Luis Nani, a megosztó

A fórumokon és hírhozzászólásokban sok vitát kavart már a portugál személyisége, akit valaki vagy nagyon szeret, vagy nagyon utál, de középút szinte nincs. Én megpróbálom elemezni õt a saját nézõpontomból, kiemelve a kritikák mellett a pozitívumait is, illetve összehasonlítanám a jelenlegi United szélsõkkel, illetve elõdjeivel, CR-rel és Beckhammel.

Mindenek elõtt szeretném leszögetni, hogy nem a tegnapi mérkõzés kapcsán született a bejegyzés, a fórumban régóta téma már ez, most leírtam összeszedetten az én véleményem. Nem kedvelem Nanit, de elismerem, hogy kellett tegnap, nélküle nem biztos hogy gyõzelem lett volna. A bejegyzésem általános jellegû, nem ragadok ki sem jó, sem rossz mérkõzéseit, teljesítményeit.
 
 
Nani játékstílusa:
 
Portugál mivoltából adódóan elképezetõ technikai tudása mellett a vérében van a csel és a labda dajkálása. Nem egy nyilatkozatban lehetett már olvasni a szakmai stáb és játékostársai részérõl is azt, hogy a jelenlegi keret legtechnikásabb tagja, talán csak Dimitar Berbatov tudná felvenni vele a jelenlegi keretbõl a versenyt.
 

 
 
Negatívumok: Nani nagyon sokat cipeli a labdát, nehezen szabadul tõle. Néha az az érzésem támad, hogy mintha nem bízna a társakban, ezért is gondolja meg 2x is, hogy passzoljon vagy maga fejezze be a támadást, és az eközben eltelt idõ alatt 2 szék közt a pad alá esik, és lesz egy borzasztó passz vagy egy kisodródott helyzetbõl, veszélytelen helyrõl való erõltetett kapura lövés.
 
Gyakran a társak is kiabálnak már vele, amiért nem adja idõben a labdát, vagy amiért egyel több cselt akar csinálni a kelleténél a passz helyett. Elõ lehet szedni mindenféle statisztikákat, hogy ennyi meg annyi gólpassza van, de annak fényében, hogy mennyit próbálkozik, már nem olyan jók a mutatói. Volt jó néhány nem tudatos gólpassza, ami megpattant egy védõn és úgy került a társ elé (Park, Arsenal ellen), de a tegnapi Hernandez gól is inkább a mexikói fiú bravúrja volt, mert nem jó helyre kapta a labdát.
 
A beadásai és a szögletei magukért beszélnek, általában mindkettõ pontatlan és rövid, ami egy szélsõnél nagyon komoly probléma, hiszen neki pont az lenne a feladata, hogy elvigye a szélen a labdát és beadja õket.
 
A cseleinél is sokan csodálják, én viszont inkább azt mondom, hogy nem cselez jól. Általában nem lendületbõl fut el a védõ mellett egy csel közben, mint CR, Bale, Valencia vagy fénykorában Giggs, hanem megáll, rálép a labdára, megvárja a védõt és álló helyzetbõl próbál cselt kezdeményezni, aminek rendre az a vége, hogy ha a védõk nem fekszenek el a lövõcselekre, akkor csak hátrafelé vagy vonalban tudja folytatni a cselt, de minkét esetben megtöri az akció lendületét. Nem gyors, nem dinamikus játékos. Labda nélkül gyors, de ha a labdát is vezetnie kell közben, akkor még Zabaletát sem tudja lefutni.
 
A lövéseinél van bõven próbálkozás is az õ számai mögött, ezt a Stoke ellen is láthattuk, 7-8 borzalmas szabadrúgás és lövés után 1 bombagól. Véleményem szerint ezen lenne mit javítania.
 
A szabadrúgásai és büntetõi is gyengécskék… A büntetõknél néha flegma, amire idén már ráfáztunk egyszer (ha jól emlékszem a Fulham ellen), a szabadrúgásai pedig… nem valami hatékonyak. Nagyon kevés talál kaput, ami kaput talál az vagy erejét veszti addigra, vagy a kapus ölébe hull, de többnyire elzúgnak a kapu fölött / mellett a lövései. Ebben is próbál Cristiano Ronaldora hasonlítani, de nem sok eredménnyel.
 
Teljesítmény: hiányolom tõle az egyenletes teljesítményt, 5 középcsapat ellen jó, utána 10 meccsre eltûnik, megint villog 2 meccsen, aztán 5 meccsig azt se tudni hogy a pályán van, és így szeretne aranylabdát, így kiáltja magát a világ legjobbjai közé.
 

 
 
 
Pozitívumok: Az idei szezonban szerzett 6 góljából 4-et bal lábbal, 2-t jobb lábbal ért el, ami mutatja, hogy egy jó rúgótechnikával megáldott, két lábas játékosról van szó, aki jobbal ballal egyaránt veszélyes. „Lövésbõl lesz a gól”, mondja a közhely, ha Nani kicsit tudna javítani a lövéseinek hatékonyságán, akár a pontossággal, akár azzal, hogy inkább passzol, mindkét esetben jobban járna a csapat.
Itt azonban kiemelendõ, hogy szinte õ az egyetlen a csapatból, aki a 16-oson kívülrõl is próbálkozik lövésekkel, a betömörülõ védelmek ellen átlövéseket vállal, aminek idõnként bõdületes bombagól az eredménye.
 
További pozitívum az eredményesség, a statisztikai adatok mellette szólnak a gólpasszokat és gólokat illetõen, de passzjátékban mindenképpen fejlõdnie kellene, akkor még tovább növelhetné a gólpasszainak számát.
 
Meg kell említeni a jó tulajdonságai között az akarását. Általában idén csak a latinok akarnak játszani a csapatban, általában Anderson erõlteti az elõre játékot a középpályán, illetve Rafael indul meg szélsõket megszégyenítõ lendülettel egy-egy jobb pillanatában, és rajtuk kívül még Nani az akin látszik, hogy gyõzni akar. Néha némi öncélúság és önzõség is vegyül ebbe, de sokszor magának kaparja ki a gesztenyét, ha a társak nem segítenek neki, tehát mindenképpen több a tenni akarás benne, mint a legtöbb játékosunkban idén.
 
Összefoglalva: Naniban megvan a képesség ahhoz, hogy jó játékos legyen, a hiányosságait tudná pótolni kreativitással, vagy azzal ha azokat a dolgait erõsítené amiben igazán jó, és nem próbálná CR stílusát utánozni. Ha megtanulna idõben szabadulni a labdától, és jókor adna pontos passzokat, akkor legalább 2x ennyi asszisztot jegyezhetne a neve mellett, bizony a döntetlenek alkalmával is volt 1-2 meccs, ahol ha Nani passzol az üresen állóknak, akkor szinte biztos gól a támadás és eldõlt volna végleg minden.
 
Ha fejben fel tudna nõni, és nem akarná a világnak bizonygatni hogy jobb mint CR, nem önzõzne, nem lenne öncélú, hanem megtanulna csapatjátékos lenni, akkor az õ képességeivel és technikai tudásával a PL egyik legjobb szélsõje lehetne. Elsõsorban a passzjátékot és beadásokat kéne fejlesztenie, hiszen nem minden a cselezés, és Naninak nincs is meg a dinamizmusa, a lendületessége egy CR vagy régebbi Giggs féle cselsorozathoz. Jah… és némi szerénység sem ártana Naninak.
 

 

Nani személyisége
 
Talán itt sem kell hosszan leírnom, mire gondolok, a színészi alakítások, az öncélúság, az önzõség illetve a meccs utáni nyilatkozatok. Nani 5 jó meccs után a világ legjobbjai közé sorolta magát, aztán eltûnt majdnem 2 hónapra, majd játszott ismét 1 jó (jó… jobb) meccset, majd már Aranylabdát akar. Példát vehetne Hernandezrõl, és elfelejthetné ezeket a nyilatkozatait: As a player I think I'm close to being as complete as I can be. Now I can say I'm one of the top players in the world. (Közel állok ahhoz, hogy mint játékos a lehetõ legtökéletesebb legyek önmagamhoz képest. Most már elmondhatom, hogy a világ legjobbjai közé tartozom)
 
Nos ez szintén egy kicsit nagyképû nyilatkozat, fõleg 5 középcsapat elleni 5 jó mérkõzés után, mert az augusztus – szeptember Nanié volt, de az utána következõ 3 hónapban nem sok vizet zavart. Ha 2 szezon óta játszana megállíthatatlanul, és a BL-ben Barcelona szintû csapatok ellen hozná azt, amit a kiesõ jelölt angol csapatok ellen, akkor azt mondom oké, a világ legjobbja. De Nani nagyon távol áll ettõl, viszont ezt õ nem érzi, hiszen úgy gondolja, õ már közel áll ahhoz, hogy teljes, kész játékos legyen.)
 

 

Összehasonlítás az elõdökkel és jelenlegi riválisokkal:
 
David Beckham vs. Nani
 
Beckham és Nani összehasonlítása igen nehéz, ugyanis azóta sokat változott mind a United, mind a Premier League stílusa, megváltoztak a körülmények, feltételek, mentalitások. Ami összehasonlítható a két játékos esetében, az a pontrúgások és beadások, illetve a cselek. Beckham soha nem volt egy cselgép, de nem is volt rá szüksége, õ a tipikus példája annak, amit fentebb említettem, hogy nem kell mindenben jónak lenni, hanem 1-2 jó tulajdonság fejlesztésével és okos használatával is világklasszis lehet az ember.
 
Beckhamnek ez a fegyvere a hajszálpontos beadás volt. Szerintem mindenki emlékszik azokra a labdákra, ahogy tekeredtek befelé, már akkor lehetett látni, hogy ebbõl gól lesz, amikor elhagyta Beckham lábát a beadás és a röppályából egyértelmûen látszott, hogy ez bizony pont oda fog menni a csatár elé. Beckham mezõnyben ezt az egyet tudta nagyon jól, jókor, jó helyre, jó ütemben passzolt, felismerte a helyzeteket.
 
A pontrúgásokban nem is tudom, hogy van-e értelme az összehasonlításnak. Beckham a világ legjobb szabadrúgás lövõi között volt/van, neki 20-25 méterrõl egy szabadrúgás szinte olyan volt, mint másoknak egy büntetõ. Sajnos Nani ebben CR-t próbálja utánozni, igen csekély hatékonysággal. A szögleteinket is rendre rosszul végzi el a portugál, mióta õ rúgja a szögleteket, szinte nem is emlékszem fejes gólra. A szögletei 80%-át a rövid sarokról kifejelik a védõk, a maradék 20% pedig magasan mindenki felett átszáll üres területre, vagy a kapu mögé csavarodik.
 
Véleményem szerint Wayne Rooney jobb alternatíva lenne a pontrúgások elvégzésére, mind a szögleteket, mint a szabadrúgásokat illetõen, de Nani ezeket mindig látványosan magának követeli, valószínûleg szintén CR hatására.
 
 
Giggs vs Nani
 
A veterán Giggs még ma is tud olyan teljesítményt nyújtani 37 évesen, mint a 24 éves Nani, de a 24 éves Giggset a 24 éves Nanival összehasonlítva kérdés sem volna, ki a nyerõ. Giggs ennyi idõsen, fénykorában a világ egyik legjobb szélsõje volt.
 

 
A walesi varázsló is tipikus példája annak, hogy látványos trükkök nélkül is lehet valaki jól cselezõ, lendületes szélsõ. Giggs mozgását nem a labda fölötti ugrálás meg bicikli cselek jellemezték, hanem egyszerûen testcselekkel elkígyózott az ellenfelek között és beadta vagy kapura lõtte a labdát, mikor hogy. Nani ezzel ellentétben megtöri a támadások lendületét, kerüli a versenyfutásokat, helybõl próbál labda fölötti ugrálással valamit elérni, de ez idõ alatt csak az nem ér vissza az ellenfél védelmébõl, aki nem is akar.
 
Giggs kora egyik leglendületesebb játékosa volt, pedig nem voltak kiemelkedõen trükkös cselei, nem csinált 140 lövõcselt egy támadás során, nem húzogatott össze vissza, csak elindult, elfutott, beadta, gól.
 
 
CR vs Nani
 
Cristano Ronaldoról ugyan azt tudom elmondani amit a fénykorában játszó Giggsrõl, lendületes, villámgyors, csak némileg trükkösebb mint a walesi játékos volt. Egyedi rúgótechnikájának köszönhetõen új fajta szabadrúgás stílust honosított meg a játékban, bámulatos a technikai tudása, de õ sem volt okosabb fiatalon, mint Nani. Sir Alex azonban belenevelte, hogy mikor kell már szabadulni a labdától, és mikor mi a legjobb a csapatnak, és Ronaldo tudta, hogy csak akkor nyerhet, ha a csapat nyer, így kiszolgálta a társakat is gondolkodás nélkül, ha kellett. Nani picit magának akarja a dicsõséget, néha azt érzem rajta, h neki nem az eredmény a lényeg, hanem hogy megmutassa a világnak, hogy van olyan technikás mint Ronaldo, és tud ugyan olyan szép dolgokat.
 

 
Pedig nem. Megtorpan a védõkkel szemben, ütemet veszít, visszaérnek az ellenfelek, ezt fentebb említettem.
 
 
Valencia vs Nani
 
Szintén a dinamizmus dönt Valencia javára, elindul, lendületesen lefutja a védõket, hajszálpontosan beteszi a labdát többnyire Rooney fejére, és gól. Nem egy ilyen támadás volt tavasszal, amikor Rooney zsinórban fejelgette a gólokat Valencia beadásából. Az ecuadori szintén nem egy cselgép, viszont gyors és pontos, ez a kettõ sokkal többet ér, mint a látványos bicikli csel.
 
Lehet szép egy akció akkor is, ha gyors, egyérintõs passzok vannak benne, és formás a támadás. Nem feltétlenül kell mindig sarkazgatni, bicikli cseleket csinálni, egyet-egyet lehet, de inkább csak akkor ha biztos a dolog, vagy ha már mindegy az eredmény szempontjából, hogy bejön-e.
 
 
Bale vs Nani
 
Bale szinte ugyan az, mint Valencia, 2 egyszerû fegyvere van, a gyorsasága (Maicont is állva hagyta az Inter ellen, olyan félelmetes kezdõsebessége van) és a pontossága, Bale beadásai rendre jók, erõsek, középmagasak, a kapus nem mer kiindulni rájuk és a támadók is kellõ erõt tudnak tenni a fejesbe, nem egy hulló falevél egyik beadása sem, hanem tanítani valóak. Bale szintén lendületes, nem hátrál meg, nem totyog, elindul és lesz ami lesz (általában beadás, mert megveri a védõjét), de a lényeg, hogy nem vár, nem töri meg az akciók lendületét.
 
 
Elég hosszú bejegyzés lett, de itt érvek és ellenérvek mentén mindenki leírhatja a véleményét, de kérlek Titeket, hogy egymást kölcsönösen tisztelve tegyétek, kultúrált stílusban. Köszönöm!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!