A hangadó: Fülöp Márton

Fülöp Márton exkluzív interjút adott a ManUtdFanatics.hu új rovatának, amelyben híres magyar emberekkel beszélgetünk és esélylatolgatunk a Manchester United aktuális mérkõzése elõtt.


A Manchester United vasárnapi, Tottenham Hotspur elleni mérkõzése elõtt Fülöp Mártonnal beszélgettünk és esélylatolgattunk, aki 2004-tõl 2007-ig szerepelt a nagy múltú londoni klubban. Jelenleg súlyos betegségébõl felépülve a Ferencvárossal edzõ kapus rengeteg érdekességet osztott meg velünk az angol futballról, emellett õszintén beszélt saját angliai karrierjérõl, egykori együttesérõl, illetve a nyáron kinevezett David Moyes-ról is.

 

ManUtdFanatics.hu: Bizonyára hatalmas lelkierõ és kitartás kellett ahhoz, hogy daganatos betegségedbõl felépülj. Mi adott erõt mindehhez? 

Természetesen a közvetlen környezetem, tehát a családom, a kedvesem, a barátaim. Õk végig mellettem álltak, ami nagyon sok erõt adott. Emellett célom volt, hogy minél hamarabb visszatérhessek a pályára.

 

ManUtdFanatics.hu: Hogy érzed most magad?

Nemrégiben voltam kontrollon, hál' Istennek a leleteim negatívak. Jelenleg a Ferencvárossal edzek, elkezdtem a 100%-os edzésmunkát, úgyhogy most jól érzem magam.

 

ManUtdFanatics.hu: Kérlek, mesélj róla, mennyire követed figyelemmel, illetve mit gondolsz a Premier League-rõl?

A Premier League nekem egy álom, én 8 évet játszottam Angliában, abból 6 és fél évet Premier League csapatnál. Szerintem a világ legjobb bajnoksága, a legjobb játékosokat vonzza. Nagyon szeretem a Premier League-et, nagyon élvezetes meccsek vannak. Jó minõségû, gyors futball. 

 

ManUtdFanatics.hu: Hogyan emlékszel vissza a Tottenhamben eltöltött idõszakodra? Könnyen ment a beilleszkedés?

Egy álom vált valóra, hogy a Tottenhamhez igazolhattam. Gyerekkoromban két angol csapatot követtem és szerettem, az egyik a Liverpool volt, a másik a Tottenham. Amikor jött a megkeresés, épp egy futball menedzser játékot játszottam egy barátommal és pont a Spurs-szel voltam. Egy éve játszottunk a játékon, és kissé irreálisnak tûnt a dolog. 
Amikor kimentem, úgy voltam vele, hogy szeretném élvezni a játékot. Három napos próbajáték volt és hál' Istennek olyan jól sikerült, hogy egybõl leszerzõdtettek. Megállapodtak az elõzõ klubommal, az MTK-val. Hihetetlen nagy lehetõség volt számomra, nagyon sokat köszönhetek a Spurs-nek.

 

 

ManUtdFanatics.hu: Voltak olyan játékosok, akikkel akár baráti kapcsolatot is ápoltál?

Igen, rengeteg játékos van, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot. A Tottenham eléggé nemzetközi klub, olyan mint általában a nagy klubok, tehát szeretnek külföldi játékosokat igazolni, de mellette van egy elég erõs angol mag. Akik még akkor ott voltak és játszottam is együtt velük, mint Michael Dawson, Jermain Defoe. Õk õskövületek a Spurs-nél, s jó látni, hogy ilyen jól teljesítenek.

 

ManUtdFanatics.hu: Van olyan játékos/játékosok a Tottenham jelenlegi keretébõl, akivel mai napig tartod a kapcsolatot?

Michael Dawsonnal mai napig tartom a kapcsolatot.

 

ManUtdFanatics.hu: Milyen emlékeid vannak a Manchester United elleni mérkõzésekrõl?

Volt egy emlékezetes meccs, amikor kispadon ültem az Old Traffordon, Mendes félpályáról visszarúgta Roy Carollnak a labdát és fél méterrel a gólvonal mögött esett le - ez az utolsó percben volt 0-0-ás állásnál -, egyértemû gól volt, amivel elhozhattuk volna a 3 pontot az Old Traffordról, de olyan gyorsan történt mindez, hogy a partjelzõ nem látta, így nem adták meg a találatot. Ez a mai napig egy emlékezetes meccs, kevés ilyen jó 0-0-ás meccset láttam.

 

A másik, szívemnek nagyon kedves mérkõzés, amikor a Sunderlanddel játszottunk 4-5 évvel ezelõtt az Old Traffordon. A 93. percig 0-0 volt az eredmény, amikor Vidic betalált az utolsó percben és sajnos kikaptunk azon a meccsen, mégis nagyon jó emlék számomra, mert a meccs emberének választottak a találkozó után.

 

ManUtdFanatics.hu: Milyennek érezted a csapatod és a körülötted lévõk viszonyát a Manchester Unitedhez a Spurs-nél eltöltött idõszak alatt?

A Spurs mindig jó viszonyt ápolt a Manchester Uniteddel, hiszen oda-vissza mentek a játékosok. Két nagy klub Angliában, a Manchester természetesen világszintû klub, de országon belül a Tottenham is egy meghatározó csapat. Amikor ott voltam, akkor ment el Michael Carrick a Unitedhez, majd késõbb Berbatov is. Nagyon intenzív volt a két klub kapcsolata játékos eladások, bevételek szintjén.

 

Amikor Sunderlandbe kerültem, akkor is rengeteg olyan játékossal játszottam együtt, aki a Manchester Unitedbõl érkezett. Engem Roy Keane vitt oda és akkor Dwight Yorke, Andy Cole, Liam Miller, Paul McShane, tehát rengeteg játékosnak volt Manchester Unitedes kapcsolata. 

 

ManUtdFanatics.hu: Szerinted mekkora tekintélye volt Sir Alex Fergusonnak az angol focin belül?

Óriási. Õ olyan edzõ volt, aki nem csak a saját csapatára hatott, hanem nagy mestere volt a mérkõzések elõtti lélektani hadviselésnek is. Nagyon sok edzõ nem bírta vele tartani a ritmust, és meccsek alatt is olyan terrorban tartotta a bírókat, amivel nagyon sokszor nem az ellenfelet segítette a játékvezetõ. Hihetetlen karakter, hihetetlen egyéniség volt, akit nem lehetett nem észrevenni a pálya körül. 

 

 

ManUtdFanatics.hu: Mit gondolsz, David Moyes volt a megfelelõ választás a Vörös Ördögök kispadjára?

Amikor Ferguson került a Manchester United kispadjára, igazából nem is tudom mennyi ideig nem nyert semmit, illetve nem volt sikeres a Man. Uniteddel, de megkapta a bizalmat és felépítette az új csapatát, akikkel hihetetlen eredményeket ért el. 

Szerintem David Moyes-nak is idõt kell adni, ezek a játékosok is hozzá voltak szokva egy edzésmódszerhez, egy bizonyos követelményrendszerhez, egy játékstílushoz, amelyet Ferguson állított fel. Ryan Giggs-nek - a válogatotton kívül - õ volt az egyetlen edzõje. Nagyon nehéz így a játékosoknak átszokni, fõleg, hogy nem évenként cserélik az edzõt.
Személy szerint David Moyes-t jó választásnak tartom, hiszen az Evertonnál - amely idézõjelben szintén hatalmas klub - bizonyította, hogy kis pénzbõl is tud jó csapatot csinálni, tehát úgy gondolom, hogy jó választás volt a Manchester United kispadjára.

 

ManUtdFanatics.hu: Szerinted mely csapatok esélyesek a bajnoki címre?

Úgy gondolom, annak ellenére, hogy rosszul kezdte a szezont a Manchester United, én mégis õket tartom a legnagyobb esélyesnek. Most, hogy megverték az Arsenalt az elõzõ fordulóban, azzal ismét letették a névjegyüket a Premier League-ben.

Egyébként a szokásos csapatokat mondanám, mint a Chelsea vagy Arsenal. Jelenleg az Arsenal is nagyon jól néz ki. Izgalmas lesz nagyon. 

 

ManUtdFanatics.hu: Mit vársz a mérkõzéstõl?

Megmondom õszintén, én bízom a Spurs sikerében. Általában nagyon jól szokott szerepelni a United a White Hart Lane-en. Nem vagyok tisztában a statisztikákkal, de ha jól emlékszem, az utóbbi pár évben nem nyert a Spurs.

Ellenfélként is nagyon jó futballozni a White Hart Lane-en, hiszen a Tottenham nyílt sisakos játékot játszik. Nagyon agresszívan támadó csapat, ami mindenképpen jót tesz a Unitednek, hogy nem az lesz, mint a többi csapat esetében, hogy beállnak védekezni. Szoros meccsre számítok, sok góllal. 

 

ManUtdFanatics.hu: Miben látod egyik és másik csapat erõsségét, illetve gyengeségét?

A Spurs-ben megvan az a fiatalos lendület, hogy mennek elõre és támadnak. Szerintem sokszor fejetlenül támadnak, ezt a Manchester United ki tudja használni. Úgy gondolom, hogy a Unitednek igazából nincs gyenge pontja.

Igazából azért nehéz megmondani, mert idén sajnos nem követem úgy a Premier League-et, mert nincs DIGI TV-m. Amióta itthon vagyok, sajnos nem tudom annyira követni, amennyire szeretném. 

 

ManUtdFanatics.hu: Kérlek, tippeld meg a mérkõzés végeredményét!

3-3.

 

ManUtdFanatics.hu: Mik a terveid a jövõre nézve?

Szeretném magamat felépíteni és egy olyan csapathoz kerülni, ahol védhetek. 

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Fülöp Mártonnak az interjúért!

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!