Gary Neville: A PL a legjobb verseny a világon

Miután mindkét manchesteri klub kiesett az Európa-ligából, elterjedt az az egyes európai körökben népszerû feltételezés, hogy a "La Liga, a legjobb liga a világon, és a spanyol futball a mérvadó Európában."


Engem rendkívül bosszant, amikor a nem különösen hozzáértõ és kevésbé tájékozott kritikusok ilyen hangzatos kijelentéseket tesznek, ami gyakran párosul azzal, hogy gúnyolják a Premier League-t, úgy hogy közben alig tudnak valamit az angol bajnokság hátterérõl.
 
Senki sem tagadja, hogy a Barcelona a legjobb csapat a világon, már majdnem négy éve és, hogy a Real Madrid most megfelelõ ellenfél számukra a La Liga élén. De nagyon sok összetevõn múlik az, hogy egy bajnokság sorozat izgalmas, érdekes és színvonalas legyen. Szerintem ezek nagyon fontos szempontok, ha meg akarunk ítélni egy bajnokságot.
 
E szempontok szerint a Premier League sokkal nívósabb verseny sorozat, mint a La Liga. Az angol bajnokságban bármikor elõfordulhat, hogy az utolsó helyeken álló csapatok gyõznek egy mérkõzés alkalmával az élen állókkal szemben. Ez több dolgot is bizonyít. Nagyon szoros, kiegyenlített és izgalmas mérkõzéseket láthatunk. Ennek következménye, hogy fantasztikus légkörben zajlanak a meccsek. Nézettségét tekintve a Premier Leauge vetekszik a Bajnokok Ligájával.
 
Míg az angol bajnokságban arra törekednek a szervezõk, hogy a csapatok egyenlõ mértékben részesedjenek a nézettségbõl befolyó bevételekbõl, ezzel is csökkentve a szakadékot a klubok között, addig a Barcelona 625 milliós részesedése mellett, az Atletic Bilbao mindössze 129 milliót kap.
 
Persze a Premier League-ben is voltak a problémák, például a Portsmouth esetében 2010-ben az adózással kapcsolatban, de a liga azonnal intézkedett és szabályozta a kérdést. A közvetítésekbõl befolyó összegek elosztása sokkal igazságosabb, mint a spanyol bajnokságban, ahol az élen álló két csapat kapja a legtöbb jutalékot, így még inkább megnövelve a szakadékot az egyes klubok között, ami azt eredményezi, hogy a La Ligában leginkább csak két csapatról szól.
 
   
Az elmúlt hat-hét évben, ahogyan ezt a táblázaton is láthatjuk az angol klubok nagyon jól szerepeltek a Bajnokok Ligájában. 2008-ban például a Manchester United és a Chelsea játszotta a döntõt. Továbbá négy angol klub ért el a végsõ szakaszba: a United, a Chelsea, az Arsenal és a Liverpool. Ugyanebben az idõben két olasz klub, az AC Milan és az Inter már kvalifikálta magát az utolsó három alkalommal. És a németországi döntõben második lett a United a Bayern Münchennel ellen, 2010-ben.
 
Egy megdöbbentõ fordulat következett be, amikor elkezdtem a játékot az európai porondon. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején mély ponton voltak az angol csapatok Európában. Nem csak a futballhuliganizmus miatt, hanem a taktikai és a pénzügyi feltételek sem voltak megfelelõek.
 
Aztán elkezdtük kiépíteni a megfelelõ taktikát az európai csapatok ellen, majd az anyagilag is megerõsödõ klubok tudtak szerzõdtetni nagy neveket, mint például: Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Thierry Henry és Didier Drogba, akik inspirálóan hatottak az európai játékok során.
 
Tehát ne felejtsük el, honnan indultunk, az hogy ebben a szezonban a Premier League egy kamikaze volt, minden csapat számára különbözõ indokok miatt, amiért nem igazán szerepeltek jól Európában, messze nem jelenti azt, hogy a Premier Leauge csapatait le lehetne írni a nemzetközi versenyeken.
 
Azoknak pedig, akik ehhez hasonló dolgokat irkálnak azt tudom mondani, majd nézzék meg jövõre, hogyan fognak szerepelni az angol csapatok az európai színtereken. Bár nincs túl sok értelme a jóslatoknak, de szerintem jövõre a Top 5 angol klub jelentõs eredményeket fog elérni a Bajnokok Ligájában, és ez nem feltétlenül a 80 milliós igazolásokon fog múlni. Több angol csapat nagy változásokon esett át ebben a szezonban, de meglátásom szerint jó irányú változásokról beszélhetünk, amiknek viszont majd csak jövõre érik be a gyümölcse.
 
A United például maga mögött hagyhatja azokat a hatalmas nehézségeket, amelyen az idei szezonban átesett, de maga az angol futball egésze is nagy meglepetésekkel szolgált az idén, ahol láthattunk 8-2-es, 6-1-es és 5-3-as gyõzelmeket, és 3-0-ról feljövõ, 3-3-as döntetlenre végzõdõ eredményeket. 
 
 
Az idei Premier League egy õrült futam volt, ahol a gyõztes cím megszerzése még a fináléhoz közeledve is óriási izgalmakat rejteget. Nem akarok ünneprontó lenni, de egy ilyen kiegyenlített és szoros küzdelmekben bõvelkedõ hazai liga után nagyon nehéz megfelelni csütörtökönként az európai színtéren, majd hétvégén újra az erõs hazai ligában.
 
Természetesen megoldható, ahogy ezt már a United meg is tette nem egyszer az évek során, de most a körülmények nagyban megnehezítették a helyzetünket abban, hogy a nemzetközi potrondon is a maximumot tudjuk hozni. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy most a Vörös Ördögöknek az angol bajnoki cím megõrzése a legfontosabb.
 
Nem szeretnék úgy feltûnni, mint a nagy bölcs ex-futballista, aki azt hajtogatja, hogy már nem olyan a futball, mint az én idõmben volt, de az idei Premier League mérkõzésekbõl nekem az jött le, hogy a csapatok nem fordítanak megfelelõ figyelmet a védekezésre. 
 
Õrült iramban, mindenki csak gólt akar szerezni, és azt hiszik, hogy majd a csatárok döntik el a gyõzelmet. Pedig nagyon fontos a védekezés is, melyben nem csak a védõknek, hanem az egész csapatnak ki kell venni a részét. Nem csak a kapu elõtt kell hárítani az utolsó pillanatban, hanem az pálya egész részén fontos a támadás megakadályozása. Nem kell megvárni, amíg az ellenfél a kapuig felhozza a labdát.
 
Az én idõmben mindig tartottuk a tökéletes védõ alakzatot, ugyanolyan elszántan védekeztünk és próbáltunk meg labdát szerezni a pálya egész területén. Azt hiszem általános probléma az idei szezonban a védekezés az angol csapatok játékában. Ha csak az elmúlt hónap mérkõzéseit nézzük, a Tottenham az Arsenallal, vagy az United a Spurs-szel az elsõ félidõben, az Aston Villa és a Fulham és a City a Wolves ellen. Remek támadó játékokat láthattunk, de nem fordítottak megfelelõ figyelmet egyik mérkõzésen sem a középpálya védelmére. Szerintem a védelemnek ez a hiányossága volt az, ami nagyban hozzájárult az angol csapatok sikertelenségéhez az európai porondon.
 
A leginkább szembetûnõ, hogy akár az Athletic Bilbao vagy a Barcelona nem csak, hogy képesek tartani a labdát, de rendkívül hamar vissza is szerzik a pálya bármelyik részén. És ez az, amire jobban oda kellene figyelni az angol csapatoknak is. Úgy gondolom az idei európai sikertelenségek ébresztõ óra volt arra, hogy a Chelsea-nek, a Unitednek, a Liverpoolnak és az Arsenalnak fejlõdniük kell ezen a téren.
 
Én úgy gondolom nem az én, vagy más ex-labdarúgó, riporter, vagy újságíró dolga eldönteni, hogy melyik ország bajnoksága a legjobb a világon. Az UEFA állított fel egy rangsort az európai ligák között amelynek az élén az angol liga áll. Számomra ez a mérvadó, nem pedig a hozzá nemértõ firkászok gúnyos megjegyzései. Az UEFA az elmúlt öt év teljesítményét értékeli. De megnézhetjük a ligák nézettségét is, amely szerint szintén a Premier League áll az elsõ helyen, messze megelõzve a La Liga mérkõzéseit.
 
Azt hiszem minden szakértõ elismeri, hogy a legszínvonalasabb és egyben a legizgalmasabb mérkõzések a Premier League sorozataiban vannak. De az elmúlt napok eseményei miatt néhányan a vészharangot kongatják az angol futball felett.
 
Az angol futballban több bajnokságot is rendeznek, ahol természetes, hogy a csapatok szeretnének megfelelni, de nehéz elvárni, hogy mindig minden versenyt tudjon hozni egy klub. Természetes, hogy senki nem akar szándékosan kiesni bármelyik küzdelem sorozatból, de az is egyértelmû, hogy rangsorolnia kell a versenyek között. A legnagyobb dicsõség egyértelmûen a Bajnokok Ligája, de azt követõen minden csapatnak a hazai bajnokság a legfontosabb. Szántszándékkal egyik csapat sem áldoz be egyetlen trófeát sem a másik érdekében, de nyilván a fontosabb versenyek nagyobb priorítást élveznek. 
 
Az angol bajnoki cím megszerzése nem csak dicsõséget jelent. Sok egyéb dologban is befolyásolja a csapat jövõjét is. Úgy az új igazolásokkal, a népszerûséggel, az anyagi bevételekkel kapcsolatban, mint egyéb más tényezõkre nagy hatással van.
 

Természetesen én bízom abban, hogy jövõre sokkal sikeresebbek leszünk a nemzetközi porondon is, és eljön az ideje, hogy visszavágjunk a jelenlegi kétkedõknek, és a gúnyos megjegyzéseknek. Legyünk büszkék az eddigi eredményekre, és biztassuk a Unitedet a 20. bajnoki cím megszerzésében, ami nagy jelentõséggel bír majd jövõbeli európai szereplésünkre is. 


dailymail.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!