Akin csattant az ostor....

Mai napon bekövetkezett amire sokan régóta várnak,elköszöntünk Moyestól! Vajon jó döntést hoztak? (nem biztos)




Abban mindannyian egyetértünk, hogy nagy változáson esett át a csapat a nyár folyamán, hiszen Sir Alex hosszú idõ után felállt a padról, ami várható volt, mivel sajnos Õ sem lett fiatalabb. Az utódja kiválasztásával lehet vitatkozni, attól függ, ki hova sorolja magát a jól láthatóan megoszlott két tábor között. Voltak érthetetlen megmozdulásai Moyes-nak ez vitathatatlan.
Vehetjük például a rangadókat, ahol többségében még hazai pályán is jól láthatóan arra játszottunk, hogy lövünk egy gólt az elsõ 15 percben, aztán beállunk védekezni, ez itt nem volt szokás és nem is vált be.
Megfoghatnánk az ellenkezõ pólust is, ami a Bayern elleni hazai meccsen csúcsosodott ki. Érdekes módon ezután a meccs után úgy látszódott, hogy megint 100%-os Moyes támogatottsága a szurkolók körében, nem így lett…
 
 
Menjünk vissza egy kicsit az idõben és itt most nem Sir Alex híres kirúgás közeli helyzetére gondolok, ez már sokszor megrágott és kiköpött csont. Elég ha csak 3-4 évre tekintünk vissza!
2011-12 es szezon körül is látszódtak már a viharfelhõk, de lehet ezt sokan nem vették észre vagy csak nem akarták látni. Bele lehetne menni nagyon mélyen a témába kezdve azzal, hogy hányan akarták elzavarni De Gea-t, mondván nem való ide. Nem a fiatalokkal voltak gondok!
 
Kezdhetjük a védelemmel:
 
Evra játéka számomra 3-4 éve eléggé megfoghatatlan, volt jó pár meccse, amikor téblábolt szinte a felezõvonalnál hatalmas teret hagyva maga mögött a beinduló szélsõnek, ami még nem lett volna baj, õ is ember, de az esetek többségében nem láttam rajta, hogy sietne vissza javítani a hibáját, inkább csak alibibõl kocogott vissza, hogy azért mégse legyen nyíltan támadható a hanyagságáért.
Annyival a védelmére kelek, hogy valóban nagyon sok meccset játszott egy idény alatt és összességében is amióta hozzánk igazolt. Mondhatjuk úgy is, hogy „elhasználódott”, ezért érthetetlen, hogy miért nem igazoltunk mögé/elé egy másik balhátvédet. Fabio és Büttner nem feltétlenül rendelkezett/rendelkezik azzal a potenciállal, ami Evra helyére hosszú távon szükséges.
 
Ferdinand – Vidic rengeteget tettek a 2008-as évadban a BL gyõzelemhez, sok nagy csatát éltek meg, igazából õk is már 2-3 éve elfogytak.
 
Középpálya:
 
Legnagyobb problémát Scholes végleges visszavonulása jelenti, viszont Scholes pótlását 4-5 éve meg kellett volna oldani, vagy legalább keresni valakit, aki „pótolni” tudná. Mégse történt semmi. Powell nagy játékos lehet, viszont a Crewe és a Wigan sem kimondottan a középpálya közepén szerepeltette/szerepelteti.
Egy mondat erejéig megemlékeznék Pogbáról, akit aprópénzért eldobtunk, ma pedig szinte a Juventus motorja. (kár azon feszengeni, hogy Pogba volt tiszteletlen/nagyképû vagy Sir Alex sakkozott rosszul).
 
Fletcher lendületben volt a sajnálatos betegségéig, viszont egy olyan játékosra alapozni, aki 2 évre gyakorlatilag visszavonult, úgy vélem jelzi, hogy mekkora gondok döngetik az Old Trafford kapuit. Fellaini Moyes távozásával nem lesz tényezõ, nem lepõdnék meg, ha nyáron utat mutatnának neki. (sok extrát nem is tett hozzá a játékhoz)
 
Carrick - mint tudjuk legalábbis Sir Alextõl - nehezen indul, aztán a szezon második felében lendül formába, idén ezt sajnos nem sikerült bizonyítania.
 
Nani-Young-Valencia egy olyan csapatnál, aminek az alapvetõ fegyvere sok-sok éven át a széljátéka volt, idén tökéletesen látszott hogy ez a három játékos besült.
 
Nani valamilyen oknál fogva egy szinten érzi magát Ronaldóval. Azon kívül, hogy portugál, nem értem a dolgot.
 
Youngra lehet használni a sokak által kedvelt és szeretett „nem United szintû játékos” kezdetû rigmust és talán kivételesen igazuk is lehet. A temérdek mûesésen kívül - amire többször megkérték, hogy ne tegye - nem sokat nyújtott.
 
Valencia rettenetesen visszaesett, hol vannak már azok az idõk, amikor megkapta a 7-es mezt, ami aztán szépen agyonnyomta…
 
Csatárok:
 
Túl sokat nem lehet õket kritizálni az impotens középpályánk áldozatai lettek. Van Persie tavalyi önmagához képest elég csúnyán beragad. Nem érne meglepetésként, ha õ lenne az egyik negatív fõszereplõ az öltözõben. Becsülendõ dolog, hogy szerette Sir Alexet, bár ha van igazság alapja annak a kijelentésnek, hogy sose igazolt volna hozzánk ha nem Ferguson az edzõ…
 
Welbeck – Hernández nem játszottak sokat a szezonban, a kis mexikói több percet érdemelt volna akár csereként, akár kezdõként, fõleg a sérülések idején, Welbecket meg tudjuk, hogy senki nem tartja United szintû játékosnak, viszont ha le tudná vetkõzni az önzõségét, akkor a gyorsaságával és a robbanékonyságával sokat profitálhatnánk.
 
Rooney túllendült a tavalyi nehézségein, véleményem szerint ez részben Moyes-nak is köszönhetõ!
 
 
Sir Alex is nagyon sok hibát követett el az elmúlt 4-5 évben, csak neki senki nem rótta fel, pedig vele is estünk ki a BL-bõl még a csoportkörben…Vajon miért nem gondoskodott már elõbb Scholes pótlásáról? Sajnos az idei szezon a középpálya súlytalansága miatt lett olyan, amilyen. Tavaly jól láttuk, hogy mit jelentett Scholes jelenléte a pályán, ha csak egy fél szezonig is tartott.
 
Mielõtt visszatérünk a jelenbe hozzá kell tenni, hogy az elmúlt években sok olyan igazolásról csúsztunk le, ami nem tudjuk, hogy a Vezetõség vagy Sir Alex miatt nem jött létre. pl: Hazard
 
Moyes: Sokan örülnek most, hogy távozott/elküldték/közös megegyezéssel felbontották a kontraktusát. Viszont gondoljatok bele abba is, hogy ezzel még mindig nem oldottuk meg az alapvetõ gondokat. Nem lehet 16-18 játékossal végigjátszani egy optimális esetben 50-60 mérkõzéses szezont!  Azt a nézetet is el lehet fogadni, hogy nem látszott semmi abból, amit Moyes szeretett volna kezdeni a csapattal taktika terén, azt se felejtsétek el hogy ez nem Moyes csapata! 25 fõs keretbõl 2 játékos szerzõdtetése fûzõdik az Õ nevéhez. A bajnokcsapat tagjait viszont meg lehetne kérdezni, hogy miért nem voltak képesek véghezvinni a feladatukat.
 
Giggs nem lesz és nem is lehet végleges megoldás. Moyes is sok kritikát kapott, amiért nem nyert semmit edzõként, Giggs viszont még egyetlen csapatot sem vezetett, azt meg nem érdemli meg, hogy élõ legendából egy éven belül gyûlölet tárgya legyen…
 
Amíg Glazerék nem nyitják ki a pénztárcát, csak tömik a sajátjukat, lefelé fogunk haladni a lejtõn. Védelmet erõsíteni kellene, jobb- és balhátvédre mindenképpen szükség lenne. Rafael sérülékeny és mostanában nagyon szeszélyes, Evra pedig már nem bírja az évi 40-50 meccset. Mindenképp kéne legalább két kreatívabb középsõ középpályás és ha vinni akarjuk tovább a masszív szélsõjátékra alapozó támadójátékunkat, akkor még két szélsõ se ártana (persze olyanok kellenek, akik tudnak beadni).
 
Lehet, hogy most még örültök Moyes menesztésének, de semmilyen garancia nincs rá, hogy jobban járunk így, mintha jövõre kialakíthatta volna a saját csapatát. Az új menedzser is hozni fogja a saját stábját, amihez megint idõ kell, mire alkalmazkodnak a srácok.
 
Lehetett/lehet bírálni Moyes-t, de Sir Alexnek is voltak érdekes megoldásai és csak azért, mert a szomszéd fûje jelenleg zöldebb, nem biztos hogy a mienk elkezdett rohadni, csupán nem vártuk meg, amíg erõre kap….
 
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!