Nagy bajban a Manchester United!

Nem véletlenül adtam ezt a címet. Jelen állapotok szerint úgy érzem komoly pácban van a csapat. Amennyiben ez nem változik meg sürgõsen, akár hosszú idõre is elveszíthetjük a „top csapat” státuszunkat. Bár nagyon remélem ez nem történik meg, mégis szeretném összegezni miért gondolom mindezt.

Elõször is kezdeném a legnagyobb csapással ami minket érhet: Ha nem végzünk BL indulást érõ helyen. S erre sajnos elég nagy esélyt látok. Szezon vége felé közeledve még mindig nem állt össze a csapat, a játék messze nem az igazi, nincs stabilitás. A legjobb 4-ben a Chelsea és a Man City helye kb. megkérdõjelezhetetlen. A maradék két helyért az Arsenal, Man Utd, Liverpool, Tottenham, Southampton ötös fog versengeni. Viszont jelen esetben mind az Arsenalt mind a Liverpoolt erõsebbnek érzem nálunk, de a Tottenhamet se írnám le, jobb napjaikon nagyon sokra képesek. Szóval jelen esetben egy 5-6-ig hely néz ki nekünk a szezon végére, ismétlem, ha nem javulunk fel sürgõsen.

 

Ha megnézzük a sorsolásunkat, az is ezt vetíti elõre. Idegenben játszunk az Chelseavel és a Liverpoollal, ahol még normál esetben is hihetetlen nehéz nyerni. Az Old Traffordra pedig érkezik a Tottenham, Arsenal, City hármas. Ellenük még hazai pályán se vehetjük biztosra a 3 pontot. Arról pedig még nem is szóltam, hogy megyünk az Evertonhoz, ott szintén nem könnyû nyerni és játszunk pár kiesés elõl menekülõ csapattal, ami számukra élet-halál harc lesz.

 

 Nem tudom, egy újabb BL nélküli év mennyire érintené érzékenyen a csapatunk pénztárcáját…

 

Hiába igazoltunk nyáron 6 minõségi játékost, így is rengeteg a hiányposzt. Jelenleg nincsen jobbhátvédünk, de a balhátvéd poszt is kérdõjel.  Hiányzik egy igazán erõs, harcos karakterû középhátvéd(Vidic, Ferdinand), nincs olyan belsõ középpályásunk, aki összekötné a védekezõ és a támadó harmadot, ebbõl kifolyólag pedig impotensek a csatáraink, alig vannak kapura lövéseink egyes mérkõzéseken.

 

Nyáron óriási összegeket költöttünk új játékosokra, de erre szükség volt. Hisz a csapatban már nem volt érték. A régi nagyágyúk ingyen vagy bagóért távoztak lásd Evra, Vidic, Ferdinand, Giggs, Fletcher és még talán idevehetõ Chicharito és Nani is bár õk még visszatérhetnek. Tehát sajnos eladásokból nem lehetett finanszírozni az átalakulást, fõ problémám mégis azzal van, hogy hogyan költöttük el ezt a pénzt? Rojo és Blind tûnnek úgy, mint akik beváltak, Herrera most próbál bizonyítani, Di Maria, Shaw és Falcao ár érték aránya pocsék, még szerencse hogy Falcaot csak kölcsön vettük, bár még így is sokba került.

 

Mindezt egybevéve nyáron megint várható vagy 6 játékos szerzõdtetése és nem hiszem, hogy a United beérné a középszerrel. Természetesen ez a probléma könnyen orvosolható, amennyiben jól igazolunk…

 

Közvetlen az elõzõhöz kapcsolódik, hogy a játékosok kicsit szét vannak esve, nincsen nyugalom a klub háza táján. Ha nem ilyen erõs karakterû edzõnk lenne, aki összefogja a csapatot már régen szétesett volna az öltözõ. Rengeteg játékos, sztár helyzete bizonytalan, ami egészen biztosan nem tesz jót nekik. Pl. Rafael, Mata, Falcao, Van Persie, De Gea (hogy csak a nagyobbakat említsem) jövõje bizonytalan s ott van mondjuk Shaw vagy Di Maria akiknek lehet egy év után szedni kell a sátorfáját. Mindez rányomja a bélyegét egy csapat teljesítményére. Jövõre Van Gaal nem engedhet meg magának ilyen kaotikus állapotokat…

 

Most pedig rátérnék a lényegre a mutatott játékra, mert ez az egyik legaggasztóbb. Szerintem sok United szurkoló elfogad sok mindent, ha látja a fényt az alagút végén, tehát könnyen lenyelnénk egy rossz évet, szériát stb. ha látnánk merre tart a csapat. Õszintén szólva én nem látom miféle játékot akar játszatni a holland mester, mert egyenlõre nincsen karaktere a csapatnak. Kivéve ha játéknak veszem azt, hogy ideigazoltunk X db latin footballistát mire mindenki azt hitte, hogy majd jön a földön való latinos foci, erre rájuk erõltetjük ezt az ívelõsdit, ami már angliában is megbukott régen. Szépen hozzuk fel a labdát, de az ellenfél kapujától 30 méterre megáll a tudomány, forgatjuk jobbra is, balra is a játékszert, általában nem találunk rést s akkor valamelyik szélsõ beadja. Pontatlanul.  Számomra ez nem játék, miközben sorra ott vannak a pengés játékosok… a padon…

 

Ez komolyan aggasztó, hisz fogy az idõ, jövõre már egy kész csapatot akar látni mindenki, de egyelõre még csak talán szikrák látszanak abból a nagybetûs játékból…

 

Végezetül tudom, hogy kis ember vagyok én, de mégis szeretnék, egy kis kritikát intézni magához Van Gaalhoz. Véleményem szerint a holland szakember túlságosan köti az ebet a karóhoz, és mindenkinek be akarja bizonyítani a saját igazát a csapat kárára is sokszor. Ahogy észrevettem elég könnyen el lehet nála veszíteni a bizalmat és visszaszerezni annál nehezebb. Mire gondolok itt?

 

Van egy játékos aki szerinte nem elég jó, de sokan a csapatba követelik, az eredmények se jönnek, nyílván elõbb utóbb játszatnia kell. Azonban az elsõ leendõ alkalommal máris odaszúr a játékosnak amint, nem nyújt kiválót. Ugyanez fordítva is igaz. Ez alól csak a saját kegyeltjei élveznek kivételt.

 

Legjobb példa talán Herrera. Eleinte kezdõ volt, aztán egy rossz félidõ miatt a West Brom ellen már félidõben lekapta a pályáról. Innentõl elveszett a bizalom hiába bizonyított párszor csereként. Aztán mégis úgy hozta a sors, hogy beverekedte magát a kezdõbe, megkapta a hónap játékosa díjat, erre következõ meccsen az Arsenal ellen  egy nem túl jól de nem is katasztrofális elsõ félidõ után lehozta a pályáról, ami biztosan sokat dobott most az önbizalmán. Hasonlót játszik/játszott mostanában Rafaellel, Mataval, Shawval és Falcaoval is…

 

Összegezve, talán látható, miért is aggódok igazán. Persze végveszély nincs, de nem is emelkedtünk fel, mint azt elõzetesen várhattuk. Viszont jól látszik egy esetleges újabb, tavalyihoz hasonló megfeneklés rémképe. Ha nem lesz BL, megint, anyagilag is érzõdni fog azért hiába más rekord bevétel, és a szponzori szerzõdésekre is rossz hatással lehet. Ha nincs BL már piszok nehéz illetve hatalmas összegekért tudnánk hozzánk csábítani a minõségi játékosokat. Ha nincs BL több jelenlegi játékosunk is távozhat, fõleg ha jó csapattól kapnak ajánlatokat. Ez esetben pedig elég nehéz lesz morálisan, szakmailag egyaránt összetartani a csapatot. Mindezt úgy hogy játékminõségben is javulás történjen.

 

Minden esetre a legnagyobb hiba lenne bármikor is felállítani Van Gaalt a kispadról. Hisz õ neki most ez volt a tanulóéve. Belekóstolhatott a Premier League világába. Teljesen feltérképezhette a csapatot és nyáron most lesz elég ideje igazolni, hisz tudjuk idén elég kapkodva kellett ezeket megtennie.  Hiszek benne, hogy nyáron le tudja tisztázni a csapatot. Elküldi, akire nincs szüksége és olyanokat hoz, akik ténylegesen segítséget jelenthetnek. S ne feledjük, újabb próba/átmeneti év már végképp nem fér bele!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!