Andre Onana: plusz egy mezőnyjátékos

Minden futballtranszfer izgalmat kelt. De kevés olyan aláírás lehetett a United történetében, amely nagyobb intrikát keltett volna, mint Andre Onana.


Minden játékos hoz valami egyedit, de ez valami több.

 

Igen, a kameruni nagyon tehetséges, az a fajta önbizalomtól duzzadó személyiség, amelyet sokan nélkülözhetetlennek tartanak az Old Traffordon. De ez sok United-szerzeményről elmondható.

 

Az ok, amiért Onana minden Vörös Ördög-szimpatizáns szívét megdobogtatja, egyszerű: a labdával való kiváló kapcsolata kulcsfontosságú összetevője lehet egy olyan United-csapat létrehozásának, amilyen még nem volt.

 

Ez talán túlzóan hangzik. De bárki, aki látta Erik ten Hag Ajaxát vagy a legutóbbi Bajnokok Ligája-döntőt - ahol Onana az Internazionale 1-0-s veresége ellenére is brillírozott -, értékelni fogja, hogy egy technikailag képzett kapus mennyire ki tudja szélesíteni egy futballcsapat lehetőségeit.

 

"A legfontosabb egy kapus számára, hogy ne kapjon gólt" - magyarázta a menedzser, amikor arról kérdezték, hogy a klub miért hajszolja a játékost, akit egyszer "mesteri"-nek nevezett.

 

"Egy kapus képességei arról szólnak, hogy megvédje kapuját a góltól. Tehát ez az első kritériuma egy jó kapusnak. De manapság a labdarúgás megköveteli a jó, hátulról építkező játékot is, a labdakezelési képességeket, és ez a tulajdonsága Andre-nak megvan. Mindkét területet le kell fednie."

 

Onana a Barcelona híres La Masia Akadémiáján kezdte meg profi pályafutását, majd 2015-ben az Ajaxhoz szerződött. A United-szurkolók emlékezhetnek rá a 2017-es Európa-liga-döntőjéről, amikor Paul Pogba és Henrikh Mkhitaryan segítettek minket a stockholmi diadalhoz.

 

Onana Ten Hag 2018/19-es, merész Ajaxában vált igazán ismertté. Másodperceken múlt, hogy a Bajnokok Ligája-döntőig szárnyalnak, de végül Lucas Moura drámai góljával a Tottenham jutott tovább.

 

De az Ajaxnak a Bernabeuban abban a szezonban elért bravúros győzelme, és a Juventus legyőzése sokáig megmaradt a fejekben. Akárcsak a Ten Hag által meghonosított gördülékeny, kemény passzok.

 

Onana nélkülözhetetlen volt, passzokat adott a középpályára, az ellenfeleket még mélyebbre húzta a letámadáskor - egyszóval teret és lehetőségeket teremtett mezőnyjátékos társainak.

 

 

Néhány olvasó itt közbeszólhat, és megemlítheti korábbi kapusunkat, Fabien Barthezt. Már jóval a lábbal erősebb kapusok modern térhódítása előtt Barthez kimerészkedett a védőterületen kívülre, merész megoldásokkal próbálkozott és kockázatos passzokat vállalt.

 

De ezek sosem épültek be igazán a United kollektív stílusába, ami miatt a francia egyfajta periférikus különcnek tűnt.

 

Onana érkezése valami egészen más kezdetét jelzi: egy szeizmikus előrelépést a csapat működésében. Ahogyan Erik nemrég fogalmazott: "Ő egy olyan kapus, akit 'plusz egy emberként' lehet használni hátul, így ezt mindenképpen beillesztjük a stratégiánkba és a taktikánkba."

 

"Nagyon szívesen játszom hátulról, de attól függ" - jegyzete meg maga a kapus. "Szerintem a legfontosabb, hogy felismerjük a helyzetet. Amikor játszunk, attól függően, hogy kivel játszunk, néha nálad van a labda, néha pedig nem, így az adott helyzetben kell okosnak lenned és megpróbálnod segíteni a csapatot. Modern kapusként tekintek magamra, így minden helyzethez tudok alkalmazkodni."

 

David De Gea hiányozni fog, akárcsak előtte Edwin van der Sar és Peter Schmeichel. De Onana érkezésével a United merész és csodálatra méltó kísérletet tesz arra, hogy kitágítsa a jelenlegi első csapat határait. A kapusok izgalmas, merész, bátor, új világa az Old Traffordon is tábort vert.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!