Vissza a csúcsra?

Az alábbi blogbejegyzésben az angol és európai focielitbe való visszakapaszkodásunk feltételeirõl elmélkednék. Min kellene változtatni, milyen célokat tûzhetünk ki magunk elé? Mennyi idõbe telhet, amíg az Old Trafford újra az Álmok Színháza lesz?


Az elmúlt három évet azt hiszem, nem nagyon kell ecsetelni. Mind Moyesszal, mind van Gaal-lal alulteljesítettük az elvárásokat, és a csapatnak az is problémát okozott, hogy Bajnokok Ligáját érõ helyezést érjen el. Véleményem szerint a probléma inkább a fejekben, mint a játékosállományban keresendõ. Az elmúlt három évben a Manchester United megpróbált felnõni a Ferguson-éra hagyományaihoz. És bármennyire is nehéz ezt kimondani, szerintem ezzel követi el a legnagyobb hibát. Ferguson távozása után egy olyan edzõ érkezett, akinek a kezei között a csapat nem tudta megtartani korábbi mentalitását. Az elmúlt két évben pedig egyetlen egy dolog történt: ezek az útjukat vesztett játékosok egy mondatot ismételgettek: "A Manchester Unitednek minden kupasorozatot meg kellene nyernie." Ez a mondat hazugság. A régi csapat a régi edzõvel képes volt erre, ám most be kell látni, hogy a jelenlegieknek ez a cél túl nagy falat! Nem reménytelen, egy-két éven belül újra eljöhet egy ilyen korszak, de ahhoz elõször építkezni kell! A Manchester United történelme elképesztõ nyomásként nehezedik a játékosokra. Hogyha ez alól a nyomás alól fel tudnának szabadulni, elindulhatnák a sikerek útján. Lássuk, hogy képzelem ezt a gyakorlatban: hogy alakuljon a 2016/17-es szezon?

A menedzser személye:
Nem tartozom Luis van Gaal utálói közé, de úgy gondolom, ideje, hogy távozzon. Sikerült megnyernie az FA-kupát, ami szép teljesítmény számára és a csapatnak is, ám ez nem menti fel õt. A - jól kiépített - védelmi struktúra elé egy sokkal offenzívabb középpályára és támadósorra van szükség, ami az eddig látottak alapján nem várható el a holland trénertõl. Ki érkezzen hát?
José Mourinho. Ez a vélemény sem meglepetés. Jelen pillanatban Mourinho a legjobb szabadúszó edzõ, rengeteg trófeát nyert, remek stratéga, és épp rendkívül sikeréhes, hisz a Chelseanél idén kudarcot vallott. Sokan attól tartanak, hogy õ szétbombázná a United történelmét. Van erre esély, de úgy gondolom, hogy ez jól sülne el. A Unitednek most pont arra van szüksége, hogy ne a múltjából, hanem a jelenébõl próbáljon meg megélni. Milyen játékot várnék a jövõ évi csapattól?

A felállás
A 4 - 5 - 1 különbözõ variációival nincsen semmi gond. Szerintem idén a túl defenzív 4 - 2 - 3 - 1 helyett többször kellett volna alkalmazni a 4 - 1 - 4 - 1-et, és a következõ szezonban is ezt várnám el. Az idei játékunkkal kapcsolatban egy fõ problémát véltem felfedezni: ez a szélsõk helyezkedése. Van Gaal vonalszélsõket játszatott, ezzel próbálta széthúzni a pályát, hogy lehessen gyors és hosszú passzokkal operálni. Ez a játékmód szerint igen sokszor kudarcot vallott. A szélsõink túl kint, és a kaputól túlságosan messze kapták meg a labdát, így nem csoda, hogy sokszor csak befelé vagy hátrafelé tudtak passzolni. Igen, a legtöbb gólunkat a szélekrõl szereztük, ám ezek a helyzetek csak akkor alakultak ki, amikor a vonalszélsõk szélsõ támadókká avanzsáltak, és közelebb kerültek a kapukhoz. És pontosan erre lenne szükség a jobb támadójáték érdekében. Érdekesség Memphis Depay helyzete: meggyõzõdésem, hogy neki azért nem ment a játék, mert vonalszélsõként számolt vele az edzõ. Azt kellett játszania, ami mondjuk Ashley Youngtól elvárható, noha Depay támadó. Ha õ is sokkal közelebb kapna labdákat, élhetne a ssebességével, újra rendkívül veszélyes lehetne.
Mi kell ahhoz, hogy a szélsõink inkább támadók legyenek? A jobb- és balhátvédek, de fõként a középpályások támogatása. Amennyiben a két irányító középpályás nagyobb területet mozogna be, és jobban kihúzódna a szélekre, a szélsõink közelíthetnének a tizenhatoshoz, és lõn: támadófoci.

Igazolások:
Ennek a megvalósításához persze kell pár igazolás, ám jóval kevesebb, mint az elmúlt években. Úgy gondolom, hogy középsõ védõre nincs szükségünk. A védelem elég jól teljesített ebben a szezonban. Látható volt, hogy Smalling és Blind az utóbbi meccseken egyre rosszabb teljesítményt nyújtott, ennek két oka van: a rotáció hiánya és a nagy nyomás. Az elsõt nem kell magyarázni, a másodikat viszont igen: ebben az évben túl sok minden múlt a védekezésünkön. Annyira gyenge volt a támadójátékunk, hogy a "védõinkkel és a kapusunkkal kellett megnyernünk a meccseket". Ha sikerülne egy erõsebb középpályát összerakni, és támadóbb focit játszani, a védõk terheltsége is csökkenhetne. Így kevésbé fáradnának el, és kevesebb sérülést szenvednének el.
Kiegészítésként jegyzem meg, hogy szerintem Blindet a középpályán kellene játszatni. Minden mozdulatán látszik, hogy nem igazi védõ. Viszont így, hogy Carrick távozik a csapattól, átvehetné a helyét a szûrõ pozíciójában. Gyors, energikus, jól szerel (hisz védõként szereplpet két évig), valamint remek labdái és meglátásai vannak. Jól tudná mozgatni a csapatot hátulról.
Viszont mindenképp szükségünk van egy jó irányítóra. Egy olyan támadó-középpályásra, aki Rooney mellett dinamikusan tudná irányítani a csapatot, és segíteni tudná a széleket. Ilyen típusú játékos volt Di María, aki sajnos elhagyta a csapatot. Jelenleg hasonló típusú - és megszerezhetõ - játékos Payet, esetleg Mané. Nem azt mondom, hogy õket kellene elhoznunk, de erre a típusra van szükség.
Illetve kellene egy jó befejezõ. Rashford fantasztikusan játszik, de nagyon fiatal, és nem agyonterhelhetõ, emellett felszabadultabban játszana, ha nem rajta múlna a manchesteri támadójáték. Kit tartok alkalmas csatárnak? Romelu Lukakut. Az Everton nem végzett valami jó helyen, de Lukaku így is 20 gól körül telejsített idén. Remek játékos, gyors, erõs, szerintem könnyen meg lehetne szerezni.

Lássunk tehát egy illuzionált felállást:
                        De Gea
Valencia   Smalling   Rojo   Shaw
                         Blind
Martial     Rooney    Payet   Memphis
                       Lukaku
Szerintem ez a csapat igen erõs lehetne. Martial a jobb szélen is remekül játszana, felpezsdítené az ottani pepecselést, Memphis pedig, ha egy Payet-szerû játékos segítené, sokkal offenzívebb lehetne. Mata kimaradásával sajnos számolni kell: Ha Mourinho érkezne, nem hiszem, hogy a csapatban maradna.

Célok:
Végül pedig lássuk, milyen célokkal vághatnánk neki a következõ szezonnak.


Community Shield
Bármennyire is lényegtelen ez a trófea, úgy gondolom, mindent meg kell tennünk, hogy megnyerjük. Ez lenne az elsõ tétmeccse a csapatnak az új edzõvel, ráadásul a tavalyi év bajnokát verhetnénk meg, ami óriási löketet adna a szezon elõtt.
 

Premier League
Itt jön az elsõ meglepetés: a bajnokságban szerintem egyetlen reális cél tûzhetõ ki a csapat számára, ez pedig a Bajnokok Ligáját érõ helyezés kiharcolása. Szerintem ha ezt sulykolnák a játékosokban, és nem a bajnoki cím elhódítása feletti kényszer uralkodna rajtuk, felszabadultabban tudnának játszani. Aminek még az is lehet a következménye, hogy nagyon magasan végzünk a tabellán. A képességek megvannak hozzá.
 

Ligakupa
A második meglepetés: nagyon fontosnak tartom a Ligakupa elhódítását. Ennek a csapatnak az az egyik legnagyobb hiányossága, hogy fejben gyenge, nem koncentrál és nem akar eléggé. Ezeket a képességeket pedig egy kupasorozatban  lehet a legjobban fejleszteni. Miért pont a Ligakupában? Mert ez a szezon elsõ felében van, és még friss játékosokkal lehetne nekivágni, és mert felkészülhetnék alatta az Európa Liga kihívásaira. Tehát Ligakupa-gyõzelem kell, amit a legerõsebb csapatunkkal kellene elnyerni.

FA-kupa
A harmadik meglepetés: az FA-kupát jövõre nem tekinteném elérendõ célnak. A szezon második felében van ez a sorozat, ekkor már fáradnak a játékosok, a bajnokságban élezõdik a harc, ráadásul a FA-kupa párhuzamosan halad az Európa Liga kiesõs szakaszával, amire nekünk koncentrálnunk kellene. Az FA-kupát tehát jövõre átengedném a B-csapatnak: a fiataloknak és azoknak a játékosoknak, akiket valószínûleg mellõzni fognak jövõre (Herrera, Schweinsteiger, Fellaini, Lingard, Rashford, Varela, Romero...). Ne felejtsük, hogy ezek a játékosok még mindig nagyon jók, és õk is meg tudnák nyerni ezt a kupát. Szóval az FA-kupában én hagynám játszani a "B-csapatot", akik valószínûleg égni fognak a bizonyítási vágytól. Így még az is lehetséges lenne, hogy véletlenül megnyerjük.

És végül az Európa Liga
Nagyon sok szurkoló - és valószínûleg sok játékos is - lekicsinylõen beszél errõl a sorozatról. Ám én úgy gondolom, a jövõ évünk legnagyobb és szinte egyetlen célja az Európa Liga megynyerése kell, hogy legyen. Nem azért, hogy bejussunk a Bajnokok Ligájába. Azért a bajnokságban játszunk. Azért kell megnyerni, hogy jogunk legyen ott lenni a BL-ben. Ha harmadikként végeznénk, de kiesnénk az EL-bõl, úgy érezném, nem érdemeljük meg, hogy a BL-ben induljunk. Milyen jogon akarunk a BL-ben játszani, Európa legjobb csapatai ellen küzdeni, ha a "másodrangú" nagycsapatokkal sem bírunk? Tehát az Európa Liga lenne a jövõ szezon legfontosabb célja.

Összegzésként: Community Shield, Ligakupa, Európa Liga, és ha szerencsénk van, összejön újra a FA-kupa. Biztos vannak, akik azt gondolják, ilyen célokkal nekiindulni a szezonnak nem a Unitedhez méltó. Válaszként mondom: de, ez méltó! Méltó megnyerni három kupát egy évben. Nem méltó az, ha nem ismerjük fel a saját gyengeségeinket, és továbbra is csak loholunk a címek után. Attól még, hogy kevesebb vagy kisebb céljaink vannak, az elérésükhöz ugyanúgy bajnoki mentalitásra van szükség. Nem azt mondom tehát, hogy újabb év menjen el az építkezésre. Azt mondom, hogy a jövõ évben építkezés közben kezdjünk el haladni, szép lassan, de biztosan.

Amennyiben ezt a játékot meg tudnánk valósítani, ezeket a célokat el tudnánk érni, megtennénk az elsõ lépéseket a nagyság felé. Szerintem ha a vázoltak szerint le tudnánk hozni a jövõ szezont, akkor két év múlva már reálisan harcba szállhatnánk a bajnokságért. Ismétlem, szerintem a Manchester United legnagyobb baja jelen pillanatban az, hogy nem tud felnõni az árnyékához. Ha kisebb célokat tûznénk ki, fokozatosan próbálnánk építkezni és haladni, 2-3 éven belül ismét "nagycsapat" lehetnénk.
Köszönöm azoknak, akik voltak elég türelmesek, hogy végigolvassák ezt a blogot, kérlek benneteket, nyugodtan fejtsétek ki a véleményeteket komment formájában.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!