Premier Leauge színvonala vagy a nagy generáció váltás

 Az elmúlt 2–3 évben megtorpanni látszik Premier League színvonala.......

 Az elmúlt 2-3 évben megtorpanni látszik Premier League színvonala és lendülete? Ezzel a kérdéssel szeretnék egy kicsit bõvebben foglalkozni.
 
Premier League (továbbiakban PL.) életre hívása után szembetûnõ volt az, ahogy a nemzetközi tõke beáramlott a bajnokságba. Ennek szép lassan meg is lett a gyümölcse. A nemzetközi kupákból való kizárás anyagi sokkjából lassan észhez tértek a PL. csapatai és fokozatosan a pályán is kimutatkozott az az anyagi fölény, amit a nemzetközi pénzek mennyisége jelentett.
Elõször az olasz (tudjuk milyen szinten van még most is az olasz bajnokság), majd a spanyol elit klubokat is sikerült térdre kényszeríteni. Ezekben az idõkben alakult ki a nagy négyes: a Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester United kvartett... a „nagy” négyes.
Szerencsénkre a zászlós hajó kisebb kisiklásokkal végig mi voltunk. A nagy négyes versengése odáig ment, valamint maga a PL. színvonala olyan volt, hogy a nemzetközi kupákban már fáradtabb csapatok tudtak csak játszani. A Chelsea nem tud BL-t nyerni, az Arsenal rendre a kapuban bukik, a Pool amikor BL-t nyert, akkor csak kullogott a többiek után a bajnokságban...
 
De hogy szinten tudják tartani a csapatokat, különbözõ megoldásokhoz nyúltak és nyúlnak a mai napig.
A Chelsea: vegyünk minél jobb, kész játékosakat. Az Arsenal: nálunk legyen a legtöbb fiatal tehetség. A Pool: hozzuk ide a Spanyol armadát (ez a történet léket kapott).
Közben bejött a képbe a City, ahol az ember nem számít, pénzzel mindent megoldunk. De úgy néz ki náluk is igazolódik az a tétel: "nem minden a pénzen múlik”! A Tottenhamnél majd csak jövõre fog kiderülni, mennyire stabil a szakmai és anyagi háttér náluk.
 
De most igazából rátérnék arra, amit mondani szeretnék:
Ha megnézzük az erõsebb csapatok keretét, rövidesen várható nagy generáció váltás a Chelsea-ben is. Akik igazán hátukon tudják vinni a csapatot, azoknak a játékospályafutásuk zenitje már inkább lefelé ível. A Poolban sem csak anyagi gondok vannak.... és ismerjük el rövidesen az M.U.-nál is több olyan játékosnak befejezõdhet az aktív pályafutása, akitõl szívszakadva, de meg kell válnunk.
Közben a Barcelona robog még egy darabig... A Real meg megveszi lassan fél európát csak azt nem, aki nem akar náluk focizni.
Jelen pillanatban az Arsenal van helyzeti elõnyben, vagy mégis az az út járható amit S.A.F. választott és a fokozatos csapat építés mellett döntött? A Chelsea rövidesen megint nagyobb bevásárlást fog eszközölni, a City edzõt meneszt és bevásárol. A pool vagy rendezi az anyagi helyzetét és igazol, plusz  elvárásoknak megfelelõ edzõt választ, vagy marad középcsapat. A Tottenham-nél meg reménykedjünk nem fogy el a pénz és a lendület.
Közben erõteljesen érezteti hatását a gazdasági válság és a legfontosabb tényezõ... õk is emberek és van magánéletük. Nem tudnak még õk sem 100 mérkõzésen egy évben ugyanolyan teljesítményt nyújtani.
A címben feltett kérdésre röviden két válasz tûnik logikusnak: a többi csapat is felvette a versenyt anyagilag, valamint az elit klubok sztár játékosai kezdenek a pályafutásuk vége felé közelíteni.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!