Problémák tárháza!

 Egyre többekben kérdõjelezõdik meg LvG szakmaisága a kedvenc csapatunk élén. Sokan az igazolásokra, sokan a taktikai rendszerre, sokan a sérülésekre fogják mindezt. Én pedig mint szurkoló, próbálok diplomatikus lenni, és minden szemszögbõl megvizsgálni a helyzetet, a sok negatív hangvételû kritikákkal szemben. Egyáltalán nem várom azt hogy velem egyetértsetek, pusztán a saját meglátásaimat próbálom megosztani a szurkolók többségével akik a blogra kattintanak. Lehet hogy hosszúra sikeredik a teljes vizsgálódásom pontjai, de tényleg próbálok minden apró részletre tekintettel lenni, és olyan dolgokat is leírni, ami lehet itt az oldal olvasóinak többségében fel sem merült, mert elvakultan csak 1 azon dologra koncentrálnak. 
 

 Elõször is röviden kitérnék Luis van Gaalra mint arra a személyre akire rábízták a United vezetését a tulajdonosok. Mint tudjuk minden edzõ életében vannak negatív eredmények és ugyanúgy pozitívak is. Viszont ami hozzá tartozik egy manager munkásságához, ahhoz elengedhetetlen a megfelelõ csapatmunka vezetõségi, edzõi, tanácsadói, ügynöki stb. szinten. Amit tudunk és ezzel van tele az újság, hogy minden egyes állomáshelyén sikereket tudott felmutatni, de sosem rögtön az elsõ pillanatokban. Minden egyes csapatát az utánpótlásból kezdte felépíteni, majd hozzájuk alkalmazkodó idõsebb játékosokkal, akik õket irányítják, nevelik, segítik a pályafutásuk magasabb szinvonalra emelésében. Ezt tette az Ajaxnál, a Barcelonánál, a Bayern Münchennél. Most pedig eljutott a United kispadjára is klubcsapati szinten. Persze volt idõszak mikor a Holland válogatottnál "leszerepelt", de valami furcsa oknál fogva mégis visszavezetett az útja a kispadra és lássunk csodát, VB 3. helyig vezette csapatát. Erre is azért tértem ki, csak hogy kicsit próbáljuk megvizsgálni azt hogy a sikertelen évei alatt milyen "csapatmunkában" vehetett részt, hogy a kirúgása mellett döntöttek, majd mégis visszahívták a szövetségtõl, benne bízva, hogy sikeres lehet a válogatottjuk...

Ügye érdekes szemlélet de aki egyszer megbukik, mégis miért kerül vissza ugyanoda. Valószínüleg azért, mert nem vele volt a baj, hanem az egész komplett Teamnek, amiben láttak egy jó koncepciót, viszont nem hagyták megfelelõen kibontakozni. 

Aztán most tessék itt van. Sikeredzõként érkezett. Moyes munkásságát is sikeresnek lehetett tekinteni, hisz egy közép-alsóházi csapatból csinált erõs felsõházit, mondhatni pénztelenül. De akkor itt rakadnám meg az alkalmat, hogy Moyes féle Evertont, a Gaal féle Ajaxhoz hasonlítsam. Melyik csapatnak volt több pénze? Melyik csapatban játszott több fiatal tehetség? Melyik ért el több sikert? Egyáltalán mi az amiben küldönbözik a két klub egymástól? 
Saját meglátásom szerint semmiben. Az Ajax a kiöregedett sztárjaikat csábították haza, az utánpótlásból felépített fiatal tehetségekkel alkottak csapatot. Az Everton hasonlóan gondolkodott, építette fel a fiatal utánpótlásból a játékosait, 1-2 kiöregedõ tehetséggel. Ügye mondanom sem kell hogy a Premier League mennyivel nagyobb bevételeket hozott mint a holland 91tõl akár napjainkig. Persze aki villantott, azokért a top klubok sorban álltak. Legyen szó Rooneyról, Davidsról vagy bárkirõl. Noss LvG ezen kis holland fiatalokkal teletûzdelt csapattal elhódította a BL trófeát. Moyes pedig a TOP 3-4-5 angol csapat után rendszeresen következett a liverpooli kiscsapattal. Akár honnan is vizsgáljuk a dolgokat, jóval nagyobb tett volt a Gaal féle tettet véghez vinni. Ezek után ne csodálkozzunk hogy Barcelona könyörgött a szolgálataiért. Mit tett ott is? Középcsapatot épített bajnokká, úgy, hogy az utánpótlásból hozott fel töménytelen mennyiségû játékost akikbõl a mai labdarúgás világklasszisaiként tekintünk. Majd ezt véghezvitte a Münchennél is. Volt egy elgondolása a fociról, amiben rendületlenül hitt, és hosszú pályafutása alatt mindig siker követett. Most egy 60 éves elmúlt embert mi ösztökélne a változásra, mikor a teljes élete sikeres volt abban az elképzelésben amit eddig követett.

Tehát eljutottunk a Unitedhez. Mindenki odáig meg vissza volt miatta. Akiknek nem is volt szimpatikus, azok is elismerték az eredményeit. Nagyon hasonlóan ahogy az emberek gondolkodtak Fergierõl is. Más klubok szurkolóit ha végigkérdeztek, mindenki utálta Fergiet, viszont mindenki a valaha élt legnagyobbjának tartják. Na így állt mindenki most LvGhez is.

Megérkezett a klubhoz, egy újfajta rendszert szeretett volna felépíteni amit eddig minden egyes klubjánál megtett. Rábólintott igazolásokra, akikkel még Moyes idejében elkezdõdtek a puhatolózások. Felmérte nagyából 3-4 hét alatt a klub játékosait, és aztán beadta a kívánságlistáját a vezetõségnek, akik teljes támogatásukkal segítették a munkáját.
Na de nézzük végig hogy mégis a Moyes féle csapathoz képest mennyivel másabb helyzetbe csöppent õ bele(nem akarok vitába szállni senkivel de én ezeket feltétlenül fontos szempontnak tartok):

 

- Játékosok motiváltsága bajnok/bajnoki 7. között szerintem hatalmas különbség van.
- A még bajnok, de idõsebb játékosok Moyes idejében már nem tudtak akkora vezérek lenni mint kellett volna, de LvGnél ez az öreg mag még csak rendelkezésére se állt ideérkezése idején. 
- Moyes ismerte az egész angol közeget, tisztában volt a csapatokkal, a játékosok zömével, LvG mivel nem klubedzõ volt egyáltalán nem foglalkozott ezekkel a tényezõkkel, neki ezeket mind meg kellett tanulnia. 

Noss nagyából ezek a hátráltató tényezõk LvGnek. Elvitte a csapatot egy amerikai túrára, csupa önbizalomhiányos játékossal, a VB miatt kimaradt az utazók közül néhány játékos is. A túra alatt kialakított a csapat számára egy elfogadható felállást amit a jövõre tekintve hosszú távú nyerõ tényezõnek tartott a holland manager.
A túrán minden úgy is történt ahogy elvárta, 1-2 probléma akadt, de a csapat hihetetlen gyorsan elsajátította az elképzeléseit. Ezek után jött a feketeleves. A bajnokságban, ahol mindenki videózások játékosok gyengéit mind felmérik, noss ezek a csapatok már nem úgy játszottak a MU ellen ahogy a túrán a saját magukkal foglalatoskodó csapatok. Jöttek is a bukdácsolások. Erre mit tehetett az edzõ? Igazol! A jelenlegi játékosai pedig amiben elkezdtek hinni, megtörtek a bukások után. De próbálta tartani a lelket bennük. Megjöttek az új arcok, akik csupa siker után, teljes motiváltsággal vágtak neki a kalandnak, és egybõl húzták magukkal a csapatot, volt szép játék, jöttek is az eredmények, a szurkolók örjöngtek, tetszett amit láttak. Aztán jött a sérülések tömkelege. Pont azok az emberek estek ki akik a hátukon vitték a csapatot. Herrera, Rojo, Blind, Di Maria... szépen sorba. Az egész csapat elkezdett hullámzóan teljesíteni, jöttek ugyan az eredmények, de a játék képe rohamosan elkezdett romlani. Elkezdték a szurkolók is kritizálni a csapatot. Majd jöttek sorba a további sérülések, a hátsó embereknél, és csupa rutintalan, ámbár tehetséges fiatal srácnak kellett felvenniük a harcot a világ legjobb csatárai ellen. Valjuk meg, akkora szégyent nem okoztak, ilyen nyomás mellett, ennyire új közegben, ekkora stadionokban, ekkora játékosok ellen, egylátalán nem lógtak ki a csapatból. Persze hibáztak, de nem többet mint a többiek akik jóval nagyobb rutinnal rendelkeztek. 
Visszatérve a szép játék tovaszállt, tele a keret sérültekkel, és jön a karácsonyi õrült roham. 2-3 naponta meccsek. Szegény edzõ nyúl ép ahhoz aki még él és mozog... Erre a keretre felállított taktikával. Persze nem jönnek az eredmények, mert akár hogy is nézem Fletcher sose lesz az a Fletcher aki Xavit játszik nullára egy meccsen. Ebbe közrejátszik a töménytelen sok kihagyás, a betegség, és a kora is. 
Majd mostanában elkezdtek felépülni a játékosok, viszont akik életük csúcsán teljesítettek a VB miatt, motiváltságuk a fellegekben volt, azok a játékosok most a csapatban kialakult rossz széria miatt is, valamint a sérülés miatti dekoncentráltság megtette hatását, valamint a kihagyott edzések, mind fizikailag, mind technikailag visszavetette a tudásukat. Most ki kell várni hogy ezen játékosok, úgyra formába lendüljenek, de ahhoz az kell hogy eredmények párosuljanak, amire ez a 2-0ás QPR ellen aratott siker az elsõ lépés volt.

Aztán ügye ott a taktikai hadrend. Amiben én is jókora hibát érzékelek, persze lehet nincs igazam. Alapvetõen a 3 belsõ védõs rendszerrel nem lenne baj, hisz a Juventusnál, a holland válogatottnál is mûködik magas szinten. És hát nézzük a játékoskeretet. Valencia Young Lingard Nani Yanuzaj nem védõk. Shaw és Rafael az akikkel lehet alapvetõen 4-4-2ben számolni a posztjukon. A többiek mind csak kényszer megoldások. Középpályára érkezett Blind Herrera, fél évvel korábban Mata elõtte fél évvel Fellaini. Itt van még a keretben Fletcher és Carrick aki az utóbbi évek legjobbja volt sokak szerint. Annyi játékos van a belsõ középpályás posztra, hogy ha nem sikerül eladni senkit akkor olyan taktika kell, amiben a legtöbben pályán lehetnek. 3-5-2ben pedig 3an is ott lehetnek egyszerre a pályán, és mindegyiküknek van csere alternatívája, fõleg ha a BLben újra indulunk akkor a hosszabb terhelés miatt szükség is lesz a rotálásra. Tehát alapvetõen az elképzelés maga rendbe van. Csak maga a játék.... Ehhez kell az hogy a csapat magja egészséges legyen, össze tudjanak érni, és a formájukat visszanyerjék. De ehhez sorozatterhelések kellenek, eredmények amivel a motiváltságuk javul. Ennek most az elsõ fázisában vagyunk. Ha 3-4 meccset zsinórba a csapat a pályán tud tölteni, ahogy a felkészülési tornán amerikába, úgy fog összeérni a keret, de már a megfelelõ állapotukban, mind fejben és fizikálisan.

 

Hiszem azt hogy ez a jövõ, jó az elképzelés, némi finomításra szorul, de ahhoz poszra igazolásokra is szükség van, hogy a 4-4-2 mûködõképes lehessen, a 3-5-2höz pedig még szoknia kell a csapatnak a maguk legjobb formájában, amitõl nagyon messze állnak, hisz a keret fele 1-2-3 hete van edzésben 1 hónapos kihagyások után.

Hagyjuk õket dolgozni, kicsit még kitartani legalább 3-4 fordulót még, aztán ha nem látunk javulást akkor kezdõdhetnek a  kritikák.

 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!