Van Gaal egyéni, tökéletes, de kemény is

Andy Mitten térképezi fel Louis Van Gaal személyiségét és idézi a menedzser egykori játékosainak a véleményét arról, hogy milyen is volt annak az embernek a keze alatt dolgozni, aki a legnagyobb esélyes arra, hogy a Manchester United új menedzsere legyen.


A Manchester United valószínûleg jövõbeli menedzsere, Louis van Gaal egy olyan férfi, aki megosztja az emberek véleményét. A legtöbb játékos számára õ egy inspiráló karakter, aki beléjük nevelte a lojalitást.

 
Az egykori csatár és United célpont, Patrick Kluivert rajong érte, és hálás a segítségért amit van Gaal nyújtott neki amióta edzõ lett, miközben a finn legenda, illetve egykori Ajax, Barcelona és Liverpool játékos, Jari Litmanen úgy írja le, mint a "legjobb menedzser akivel valaha együtt dolgoztam. Ez nem kétség."
 
"Taktikailag nagyon éles elméjû. A legapróbb részletekre is odafigyelt, ami elõnyt jelentett számunkra a meccseken."
 
"Tökéletes tanár volt. Figyeltünk és hallgattunk rá, majd nyertünk vele. Emellett kemény is volt, de az õ szintjén egy mosoly és néhány kedves szó nem elég."
 
Litmanen tagja volt annak az Ajax csapatnak, amelyik megnyerte a Bajnokok Ligáját van Gaal vezetésével 1995-ben, és mint ahogy hat játékos abból a remek csapatból, õ is követte az edzõjét a Barcelonába, ahol miután átvette az irányítást Bobby Robsontól, van Gaal megnyerte a bajnokságot az elsõ két szezonjában.
 
 
A holland szakemberrõl az a hír járja, hogy munkamániás. Hajnalban már az irodájában van és késõ estig ott is marad. A spanyolok gyanúsan néznek a munkamániásokra. 'A szorgalmas ember, magányos ember' mondják. Az újságírók és a kritikusok felé tanúsított közönyével és elutasításával szintén nem szerzett magának barátokat.
 
Van Gaalt nem érdekli, hogy mit gondolnak róla az emberek. Legyen az Johan Cruyff (aki sohasem bocsátott meg neki, amiért nem kérte ki a véleményét, amikor felajánlották neki a munkát a Barcánál), vagy akármelyik játékosa.
 
Holland újságírók szerint van Gaal egész élete egy nagy versenyfutás annak érdekében, hogy felülmúlja Cruyff eredményeit.
 
Az utóbbi sokkal jobb játékos volt mint van Gaal, aki csak az Ajax utánpótláscsapatáig jutott, viszont a holland menedzser sokkal tovább élvezhette edzõi karrierjét az Ajaxszal, a holland válogatottal (kétszer), a Barcelonával (kétszer), illetve az AZ-val és a Bayern Münchennel.
 
A lényeg, hogy a jelenleg 62 éves Van Gaal mindig a maga útját járta.
 
 
Luis Enrique, aki van Gaal Barcelonájának a "tüdeje" volt, most pedig éppen a Celta Vigo edzõje, a következõket mondta: "Van Gaal volt az az edzõ, akitõl a legtöbbet tanultam a pályán történõ játékról, de vele volt a legtöbb konfrontációm is. Pontosabban nézeteltérésem."
 
Enrique nem egy remek menedzserrel dolgozott együtt, mégis van Gaal volt az, akit kiemelt közölük.
 
Spanyolországban van Gaal egyetlen egy sajtókonferenciát sem mulasztott el, és mindig elérhetõvé tette a játékosait a média számára, de az újságírók kérdései rendszeresen védekezõ vagy ellenséges reakciókat váltottak ki belõle.
 
Amiatt panaszkodott, hogy az újságírók úgy kritizálják, hogy nem is ismerik személyesen. Esetenként visszavett a harci állásból, amikor egy komolyabb interjút készítettek vele, de továbbra sem érdekelte túlzottan, hogy mit gondolnak róla az emberek. Még a szókimondó, õszinte hollandok is túl nyersnek érzik a stílusát.
 
A szurkolókhoz való viszonyulása hibátlan volt, mindent dedikált, amit csak szerettek volna, ennek ellenére a katalánok nem tudtak túlságosan összemelegedni van Gaallal, és azt sem fogták fel teljesen, hogy rosszul ejtik ki az edzõ nevét: Van Hell (a hell szó jelentése angolul: pokol - a szerk.).
 
 
Persze az is probléma volt, hogy túl sok holland játékost hozott egy olyan klubhoz, ahol az erõs katalán jelenlétet preferálták. A másik dolog, amit a fejéhez tudtak vágni, hogy nem épített be több játékost a híres Masiából - ennek ellenére mégis az õ nevéhez fûzõdik a fiatal Xavi debütálása, aki egy 1998-99-es Bajnokok Ligája mérkõzésen lépett elõször pályára az Old Traffordon.
 
Annak ellenére, hogy elmondása szerint megakarta nyerni a Bajnokok Ligáját a Barcelonával, csak egy újabb érvként használták ellene, hogy nem tudták végül magasba emelni az európai kupát.
 
A Barca drukkerek abban reménykedtek, hogy a klub századik évfordulóján a Camp Nou-ban megrendezett döntõben láthatják majd kedvenc csapatukat, amely többek között Figót, Guardiolát és Rivaldót is a soraiban tudhatta. Ez a terv viszont nem jött össsze, mert a Vörös Ördögöknek más elképzeléseik voltak.
 
Van Gaal egy kemény, gyõztes típus, trófeákkal és számos európai top csapat ajánlólevelével a zsebében, és éppen ezért váltotta ki a United érdeklõdését is.
 
Van Gaal a tehetségeket is ki tudja szúrni. Egyszer egy Jose Mourinho nevû segédedzõvel dolgozott együtt, akirõl azt mondta, hogy "egy arrogáns fiatalember volt, aki nem igazán tisztelte a tekintélyt, viszont ez tetszett benne. Nem adta be könnyen a derekát. Ha valamit rosszul csináltam, akkor ellentmondott nekem. Mindig kíváncsi voltam a véleményére, és egy idõ idõ után azon kaptam magam, hogy többet hallgatok rá, mint akármelyik más asszisztensemre."
 
 
Ha Van Gaal az Old Traffordra fog jönni, a kinevezésével szinte azonos szintû érdeklõdést fog kiváltani, hogy kit fog maga mellé kijelölni. A saját embereit fogja magával hozni, vagy a jelenleg a csapatot irányító United legendákat fogja választani?
 
Végezetül azon kívül amit már múlt héten is olvasni lehetett az oldalunkon, egy pár "új" idézet van Gaaltól és van Gaalról:
 
Van Gaal a Bayernrõl: "A bajorok életfilozófiája tökéletesen passzol hozzám. Miért? A Bayern mottója 'Mia san mia', azaz 'Vagyunk, aki vagyunk' én pedig vagyok, aki vagyok: magabiztos, arrogáns, domináns, õszinte, szorgalmas és innovatív."
 
Van Gaal a filozófiájáról: "Én nem az a fajta edzõ vagyok, aki csak azért vásárol játékosokat, mert megteheti. Én olyan edzõ vagyok, aki azt akarja, hogy a játékosok fejlõdjenek, és ezt el is tudom érni."
 
Van Gaal amikor elhagyta a Barcelonát: "Most a sajtóhoz, és a sajtó barátaihoz beszélek. Távozni fogok. Gratulálok."
 
Van Gaal egy riporternek: "Most én vagyok túl okos, vagy te vagy túl buta?"
 
Van Gaal Robben aláöltözetérõl: "Én sohasem hordtam ilyesmit. Sohasem fázom. Forró vérû vagyok, ezt a feleségem is megtudja erõsíteni. Mindig összeölelkezve alszunk."
 
 
Van Gaal a munkája biztonságáról: "Ha még egy másik menedzsert is hoznának helyettem, kinek van olyan rekordja, mint nekem? Ki jöhetne helyettem? Sir Alex Ferguson több trófeát nyert, mint én. Talán Fabio Capello is, de õk mindketten elvannak foglalva."
 
Van Gaal önbecsülése: "Tudom, hogy nagyon jó edzõ vagyok."
 
Johan Cruyff van Gaalról: "Egy dolog biztos. Azok után, ami történt, Cruyff és van Gaal nem fognak eggyüttmûködni."
 
Sir Alex Ferguson van Gaal Bayernjérõl: "Sohasem nyertek volna, ha 11-en vagyunk a pályán. Rafael egy fiatal srác, tapasztalatlan és egy kissé éretlen, ami történt, de csak elérték, hogy pirosat kapjon. Tipikus németek."
 
Pep Guardiola van Gaalról: "Leesett az állam, amikor van Gaal Ajaxát láttam játszani. Az én szememben mindent tökéletesen tettek, amit egy futball csapatnak tökéletesen kell tennie."
 
Franck Ribery van Gaalról: "Van Gaal idejében nem éreztem jól magam a pályán. Több, mint elég volt belõle."
 
Luca Toni van Gaalról: "Van Gaal egyszerûen nem akart velem együtt dolgozni. Úgy tekint a játékosokra, mint helyettesíthetõ tárgyakra."


MEN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!