

 

"A futball mindenkié és az örökségünk része. A sokféleség az, ami egyedivé teszi az európai társadalmat."

 

"A mai nagy klubok nem feltétlenül voltak a múltban is nagyok és arra sincs garancia, hogy a jövőben azok lesznek. A futball dinamikus, a futball kiszámíthatatlan. Pontosan ez teszi széppé."

 

"Hol volt a Manchester United Sir Alex Ferguson előtt és hol volt a Juventus 15 évvel ezelőtt? Ha jól emlékszem a Serie B-ben. Ami fontos, hogy van még idő arra, hogy meggondolják magukat. A szurkolók megérdemlik, hogy kijavítsák a hibát."

 

 

13:31 

 

Boris Johnson kijelentette, hogy semmilyen elindított intézkedést nem állítottak le a "szakadár" klubokkal szemben és véleménye szerint a kormány minden lehetőséget meg fog vizsgálni egészen a törvényalkotás szintjéig.

 

Johnson megbeszélést tartott az FA, a Premier League klubok és a szurkolói csoportok képviselőivel, amelyen megerősítette, hogy a kormány nem fogja támogatni egy zárt csoport létrejöttét. Biztosította a futballhatóságok iránti rendíthetetlen támogatását és megerősítette, hogy a kormány teljes mértékben támogatja a szükséges lépéseket a Szuperliga tervek felszámolása érdekében.

 

"Nyilvánvaló, hogy semmilyen intézkedést nem állítottunk le és a kormány minden lehetőséget megvizsgál, beleértve a törvényalkotást is, hogy biztosítsa a tervek leállítását."

 

 

13:05

 

A Szuperliga klubok részéről érkező nyilatkozat szerint: "Úgy hisszük, hogy lehetséges a megállapodás. A változásokkal kapcsolatos gondolatok nem tegnap merültek fel, hanem több éves folyamatokra tekintenek vissza. Változásra van szükség, amihez jelentős kompromisszumok kellenek."

 

"Természetesen a pénzről is szól az egész, ezt nem tagadja senki. Ha nem tudjuk bővíteni a bevételeinket, akkor rosszul végezzük a dolgunkat. Az UEFA, mint irányító testület nem hallgat a klubokra és monopolizálja a versenyképes futballt. A valóság pedig az, hogy a Bajnokok Ligája nem mondható sikeresnek. A kluboknak nincs beleszólása az infrastruktúrába és az irányításba. Volna néhány módja annak, hogy ezen változtatni tudjunk, de az UEFA nem hajlandó lemondani semmilyen irányításról."

 

"Egy helyben toporgunk a klubjaink fejlesztésével kapcsolatban, túlságosan elkeserítő az a fajta visszatartás, amit tapasztalunk. Csalódottak vagyunk és ezek a csalódások 15-20 évre visszavezethetők."

 

 

13:02

 

A Szuperliga alapító Premier League klubok egyik magas beosztású vezetője úgy reagált, hogy: "Ne várják azt, hogy visszalépünk és elállunk a terveinktől."

 

A Sky Sports-nak nyilatkozva azt mondták: "Ne feledjék, hogy itt nem mi vagyunk az agresszorok, csupán próbálunk egy új versenyt létrehozni."

 

A Premier League klubok vezetői azt kérik, hogy higgadtan és tiszta fejjel tárgyaljanak az esetről a FIFA és az UEFA illetékesei és a megoldás megtalálása érdekében vonják be a PL többi klubját is.

 

 

10:50

 

Gianni Infantino, a FIFA elnöke rosszallásának adott hangot a Szuperliga terveivel kapcsolatban és véleménye szerint az érintett kluboknak viselniük kell tetteik következményeit. Az UEFA Kongresszusában elmondta, hogy határozottan elutasítják a Szuperliga létrehozását, amely csupán egy zárt üzlet és elszakad minden eddigi intézménytől, ligától és más kluboktól, többek között az UEFA-tól és a FIFA-tól is.

 

"Egyesek sok mindent eldobnának azért, hogy rövid távon pénzügyi nyereséghez jussanak. Reagálnunk kell erre a kezdeményezésre és nekik pedig felelősséget kell vállalniuk a tetteikért."

 

Infantino figyelmeztette a "szakadár" klubokat, hogy: "Ha egyesek saját útjukat akarják járni, akkor viselniük kell a döntéseik következményeit is. Felelősek saját döntéseikért. Konkrétan úgy gondolom, hogy vagy kint vannak, vagy bent. Nincs olyan, hogy félig itt, vagy félig ott."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!